Jarmila Krkošková Jarmila.Krkoskova@osu.cz Informační zdroje a služby Univerzitní knihovny Ostravské univerzity v Ostravě 2 0 0 9 http://www.osu.cz/uk.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Jindřiška Pospíšilová
Advertisements

prostřednictvím online konta na
Deník veřejné knihovny na rok 2009 Změny v evidenci činnosti knihoven.
prostřednictvím online konta na
Získávání primárních dokumentů * Mgr. Miluše Mírková Univerzitní knihovna ZČU URL:
Mgr. Jarmila Krkošková Knihovnické a informační služby Univerzitní knihovny Ostravské univerzity v Ostravě
Počítačové praktikum Úvod do předmětu
Prostřednictvím online konta na
Zkvalitnění elektronických služeb Univerzitní knihovny ZČU PhDr.Miloslava Faitová Tematický okruh: E/a.
Elektronické dodávání dokumentů prostřednictvím modulu ADAM v SVK Hradec Králové Pavel Hušek, Hana Hornychová SU Aleph , NK Praha.
Prostřednictvím online konta na VÝPŮJČKA NOVIN PREZENČNÍ – DO STUDOVEN.
Jak hodnotíte služby Univerzitní knihovny ZČU? Porovnání výsledků z hlediska akademických pracovníků a z hlediska studentů.
Informační centrum a Ústřední knihovna MENDELU
PRŮVODCE VYHLEDÁVÁNÍM V KATALOGU ALEPH. Obsah n Vstup do katalogu Vstup do katalogu n Vyhledávání a prohlížení Vyhledávání a prohlížení –Obecné zásady.
Zkušenosti ze studijního pobytu v univerzitní knihovně University College of Borås Bibliotheca Academica – CPVŠK Plzeň, 5. listopadu 2008 Lucie Vyčítalová.
KNIHOVNA UNIVERZITY PALACKÉHO Biskupské nám. 1, Olomouc Ředitelka: Mgr
OD FAKULTNÍCH KNIHOVEN KE KNIHOVNĚ CENTRÁLNÍ Dana Lošťáková Knihovna UP Olomouc.
Studijní informační systém (SIS)
Výuka pro studenty U3V Služby knihovny pátek
Knihovna CMTF UP Průvodce pro 1. ročníky.
KNIHOVNA FAKULTY TĚLESNÉ KULTURY
Služby badatelům - uživatelům muzejních knihoven již 3. workshop pro seminář knihovníků muzeí a galerií.
Regionální knihovna Karviná Informační oddělení Kde nás najdete? Centrum 2299 Karviná – Mizerov.
Ústřední knihovna PřF SLUŽBY. Obsah přednášky výpůjční služby souborný katalog MU elektronické informační zdroje meziknihovní služba terminologie.
Půjčování čteček jako standardní služba vysokoškolské knihovny? Mgr. Ilona Trtíková Ústřední knihovna ČVUT E-knihy, e-čtečky, e- vydavatelství ve vysokoškolském.
Půjčování čteček jako služba knihovny Mgr. Ilona Trtíková Ústřední knihovna ČVUT Seminář E-knihy
Oborová informační brána KIV Jak ji využívat. Bránu KIV vytvořili Hlavní garant: Knihovnický institut NK ČR Technologie: Ústav výpočetní techniky UK v.
1. 2 Obsah Nabídka služeb Číselné údaje Oddělení pro dospělé Studovna Hudební oddělení Oddělení pro děti a mládež Městské informační centrum Knihkupectví,
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_HLAVE_CESKYJAZYK1_14 Název materiálu:Knihovny a jejich služby Tematická oblast:Český jazyk 1. ročník Anotace:Prezentace.
Studijní informační zdroje (a jak se k nim dostat) Pro předmět Jazykový projev (2014/15) připravila Eva Cerniňáková Jabok - Vyšší odborná škola sociálně.
