Mgr. Vlastislav Kučera přednáška č. 2.  Struktura stránky  hlavička  meta tagy  titulek stránky  připojení stylů,...  CSS.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základy HTML – vkládání objektů
Advertisements

Úvod do tvorby internetových stránek v jazyce HTML Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu.
Jazyk HTML. Zdrojový kód  Elementy obsah obsah př. důležité př. důležité př. př.
Štěpán Šípal Gymnázium Čakovice. Dnešní témata  Vznik XHTML a předchůdci  Základní prvky XHTML dokumentu  Tagy a atributy  Elementy a jejich druhy.
WWW stránky.
Tvorba WWW stránek ÚVOD
Title of the document The content of the document Úroveň 1 Úroveň 2 Úroveň 3 Titulek Výrobky Služby O nás Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li.
ZÁKLADY HTML Číslo DUM: VY_32_INOVACE_04_11 Autor: Mgr. Ivana Matyášková Datum vytvoření: duben 2013 Ročník: tercie Vzdělávací obor: informační technologie.
VY_32_INOVACE_4.3.IVT1.15/Oc Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jaroslav Ochodek CZ.1.07/1.5.00/ Tvorba webových.
TNPW1 Technologie pro publikování na webu Přednáška č. 4 seznamy seznamy tabulky tabulky jejich sémantika jejich sémantika Ing. Martin Adámek Katedra informačních.
Základní škola a mateřská škola Bzenec Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity: III/2: využívání ICT – inovace Vypracoval/a:
HTML (XHTML) 3. 2 META INFORMACE V závěru se opět vracím k hlavičce dokumentu, kde se definují tzv. META informace. Zapisují se jako nepárová značka s.
Základní struktura, metainformace
<. DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4
Základy HTML.
Mgr. Vlastislav Kučera přednáška č. 5.  Seznamy  CSS – vlastnosti seznamů ◦ list-style-type, list-style-image, list-style-position  Tabulky  CSS –
Formuláře Formuláře lze nalézt téměř na každém webu. Formuláře lze nalézt téměř na každém webu. Použití formulářů: Použití formulářů: Blog Blog Uživatelské.
Tvorba stránek  komu jsou stránky určeny  grafická úprava stránek  obsah  motivy vzhledu stránky
HyperText Markup Language
Jazyk HTML Název školyZákladní škola a Mateřská škola Tatenice Číslo projektuCZ Název šablony klíčové aktivity Inovace a zkvalitnění výuky pomocí.
CSS a HTML 5. HTML 5 HTML5 je nová verze specifikace značkovacího jazyka HTML, která přináší podstatné změny v technologiích webových stránek. HTML5 umožňuje.
Selektory 1 1. Selektor elementu Deklarované styly budou použité při každém vyskytování elementu v dokumentu. Selektor elementu se obvykle používá pro.
Kaskádové styly (Cascading Style Sheets, CSS) slouží k formátování HTML prvků. Pomocí kaskádových stylů lze nastavit font, řez písma, velikost písma, zarovnání,
Tvorba www stránek SYNTAXE ICT 4.ročník. Obsah TAGY TAGY ATRIBUTY ATRIBUTY KŘÍŽENÍ TAGŮ KŘÍŽENÍ TAGŮ VELIKOST PÍSMEN VELIKOST PÍSMEN MEZERY VE ZDROJOVÉM.
TVORBA WEBOVÝCH STRÁNEK
Návrh a tvorba WWW Cvičení 2 CSS 3. Cascading Style Sheet Cascading Style Sheet (kaskádové styly) je stylový jazyk, který se používá pro popis vzhledu.
Tomáš Pijáček, PIJ006.  CSS – Cascading Style Sheets  Jazyk pro popis způsobu zobrazení stránek napsaných v jazycích HTML, XHTML, XML  Oddělení vzhledu.
XHTML Tvorba webových stránek. Vývoj značkovacích jazyků HTML – HyperText Markup Language  Značkovací jazyk pro vytváření www stránek. Pomocí značek.
TNPW1 Technologie pro publikování na webu
Jazyk HTML.
VY_32_INOVACE_4.3.IVT1.11/Oc Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jaroslav Ochodek CZ.1.07/1.5.00/ Tvorba webových.
Třídy, generické třídy, pseudotřídy
Mgr. Vlastislav Kučera přednáška č. 7.  Úvod do kaskádových stylů  Připojení stylů k (X)HTML  Syntaxe  Selektory  Přiřazování hodnot  Dědičnost.
Kaskádové styly Cascading Style Sheets. Využití CSS jde o jazyk pro popis způsobu zobrazení stránek napsaných v jazycích HTML, XHTML nebo XML umožňuje.
