CJBB75 1 ZPK CJBB75 29.3. 2011. CJBB75 2 Je to, co je skryto ve značce „stupeň“, jediné, co je možné se z korpusu dozvědět o stupňování v češtině ? Pozice.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PLAYBOY Kalendar 2007.
Advertisements

Výukový materiál vytvořený v rámci projektu „EU peníze školám“ Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění.
2 3 Lokalita Pod Javornic kou silnicí 4 směr Solnice směr Javornice směr Vamberk CENTRUM 10min. směr Častolovice.
Slovesa - přechodníky 32_04_05: Mluvnice – Anotace Jazyk
Vstupní analýza Vilém Čekajle
OBECNÉ OPTIMALIZAČNÍ MODELY
CJBB84 1 GAK CJBB CJBB84 2 Která adjektiva se stupňují ? Korpusová sonda Kam patří stupňování adjektiv ? Je komparace gramatickou kategorií.
STUPŇOVÁNÍ PŘÍDAVNÝCH JMEN A PŘÍSLOVCÍ
Příslovce a příslovečné spřežky
Page 1 © 3M All rights reserved. TS/Speedglas SL Představení produktu 3M ™ Speedglas ™ SL.
*Zdroj: Průzkum spotřebitelů Komise EU, ukazatel GfK. Ekonomická očekávání v Evropě Březen.
CJBB75 1 ZPK CJBB75 čtvrtek G
PŘÍDAVNÁ JMÉNA Mgr. Michal Oblouk.
III/2 XVII ABC
Gramatika Přídavná jména II
Spektra zatížení Milan Růžička 1 Dynamická pevnost a životnost
Předmět: Český jazyk - mluvnice Cílová skupina: 6. ročník ZŠ
Výukový materiál vytvořený v rámci projektu „EU peníze školám“ Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění.
1. Datum vytvoření: Téma: Slovesa Cíl prezentace: Základní názvosloví a mluvnické kategorie Časová dotace: 45 min Anotace: Výukový materiál.
Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_08 Škola: ZŠ Dr. Miroslava Tyrše Děčín, příspěvková organizace Adresa: Vrchlického 630/5, Děčín II Autor: Bc. Eva.
CJBB84 1 ZPK CJBB75 čtvrtek G
CJBB84 1 GAK CJBB CJBB84 2 Využití morfologických vlastností českého slovesa při formulaci dotazu při vyhledávání deverbativ od tvaru od.
AnotacePrezentace, která se zabývá opakováním znalostí o zlomcích. AutorMgr. Václav Simandl JazykČeština Očekávaný výstupŽáci opakují znalosti o zlomcích.
ZŠ a MŠ Olšovec, příspěvková organizace Vzdělávací materiál, šablona – Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji matematické gramotnosti žáků základní.
, Porada IT-SDRUK, Olomouc Portál STM: stav a výhled Martin Svoboda Státní technická knihovna, Praha
D) Produkční a nákladová funkce
Matematika – opakování 4
Vzdělávací materiál / DUMVY_32_INOVACE_02B14 Příkazový řádek: obsah souborů PŘÍKLADY AutorIng. Petr Haman Období vytvořeníLeden 2013 Ročník / věková kategorie3.
Zřizovatelem školy je statutární město Brno, městská část Brno-střed Dominikánská 2, Brno Tel , www.
Emitent 2005 Michal Panáček vývoj software. 2 3 Úvod Emitent 2005 je software na správu akcionářské agendy akciové společnosti. Je určen pro evidenci.
Předpokládaný vývoj české elektroenergetiky Pozice ERÚ seminář VSE 28. května 2007 – Praha Josef Fiřt - ERÚ.
Projekt PŘEDPOVĚĎ POČASÍ. projekt PŘEDPOVĚĎ POČASÍ.
Мetafora a metonymie v české mluvnici
1 Termodynamika kovů. 2 Základní pojmy – složka, fáze, soustava Základní pojmy – složka, fáze, soustava Složka – chemické individuum Fáze – chemicky i.
projekt PŘEDPOVĚĎ POČASÍ předpověď počasí na 13. května 2014.
projekt PŘEDPOVĚĎ POČASÍ
Projekt PŘEDPOVĚĎ POČASÍ. Předpověď počasí na
ProcvičujemenásobilkuProcvičujemenásobilku Klikni na libovolné číslo, objeví se.
předpověď počasí na 14. května 2009 OBLAČNOST 6.00.
4 Optimalizace úrovně dodavatelských služeb zákazníkům
Cesta domů a její hospodaření v roce 2011 Valná hromada
Startegie a perspektivy trhu s biopalivy v ČR Česká zemědělská universita, Praha, listopad Česká asociace petrolejářského průmyslu a obchodu.
Projekt PŘEDPOVĚĎ POČASÍ. projekt PŘEDPOVĚĎ POČASÍ.
EDITOR BY: SPRESS 15. ledna ledna ledna 2015.
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není – li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
CJBB75 1 ZPK CJBB75 čtvrtek G
ANALÝZA VÝSLEDKŮ LINEÁRNÍHO OPTIMALIZAČNÍHO MODELU
GAK – CJBB84 čt Vyhledávání v korpusu s/bez použití lemmatizace a morfologických značek Základní vyhledávání v korpusu Obsah:
1 Zpráva o výsledcích finančních kontrol ve veřejné správě za rok 2006 – za Liberecký kraj a jím zřízené příspěvkové organizace.
KORPUSOVÁ LINGVISTIKA. ÚKOL Prozkoumejte gradační vlastnosti adjektiv v konstrukci "nicht nur ADJ (...) sondern", např. nicht nur hübsch, sondern auch.
 U řady jmen s kmenem zakončeným skupinou dvou nebo více souhlásek, např. hra, kresba, látka, astra, ondatra, se v G. pl. do skupiny vkládá e: her, kreseb,...“(Cvrček.
CJBB84 1 GAK – CJBB84 st
Korpusová lingvistika ( 3 ) Jan Radimský FF JU České Budějovice.
modifikace/transpozice
K sémantice základních číslovek Alena Poncarová 13-14/V 2011.
CJBB CJBB75.
CJBB75 1 ZPK CJBB75 středa G
KORPUSY A KVANTITATIVNÍ DATA Úvod do korpusové lingvistiky 11.
Mgr. Michal Oblouk OHEBNÉ SLOVNÍ DRUHY.
Lingvistický software Morfologický analyzátor – AJKA Morfologický analyzátor – AJKA Morfologická databáze – I_PAR Morfologická databáze – I_PAR Desambiguace.
PRAXE V ČESKÉM PROSTŘEDÍ Úvod do korpusové lingvistiky 5.
CJBB75 Základy využití korpusu pro praxi st G13.
VARIANTNÍ PROSTŘEDKY PŘI ÚPRAVĚ PUBLICISTICKÝCH TEXTŮ NA MATERIÁLU MF DNES Mgr. Barbora Albrechtová Ústav pro jazyk český AV ČR, v. v. i.
CJBB CJBB84.
ÚKL CJBB CJBB84.
GAK – CJBB84 čt CJBB84.
ZPK CJBB CJBB75.
Úvod do korpusové lingvistiky 3
Transkript prezentace:

CJBB75 1 ZPK CJBB

CJBB75 2 Je to, co je skryto ve značce „stupeň“, jediné, co je možné se z korpusu dozvědět o stupňování v češtině ? Pozice 10 - Stupeň (GRADE) - - neurčuje se stupeň stupeň stupeň

CJBB75 3 Značkování adjektiv v korpusech ČNK AA.* - obyčejné adjektivum AC.* - adjektivum – jm. tvar AU.* - adj. přivl. na –ův a –in AG.* adj. od přech. přít. AM.* adj. od přech. min.

CJBB75 4 Co mají jednotlivé typy uvedeno na 10. pozici značky

CJBB75 5 Je pravda, že v češtině nelze stupňovat: Jmenné tvary adjektiv (AC.*) Adjektiva od přechodníků (A[GM].*) Adjektiva na –ův/-in (AU.*)

CJBB75 6 Adjektivum rád Vítězslav manželku výjimečně a poslechl. Tyčinka bral na vás ohled a po anglicku zmizel.

CJBB75 7 Jak lze také vyjádřit stupeň v češtině ? Analytické vyjadřování stupně/míry/množství - struktury s více, nejvíce více + I. stupeň nejvíce + I. stupeň

CJBB75 8 Jak vyhlédavat analytické tvary v korpusech ? Menu: Korpus > Implicitní atribut > lemma Dotazovací řádek: více Menu: Korpus > Implicitní atribut > tag P filtr : KWIC >1 >1 Dotazovací řádek: A[CGMU].*

CJBB75 9 KORPUS

CJBB75 10 Je analytický tvar jediný možný ?... svými důsledky je než formální kontrola…...kontaktní tuhé make-upy jsou, protože obsahují nejvyšší podíl pudru Basilio je než Rossiniho...

CJBB75 11 Co lze najít v příručkách o adjektivech na –cí z hlediska mezí a možností jejich syntetického stupňování? Již Václav Jan Rosa uvádí vedle sémanticky podmíněných omezení stupňování adjektiv i omezení formální a tvrdí, že adjektiva se sufixy -cý, -zý, -sý a -ší nelze (synteticky) stupňovat. Šmilauer: „…adjektiva na –cí lze stupňovat přidáním -n- : vroucí – vroucnější“ (srv. Šmilauer, 1971, s. 127). ESČ: „… adjektiva na –cí a subjektově posesivní adjektiva na –ův/-in stupňovat nelze.“ (Karlík, Nekula, Pleskalová, 2002, s. 447). Případy, kdy tvar adjektiva na –cí vyjadřuje nejvyšší míru vlastnosti (srv. Trávníček, 1951, s. 354).

CJBB75 12 KORPUS Menu: Korpus > Implicitní atribut > word Dotazovací řádek:.*cnějš.* Menu: Korpus > Implicitní atribut > lemma N filtr : KWIC 0 Dotazovací řádek:.*cn[ýí] Menu: Konkordance > Statistiky > Frekvenční distribuce > word

CJBB75 13 vědoucí nebo vědoucný vidoucí nebo vidoucný

CJBB75 14 Najděte v korpusech tvary vroucnější žádoucnější horoucnější vědoucnější živoucnější přejícnější vidoucnější pomíjejícnější srdcervoucnější jsoucnější

CJBB75 15 Všimněte si, jak jsou v korpusech označkována např. účelová adjektiva (mycí, krycí, řadicí,...) adjektiva druhově posesivní (kuřecí, telecí,...) desubstantivní adjektiva na –cí ve spojeních hebrejského superlativu (divoucí, hrůzoucí, krásoucí, letoucí, pravdoucí, smrťoucí, tmoucí ) A.*

CJBB75 16 Co lze nalézt na internetu aby se dodavatelům nenasazovala hlava, než jim přísluší co kdyby si nasadili o něco kůži možná příště trochu užší čelist a oči,...

CJBB75 17 Závěr Korpus jako zdroj dat pro ověření mezí a možností tvoření syntetických tvarů II. III. stupně Korpus jako zdroj dat dokládajících užití tvarů analytického stupňování v češtině