Problematika oddělení pro dospělé čtenáře” v rámci projektu „Blíže k sobě i knihám – místo knihoven ve sjednocené Evropě Knihovna Petra Bezruče v Opavě.
Studijní informační zdroje (a jak se k nim dostat) Informační blok k předmětu Jazykový projev (2012/13)
Elektronické knihy v Masarykově veřejné knihovně Mgr. Jana Machalová Praha, NTK,
Statistické výkazy Ivo Brožek.
Elektronické informační zdroje Přírodovědecká fakulta.
Systém dalšího vzdělávání pracovníků výzkumu a vývoje v MS kraji a jeho realizace Projekt A5 Nástroje informatiky pro získávání informací a jejich zpracování.
Jak mohu kontrolovat své aktuální výpůjčky z Knihovny PA ČR a termíny jejich vrácení.
Dana Mazancová Metalib aneb jak vyhledávat (skoro) ve všech (multi)oborových databázích současně? ÚK FSS MU, 8. a Ústřední knihovna FSS MU.
Výsledky ankety Univerzitní knihovny ZČU Jak hodnotíte služby Univerzitní knihovny ZČU?
PhDr. Stanislava Bícová, CSc. Centrum informačních a knihovnických služeb VŠE v Praze Dostupnost zahraniční literatury a elektronických informačních.
Integrovaný regionální knihovní systém 3. generace Ing. Petr Štefan, Kp-sys s.r.o. Pardubice.
Setkání Uživatelů systému T Series Ústřední knihovna UTB ve Zlíně června 2005.
UNIVERZITNÍ KNIHOVNA ZČU
Základy práce s informačními zdroji pro bc. studenty SPSP Mgr. Dana Mazancová, DiS. Brno, 11. dubna 2013 Masarykova univerzita Fakulta sociálních studií.
Studijní informační zdroje (a jak se k nim dostat) Osnova Prezentace.
Dana Sigmundová Jak najít a získat dokumenty (nejen) v knihovnách MU ÚK FSS MU, Ústřední knihovna FSS MU.
Dana Mazancová Databáze Anopress a ČTK ÚK FSS MU, Ústřední knihovna FSS MU.
Ústřední knihovna Přírodovědecké fakulty MU Bc. Radmila Kouřilová.
Ústřední knihovna Přírodovědecké fakulty. Základní informace Otevírací doba: »Po – Čt 9.00 – »Pá 9.00 – 15.00
Vědecká knihovna UJEP Prezentace Vědecká knihovna.
KNIHOVNA UNIVERZITY PALACKÉHO Biskupské nám. 1, Olomouc Ředitelka: Mgr. Helena Sedláčková
Mgr. Veronika Kopečná, , Knihovna Lékařské fakulty UP, Hněvotínská 3.
Knihovna UTB ve Zlíně a její (nejen) elektronické služby PhDr
Knihovna a její služby v 21. století
na zápise do 1. ročníku na FF UJEP!
Informační zdroje pro STM
ZÁPIS do STUDIA NA FF UP – 1. ročník
Svět e-zdrojů na FSV UK Mgr. Daniela Uhrová
Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně Ústav vědecko – pedagogických informací a služeb Informační den Již po desáté!
Ústřední knihovna FSS MU Úvod do elektronických informačních zdrojů
Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně Ústav vědecko – pedagogických informací a služeb Informační den Již po jedenácté!
Knihovnická procházka Prahou Petra Ambrušová a Ivana Šnoblová K1
Informační zdroje v přírodních vědách
na zápise do 1. ročníku na FF UJEP!
Ústřední knihovna Přírodovědecké fakulty MU
Seminář pro dílčí knihovníky ústavů fakult MENDELU
„IS není složitý, IS je pouze obsáhlý.“
„IS není složitý, IS je pouze obsáhlý.“
KNIHOVNA UNIVERZITY PALACKÉHO V OLOMOUCI
Zápis do 1. ročníku bakalářský program - Strojírenství
Transkript prezentace:

Jarmila Krkošková Jarmila.Krkoskova@osu.cz Informační zdroje a služby Univerzitní knihovny Ostravské univerzity v Ostravě 2 0 0 9 http://www.osu.cz/uk http://knihovna.osu.cz Jarmila Krkošková Jarmila.Krkoskova@osu.cz

Obsah prezentace Dislokace provozů UK (=i fondů) Práva a povinnosti uživatelů, registrace Informační systém a informační zdroje Online služby výpůjčního protokolu Přehled služeb knihovny Ceník služeb Provozní doba Zdůraznit online služby.

Dislokace pracovišť Univerzitní knihovny v OU Ústřední knihovna Bráfova 3, Ostrava - Moravská Ostrava půjčovna studovna časopisů mediotéka a relax studio meziknihovní služby rešeršní služby školicí středisko Centrum PYRAMIDA

Dislokace pracovišť Univerzitní knihovny v OU Studovny fakult PDF- Bráfova, M.Ostrava FF- Čs. Legií,M.Ostrava PŘF-30.dubna,M.Ostrava PŘF-Chittussiho,Hladnov FSS-Fr.Šrámka,Mar.Hory FZS-Syllabova,O.Zábřeh (FU - viz studovna PDF a Mediotéka) Sdělit, že po registraci mohou využívat služby kterékoliv studovny – nejen své „mateřské“ fakulty.

Dislokace fondů UK OU ústřední sklady UK Bráfova fakultní a specializ. studovny katedrové a ústavní knihovny OU – kontaktovat zodp. pracovníka katedry archiv UK OU Ostrava – FSS (Mar. Hory) – objednat dokumenty předem z WWW ! Nutno sledovat poznámku o umístění jednotlivých exemplářů dokumentů v katalogu

Práva a povinnosti uživatelů Univerzitní knihovny OU Provozní řády studoven a mediotéky Knihovní řád Univerzitní knihovny Ostravské univerzity v Ostravě, přílohy: nakládání s osobními údaji uživatelů knihovny prohlášení uživatele služeb UK OU (podpis při registraci) ceník poplatků a placených služeb UK Doporučit, ať si studenti přečtou KŘ předem, ve zkrácené podobě „Výpůjční řád“ je spolu s přílohami na stránkách UK.

Registrace ke službám UK Proč? služby UK jsou poskytovány JEN registrovaným čtenářům Kdy a Za kolik? na začátku studia studenti OU = bez poplatku Kde? půjčovna + studovny Ad Kde? Pro letošní rok platí, že studovny registrují až od 1. 9. 2009.

Identifikace ke službám Při registraci ISIC nebo SIC OU (více viz www CIT – Služby - Identifikační karty) OP Při návštěvě knihovny, půjčování atp. ISIC nebo SIC OU průkaz s čárovým kódem (bude vydán v UK studentům, kteří nemají nárok na ISIC/SIC) Zeptat se studentů, zda jim již někdo z CIT vyložil princip používání chipových karet na OU, pokud ne zmínit včetně například toho, že další rok je nutno validovat do 30. 9., od 1. 10. je karta bez validace zablokováno pro služby, týká se to i UK.

Osobní údaje základní: přetahovány z IS STAG OU dodatečné: při registraci ke službám UK OU (např. číslo mobilu, další kontaktní adresa…) ! I pro e-mailové služby UK platí nutnost používat univerzitní mail ve struktuře číslostudenta@student.osu.cz Doporučit – ale nenutit – že nám mohou předat číslo mobilu pro doručení rychlé zprávy v případě, že se nedostanou k mailu a čekají třeba na vrácení rezervované knihy aj.

