MEZIBUNĚČNÁ KOMUNIKACE

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Advertisements

Elektrické vlastnosti buňky
Acetylcholin a noradrenalin v periferní nervové soustavě
John R. Helper & Alfred G. Gilman Zuzana Kauerová 2005/2006
Mechanismus přenosu signálu do buňky
Obecná endokrinologie Mezibuněčná komunikace
TUKY (LIPIDY).
Receptorové proteiny Inzulín R -adrenergní R Acetylcholin R
Základní imunitní mechanismy
Mechanismy nespecifické imunity
BUNĚČNÁ SIGNALIZACE - reakce na podněty z okolí
Metabolismus A. Navigace B. Terminologie E. Sacharidy I. Enzymy
Membrána. Nutnost oddělit se od vnějšího prostředí a kompartmentalizovat vnitřek pro různé biochemické a informační děje Membrány.
BUŇKA - popis základních částí a jejich funkce – část 1.
Obecná endokrinologie
biomembrány a membránový transport
Energie Informace Energie Látky Informace Látky ROVNOVÁŽNÝ STAV.
Neurotransmitery ANS a jejich receptory. Vztah ANS k cirkulaci.
Biofyzika buňky, biomembrány
Steroidní hormony Dva typy: 1) vylučované kůrou nadledvinek (aldosteron, kortisol); 2) vylučované pohlavními žlázami (progesteron, testosteron, estradiol)
Inzulínový receptor IGF-1
Obecná endokrinologie
Regulace biochemických dějů
Nervová soustava soustava řídící
Receptory buněk ligandy Neuropeptid Receptorem se obecně rozumí otvor na povrchu buňky.Každý otvor má velice specifický a jedinečný tvar, který přesně.
Mechanismus přenosu signálu do buňky
Obecná patofyziologie endokrinního systému
Obecná endokrinologie
HUMORÁLNÍ REGULACE GLYKEMIE
RECEPTORY CYTOKINŮ A PŘENOS SIGNÁLU
BUNĚČNÁ SIGNALIZACE.
Obecná endokrinologie
5. Klidový potenciál.
CHEMIE IMUNITNÍCH REAKCÍ
8. VZNIK REPERTOÁRŮ ANTIGENNĚ SPECIFICKÝCH RECEPTORŮ.
Iontové kanály Aleš Přech 9. kruh.
Způsoby mezibuněčné komunikace
aneb způsob, jakým je hormon z buňky uvolňován do krevního řečiště … V závislosti na chemické struktuře hormonů existují dva základní způsoby jejich sekrece.
Řízení imunitního systému Kurs Imunologie. Hlavní histokompatibilní systém (MHC) objeven v souvislosti s transplantacemi starší termín: HLA dvě hlavní.
T lymfocyty J. Ochotná.
JEDEN HORMON JEDNA CÍLOVÁ TKÁŇ JEDEN EFEKT (ÚČINEK) Toto je ideální situace, která ve skutečnosti existuje jenom zřídka (hypofyzární tropní hormony).
Řízení srdeční činnosti.
Svaly - praktika Svaly Svalová tkáň je typická tím, že je složena z buněk, které jsou nadány schopností kontrakce – pohybu. Sval hladký Sval příčně.
T lymfocyty J. Ochotná.
Molekulární mechanismy účinku léčiv
Protiinfekční imunita 2
Hormonální akcí rozumíme procesy, ke kterým dochází v cílové buňce poté, co buňka přijme určitý hormon prostřednictvím svých receptorů a zareaguje na.
Receptory mastných kyselin a endokanabinoidů; lipidové rafty
Komplementový systém a nespecifická imunita
Mikrodeleční syndrom 1p36
Inzulin a tak Carbolová Markéta.
1. RECEPTORY 2. IONTOVÉ KANÁLY 3. TRANSPORTNÍ MOLEKULY 4. ENZYMY
Obecná endokrinologie
7. Synapse.
1. RECEPTORY 2. IONTOVÉ KANÁLY 3. TRANSPORTNÍ MOLEKULY 4. ENZYMY
Molekulární mechanismy účinku léčiv
BUNĚČNÉ SPOJE A ADHEZE Většina buněk v mnohobuněčném organismu je organizována do kooperativních spojení - tkání a ty jsou sloučeny v různých kombinacích.
Buněčná signalizace Úvod Základní typy signálních drah Imunologie.
HORMONÁLNÍ REGULACE ŽIVOČICHŮ A ČLOVĚKA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Dümlerová. Slezské gymnázium, Opava,
Intracelulární signalizace František Duška. Komunikace mezi buňkami Kontaktní –ontogeneze (ephriny, Eph-rec.) –imunitní systém –gap junctions: myokard.
Regulace metabolismu – úloha vitaminů a hormonů (bakaláři) Prof. Dr. V. Pelouch, CSc.
Příjem a výdej látek buňkou
Mechanismus přenosu signálu do buňky
FYZIOLOGIE ČLOVĚKA Tělesná výchova a sport - kombinované studium -
Fyziologie srdce I. (excitace, vedení, kontrakce…)
Přenos signálu na synapsích
IMUNOTOXIKOLOGIE Primární imunitní reakce, zánět
Inzulín - Inzulín, mechanismus a regulace sekrece, receptory. Metabolické účinky inzulínu a jejich mechanismy. Trejbal Tomáš 2.LF 2010.
Metabolismus acylglycerolů a sfingolipidů
Úvod do fysiologie žláz s vnitřní sekrecí
Transkript prezentace:

MEZIBUNĚČNÁ KOMUNIKACE Carbolová Markéta. Kruh 11

Funkce bun. signalizace intrauterinní vývoj a organizace tkání růst a dělení buněk apoptóza koordinace buněčných funkcí

Typy bun. komunikace Přímým kontaktem a) spojovacími komplexy (nexy) b) kontaktem molekul na površích buněk (embryonální indukce a imunitní systém) Prostřednictvím vylučovaných molekul a) endokrynní b) parakrynní c) synaptická

Nexy - gap junctions těsné přiložení cytopl. membrány (2nm), spojení integrálních membránových proteinů 2 konexiny = 1/6 konexonu uvnitř hydrofilní kanálek, prostup malých molekul jako cAMP, Ca Ca způsobuje změnu konformace konexinů – otvírání a zavírání kanálu možnost buněk odpovídat na signál koordinovaně

Signalizace mediátory Lokální: a) parakrynní - chem. mediátory ovlivňují b. pouze v nejbližším okolí b) autokrynní - b. vysílající signály pro b. stejného typu mohou příjmat své vlastní signály c) synaptická - přenos neurotransmitérů v synapsích, v podstatě parakrynní Vzdálená - hormonální (endokrynní) – hormony do krve, specifická, relativně pomalá

Receptory A) Membránové Receptory spojené s G-proteinem Receptory spojené s enzym. aktivitou (např. tyrozin- kinasové receptory) Iontové kanály různého typu B) Intracelulární

Typy signalizačních molekul Lipofilní steroidní, thyroidní hormony, retinoidy (kys. retinová), vit. D, NO, CO malé hydrofóbní molekuly secernovány do krve, vázány na bílkoviny, do cílové buňky vstupují difuzí váží se na nitrob. receptory, komplex ligand-receptor se váže na nukleotidové sekvence dlouhodobý účinek Lipofóbní insulin, glukagon, GF, deriváty kys. arachidonové, AMK, katecholaminy nelze prostá difuze vazba na membránové receptory rychlý, kátkodobý účinek nezbytné pro růst a diferenciaci

Lokální chemické mediátory I. působí v blízkosti místa vzniku rychle vstřebány b. nebo destruovány extracelulární matrix Růstové faktory - také cytokiny, glykosylované proteiny - produkovány např. mezenchymovými buňkami, makrofágy, lymfocyty atd. - váží se na membr. receptory s enzymatickou aktivitou (nebo steroidní hormony na nitrob. receptory) - působí v malé koncentraci - stimulují proliferaci, růst a proteosyntézu - secernovány parakrynně, autokrynně i endokrynně - dnes známo asi 50 druhů (FGF, EGF,NGF, VEGF,TGF-beta,...)

Lokální chemické mediátory II. Eikosanoidy - deriváty kys. arachidonové, ta je kontinuálně uvolňována z fosfolipidů membrán všech buněk fosfolipázami - původní název prostaglandiny - mnoho účinků:ovlivňují kontrakci hl.svaloviny, agregaci trombocytů, při zánětech - zvýšená syntéza v poškozených tkáních NO, CO - snadný prostup membránou - stimuluje guanylátcyklázu Další lok. chem.mediátory - histamin, secernovaný žírnými b. - kys. retinová