Tvorba WWW stránek ÚVOD

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Štěpán Šípal Gymnázium Čakovice. Dnešní témata  Vznik XHTML a předchůdci  Základní prvky XHTML dokumentu  Tagy a atributy  Elementy a jejich druhy.
Advertisements

Tvorba webových stránek
Tvorba webových stránek
Výpočetní technika 2008/09.
Martin Holý.  HTML  xHTML  CSS  JavaScript  PHP.
ZÁKLADY HTML Číslo DUM: VY_32_INOVACE_04_11 Autor: Mgr. Ivana Matyášková Datum vytvoření: duben 2013 Ročník: tercie Vzdělávací obor: informační technologie.
Základní škola a mateřská škola Bzenec Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity: III/2: využívání ICT – inovace Vypracoval/a:
Mgr. Vlastislav Kučera přednáška č. 2.  Struktura stránky  hlavička  meta tagy  titulek stránky  připojení stylů,...  CSS.
<. DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4
Základy HTML.
V čem se píší web. dokumenty
Tvorba stránek  komu jsou stránky určeny  grafická úprava stránek  obsah  motivy vzhledu stránky
HyperText Markup Language
Jazyk HTML Název školyZákladní škola a Mateřská škola Tatenice Číslo projektuCZ Název šablony klíčové aktivity Inovace a zkvalitnění výuky pomocí.
VY_32_INOVACE_4.3.IV1.02/Ku Html dokument a jeho struktura Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Pavla Kubínková CZ.1.07/1.5.00/
VY_32_INOVACE_4.3.IV1.03/Ku Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Pavla Kubínková CZ.1.07/1.5.00/ HTML & XHTML.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Úvod do HTML. Co je HTML  zkratka pro HyperText Markup Language  značkovací jazyk pro hypertext  umožňuje publikaci dokumentů na internetu.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Základy html pro úplné začátečníky.
Jak na web První krůčky Lukáš Reindl. Co je potřeba Budeme potřebovat počítač, na kterém běží alespoň nějaký jednoduchý textový editor (ve Windows Notepad.
WEBMASTER Jakub Koželuh. Student Informatiky (ČZU) Student Informatiky (ČZU) ICQ: ICQ:
TVORBA WEBOVÝCH STRÁNEK
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P4_3.10 Tematická oblast: Aplikační software pro práci s informacemi II. HTML - tagy Typ: DUM - kombinovaný Předmět:
Radek Štěpán, VIII.A Referát č Osnova  A) Standardy pro tvorbu webových stránek  B) Základní pravidla pro vytváření internetových stránek  C)
4A Mgr. Jan Dolejš Obsah hodiny Webové stránky Základní pojmy potřebné pro vytváření webové stránky Základy HTML.
XHTML Tvorba webových stránek. Vývoj značkovacích jazyků HTML – HyperText Markup Language  Značkovací jazyk pro vytváření www stránek. Pomocí značek.
Veronika Hladíková. V dnešní době se dají webové stránky zhotovit mnoha způsoby, ale zdaleka ne všechny jsou ty správné. V následující prezentaci se Vám.
Internetové publikování Doc. Ing. Petr Zámostný, Ph.D. místnost: A-72a tel.: 4222, 4167 (sekretariát ústavu 111)
Kaskádové styly Cascading Style Sheets. Využití CSS jde o jazyk pro popis způsobu zobrazení stránek napsaných v jazycích HTML, XHTML nebo XML umožňuje.
Mgr. Vlastislav Kučera přednáška č. 1.  jazyk (x)html  kaskádové styly.
Tvorba WWW stránek HTML - XHTML Každá Internetová stránka (WWW stránka) je vytvořena pomocí programovacího jazyka HTML (Hypertext Markup Language). Každá.
Skladba HTML dokumentu
Návrh a tvorba WWW Přednáška 1
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_257 Název školyGymnázium, Tachov, Pionýrská 1370 Autor Ing. Roman Bartoš Předmět Informatika.
Maturitní okruh 22: Úvod do HTML. Značkovací a klasické jazyky Klasické: převládá strukturovaný text (programovací kód), skripty jsou prováděny na straně.
HTML, XHTML a CSS Základy jazyků značek.
Návrh a tvorba WWW Cvičení 4
HTML jazyk Označovaný zkratkou HTML, je značkovací jazyk pro hypertext. Je jedním z jazyků pro vytváření stránek v systému World Wide Web, který umožňuje.
KASKÁDOVÉ STYLY 1. 2 PRVNÍ STANDARD (CSS1) BYL PŘEDSTAVEN V ROCE 1996, PROTO STARŠÍ PROHLÍŽEČE ("ČTYŘKOVÉ" VERZE) IE A NN KASKÁDOVÉ STYLY NEPODPORUJÍ.
HTML editory HTML editory se dělí na dva základní typy:
AJAX nejmodernější webová technologie… seminář pro učitele ZŠ a SŠ Mgr. Marek Osuchowski Ostravská univerzita © 2011.
WWW stránky – Úvod Mgr. Lenka Švancarová.
TNPW1 Technologie pro publikování na webu Cvičení č. 2 Překlad URL na fyzickou adresu stránky Editor Macromedia Homesite „Hello world“ v XHTML (úvod do.
Základní pojmy (1) Nejpoužívanější internetové prohlížeče: Google Chrome (32.0.x), Mozilla Firefox (27.0), Internet Explorer (11.0.2), Opera (19.0.x),
Tvorba statických stránek Mgr. Lenka Švancarová. Tvorba statické stránky Volba Uložit jako XHTML Editor Vizuální Frontpage Nevizuální PSPad Poznámkový.
Základní škola a mateřská škola Bzenec Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity: III/2: využívání ICT – inovace Vypracoval/a:
Tvorba efektních www stránek pro každého Od historie až po současnost… Úvod Porovnání Validace Prohlížeče Závěr.
Jak učit tvorbu www stránek Navarová Adéla. Proč učit tvorbu www stránek? Prezentace na internetu (Výrobky, firmy, celebrity, kluby…)
Kaskádové styly Cascading Style Sheets. Využití CSS jde o jazyk pro popis způsobu zobrazení stránek napsaných v jazycích HTML, XHTML nebo XML umožňuje.
VY_32_INOVACE_4.3.IVT1.07/Ku Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Pavla Kubínková CZ.1.07/1.5.00/ CSS formátování.
Jak učit tvorbu www stránek na zš? ?. Co by žáci měli zvládat.  Základy s textovým editorem (Word, pspad) – základní úpravy textu, kopírování, formátování..
ÚVOD DO HTML Pavlína Hladišová. O BSAH : HTML - Co je to? Princip zobrazení Tagy Obsah HTML dokumentu Rady při tvorbě HTML Zdroje.
Tvorba www stránek.
HyperText Markup Language (zkratka HTML) je v informatice název značkovacího jazyka používaného pro tvorbu webových stránek, které jsou propojeny hypertextovými.
Jak fungují webové stránky Úvod do HTML (1). Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická.
Tvorba WWW stránek. Hyperlink Odkaz, bývá označený jinou barvou a podtržený Odkaz, bývá označený jinou barvou a podtržený Reaguje na událost myši – Reaguje.
Tvorba www stránek – (01) úvod Autor: Mgr. Josef Motl Datum: , ročník: 7. ročník ZŠ Vzdělávací oblast: Informační technologie Anotace: Prezentace.
Inf Webová stránka, princip HTML a CSS. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Tvorba WEBOVÝCH stránek – kostra dokumentu Šablona 32 VY_32_INOVACE_12_10_Tvorba webových stránek-kostra dokumentu.
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:Mgr. Martin Jiřiště NÁZEV:VY_32_INOVACE_08C_17_uvod_do_html TEMA:Multimédia a grafika.
1 Kurz XHTML a CSS Část 1: Náš první XTHML dokument a jeho publikace na internetu.
ZÁKLADY JAZYKA HTML Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy
WWW a HTML Základní pojmy Ivo Peterka.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Vladimír.
Tvorba webových stránek - tabulka
WWW a HTML Základní pojmy Ivo Peterka.
Značkovací jazyk HTML Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jitka Vlčková. Dostupné z Metodického portálu ISSN.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Josefa Bublíka, Bánov
HTML Vojtěch novotný 9.a.
Transkript prezentace:

Tvorba WWW stránek ÚVOD IKT 4.ročník

Obsah Webová (HTML)stránka Kód HTML Tvorba HTML kódu Webové prohlížeče Základní termíny v HTML Struktura webové stránky

Webová (HTML)stránka HTML stránka je textový soubor obohacený o tagy a atributy, které určují význam textu a vzhledu celé stránky Soubory mají příponu htm, html a slouží jako návod pro sestavení webové stránky Adresářová struktura: hlavní adresář – WEB - index.htm (default.html) - první.htm zdrojový kód - druha.htm podadresáře – IMAGE - FOTO binární data - DOCUMENT

Webová stránka vznikla roku 1989 ve výzkumném středisku CERN v Ženevě (tedy k výzkumným účelům) Autor Tim Berners Lee (přišel na to jak vzájemně provázat pomocí odkazů více dokumentů na různých počítačích a potom vytvořili první prohlížeč pomocí kterého se mohli dokumenty snadno prohlížet a přecházet od jednomu dokumentu k druhému) O standarty HTML stará konsorcium W3C doporučuje nové standarty HTML a tagy které by se měli a které neměli používat Jazyk HTML se neustále vyvíjí, standardní verze HTML: 3.2, 4, 4.1, a XHTML 1.0, XHTML 2

Kód HTML H – hyper T – text M – markup L – language HTML je značkovací (nikoliv programovací) jazyk Kód popisuje grafickou podobu stránky v prohlížeči Má textový formát, na binární data jen odkazuje Má přesnou syntaxi, kterou je důležité dodržovat a zároveň se přizpůsobuje

Tvorba HTML kódu ASCII textový editor - POZNÁMKOVÝ BLOK - WordPad - MS WORD Editor HTML kódu - editory WYSIWIG - MS FrontPage - Max html Beauty++ - 1st page 2000 - HTML builder XP - editory pracující s kódem - Allaire HomeSite

WYSIWYG What You See Is „Co vidíš, to dostaneš.“ Get

Webové prohlížeče Program zobrazující webové stránky Dekóduje HTML kód Převádí HTML kód do grafické podoby MS Internet Explorer Netscape Navigator Opera Mozilla

SHRNUTÍ 1 Co bude potřeba? jednoduchý textový editor ASCII poznámkový blok (notepad) editory s podporou HTML MS FrontPage strukturní editor Allaire HomeSite internetový prohlížeč Internet Explorer, Mozilla, Opera a Netscape

SHRNUTÍ 2 Co nebude potřeba? připojení k internetu, www stránky můžete vytvářet a publikovat z jiného počítače s připojením. pro umístění stránek na internet nebudete potřebovat vlastní domému, protože freeweby vám poskytnou prostor pro vaše stránky zdarma. na vytváření www stránek není potřeba výkonný počítač klidně postačí i starší.

Základní termíny v HTML TAG - Základní značka jazyka html zapisuje se do < > (je větší a je menší) ATRIBUT – je zapsán přímo do tagu a nastavuje nějakou jeho vlastnost ELEMENT - vše mezi úvodním a ukončovacím tagem <p>tento text je tedy element</p> <h1>nadpis je také element</h1>

Struktura webové stránky <!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.01 Transitional//EN"> <html> <head>        <title>titulek html dokumentu</title> </head> <body> tělo stránky (vše co se na stránce zobrazí) </body> </html> index.htm index.htm

Verze HTML První řádka <!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.01 Transitional//EN"> určuje o jakou verzi HTML se jedná <html> <head>        <title>titulek html dokumentu</title> </head> <body> tělo stránky (vše co se na stránce zobrazí) </body> </html>

Webová stránka Celá stránka se začíná párovým tagem <html> a ukončuje se tagem </html> <!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.01 Transitional//EN"> <html> <head>        <title>titulek html dokumentu</title> </head> <body> tělo stránky (vše co se na stránce zobrazí) </body> </html>

Hlavička HTML se skládá z hlavičky a hlavička se zapisuje mezi párové tagy <head> a </head> <!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.01 Transitional//EN"> <html> <head>        <title>titulek html dokumentu</title> </head> <body> tělo stránky (vše co se na stránce zobrazí) </body> </html>

Tělo stránky HTML se skládá z těla stránky a tělo stránky se zapisuje mezi párové tagy <body> a </body> (tělo stránky je vše co se na stránce zobrazí) <!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.01 Transitional//EN"> <html> <head>        <title>titulek html dokumentu</title> </head> <body> vše co se na stránce zobrazí </body> </html>

Nadpis stránky V hlavičce se určuje název stránky a zapisuje se mezi párové tagy <title> a </title> <!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.01 Transitional//EN"> <html> <head>        <title>titulek html dokumentu</title> </head> <body> tělo stránky (vše co se na stránce zobrazí) </body> </html>

SHRNUTÍ 3 Struktura webové stránky? Webová stránka <html>, </html> Hlavička <head>, </head> Titulek <title>, </title> Tělo <body>, </body> Vše psát na nové řádky