Teorie selekce.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Trendy v metodách odhadu plemenné hodnoty skotu
Advertisements

metody založené na specifické kombinační návaznosti (tj
Statistické charakteristiky variability
SELEKCE METODY PLEMENTBY
Odhady parametrů základního souboru
GENETIKA POPULACÍ KVANTITATIVNÍCH ZNAKŮ 8
GENETIKA POPULACÍ 9 KVANTITATIVNÍCH ZNAKŮ
Plemenářská práce v chovu prasat
Pozměňovací křížení forma plemenářské práce, která umožňuje rychlejší dosažení cíle než čistokrevná plemenitba vede k trvalé změně dědičného založení výchozí.
Dědičnost kvantitativních znaků
Třídění umělé selekce podle způsobů provádění;
Základy genetiky.
Markery asistovaná selekce
Odhad genetických parametrů
Genetika populací, rodokmen
Teoretické základy šlechtění lesních dřevin Milan Lstibůrek 2005.
8. listopadu 2004Statistika (D360P03Z) 6. předn.1 chování výběrového průměru nechť X 1, X 2,…,X n jsou nezávislé náhodné veličiny s libovolným rozdělením.
Dědičnost kvantitativních znaků
GENETIKA Genetika je vědní disciplína, která se zabývá studiem dědičnosti a variability organismů.
DEFINICE PLODNOSTI GENETIKA PLODNOSTI
Pravděpodobnost a genetická prognóza
Odhady odhady bodové a intervalové odhady
1 Škola:Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_BIOLOGIE 2_20 Tematická.
ONEMOCNĚNÍ Z HLEDISKA GENETIKY
Populační genetika je teoretickým základem šlechtění hospodářských zvířat; umožňuje sledování frekvencí genů a genotypů a tím i cílevědomé řízení změn.
Markery asistovaná selekce - MAS
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_32_INOVACE_09C17 AutorMgr. Monika Chvostková Období vytvořeníŘíjen.
Zootechnická taxonomie
Charakteristiky variability
Genetická variabilita populací  Pacient je obrazem rodiny a následně populace, ke které patří  Distribuci genů v populaci, a to jak jsou četnosti genů.
Populační genetika.
Charakteristiky variability
GENETIKA POPULACÍ KVANTITATIVNÍCH ZNAKŮ
Pohlavní a chovatelská dospělost
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Pavel Najman. Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
 VZNIK GENETICKÉ PROMĚNLIVOSTI = nejdůležitější mikroevoluční
Příbuzenská, liniová a čistokrevná plemenitba
Mgr. Marcela Sandnerová Pojem charakteristiky variability Variabilita (proměnlivost)  Odlišnost hodnot příslušného znaku Čím větší je variabilita sledovaného.
Ekologie malých populací Jakub Těšitel. Malé populace # stochastická (náhodně podmíněná) dynamika # velké odchylky od Hardy-Weinbergovské rovnováhy #
1 Název práce: Šlechtitelský program lesních dřevin Zpracovali: Tauchman, Bače.
2014 Výukový materiál GE Tvůrce: Mgr. Šárka Vopěnková Projekt: S anglickým jazykem do dalších předmětů Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.36/
Statistické odhady (inference) Výběr Nepotřebujeme sníst celého vola jenom proto, abychom poznali, že to jde ztuha. Samuel Johnson (anglický básník a.
GENETIKA.
Cenová mapa podnájmů v Praze Ondřej Kmoch Tomáš Kohan
Inferenční statistika - úvod
7 GENETIKA POPULACÍ KVANTITATIVNÍCH ZNAKŮ
2014 Výukový materiál GE Tvůrce: Mgr. Šárka Vopěnková Projekt: S anglickým jazykem do dalších předmětů Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.36/
Genetika kvantitativních znaků charakteristika kvantitativních znaků proměnlivost a její složky základní genetické parametry.
Popisné charakteristiky statistických souborů. ZS - přesné parametry (nelze je měřením zjistit) VS - výběrové charakteristiky (slouží jako odhad skutečných.
Charakteristiky variability Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Teoretické principy šlechtění a selekce Tomáš Kopec.
Genetické parametry Heritabilita, korelace. primární GP genetický rozptyl prostřeďový rozptyl kovariance sekundární GP heritabilita opakovatelnost genetické.
Genetika populací Doc. Ing. Karel Mach, Csc.. Genetika populací Populace = každá větší skupina organismů (rostlin, zvířat,…) stejného původu (rozšířená.
Selekční postupy ve šlechtění rostlin I. Selekce = výběr Charles Darwin ( ) Darwinova evoluční teorie počítá s výběrem a rozmnožováním lépe.
Šlechtění hospodářských zvířat Doc. Ing. Karel Mach, CSc.
Odhady odhady bodové a intervalové odhady
Plemenná hodnota Karel Mach.
Základy statistické indukce
Induktivní statistika
Induktivní statistika
Zootechnická taxonomie
Induktivní statistika
Opakovatelnost (koeficient opakovatelnosti) Korelace genetická, prostřeďová a fenotypová Karel Mach.
Genetika Přírodopis 9. r..
Induktivní statistika
Evoluční hledisko v sociální psychologii
Statistika a výpočetní technika
Induktivní statistika
Náhodné výběry a jejich zpracování
Transkript prezentace:

Teorie selekce

Selekce = výběr cíl – změna genetického založení populace přímý výběr jedinců, kteří se budou podílet na reprodukci selekce je podmíněna variabilitou variabilita je způsobena genotypem a prostředím (P = G + E)

selekci provádíme dle zjištěných fenotypových hodnot odhadů genotypových hodnot úspěch selekce závisí na výši heritability – dědivosti sledované vlastnosti čím vyšší je dědivost, tím jednodušší metodu selekce lze volit

Uskutečňování selekce 1. neplánovitě přírodní selekce bez zásahu člověka princip zachování druhu 2. plánovitě umělá selekce řízená člověkem zvyšování užitkovosti

Základní charakteristiky: výběrová základna - populace zvířat, ve které uskutečňujeme výběr; je charakterizována průměrem a směrodatnou odchylkou s intenzita selekce – podíl zvířat vybraných z výběrové základny selekční tlak – tím vyšší, čím menší je intenzita selekce výběrová hranice yo – konkrétní hodnota, která odděluje vybraná zvířata od vyřazených

selekční diference d - rozdíl mezi průměrem vybrané části populace a průměrem výběrové základny standardizovaná selekční diference i - selekční diference vyjádřená v dílcích směrodatné odchylky i = d / s genetický zisk ΔG – rozdíl mezi užitkovostí potomstva vybraných rodičů a průměrnou užitkovostí populace, ze které rodiče pocházejí

ΔG = d*h2 = i*s* h2 - genetický zisk vyjadřuje zlepšení za jednu generaci délku trvání generace vyjadřuje generační interval I pokud dělíme genetický zisk délkou generčního intervalu, vyjádříme genetický zisk za rok efekt selekce E se pak rovná E = ΔGrok = d*h2 / I

% počet mladých zvířat potřebných pro obnovu populace při zachování prosté reprodukce Druh Generační interval I % podíl zvířat samice samci Kůň 10 – 13 let 34 – 40 2 – 4 Skot a) masný 4,5 – 5 let 40 – 50 3 – 5 b) mléčný 4 – 4,5 let 50 – 65 4 – 6 Ovce 15 – 55 Prasata 2,5 roku 10 – 15 1 –2 Drůbež 1,5 roku 10 - 15 0,5 - 2

Přenos genetického zisku neuskutečňuje se jednotně v celé populaci geny se předávají čtyřmi hlavními cestami: z otců na syny z otců na dcery z matek na syny z matek na dcery nejvýznamnější jsou cesty 1 a 3, které dohromady představují cca 75% z celkového přenosu genetického zisku

Výsledný efekt selekce se pohybuje ve výši 1,5 – 2% z průměrné výše znaku; je snižován v důsledku inbrední deprese, která je tím větší, čím nižší počet plemeníků působí v plemenitbě, tj. čím větší počet potomků připadá na 1 plemeníka; nárůst koeficientu příbuzenské plemenitby Fx v populaci má za následek ztrátu části selekčního pokroku v důsledku tzv. realizované inbrední deprese; realizovaný selekční efekt, tj. skutečný rozdíl mezi průměrnými hodnotami populace rodičů a potomků, je dán jak zlepšním genetického založení, tak i zlepšením chovatelských podmínek