Technologie pro publikování na webu 1 Ing. Jiří Štěpánek.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základy HTML – vkládání objektů
Advertisements

Technologie pro publikování na webu 1
Jazyk HTML. Zdrojový kód  Elementy obsah obsah př. důležité př. důležité př. př.
Tagy neboli příkazy Olga Kasafírková Základy HTML.
Štěpán Šípal Gymnázium Čakovice. Dnešní témata  Vznik XHTML a předchůdci  Základní prvky XHTML dokumentu  Tagy a atributy  Elementy a jejich druhy.
Tvorba webových stránek
Tvorba webových stránek
WWW stránky.
Tvorba WWW stránek ÚVOD
ZÁKLADY HTML Číslo DUM: VY_32_INOVACE_04_11 Autor: Mgr. Ivana Matyášková Datum vytvoření: duben 2013 Ročník: tercie Vzdělávací obor: informační technologie.
Technologie pro publikování na webu 1 Ing. Jiří Štěpánek.
VY_32_INOVACE_4.3.IVT1.15/Oc Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jaroslav Ochodek CZ.1.07/1.5.00/ Tvorba webových.
TNPW1 Technologie pro publikování na webu Přednáška č. 4 seznamy seznamy tabulky tabulky jejich sémantika jejich sémantika Ing. Martin Adámek Katedra informačních.
Technologie pro publikování na webu 1 Cvičení 3 Nadpisy a základní formátovací elementy.
Základní struktura, metainformace
TNPW1 Technologie pro publikování na webu Přednáška č. 3 Úvod do XHTML Nadpisy a jejich sémantika Nadpisy a jejich sémantika Odkazy Odkazy –relativní,
<. DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4
Technologie pro publikování na webu 1 Ing. Jiří Štěpánek.
Základy HTML.
Tvorba stránek  komu jsou stránky určeny  grafická úprava stránek  obsah  motivy vzhledu stránky
HyperText Markup Language
Jazyk HTML Název školyZákladní škola a Mateřská škola Tatenice Číslo projektuCZ Název šablony klíčové aktivity Inovace a zkvalitnění výuky pomocí.
VY_32_INOVACE_4.3.IV1.02/Ku Html dokument a jeho struktura Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Pavla Kubínková CZ.1.07/1.5.00/
Základy html pro úplné začátečníky.
Úvod do html kódu. Roman Hendrich
TVORBA WEBOVÝCH STRÁNEK
VY_32_INOVACE_4.3.IVT1.04/Ku Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Pavla Kubínková CZ.1.07/1.5.00/ Textové elementy.
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P4_3.10 Tematická oblast: Aplikační software pro práci s informacemi II. HTML - tagy Typ: DUM - kombinovaný Předmět:
Tvorba webových stránek II. Odkazy, obrázky, seznamy.
XHTML Tvorba webových stránek. Vývoj značkovacích jazyků HTML – HyperText Markup Language  Značkovací jazyk pro vytváření www stránek. Pomocí značek.
Formátování textu. Odstavce  tvoříme párovou značkou  text bude od ostatního textu oddělen Konec řádky  nepárová značka způsobuje ukončení řádku a.
TNPW1 Technologie pro publikování na webu
Jazyk HTML.
VY_32_INOVACE_4.3.IVT1.11/Oc Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jaroslav Ochodek CZ.1.07/1.5.00/ Tvorba webových.
Veronika Hladíková. V dnešní době se dají webové stránky zhotovit mnoha způsoby, ale zdaleka ne všechny jsou ty správné. V následující prezentaci se Vám.
TNPW1 Technologie pro publikování na webu Cvičení č. 3 Nadpisy Martin Adámek.
VY_32_INOVACE_4.3.IVT1.17/Oc Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jaroslav Ochodek CZ.1.07/1.5.00/ Tvorba webových.
GWEB2 MGR. VLASTISLAV KUČERA 2. PŘEDNÁŠKA. Obsah přednášky  Prvky rozdělující obsah  article, aside, nav, section  header  footer.
Internetové publikování Doc. Ing. Petr Zámostný, Ph.D. místnost: A-72a tel.: 4222, 4167 (sekretariát ústavu 111)
TNPW1 Technologie pro publikování na webu Cvičení č. 4 Nejen textem živ je web – seznamy, obrázky a tabulky Martin Adámek.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_258 Název školyGymnázium, Tachov, Pionýrská 1370 Autor Ing. Roman Bartoš Předmět Informatika.
VY_32_INOVACE_4.3.IVT1.12/Oc Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jaroslav Ochodek CZ.1.07/1.5.00/ Tvorba webových.
Pravidla a doporučení pro názvy souborů
Maturitní okruh 22: Úvod do HTML. Značkovací a klasické jazyky Klasické: převládá strukturovaný text (programovací kód), skripty jsou prováděny na straně.
Návrh a tvorba WWW Cvičení 4
CSS styly Kaskádové styly (CSS – Cascading Style Sheets) jsou prostředkem, který zajišťuje jednotný vzhled publikovaných stránek. Technologii CSS podporují.
CSS Cascading Style Sheets Kaskádové styly
XHTML – obrázky Mgr. Lenka Švancarová Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Švancarová. Dostupné z Metodického portálu.
Tvorba webu Jazyk HTML, úvod
Brána k poznání Dokončení první fáze – základní značky HTML.
Obrázky v HTML dokumentech Druhy a použití. Obrázky + Zvyšují atraktivitu stránek. + Zvyšují vypovídací schopnost stránek. - Zvyšují dobu načítání stránky.
WWW stránky – Úvod Mgr. Lenka Švancarová.
TNPW1 Technologie pro publikování na webu Cvičení č. 2 Překlad URL na fyzickou adresu stránky Editor Macromedia Homesite „Hello world“ v XHTML (úvod do.
Základní pojmy (1) Nejpoužívanější internetové prohlížeče: Google Chrome (32.0.x), Mozilla Firefox (27.0), Internet Explorer (11.0.2), Opera (19.0.x),
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P4_3.11 Tematická oblast: Aplikační software pro práci s informacemi II. HTML - odkazy, obrázky Typ: DUM - kombinovaný.
Hypertextové odkazy [cit ]. Dostupné pod licencí Public Domain – na
HTML stránka – vložení obrázku Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastTvorba WWW stránky v HTML Datum vytvoření2013.
Ing. Jiří Štěpánek. Technologie pro publikování na webu 1, Ing. Jiří Štěpánek.
Inf Webová stránka, princip HTML a CSS. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
HTML pokračování. Co obsahuje každý html dokument? stránka stránka ahoj světe HTML.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Informatika – aplikace informačních technologií Autor: Bc. Pavel Šiktanc Internetové stránky II. Co se všechno.
1 Kurz XHTML a CSS Část 1: Náš první XTHML dokument a jeho publikace na internetu.
Základy tvorby www stránky v HTML kódu. © Mgr. Petr Loskot, leden Časopis PPK Časopis PC World.
Krátký úvodní kurz HTML Jenyk Obecně 1 - html  V HTML jazyce nezáleží na rozložení a délce řádku, extrémem je napsat celý program v jednom řádku.
WWW a HTML Základní pojmy Ivo Peterka.
WWW a HTML Základní pojmy Ivo Peterka.
HTML (II) (3).
Základy HTML TNPW1 Ing. Jiří Štěpánek.
Průvodní list Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT   Vzdělávací materiál: Prezentace – zápis pro žáky Určen pro: 4. ročník oboru.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Josefa Bublíka, Bánov
Transkript prezentace:

Technologie pro publikování na webu 1 Ing. Jiří Štěpánek

 Tagy (značky)  Označují prvek stránky ▪ Párové ▪ Uvozovací a ukončovací značka ( Text odstavce ) ▪ Nepárové ▪ Pouze uvozovací značka, dle normy XHTML je na konci použito lomítko (,  Každý tag může obsahovat atributy (u img například src, nebo alt)  Možnosti / nutnost použití atributů jsou pro každý element uvedeny v referenční příručce (

 Je uzavřena v elementu  Obsahuje metadata = informace o stránce (dokumentu)  Jedná se o kódování, název stránky, autora, klíčová slova, popis …  Informace slouží prohlížeči, vyhledávacím robotům, … Název stránky

<meta http-equiv="content-type" content="text/html; charset=utf-8" /> Název stránky Text odstavce

 Hlavička  Titulek stránky, kódování, metadata…  V elementu head  Tělo stránky  V elementu body  Obsahuje uživateli viditelné prvky (texty, obrázky, formuláře atd…)

 Nadpisy –  Odstavec  Dolní index, horní index  Předformátovaný text  Text je zobrazen tak jak je přesně zapsán, včetně mezer, zalomení řádků…

Phrase elementy  Označují význam textu. Mohou obsahovat pouze text nebo další řádkové elementy.  Zpravidla se automaticky zobrazují jinak než základní text.   zvýraznění (emphasis) – kurzíva   důraznější zvýraznění – tučné  Další:  počítačový nebo programový kód  vzorový výstup programů, skriptů apod.  pojem nebo definice (definition)

 Cite Shakespeare.  Označuje citovaný zdroj. Obsahuje jména osob, organizací,...  Elementy, – slouží k uzavírání citací  Být, či nebýt  Řádkový element. Hodí se pro kratší citace. Měl by v prohlížeči doplňovat uvozovky k citovanému textu.  Být či nebýt.  Blokový element pro uvádění delších citací.  Může přímo obsahovat pouze blokové elementy.