Informační systém UK OU Knihovnicko-informační systém ALEPH Další vnitřní systémy, databáze UK Přístup do vnějších IZ – komerční databáze Přístup do sítí – Intranet, Internet Další možnosti přístupu ke studijní literatuře: IS DIPL vč. FT (Portál OU), distanční studijní opory v eLearningovém systému http://moodle.osu.cz - vždy po přihlášení Připomenout přístup do databází přes VPN připojení, nutno se zaregistrovat - CIT

Další vnitřní inf. zdroje Databáze VŠ kvalifikačních prací OU včetně plných textů Databáze výměny literatury Seznam objednaných a docházejících časopisů v roce … Katalogy a soupisy studoven kateder (historie, germanistika, romanistika)

Vnější informační zdroje volně přístupné webové zdroje 30 el. databází odborných informací (licence), z toho 21 zahraničních e-časopisy (předplatné, křížový přístup, z vyd. Elsevier, Wiley, Academic Press, Kluwer) e-books odkazy na portály (např. STM: Science, Technology, Medicine, Google Scholar, EZB – mez. e-knihovna časopisů, e-zdroje na českých VŠ, Jednotná informační brána…)

Online Public Access Catalogue (OPAC) =centrální online katalog UK OU (záznamy o primárních zdrojích: tištěné i el. knihy, časopisy, CD, DVD, VHS, mapy, hudebniny, vzdělávací a počítačové programy aj.) volně dostupné služby: vyhledávání v katalogu v místě i vzdáleně (protokol Z39.50) zobrazování detailů záznamů vč. exemplářů práce s nalezenými záznamy zobrazení dokumentů vně databáze (plné texty)

Ukázky vyhledávání a online služeb katalogu OPAC základní vyhledávání vyhledávání z více polí vyhledávání z více bází pokročilé hledání

OPAC – základní vyhledávání

OPAC – základní vyhledávání

OPAC – základní vyhledávání

OPAC – základní vyhledávání

OPAC – základní vyhledávání

OPAC – základní vyhledávání

OPAC – základní vyhledávání

OPAC – základní vyhledávání

OPAC – vyhledávání z více polí

OPAC – vyhledávání z více polí

OPAC – vyhledávání z více bází

OPAC – vyhledávání z více bází

OPAC – vyhledávání z více bází

OPAC – pokročilé hledání

OPAC – pokročilé hledání

OPAC – pokročilé hledání

OPAC – listování v rejstřících

OPAC – listování v rejstřících

OPAC – listování v rejstřících

OPAC – práce se záznamem

OPAC – práce se záznamem

OPAC – práce se záznamem

OPAC – práce se záznamem

OPAC – práce se záznamem

OPAC – práce se záznamem

OPAC – služby autorizovaným uživatelům sledování stavu výpůjček provádění služeb (objednávky, prodlužování) stav peněžního konta nastavení a používání vlastního profilu (preferovaný způsob vyhledávání, formát zobrazení výsledků)

Přihlašování do OPAC přihlášení z www stránek UK OU, k autentizaci nutné: osobní číslo (přiděluje stud.odd.) heslo ve struktuře xrodné číslo (zadává se při zápisu, možno změnit na Portále OU)

OPAC - přihlášení

OPAC - objednávání vzdáleně online (z domu, kolejí, ze studoven OU) na místě v UK Bráfova, výpůjční oddělení – ze 14 PC: online ručně vypsat žádanku

OPAC – typy objednávání 1) na dokument „na místě“ se statusem „k vypůjčení“ 2) na dokument, půjčený jiným čtenářem ( = rezervace)

OPAC – objednávání 1

OPAC – objednávání 1 Pozor – nutno kontrolovat status jednotky, ze studoven lze půjčovat: prezenčně krátkodobě (přes noc), ale nelze objednat!!!

