HTML (XHTML) 3. 2 META INFORMACE V závěru se opět vracím k hlavičce dokumentu, kde se definují tzv. META informace. Zapisují se jako nepárová značka s.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Úvod do tvorby internetových stránek v jazyce HTML Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu.
Advertisements

Poznámky pro výuku Předmět: Úvod do informatiky Autor: Mgr. Jan Míček
Štěpán Šípal Gymnázium Čakovice. Dnešní témata  Vznik XHTML a předchůdci  Základní prvky XHTML dokumentu  Tagy a atributy  Elementy a jejich druhy.
WWW stránky.
Tvorba WWW stránek ÚVOD
Title of the document The content of the document Úroveň 1 Úroveň 2 Úroveň 3 Titulek Výrobky Služby O nás Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li.
ZÁKLADY HTML Číslo DUM: VY_32_INOVACE_04_11 Autor: Mgr. Ivana Matyášková Datum vytvoření: duben 2013 Ročník: tercie Vzdělávací obor: informační technologie.
Technologie pro publikování na webu 1 Cvičení 3 Nadpisy a základní formátovací elementy.
Základní škola a mateřská škola Bzenec Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity: III/2: využívání ICT – inovace Vypracoval/a:
Technologie pro publikování na webu 1 Ing. Jiří Štěpánek.
Mgr. Vlastislav Kučera přednáška č. 2.  Struktura stránky  hlavička  meta tagy  titulek stránky  připojení stylů,...  CSS.
Základní struktura, metainformace
<. DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4
Základy HTML.
Tvorba stránek  komu jsou stránky určeny  grafická úprava stránek  obsah  motivy vzhledu stránky
HyperText Markup Language
Jazyk HTML Název školyZákladní škola a Mateřská škola Tatenice Číslo projektuCZ Název šablony klíčové aktivity Inovace a zkvalitnění výuky pomocí.
VY_32_INOVACE_4.3.IV1.02/Ku Html dokument a jeho struktura Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Pavla Kubínková CZ.1.07/1.5.00/
Základy html pro úplné začátečníky.
Serialization (převod) Úvod 1 SGML W3C HTML 1.x. HTML4.0 xHTML 1.0. xHTML 2.x HTML 5 (xHTML 5) HTML 4.0 xml (xHTML 1.0) xHTML je dobřé zformovaný (well-formed)
Pavel Dvořák Gymnázium Velké Meziříčí Počítačové sítě – služba WWW Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Datum: Jazyk: čeština.
Aplikační a programové vybavení
Internetové publikování Doc. Ing. Petr Zámostný, Ph.D. místnost: A-72a tel.: 4222, 4167 (sekretariát ústavu 111)
XHTML Tvorba webových stránek. Vývoj značkovacích jazyků HTML – HyperText Markup Language  Značkovací jazyk pro vytváření www stránek. Pomocí značek.
Adobe Dreamweaver CS4 Ing. Martin Dosedla.
Veronika Hladíková. V dnešní době se dají webové stránky zhotovit mnoha způsoby, ale zdaleka ne všechny jsou ty správné. V následující prezentaci se Vám.
Internetové publikování Doc. Ing. Petr Zámostný, Ph.D. místnost: A-72a tel.: 4222, 4167 (sekretariát ústavu 111)
Tvorba WWW stránek HTML - XHTML Každá Internetová stránka (WWW stránka) je vytvořena pomocí programovacího jazyka HTML (Hypertext Markup Language). Každá.
Skladba HTML dokumentu
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_258 Název školyGymnázium, Tachov, Pionýrská 1370 Autor Ing. Roman Bartoš Předmět Informatika.
Návrh a tvorba WWW Přednáška 1
Internetové prohlížeče
Maturitní okruh 22: Úvod do HTML. Značkovací a klasické jazyky Klasické: převládá strukturovaný text (programovací kód), skripty jsou prováděny na straně.