 Zkratka (abbreviation)  URL  Plné znění by se mělo nacházet alespoň při prvním výskytu v rámci atributu.  Příklady zkratek: HTML, URL, ČD  Zkratkové slovo  Čedok  Vyslovuje se většinou jako jedno slovo, ne po jednotlivých písmenech.  Plné znění by se mělo nacházet alespoň při prvním výskytu v rámci atributu.  Příklady zkratkových slov: Čedok, NAFTA, OPEC, NATO.

 Text odkazu  Místo (text, obrázek, …) v XHTML dokumentu, které přesměruje uživatele (kliknutím, najetím myší, …) na jiné místo v dokumentu nebo na jinou stránku

  na každé stránce právě jeden!!!  hlavní nadpis konkrétní stránky (ne webu) ▪ výstižný; je pro SEO nejdůležitější společně s a s URL ▪ obsahuje unikátní název dané stránky ▪ text stejný nebo podobný jako v ▪ pouze na úvodní straně obsahuje hlavní nadpis webu ▪ jinak hlavní nadpis webu není v žádném elementu

  Může se opakovat  Nesmí být přeskočen (použít na stránce jen h1 a h3)  Obecně jakýkoli nadpis nižší úrovně rozvíjí nadpis vyšší úrovně a vztahuje se k němu.  Pro vyhledávače je sémantika nadpisů důležitým faktorem při vyhodnocování obsahu stránky.

 absolutní x relativní  absolutní  Kontakt  odevšud vede vždy na tuto adresu  relativní  Kontakt  soubor je hledán v aktuálním adresáři ▪ „data/polozky.htm“ (zanoří se do „data“) ▪ „/data/polozky.htm“ (vyjede na nejvyšší úroveň, pak –“ “– ) ▪ „../data/polozky.htm“ (vyjede o úroveň výše, pak se zanoří)

 Odkazovat se samozřejmě dá na jakékoli soubory -.docx,.pdf,.rar,.zip…….  Je dobrým zvykem uvádět velikost souboru  viditelně ▪ Cvičení č.1 – organizační úvod (pps 99 KiB)  v parametru title ▪ Cvičení č.1 – organizační úvod  Použité by měly být oba způsoby  Na obrázek je dobré odkazovat prostřednictvím náhledu

 Kotva – označení pozice na stránce  Definice kotvy ▪ Obsah ▪ zakázáno v XHTML 1,1 (nevadí) ▪ Obsah ▪ nefunguje ve starších prohlížečích  Skok na kotvu v rámci stránky ▪ Skok na obsah  Odkaz na jinou stránku a skok na kotvu ▪ Hlavní stránka – obsah ▪ Novák – obsah  Užití kotev  nezneužívat k větší navigaci ▪ raději obsah rozdělit mezi více podstránek  užívat k přeskakování navigačního menu, ke skoku na navigační menu, přeskakování reklam, apod. ▪ nefunguje v Google Chrome

 nepárový element (image)   parametry height a width lze vynechat u malých obrázků  aby např. IE dokázal v příp. potřeby zobrazit alt  u větších obrázků rozměry uvádíme, aby se stránka během postupného načítání neroztahovala uživateli pod rukama  alternativní popisek alt uvádíme vždy !  při použití obrázku je nutné zvážit jeho datovou velikost a tím i dobu načítání stránky  obrázky při tvorbě stránek optimalizujeme (volíme vhodný rozměr obrázku, zvažujeme jak kvalitní obrázek je v dané situaci nutný)  obrázek zmenšujeme skutečně v patřičném SW, ne jen zadáním menších souřadnic (datový tok)  zvážit i formát souboru obrázku (.jpg,.gif,.png)

 Parametr title  obecně může být definován téměř u jakéhokoliv elementu (obrázek, odstavec, seznam, jeho položka)  se po najetí myší zobrazuje ve žluté bublince (hint)  může být definován přímo u obrázku, nebo u odkazu, do kterého je obrázek vložen  Nezobrazuje se uživatelům mobilních zařízení  Parametr alt  zobrazuje se ▪ pokud má prohlížeč vypnuté zobrazování obrázků ▪ nevidomým uživatelům ▪ dokud se obrázek nestáhne (pomalé připojení, přetížení serveru) ▪ v textových prohlížečích ▪ vyhledávačům ▪ je důležitý pro SEO (a sémantiku) ▪ obecně místo obrázku, jako jeho náhrada, ekvivalent!  musí vystihovat pravý význam obrázku ▪ jeho smysl, účel ▪ např. přepis graficky ztvárněného textu obrázku ▪ alt=„logo“ je velmi zásadní chyba! ▪ do altu patří přímo text loga! ▪ u obrázku, který slouží jako odkaz, patří do altu popis cíle odkazu, ne popis objektů na obrázku