Digitalizace knižního a časopiseckého fondu v muzejních knihovnách.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Dílčí báze Seriály Souborný katalog ČR České Budějovice, prosinec 2006 Danuše Vyorálková.
Advertisements

Seminář KK AMG Olomouc Eva Svobodová – Národní knihovna ČR CASLIN - Souborný katalog ČR - možnost spolupráce pro muzea, archivy a galerie.
DIGITALIZACE V KRAJSKÉ KNIHOVNĚ VYSOČINY V HAVLÍČKOVĚ BRODĚ.
1 RESPONSIBLE CARE Projekt „Adaptabilita a posílení konkurenceschopnosti chemického průmyslu ČR“ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem.
30. SEMINÁŘ KNIHOVNÍKŮ MUZEÍ A GALERIÍ Praha, Národní muzeum 5. – 7. září 2006 KNIHOVNY MUZEÍ KRÁLOVÉHRADECKÉHO KRAJE.
VISK 7 J. Polišenský. Historie ochrany knihovních fondů v NK ČR •1994 vznik odboru ochrany knihovních fondů •1995 dokončení Centrálního depozitáře v Hostivaři.
Knihovny současnosti 2011, České Budějovice 13. – 15. září 2011
Digitalizační pracoviště MKP SDRUK sekce IT, Olomouc února 2007.
Informace z konference Problematika historických a vzácných knižních fondů Čech, Moravy a Slezska v Olomouci se zaměřením na příspěvek Digitalizace map.
Smlouva o realizaci grantového projektu v rámci globálního grantu CZ.1.07/ Zvyšování kvality ve vzdělávání ve Středočeském kraji Operačního programu.
Ochranné reformátování regionálních periodik Ing. Jan Kaňka Krajská knihovna Františka Bartoše
Nové trendy a možnosti v oblasti digitalizace Jiří Polišenský.
Jiří Herman Elsyst Engineering Digitalizace a nástroje pro podporu digitalizace v knihovnách Jiří Herman Brněnská 10, 682.
Jak používat systém Kramerius Martin Lhoták Knihovna AV ČR, v. v. i. 32. seminář knihovníků muzeí a galerií při AMG Plzeň.
13. února 2007Systém Kramerius, Martin Lhoták, KNAV1 Systém Kramerius aktuální stav a vývoj v roce 2007 Martin Lhoták, Knihovna AV ČR, v.v.i. SDRUK – IT,
Otto Chmelík, Státní okresní archiv Děčín
30. SEMINÁŘ KNIHOVNÍKŮ MUZEÍ A GALERIÍ Praha, Národní muzeum 5. – 7. září 2006 VISK 7 Veřejné informační služby knihoven program Ministerstva kultury ČR.
Služby badatelům - uživatelům muzejních knihoven již 3. workshop pro seminář knihovníků muzeí a galerií.
Krajská digitalizační jednotka Kraje Vysočina
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Rozvoj kapacit dalšího profesního vzdělávání v Královéhradeckém kraji grantové schéma kraje pro období 2004 – 2006 Olga Zumrová.
Chráníme dědictví našich předků.
1 Vít Richter ISSS 2005 – Hradec Králové Národní knihovna ČR Mobil: Archivy, knihovny, muzea a jejich úloha při.
Informace z Konference Archivy, knihovny, muzea v digitálním světě 2005 v Praze se zaměřením na příspěvek Zpracování a zpřístupnění historických dokumentů.
Porada profesionálních knihoven Středočeského regionu Seriály v Souborném katalogu ČR Danuše Vyorálková březen, 2007.
Digitalizace knihovních dokumentů Jiří Polišenský.
Knihovny muzeí a galerií Zlínského kraje zpráva o činnosti Iveta Mátlová Slovácké muzeum v Uherském Hradišti XXX. seminář knihovníků muzeí a galerií Národní.
Mgr. Rostislav Krušinský VĚDECKÁ KNIHOVNA V OLOMOUCI Služba EOD - Elektronické knihy na objednávku.
Seminář knihoven muzeí a galerií, Muzeum Cheb, ADRESÁŘ knihoven muzeí a galerií ČR Praha, Národní knihovna ČR s.
Seriály v Souborném katalogu ČR Ústí nad Orlicí, 6. října 2006 Danuše Vyorálková.
Seriály v Souborném katalogu ČR Opava, 21. června 2006 Danuše Vyorálková.
Některé digitální knihovny Martina Machátová Moravská zemská knihovna v Brně Tel.: Poslední aktualizace:
