Hydraulické zařízení Hydraulické zařízení je založeno na přenosu tlaku podle Pascalova zákona. Jsou to dvě válcovité nádoby o různých průměrech u dna propojené,

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Pokud balónek opřeme o jeden hřebík - praskne.
Advertisements

ZŠ T. Stolzové Kostelec nad Labem
vlastnosti kapalin a plynů I. Hydrostatika
Pascalův zákon v praxi VY_32_INOVACE_17 - Pascalův zákon v praxi.
MECHANIKA KAPALIN A PLYNŮ
Skládání sil.
Mechanika tekutin tekutina = látka, která teče
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Pascalův zákon.
8. Hydrostatika.
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá Strana
1.Způsob, jak správně vypočítat hydrauliku
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Účinky gravitační síly Země na kapalinu
Jak se přenáší tlak v kapalině?
Digitální učební materiál
Mechanické vlastnosti kapalin a plynů Molekuly plynu jsou v neustálém neuspořádaném pohybu Mezi jednotlivými molekulami plynu nepůsobí žádné síly (kromě.
Hydraulická zařízení (Učebnice strana 102 – 104)
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_inovace _645 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám.
Tlak plynu v uzavřené nádobě
Název materiálu: PASCALŮV ZÁKON – výklad učiva.
Vztlaková síla v tekutinách
Plyny.
Hydraulická zařízení Z Pascalova zákona plyne: zatlačíme-li na kapalinu v uzavřené nádobě v jednom místě, vyvoláme stejné zvětšení tlaku ve všech místech.
Pascalův zákon Příklady.
Autor: Mgr. Barbora Pivodová
Mechanické vlastnosti kapalin Částice kapalin konají neustálý neuspořádaný pohyb a mají mezi sebou malé mezery. Kapaliny jsou: téměř nestlačitelné tekuté.
Tlak.
Účinky gravitační síly Země na kapalinu
Kapaliny.
VLASTNOSTI KAPALIN A PLYNŮ
Mechanické vlastnosti kapalin
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: Soňa Brunnová Název materiálu: VY_32_INOVACE_17_TLAK.
Pascalův zákon a jeho užití
Gymnázium, Havířov-Město, Komenského 2, p.o.
VY_32_INOVACE_11-20 Mechanika II. Kapaliny – test.
Mechanika II. Tlak VY_32_INOVACE_ Tlak v tekutinách Kapaliny a plyny nazýváme společným názvem tekutiny. Tlak je fyzikální veličina, která popisuje.
SOUTEŽ - RISKUJ! Mechanické vlastnosti kapalin (1. část)
Shrnutí učiva V Autor: Mgr. Barbora Pivodová Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Test: Mechanické vlastnosti kapalin (1. část)
Mechanické vlastnosti kapalin
Demonstrační experimenty pro střední školy - Mechanika
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
NÁZEV ŠKOLY:Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR:Ivana Nováková NÁZEV: Využití znalosti hydrostatického tlaku TÉMATICKÝ.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 9. ročníku. Slouží k závěrečnému celkovému opakování učiva. Slouží k prověření znalostí. Tlak, tlaková síla, hydrostatický.
Opakování: 1) Lze kapalinu stlačit? Navrhni a popiš pokus, kterým bys mohl dokázat, zda lze kapalinu stlačit. 2) Vyslov Pascalův zákon. 3) Jak vypočítáme.
Tlak v kapalinách. Struktura prezentace otázky na úvod teorie příklad využití v praxi otázky k zopakování shrnutí.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada 11 Anotace.
VY_32_INOVACE_
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Hydraulická zařízení Jednoduchý model hydraulického zařízení si můžeme vyrobit doma, potřebujeme k tomu dvě injekční stříkačky o různém průměru a hadičku,
Hydraulická zařízení – řešení úloh
Přípravný kurz Jan Zeman
18. Pascalův zákon, hydraulika
Název materiálu: VY_52_INOVACE_F7.Vl.08_Tlak_v_kapalinách Datum:
Pascalův zákon VY_32_INOVACE_33_Pascaluv_zakon
Základní škola a mateřská škola Bohdalov CZ.1.07/1.4.00/ III/2
Pascalův zákon Hydraulické zařízení. Pascalův zákon Hydraulické zařízení.
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_59_F7
Ing. Michaela Štainbruchová
Pascalův zákon VY_32_INOVACE_33_Pascaluv_zakon
Tlak v kapalině Pascalův zákon.
Hydraulická zařízení F1 = 6 N S2 = 5 cm2 S1 = 1 cm2 F2 = ?
Pascalův zákon znění Tlak vyvolaný vnější silou, která působí na kapalinu v uzavřené nádobě, je ve všech místech kapaliny stejný. Platí rovněž pro plyny.
Hydraulická zařízení - početní příklady
Hydrostatický tlak Hydrostatický tlak je tlak v kapalině způsobený tíhovou silou Značíme jej ph Jednotkou je 1 Pa (Pascal), je to stejná jednotka, jako.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno – venkov, příspěvková organizace AUTOR: Jiří Toman NÁZEV: VY_32_INOVACE_06_17 Mechanické.
Transkript prezentace:

Hydraulické zařízení Hydraulické zařízení je založeno na přenosu tlaku podle Pascalova zákona. Jsou to dvě válcovité nádoby o různých průměrech u dna propojené, opatřené písty. Když je naplníme kapalinou, tak kapalina v obou nádobách vystoupá do stejné výšky ( spojené nádoby). Hydraulické zařízení nám pomáhá přenášet tlakovou sílu, ale také ji zvětšit. Platí: kolikrát je obsah velkého pístu větší než obsah malého pistu, tolikrát větší síla působí na velký píst než na píst malý. Jaký tlak vznikne v kapalině? Model hydraulického zařízení p = F1: S1 F2 F1 Jak velká bude síla F2 ? S1 S2 F2 = p . S2 F2 = ( F1 : S1) . S2

Hydraulický lis F2 Obsah malého pístu hydraulického lisu Model hydraulického lisu F2 Obsah malého pístu hydraulického lisu je 10 cm2 a působí na něj síla 100 N. Obsah velkého pístu je 300 cm2. Určete velikost tlakové síly, kterou působí kapalina na velký píst. F1 S1 S2

Úvaha a výpočet Otázka: Kolikrát je větší obsah velkého pístu něž obsah malého pístu? Odpověď: 30 krát ( 300 : 10 = 30 ) Síla působící na velký píst bude 30 krát větší než síla působící na malý píst. Síla působící na velký píst má velikost 3000 N. Výpočet: F2 =( F1: S1) . S2 F2 = (100 N : 0,0010 m2) . 0,0300 m2 F2 = 3 000 N

Využití hydraulického zařízení Hydraulické zvedáky Hydraulické lisy Hydraulické brzdy