OPAC – objednávání 1 Objednat lze dokument se statusem „K vypůjčení“ a současně „Na místě“

OPAC – objednávání 1

OPAC – objednávání 1

2 Objednávka na půjčený dokument (rezervace)

2 Objednávka na půjčený dokument (rezervace) Nutno sledovat pořadové číslo požadavku!

Prodlužování výpůjček Prodloužit vše Prodloužit vybrané

Načasování prodloužení výpůjčky!!! Jen 3 dny před vypršením lhůty, čtenář obdrží mailem „předupomínku“ Kdy prodlužovat nelze: čtenář má pokutu (neprodloužil včas aj.) čtenář vyčerpal 3 možnosti prodloužení na výpůjčku má rezervaci jiný čtenář

Náhled do konta „Čtenář“

Zobrazení fin. sankcí

Zobrazení fin. sankcí

Výpůjční lhůty (absenční výpůjčky) kategorie uživatelů – různé podmínky půjčování interní (učitelé, studenti, zaměstnanci OU) externí (ostatní studenti, veřejnost, knihovny)

Výpůjční lhůty Kategorie studenti OU 3 měsíce (skripta, učebnice) 1 měsíc (ost. knihy – slovníky aj.) 14 dnů (hudebniny) tzv. „krátkodobé“ (přes noc/víkend) 3 dny před uplynutím základní lhůty uživatel obdrží avízo e-mailem (tzv. „předupomínka“)

Krátkodobé výpůjčky = z prezenčních fondů studoven = přes noc a víkend Půjčení: poslední hodina provozní doby Vrácení: do 10 hodin následujícího pracovního dne Při pozdním vrácení – sankce za každý den!!!

Nastavení limitů Kategorie: „Interní uživatelé – studenti“ počet současně půjčených dokumentů = 20 počet požadavků na výpůjčku = 10 ! Systém neumožní překročení limitů! Názvosloví

Doba prodloužení dokumentů – studenti OU max. 3x o jeden měsíc podmínky: na daný dokument nemá rezervaci jiný čtenář student nesmí mít žádný „sankční poplatek“ ! Nutno kontrolovat, nejde-li prodloužit, dokument vrátit – jinak: SANKCE!

Absenční výpůjčky versus autorský zákon ČR CO SE NEPŮJČUJE MIMO KNIHOVNU: audiální a audiovizuální dokumenty počítačové programy jiné elektronické dokumenty na CD, DVD dokumenty se zvláštním režimem (kvalifikační práce, vzácné dokumenty jednotlivá čísla nebo svázané ročníky periodik Výjimky: veškeré typy dokumentů vč. výše uvedených se absenčně půjčují osobám se specifickými potřebami – info v Centru PYRAMIDA

Prezenční výpůjčky Realizují se ve: speciálních studovnách (studovna časopisů, mediotéka a hudební oddělení) studovnách fakult

Přehled služeb knihovny služby výpůjční – absenční, prezenční meziknihovní (výpůjční) služba práce v sítích vč. komerčních zdrojů rešeršní služby referenční služby služby konzultační a poradenské reprografické služby školení, kurzy Výpůjčky již probrány – viz předchozí snímky

Meziknihovní služba (budova UK Bráfova 3) umožňuje přístup k dokumentům, které nejsou ve fondech UK ani ve fondech knihoven v Ostravě zahrnuje fondy knihoven v ČR i v zahraničí pro interní uživatele zdarma formy: dodání originálního dokumentu (výpůjčka) dodání xerokopie ! Lze objednat elektronicky – z WWW stránek knihovny!

Rešeršní služba (budova UK Bráfova 3) rešerše = soupis záznamů dokumentů, jeho částí nebo faktografických informací, které jsou vybrány podle obsahového (popř. formálního) hlediska rešeršní služby = zpracování rešerší: - retrospektivních (jednorázových) - průběžných (pravidelných) - z českých i zahraničních pramenů v UK OU lze žádat dodání elektronickou cestou Službu lze objednat elektronicky – z www stránek UK!

Referenční služby (všechny studovny, půjčovna, web) informace o fondech UK OU, nových přírůstcích ve fondech a vyhledávání v online katalogu informace o službách poskytovaných v provozovnách UK konzultační a informační služby o elektronických informačních zdrojích (licencované zdroje) informace o bibliografických citacích dokumentů online služba Zeptejte se knihovny (zodpovídání došlých dotazů týkajících se fondů a zdrojů UK a jiných knihoven, poskytovaných služeb, úprav provozní doby, přihlašování se do systémů používaných v UK apod.)

Práce na PC (studovny) pro interní uživatele zdarma v průběhu semestrů omezena na 30-45 minut možnost připojení notebooku přes WIFI CO NENÍ POVOLENO! chat zasahování do instalovaného SW zhotovování kopií audiálních a audiovizuálních dokumentů aj. (viz autorský zákon, provozní řády studoven UK OU) U sítí zmínit i WIFI, není pokrytí úplně všude – viz služby CIT. U WIFI připomenout, že na OU není 100% pokrytí WIFI, nutno předem zjistit na stránkách CIT

Reprografické služby (všechny studovny) zhotovování kopií dokumentů, které jsou součástí knihovních fondů UK, NE: celý dokument (viz tzv. autorský zákon) kopírování (je možné také s použitím kopírovacích karet) skenování tisk z počítače Reprografické služby jsou zpoplatněny – viz Ceník poplatků a služeb

Centrum PYRAMIDA kontaktní centrum zapisovatelská služba = centrum podpory studentům se speciálními potřebami kontaktní centrum zapisovatelská služba asistenční služba služby individ. konzultací a výuky online centrum znakového překladu knihovnické služby (studijní literatura) pomoc při vyhledávání na webu poskytování speciální techniky více viz http://pyramida.osu.cz/

Specializované služby (Mediotéka + Relax studio) možnost poslechu/produkce zvukových nahrávek, zvukově-obrazových záznamů vč. filmů možnost práce se spec. grafickými programy (fotografie, obrázky, úpravy pro tisk aj.) práce s nootebooky (WIFI) možnost neformálního setkávání v příjemném prostředí, občerstvení možnost „zabukovat“ studio vč. školicího centra na konkrétní skupinovou akci

Mediotéka, Relax Studio

Pořádání školení, kurzů vyhledávání odborných informací v elektronických bázích dat, rešeršní strategie vyhledávání informací na Internetu vyhledávání dokumentů v elektronickém katalogu

Ceník služeb – studenti OU registrace: zdarma meziknihovní služba: zdarma vypracování rešerše: zdarma (platí se jen tisk, zaslání mailem zdarma) práce na PC, v sítích, s placenými zdroji… zdarma reprografické služby: kopírování 1,30 Kč/s. tisk ČB - text 2,- Kč, obr. 10,- Kč/s. B - text 5,- Kč, obr. 20,- Kč/s.

Sankční poplatky za nedodržení výpůjční lhůty absenčních výpůjček = 1Kč/den/dok. za nedodržení výpůjční lhůty krátkodobých výpůjček = 50Kč/den (1.týden), 100Kč/den od 2. týdne sankční poplatky za zničení dokumentu nebo jeho ztrátu – až do výše pořizovací ceny manipulační poplatky (3. a 4. upomínka, duplikát průkazu, ztráty) – až 50Kč

Provozní doba UK OU běžný provoz v průběhu akademického roku: ústřední knihovna: po-čt 8-18, pá 8-14 studovna PdF: po-čt 8-19, pá 8-14 stud.FF a PřF-A: po-čt 8-20, pá 8-13 st. FSS,FZS,PřF Hladnov: po-čt 8,30 až 17, polední přestávka, 1 zavírací den prázdninový provoz (1.7. až 31. 8.) – vybrané dny 8 - 15 červen a září – zkrácený ve stud. PdF, FF a PřF-A 8 - 18 Nutno sledovat Aktuality UK – možné jednorázové uzavření studoven kvůli konání studentských konferencí, popř. dalších akcí spojených s výukou na OU.