HTML, XHTML a CSS Základy jazyků značek.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_259 Název školyGymnázium, Tachov, Pionýrská 1370 Autor Ing. Roman Bartoš Předmět Informatika.
CSS styly Kaskádové styly (CSS – Cascading Style Sheets) jsou prostředkem, který zajišťuje jednotný vzhled publikovaných stránek. Technologii CSS podporují.
Poznámkový blok a WWW Mgr. Lenka Švancarová. Poznámkový blok a WWW Spustíme si Poznámkový blok.  Soubor-Uložit jako Uložit jako typ – Všechny soubory.
KASKÁDOVÉ STYLY 1. 2 PRVNÍ STANDARD (CSS1) BYL PŘEDSTAVEN V ROCE 1996, PROTO STARŠÍ PROHLÍŽEČE ("ČTYŘKOVÉ" VERZE) IE A NN KASKÁDOVÉ STYLY NEPODPORUJÍ.
DTD DTD (Document Type Definition) je jinými slovy návod pro prohlížeč zpracovávající dokument. DTD (Document Type Definition) je jinými slovy návod pro.
Internetové publikování Doc. Ing. Petr Zámostný, Ph.D. místnost: A-72a tel.: 4222, 4167 (sekretariát ústavu 111)
XHTML – odkazy Mgr. Lenka Švancarová Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Švancarová. Dostupné z Metodického portálu.
Příkaz "echo" Příkaz "echo" Příkaz "echo" se používá pro zobrazení daných informací na monitoru. Příkaz "echo" se používá pro zobrazení daných informací.
Vzdělávací technologie 2 Tvorba jednoduchých webových stránek Martin Böhm (L06514)
WWW – hypertextový informační systém
PROGRAMOVÁNÍ V PHP PERSONAL HOME PAGES SESSIONS. 2 COOKIES JEDNÁ SE O KRÁTKÉ TEXTOVÉ ŘETĚZCE, JEŽ SI MEZI SEBOU VYMĚŇUJÍ WEBOVÝ SERVER A WEBOVÝ KLIENT.
WWW stránky – Úvod Mgr. Lenka Švancarová.
TNPW1 Technologie pro publikování na webu Cvičení č. 2 Překlad URL na fyzickou adresu stránky Editor Macromedia Homesite „Hello world“ v XHTML (úvod do.
Párová a nepárová značka, atributy a jejich hodnoty
Internetové publikování Doc. Ing. Petr Zámostný, Ph.D. místnost: A-72a tel.: 4222, 4167 (sekretariát ústavu 111)
Odkazy. Href Nejdůležitější atribut, cíl odkazu. Zjednodušeně pojato tato hodnota říká, jaká stránka se objeví po kliknutí. Href se zapisuje jako URL.
Mgr. Ludmila Urbášková CDV UP Olomouc Jak dostaneme MM ke studentům? Standardy HTTP, HTML (XHTML), CSS WYSIWYG editor nebo jiný editor (X)HTML Grafický.
Tvorba www stránek.
Vyhledávání na internetu, SEO
Jak fungují webové stránky Úvod do HTML (1). Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická.
Tvorba www stránek – (01) úvod Autor: Mgr. Josef Motl Datum: , ročník: 7. ročník ZŠ Vzdělávací oblast: Informační technologie Anotace: Prezentace.
INTERNET Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Ditta Kukaňová.
Inf Webová stránka, princip HTML a CSS. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Kódování materiálu vy_32_INOVACE_inf3_web01 Označení materiálu web01_uvod.pptx Název školy Gymnázium Kladno Autor.
Tvorba WEBOVÝCH stránek – kostra dokumentu Šablona 32 VY_32_INOVACE_12_10_Tvorba webových stránek-kostra dokumentu.
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:Mgr. Martin Jiřiště NÁZEV:VY_32_INOVACE_08C_17_uvod_do_html TEMA:Multimédia a grafika.
1 Kurz XHTML a CSS Část 1: Náš první XTHML dokument a jeho publikace na internetu.
WWW a HTML Základní pojmy Ivo Peterka.
Internetové prohlížeče
WWW a HTML Základní pojmy Ivo Peterka.
ADOBE DREAMWEAVER CS6 CSS - Formátování textu
Textové vstupy UIS Jiří Rybička
ÚVOD DO HTML Hlavička.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Josefa Bublíka, Bánov
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Josefa Bublíka, Bánov
Html.
Transkript prezentace:

HTML (XHTML) 3

2 META INFORMACE V závěru se opět vracím k hlavičce dokumentu, kde se definují tzv. META informace. Zapisují se jako nepárová značka s parametry name=" " nebo http-equiv=" " v kombinaci s dalším parametrem content=" ". Jejich obsah se na WWW stránce nezobrazuje, slouží pouze jako informace pro prohlížeč, server nebo vyhledávací roboty atp. V další části si některé META značky stručně popíšeme. Nastavení kódování (např. českého) <meta http-equiv="content-type" content="text/html; charset=iso ">

3 Atribut charset= nastavuje příslušný typ použitého kódování na WWW stránce. Pro Česky psané stránky se nejčastěji používají dvě kódování: charset=iso charset=Windows-1250 KLÍČOVÁ SLOVA Klíčová slova se používají pro vyhledávače. Pokud zadáte některé z klíčových slov, které máte uvedeno v tomto seznamu, s největší pravděpodobností vyhlkedávač zařadí i Vaši stránku do výsledků vyhledávání. Zde jen jedna poznámka - všeho s mírou, netvořte zbytečně dlouhý seznam klíčových slov. Postačí jich nejdůležitějších.

4 <meta name="keywords" lang="cs„ content="klíčová, slova,..."> <meta name="keywords" lang="en" content="keywords, another, keyword,..."> Pokud používáte jazykovou mutaci stránek, pak můžete tuto META značku doplnit o parametr lang=" " jež určuje v jakém jazyce klíčová slova zadáváte.

5 GOOGLE BOOT Speciální META informace určená pouze pro vyhledávač Google. Má za úkol ovlivnit způsob a zápis Vašich stránek do tohoto vyhledávače. Google Parametr content=" " může obsahovat následující hodnoty: snippet - vypisovat úryvky ze stránky nosnippet - nevypisovat úryvky ze stránky archive - archivovat verzi stránek v archivu Google noarchive - nearchivovat verzi stránek v archivu Google

6 POPIS OBSAHU STRÁNKY Jedná se o text, který bude zobrazen ve vyhledávači jako úryvek z Vaší stránky. Pokud se neuvede, většinou vyhledávač zobrazí textovou informaci uvedenou na začátku těla Vaší stránky. <meta name="description" content="Popis obsahu stránky"> AUTOR <meta name="author" content="Martin Korous">

7 COPYRIGHT <meta name="copyright" content="MARKOnet"> DATUM VYTVOŘENÍ <meta name="date" content=" ">

8 INDEXOVÁNÍ VYHLEDÁVACÍMI ROBOTY <meta name="robots" content="index"> Parametr content=" " může obsahovat následující hodnoty: noindex - obsah stránky nebude indexován index - obsah stránky bude indexován nofollow - odkazy nebudou sledovány follow - odkazy budou sledovány

9 PŘESMĚROVÁNÍ <meta http-equiv="refresh" content="4;URL= cz">

10 DTD – DOCUMENT TYPE DEFINITION Každý profesionální autor WWW stránek by měl mít toto své dílo tzv. validované, tzn. zkontrolované po stránce kódu. K tomu mu napomáhá DTD - definice typu dokumentu, jež obsahuje řadu pravidel, předepsaných struktur a povolených zápisů odpovídajících příslušné verzi (v našem případě HTML). Aby mohl validátor WWW stránku zkontrolovat, musí na začátku souboru (ještě před značkou ) být definiční řádek, obsahující pokyny pro validaci kódu.

11 Validátor dokáže používat tří různě přísných pravidel: Strict - Nejpřísnější pravidlo, DTD neobsahuje žádné elementy ani atributy, které slouží pro definici vizuálního vzhledu dokumentu (např. elementy font, center a atributy jako align či color). Transitional - DTD obsahuje všechny elementy a atributy HTML kromě těch, které se používají pro rozdělení okna prohlížeče na rámy (frames).

12 Frameset - DTD se používá na stránkách, které rozdělují okno prohlížeče do několika rámů pomocí elementu frameset. Validátor můžete používat jak on-line (např. na adrese validator.w3.org), tak si jej můžete stáhnout pro off-line použití (např. CSE HTML Validator Lite, který je určen pro příležitostné a neprofesionální HTML autory). validator.w3.orgCSE HTML Validator Lite Další informace se můžete dočíst přímo na

End of Lecture Good Night.