Představení projektu digitalizace: Ochranné reformátování periodika Sdělení zaměstnanců fy T. & A. Baťa Ing. Jan Kaňka Krajská knihovna Františka Bartoše.
Projekt FRVŠ 1547/2007/E/b Budování digitální knihovny starých a vzácných dokumentů Řešitel: Ing. Věra Svobodová Ústav vědecko-pedagogických informací.
Co po nás zbyde… ISSS 2005 WebArchiv digitální archiv českého webu Markéta Škodová, Národní knihovna ČR.
Koncepce rozvoje knihoven v ČR na léta 2004 – 2010 Usnesení vlády č. 679 ze Vít Richter Národní knihovna ČR ISSS – Hradec Králové.
PROGRAM ROZVOJE VENKOVA (PRV)
31. Seminář knihovníků muzeí a galerií ČR Cheb Spolupráce SDRUK a Asociace muzeí a galerií ČR.
Digitalizace knihovních fondů – praktické postupy
Regionální literatura v muzejních knihovnách. Česká Lípa, 8. září Základní dokumenty Zákon č. 122/2000 Sb. o ochraně sbírek muzejní povahy Novelizace.
1KÚKK, ORR Krajský úřad Karlovarského kraje odbor regionálního rozvoje Ing. Jana Bělohoubková „Internetizace knihoven Karlovarského kraje“
Souborný katalog ČR Dana Vyorálková. Souborný katalog ČR Co je souborný katalog Kde najdete Souborný katalog ČR Co hledat v Souborném katalogu ČR Jak.
Rody Unifikované názvy Personální jména Konference Edice Akce Rodiny Korporace Geografická jména National Authority Files/ Names Soubory národních autorit.
Elektronická podoba evidence, ochrany a zpřístupnění sbírky matrik SOA v Plzni PRAHA
KNIHOVNY MUZEÍ A GALERIÍ V ČESKÉ REPUBLICE Štěpánka Běhalová Muzeum Jindřichohradecka.
Možnosti spolupráce při vytváření digitálních sbírek Ing. Martin Lhoták Knihovna AV ČR.
Projekt Národní digitální knihovny Archivy, knihovny, muzea v digitálním světě 2009, Praha, Mgr. Tomáš Foltýn Digitalizace novodobých dokumentů.
Seminář „DOTACE PRO KULTURNÍ INSTITUCE“ Dotační programy Královéhradeckého kraje v oblasti kultury v oblasti kultury.
Seminář KK AMG Olomouc Eva Svobodová – Národní knihovna ČR CASLIN - Souborný katalog ČR - možnost spolupráce pro muzea, archivy a galerie.
EBooks on Demand – projekt evropské kooperace Věra Pospíšilíková – MZK, Kateřina Kamrádková – NTK AKM 2010.
V oborové bráně Mgr. Jan Mrákota SUT – MG Brno
Digitální knihovna, systém pro tvorbu, archivaci a zpřístupňování digitálních dokumentů Jiří Polišenský.
1 Národní rozvojový program mobility pro všechny 7. dubna 2016 Oddělení investic MŠMT Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7,
Komise knihovníků muzeí a galerií AMG ČR Jihomoravský kraj Judita Matějová, Moravská galerie v Brně.
Muzejní knihovny a Souborný katalog ČR 36. SEMINÁŘ KNIHOVNÍKŮ AMG ČR Slovácké muzeum v Uherském Hradišti PhDr. Eva Svobodová - Jana Militká,
Digitalizace sbírky matrik v SOA PLZEŇ Cheb Cheb
Oddělení kultury a památkové péče. 2 Příspěvkové organizace v oblasti kultury  vykonává zřizovatelské funkce k šesti příspěvkovým organizacím: - Východočeské.
Regionální kolegium CR – pracovní skupina pro CR 6. června 2016.
Co nového na "obálkách ...“ Seminář SK ČR Jiří Nechvátal
Městská knihovna Tábor a Souborný katalog ČR
Digitalizace v krajské knihovně (SVK HK)
Muzejní knihovny a Souborný katalog ČR
Informační den ÚVIS MZLU, Brno
31. Seminář knihovníků muzeí a galerií ČR Cheb
Michal Šperling - EUREDIS
CASLIN - Souborný katalog ČR - možnost spolupráce pro muzea, archivy a galerie Seminář KK AMG Olomouc Eva Svobodová – Národní knihovna ČR.
Paměťové instituce v CADR a SK ČR
Spolupráce se Souborným katalogem ČR v Knihovně UPM
Knihovny muzeí a galerií a Souborný katalog ČR
Dokončení DŘ 2012 a Podmínky DŘ 2013
Transkript prezentace:

Digitalizace knižního a časopiseckého fondu v muzejních knihovnách

Jak získat digitální dokument?  dar  nákup  výroba  vlastními prostředky  dodavatelským způsobem nutnost získat prostředky……

Cesta sdružení prostředků  využití strukturálních fondů  využití fungujících programů VISK 6 a VISK 7  VISK 7 „Kramerius“  periodika (příklad kvality skenu viz: pestry_tyden.jpg )pestry_tyden.jpg  tištěné monografie od r  technologie nepřímé digitalizace tj.skenování z mikrofilmu (zařízení NK ČR viz foto: foto\W_a_W.JPG )foto\W_a_W.JPG  hybridní technologie tj. přímá digitalizace a současně mikrofilm (zařízení NK ČR viz foto: foto\PD.JPGfoto\PD.JPG co je nutné udělat ……

Jak na to?  udělat kalkulaci kolik jsem schopen sehnat prostředků (resp. co jsem schopen vykázat jako spoluúčast, která musí být ve výši 30% z celkové výše nákladů) a podle toho vybrat dokument k digitalizaci  ze stránek NK ČR [ stáhnout tiskopisy a kalkulační tabulky a výpočty provést na konkrétní dokument(y) VISK7\kalkulacni_tabulka_praci.xls VISK7\kalkulacni_tabulka_praci.xls  vyplnit tiskopis (Źádost) VISK7\projekt.doc, přidat průvodku VISK7\pruvodka_projektu.doc nechat schválit a odeslat dle dispozicVISK7\projekt.doc VISK7\pruvodka_projektu.doc dokázal to někdo ……

Kramerius  knihovny muzeí, galerií a archivů:  Národní muzeum v Praze  Uměleckoprůmyslové muzeum v Praze  Muzeum Jindřichohradecka  Muzeum Dr. Bohuslava Horáka Rokycany  Vojenský historický archiv Praha  Moravská galerie v Brně  Národní filmový archiv v Praze  Muzeum východních Čech v Hradci Králové  Státní oblastní archiv v Pardubicích  Národní archiv v Praze  Židovské muzeum v Praze  Regionální muzeum v Mikulově  Krajské muzeum Karlovarského kraje v Chebu co nového v NK ČR ……

Co nového v NK ČR v oblasti digitalizace  budování datového úložiště (cca 30 mil. Kč)  „Norské fondy“ záchrana tištěných monografií 19.století (2007 – 2009 cca 30 mil. Kč)  evropský projekt na převod obrazových informací do plných textů (2007 – 2009 cca 6 mil. Kč)  projekt na zvýšení účinnosti rozpoznávání textu u tištěných dokumentů (2006 – 2009 cca 3 mil Kč)

Děkuji za pozornost  tel.: mob. tel.: