Měkkýši Plži Mlži Hlavonožci. Měkkýši Plži Mlži Hlavonožci.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Živočichové v lesích Měkkýši.
Advertisements

NÁZEV ŠKOLY : ZŠ a MŠ Blatnice pod Sv. Ant.
Bezobratlí živočichové
MLŽI.
MĚKKÝŠI – ŽIVOČICHOVÉ S MĚKKÝM TĚLEM
Soutěž RISK Poznávání měkkýšů Hrát. Soutěž RISK Poznávání měkkýšů Hrát.
Elektronická učebnice - II
Rámci projektu Digitální učební materiál vytvořený v rámci projektu: HUMANIZACÍ ŠKOLSTVÍ K ROVNÝM PŘÍLEŽITOSTEM CZ.1.07/1.4.00/ Dětský domov, základní.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Kmen: Měkkýši měkké tělo, kryté uhličitanovou schránkou.
Autor: Mgr. Miroslav Nešpořík Název: MĚKKÝŠI VY_inovace_32_PR6_19
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
Třída: Mlži Škeble rybničná: rybníky dvoustranně souměrné tělo kryté
plži (Gastropoda) VY_32_INOVACE_3.1.Bi2.16/Li
Opakování a procvičení učiva
MĚKKÝŠI 2) mlži 3) hlavonožci ZNAKY: žijí ve vodě i na souši
Měkkýši Digitalizace výuky Příjemce
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
MĚKKÝŠI Základní škola a mateřská škola, Tupesy,
Plži – ulita Zdroj:cs.wikipedia.org/wiki/Plži
OBOJŽIVELNÍCI
Mlži Mgr. Helena Roubalová
Kmen: MĚKKÝŠI Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními informacemi a se základní stavbou a systémem.
MĚKKÝŠI Měkké tělo, které je (bývalo) chráněno vápenitou schránkou
KMEN Měkkýši Kmen měkkýši má 3 třídy Plži – hlemýžď zahradní
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
MĚKKÝŠI Základní škola a mateřská škola, Tupesy, Hlavonožci
ulita plicní vak řitní otvor pohlavní otvor srdce tykadla + oči
Kmen: Měkkýši /Mollusca/
MĚKKÝŠI 2 1 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Mlži.
Základní škola Kladruby
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_205_Mlži AUTOR: Jana Harbichová ROČNÍK, DATUM: 7.,
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2č. materiálu:VY_32_INOVACE_196.
MLŽI Schránku tvoří dvě lastury spojené svaly
RISK MĚKKÝŠI Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Základní škola Kladruby
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky se základními částmi těla měkkýšů.
Škola: Základní škola Kladruby Husova 203, Kladruby, Číslo projektu: cz.1.07/1.4.00/ Autor:Miloslava Junková Název materiálu:Měkkýši hlavonožci.
Měkkyši Berenika Jurková 5.A.
Škola: Základní škola Kladruby Husova 203, Kladruby, Číslo projektu: cz.1.07/1.4.00/ Autor:Miloslava Junková Název materiálu:Měkkýši plži.
Mlži -2lastury Zdroj:cs.wikipedia.org/wiki/mlži.
Kmen: MĚKKÝŠI.
Škola: Základní škola Kladruby Husova 203, Kladruby, Číslo projektu: cz.1.07/1.4.00/ Autor:Miloslava Junková Název materiálu:Měkkýši mlži.
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: únor 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VI Vzdělávací.
Měkkýši, kroužkovci, členovci - korýši
HÁDEJ, KDO JSEM - MĚKKÝŠI Základní škola a Mateřská škola Knínice u Boskovic, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ číslo DUMu: VY_32_INOVACE_47_Pr6_hadej_mekkysi.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Kopřivnice, Štramberská 189, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Vlastimil Kopečný VYTVOŘENO: NÁZEV: VY_32_Přírodopis_10_Zoologie,
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ AUTOR: Ing. Ivana Fiedlerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_ F 04 Měkkýši plži TEMA: Přírodopis.
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Kmen: MĚKKÝŠI Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními informacemi a se základní stavbou a systémem.
MĚKKÝŠI měkké tělo (někdy ukryté ve vápenaté schránce)
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
MĚKKÝŠI 2) mlži 3) hlavonožci ZNAKY: žijí ve vodě i na souši
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
zpracovaný v rámci projektu
AUTOR: Mgr. Václava Horniková NÁZEV: VY_32_INOVACE_122_Plži
Výukový materiál VY_52_INOVACE_29_ měkkýši
VY_32_INOVACE_37_Měkkýši - 3.část
Kmen: Měkkýši /Mollusca/
Kmen: Měkkýši /Mollusca/
VY_32_INOVACE_35_Měkkýši - 1.část
PŘÍRODOPIS 6 MĚKKÝŠI.
MĚKKÝŠI - MLŽI PŘÍRODOPIS 6.
AUTOR: Mgr. Radoušová Marcela
MĚKKÝŠI – ŽIVOČICHOVÉ S MĚKKÝM TĚLEM (po výkladu si zapiš do sešitu)
Transkript prezentace:

Měkkýši Plži Mlži Hlavonožci

Plži suchozemští nebo vodní dýchají plícemi nebo žábrami obojetníci – po vzájemném oplození kladou vajíčka do vlhké půdy nebo do vody mláďata podobná dospělým hlemýžďům na zimu se zahrabou do země, stáhnou do ulity a zavíčkují

Plži Mají měkké tělo – hlava - svalnatá noha - útrobní vak Na hlavě – tykadla s očima - hmatová tykadla - ústa (drsný jazyk jako struhadlo) Útrobní vak - v ulitě

Vnitřní stavba těla hlemýždě svalnatá noha a útrobní vak

Zástupci plžů: Hlemýžď zahradní – suchozemský - žije na zahradách, v sadech, na pokraji listnatých lesů Plzák lesní – hnědočerný až černý - délka až 15cm - nemá vyvinutou ulitu Slimák největší – žije v lesích a zahradách - šedohnědý s tmavými skvrnami - nemá ulitu

Plži mají ulitu U některých druhů zakrňuje. Plzák lesní Plzák španělský

Mlži vodní živočichové dýchají žábrami tělo – svalnatá noha - vak s vnitřním ústrojím tělo chrání dvě LASTURY spojené pružným vazem a dvěma svaly živí se řasami, prvoky, malými korýši přijímacím otvorem nasává vodu s potravou vyvrhovacím otvorem odvádí vodu s nestrávenými zbytky

Mlži - sladkovodní oddělené pohlaví z oplozených vajíček se líhnou drobné larvy – několik týdnů cizopasí na rybách – pustí se, vyvíjí se lastury – klesají ke dnu – dospělý jedinec Škeble rybničná - sladkovodní - čistá voda – dnes vzácné - dno rybníka nebo řeky - vodu čistí

Popis škeble rybničné

Mlži mají lasturu sladkovodní mořští

Hlavonožci jsou draví žijí v moři Sépie obecná – nemá žádnou schránku – uvnitř vápenitá destička – sépiová kost

chobotnice Kteří živočichové jsou na obrázcích? krakatice

Použité zdroje: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Snail_diagram_cs.svg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Radula_diagram3.png http://www.tyden.cz/rubriky/apetit/belgicky-farmar-vi-jak-na-sneky_179067.html http://zoo.wendys.cz/foto.php?353 http://www.mollusca.cz/foto/Gastropoda/Cepaea-vindobonensis.jpg http://www.naturfoto.cz/plzak-lesni-fotografie-4400.html http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/0/09/Arion_lusitanicus.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Anodonta_cygnea1.jpg J.Kroulíková, J.Kroulík, Přírodopis pro sedmý ročník zvláštní školy. 1.vydání. Praha: Septima, 1995. 68 s. ISBN 80-85801-46-9 Jana Skýbová, Přírodopis, Zoologie. 1.vydání. Praha: Septima, 2011. 80 s. ISBN 978-80-7216-285-7 http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Sepia_officinalis_(aquarium).jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Octopus_vulgaris_2.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Giant_Squid_NASA.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Octopus_vulgaris_EL16p.jpg

Šablona č.: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Předmět: Přírodopis Ročník: 7. Autor: Dagmar Pecnová Škola: Základní škola, Městec Králové, Náměstí Republiky 303 Datum: 14.11.2012