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P4_3.13 Tematická oblast: Aplikační software pro práci s informacemi II. CSS - vlastnosti Typ: DUM - kombinovaný Předmět:
Mgr. Vlastislav Kučera přednáška č. 1.  jazyk (x)html  kaskádové styly.
KASKÁDOVÉ STYLY SYNTAXE STYLŮ PRAVIDLO DEFINUJÍCÍ STYL SE SKLÁDÁ Z NEJMÉNĚ TŘÍ ZÁKLADNÍCH ČÁSTÍ: * SELEKTOR ZNAČKY * SLOŽENÉ ZÁVORKY A V NICH JE.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_258 Název školyGymnázium, Tachov, Pionýrská 1370 Autor Ing. Roman Bartoš Předmět Informatika.
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Tvorba webu Úvod do CSS 1.
VY_32_INOVACE_4.3.IVT1.12/Oc Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jaroslav Ochodek CZ.1.07/1.5.00/ Tvorba webových.
Kaskádové styly - CSS.
Pravidla a doporučení pro názvy souborů
Maturitní okruh 22: Úvod do HTML. Značkovací a klasické jazyky Klasické: převládá strukturovaný text (programovací kód), skripty jsou prováděny na straně.
Základní škola a mateřská škola Bzenec Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity: III/2: využívání ICT – inovace Vypracoval/a:
HTML, XHTML a CSS Základy jazyků značek.
CSS – style Mgr. Lenka Švancarová. CSS – značka style (textstyle.html)
Návrh a tvorba WWW Cvičení 4
CSS styly Kaskádové styly (CSS – Cascading Style Sheets) jsou prostředkem, který zajišťuje jednotný vzhled publikovaných stránek. Technologii CSS podporují.
KASKÁDOVÉ STYLY 1. 2 PRVNÍ STANDARD (CSS1) BYL PŘEDSTAVEN V ROCE 1996, PROTO STARŠÍ PROHLÍŽEČE ("ČTYŘKOVÉ" VERZE) IE A NN KASKÁDOVÉ STYLY NEPODPORUJÍ.
CSS Cascading Style Sheets Kaskádové styly
Mgr. Vlastislav Kučera přednáška č. 1.  jazyk HTML5  CSS3.
VY_32_INOVACE_4.3.IVT1.05/Ku Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Pavla Kubínková CZ.1.07/1.5.00/ CSS.
TNPW1 Technologie pro publikování na webu Cvičení č. 2 Překlad URL na fyzickou adresu stránky Editor Macromedia Homesite „Hello world“ v XHTML (úvod do.
Základní pojmy (1) Nejpoužívanější internetové prohlížeče: Google Chrome (32.0.x), Mozilla Firefox (27.0), Internet Explorer (11.0.2), Opera (19.0.x),
Párová a nepárová značka, atributy a jejich hodnoty
Tvorba efektních www stránek pro každého Od historie až po současnost… Úvod Porovnání Validace Prohlížeče Závěr.
HTML a spol.. Nejpoužívanější formát dat textových dokumentů poskytovaných v rámci služby WWW. HTML (Hyper Text Markup Language) je jazyk pro popis struktury.
Tvorba www stránek CSS (Úvod do kaskádových stylů (Úvod do kaskádových stylů) Ing. Miroslav Vachůn, Ph.D.
CSS – selektor class.tx { color: black; /* nastaví černou barvu písma */ } Selektor class (třída) použijeme pokud chceme určité vlastnosti definovat pro.
Kaskádové styly Cascading Style Sheets. Využití CSS jde o jazyk pro popis způsobu zobrazení stránek napsaných v jazycích HTML, XHTML nebo XML umožňuje.
VY_32_INOVACE_4.3.IVT1.07/Ku Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Pavla Kubínková CZ.1.07/1.5.00/ CSS formátování.
Styly CSS VýhodyDruhyZápis. Výhody CSS oddělení struktury od formátování oddělení struktury od formátování přilinkováním souboru styl.css lze formátovat.
Úvod do XML S využitím materiálů z Zdeněk Žabokrtský.
Inf Webová stránka, princip HTML a CSS. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Kaskádové styly IS a webové prezentace cvičení. Proč používat CSS? Řadu grafických charakteristik dokumentu lze nastavit pomocí parametrů jednotlivých.
Krátký úvodní kurz HTML Jenyk Obecně 1 - html  V HTML jazyce nezáleží na rozložení a délce řádku, extrémem je napsat celý program v jednom řádku.
HTML a CSS Rostislav Miarka.
Kaskádové styly CSS Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jitka Vlčková. Dostupné z Metodického portálu ISSN.
ADOBE DREAMWEAVER CS6 CSS - Formátování textu
Průvodní list Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT   Vzdělávací materiál: Prezentace – zápis pro žáky Určen pro: 4. ročník oboru.
Transkript prezentace:

Mgr. Vlastislav Kučera přednáška č. 2

 Struktura stránky  hlavička  meta tagy  titulek stránky  připojení stylů,...  CSS

To je to, co se zobrazí v titulkové liště prohlížeče

 uvozena tagy  vše, co je mezi nimi obsaženo, se nezobrazí

 nepárový tag  syntaxe: ◦  pro zadání popisu webu, klíčových slov, autora,... ◦  pro zadání kódování, přesměrování,...  více na: ◦ tagy-v-html/ tagy-v-html/ ◦ jeho-pouziti/ jeho-pouziti/ ◦

 nastavení kódování ◦ http-equiv  content-type ◦ content  text/html; charset=utf-8  text/html; charset=windows-1250 ◦ př.: 

 nastavení jazyka ◦ http-equiv  content-language ◦ content  cs,.... ◦ př.: 

 popis stránky ◦ name  description ◦ content  popis dokumentu (webu,...) ◦ př.: 

 klíčová slova ◦ name  keywords ◦ content  klíčová slova, která se váží ke stránce, k webu,... ◦ př.: 

 autor ◦ name  author ◦ content  jméno tvůrce, mail,... ◦ př.: 

 copyright ◦ name  copyright ◦ content  informace o copyrightu,...

 roboti ◦ name  robots ◦ content  all  robot může stránku zanést do databáze (zaindexovat) i procházet stránky, na které jsou v ní odkazy  výchozí nastavení  index  robot může stránku zaindexovat  nofollow  robot nesmí procházet odkazy  noindex  robot stránku nesmí zaindexovat  robots.txt ◦ náhrada za meta robots ◦ umístěn v kořenovém adresáři webu (jinými slovy, tam co je výchozí soubor webu)

 párový tag   př.: ◦ To je to, co se zobrazí v titulkové liště prohlížeče

 Externí styly ◦ tag ◦ př.:   Interní styly ◦ tag ◦ př.:  <!-- (XHTML: /* <![CDATA[ */) //--> (XHTML: /* ]]> */)

 oddělení struktury dokumentu od jeho formátování bylo cílem HTML od samých počátků v roce 1990  bohužel nedošlo ze strany autorů prohlížečů k rozvinutí této koncepce  jak stoupala popularita webu, autoři stránek neměli možnost ovlivnit vzhled svých HTML dokumentů  dvě reakce: ◦ listopad 1994 – 1. koncept "Cascading HTML Style Sheet" ◦ listopad 1994 – Netscape – místo implementace stylového jazyka zabudoval základní formátovací prostředky přímo do jazyka HTML

 CSS1 ◦ prosinec 1996  CSS2 ◦ květen 1998  CSS3 ◦ zatím neuveden, stále ve stadiu příprav  IE ◦ částečná podpora CSS1 – IE3  Netscape ◦ NN4 – v důsledku konkurenčního boje spíše chybová  Opera ◦ od verze 3.5

 tag  př.: ◦  interně  př.: ◦

 širší formátovací možnosti ◦ několik příkladů  - v HTML nastavuje tučné písmo; v CSS pomocí font-weight lze sílu písma nastavit až v devíti stupních  - v HTML – čára (horizontální), lze nastavit sílu, styl (3D, plochá), barvu; v CSS pomocí border lze vytvořit až 8 stylů čar o libovolné síle a barvě, lze tvořit i vertikální čáry  - v HTML – lze určit jeden ze tří možných stylů odrážky; v CSS pomocí list-style-image lze pro odrážky použít libovolný obrázek  snadná tvorba a údržba stylu ◦ údržba webu, který nevyužívá CSS, je velmi složitá a zdlouhavá (nalézt a nahradit tagy, změnit atributy tabulek,...)  oddělení struktury a stylu ◦ lepší "dělba" práce ◦ tentýž obsah lze prezentovat různými způsoby

 3 metody ◦ tag  používá se pro připojení ext. styl. předpisu ◦ tag  používá se pro vložení interního styl. předpisu ◦ parametr style u HTML tagů  používá pro přiřazení stylu konkrétnímu tagu

 vkládá se výhradně do hlavičky dokumentu (mezi tagy a )  př.: <!-- //--> /* <![CDATA[ */ /* ]]> */  parametry ◦ type – typ odkazovaného předmětu, v tomto případě hodnota – text/css ◦ media – určuje média, pro které je stylový předpis určen, není povinný (screen, print, …) ◦ title – textový titulek danému styl. předpisu  méně praktický ◦ zvětšuje objem dokumentu (načítá se s každou stránkou) ◦ obtížně se udržují (každá změna se musí provést ve více dokumentech)

 výhoda ◦ snadné testování  nedoporučuje se používat  př: ◦

 př: H1 {color: red; text-decoration: underline;} ◦ H1 – selektor ◦ color, text-decoration – vlastnost ◦ red, underline – hodnota  povolené znaky ◦ na velikosti nezáleží (neplatí pro prvky, které nejsou součástí CSS) ◦ jména prvků, tříd a ID v selektorech – písmena anglické abecedy, číslice, pomlčku; nesmí začínat pomlčkou nebo číslicí  komentář: /*.... */