INTELIGENTNÍ BUDOVY Doc. Dr. Ing. Michail Šenovský VŠB – TUO, FBI

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ÚVOD DO AUTOMATIZACE.
Advertisements

Rekonstrukce historického areálu FF MU
POŽÁRNĚ BEZPEČNOSTNÍ ZAŘÍZENÍ VS OCHRANA OBYVATEL
Požárně bezpečnostní zařízení druhy funkce vzájemná součinnost
Regulace a měření doc.Ing.Karel Kabele,CSc.
Fakulta bezpečnostního inženýrství VŠB–TUO
Dokumentace k zajištění BOZP
Radiofrekvenční řízení budov
METODOLOGIE PROJEKTOVÁNÍ NÁVRH IS PRO TECH. PROCESY Roman Danel VŠB – TU Ostrava HGF Institut ekonomiky a systémů řízení.
STAVEBNĚ – TECHNICKÝ AUDIT
DOKUMENTACE ZDOLÁVÁNÍ POŽÁRU DZP
Strojírenství zaměření Automatizační a robotizační systémy
IQ PACK dáváme inteligenci obalům Prezentace projektu Ing. Roman Kortus RFID projektový manažer.
SW podpora krizového řízení Duben 2006 Tomáš Fröhlich, DiS. ISSS 2007.
Zabezpečovací technika
Projekt: UČÍME SE V PROSTORU Oblast: Elektrotechnika Název předmětu: AUTOMATIZACE (INTELIGENTNÍ BUDOVY - ZABEZP. SYSTÉMY) Název a ID tématu: ELEKTRICKÁ.
Koncepce environmentální bezpečnosti
Projekt: UČÍME SE V PROSTORU Oblast: Elektrotechnika
Informační podpora při krizovém řízení
UČÍME V PROSTORU Elektrotechnika Název předmětu: Inteligentní budovy Název a ID tématu: Elektrická kontrola vstupu (EL48) Zpracoval(a): Ing. Jaromír Mazal.
Projekt: UČÍME SE V PROSTORU Oblast: Elektrotechnika
Tato prezentace byla vytvořena
doc. Ing. Šárka Kročová, Ph.D.
Záchranné a likvidační práce a evakuace historicky cenných materiálů
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Únik nebezpečné látky - organizace v místě zásahu
TZB21- Regulace otopných soustav
obytné stavby 1.roč.APS FAST 8. Přednáška TYPOLOGIE BYTOVÉHO DOMU
Projekt: UČÍME SE V PROSTORU Oblast: Elektrotechnika Název předmětu: AUTOMATIZACE (INTELIGENTNÍ BUDOVY- BEZPEČNOSTNÍ SYSTÉMY) Název a ID tématu: Průmyslová.
Dokumentace k zajištění BOZP
Elektrotechnická fakulta ČVUT KATEDRA KYBERNETIKY Vedoucí prof. Ing. Vladimír Mařík, DrSc. KATEDRA KYBERNETIKY ELEKTROTECHNICKÁ.
Elektrotechnická fakulta ČVUT KATEDRA KYBERNETIKY Vedoucí prof. Ing. Vladimír Mařík, DrSc. KATEDRA KYBERNETIKY ELEKTROTECHNICKÁ.
Rekonstrukce historického areálu FF MU Druhá etapa 2013 –
Orbis pictus 21. století Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Systémy moderních elektroinstalací.
ÚNIKOVÉ CESTY. K zabránění ztrát na životech a zdraví osob, popř. zvířat a ztrát na majetku musí stavební objekty mimo jiné umožnit bezpečnou evakuaci.
Odborně způsobilá osoba v požární ochraně Tel: Tuto prezentaci bez výkladu autora nelze brát jako odborný závazný.
Aktivní požární prevence památkových objektů Střední odborná škola požární ochrany a Vyšší odborná škola požární ochrany ve Frýdku-Místku Hasičský záchranný.
Znojmo, Břeclav, Brno listopad 2014 kpt. Ing. Luděk VRÁNA HZS JmK, oddělení stavební prevence.
INFORMAČNÍ SYSTÉMY PRO KRIZOVÉ ŘÍZENÍ POUŽITÍ INFORMAČNÍCH SYSTÉMŮ PRO MODELOVÁNÍ A SIMULACE KRIZOVÝCH SITUACÍ - SEMINÁŘ ING. JIŘÍ BARTA Operační program.
A PLIKACE OZE NA SPŠ A VOŠ, P ÍSEK, K ARLA Č APKA 402 Ing. Jiří Uhlík Ing. Miroslav Paul.
Komplexní bezpečnost významných objektů Michail Šenovský VŠB – TU Ostrava, FBI
INFORMAČNÍ SYSTÉMY PRO KRIZOVÉ ŘÍZENÍ POUŽITÍ INFORMAČNÍCH SYSTÉMŮ PRO MODELOVÁNÍ A SIMULACE KRIZOVÝCH SITUACÍ - T3 ING. JIŘÍ BARTA Operační program Vzdělávání.
© IHAS 2011 Tento projekt je financovaný z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost a státního rozpočtu ČR.
Studijní obor AUTOMATIZACE a ŘÍDICÍ TECHNIKA Bc.Ing. Bc. a navazujícího Ing. studijního programu Chemické a procesní inženýrství PROČ? Automatizace a řídicí.
Zdolávání mimořádných událostí Oznámení o uložení nebo nálezu výbušniny nebo výbušného systému STČ – 03/IZS.
ELEKTRONICKÉ ZABEZPEČOVACÍ SYSTÉMY. Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy:
Kamerové systémy na území MČ Praha 11 1.Městský kamerový systém hl. města Prahy 2.Kamerový systém MČ Praha 11 3.Multifunkční dohledové centrum 4.Vzdálená.
Inteligentní budova. 2 © 2014 Honeywell International All Rights Reserved Kterou z nich chcete ?
Porada stavebních úřadů Hasičský záchranný sbor Zlínského kraje.
ELEKTRONICKÉ ZABEZPEČOVACÍ SYSTÉMY. Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy:
NÁZEV ŠKOLY: S0Š Net Office, spol. s r.o, Orlová Lutyně AUTOR: Bc. Petr Poledník NÁZEV: Podpora výuky v technických oborech TEMA: Počítačové systémy ČÍSLO.
KONCEPCE ENVIRONMENTÁLNÍ BEZPEČNOSTI Základní dokumenty Bezpečnostní strategie NATO Mezinárodní strategie pro snižování rizika katastrof OSN.
ELEKTRONICKÉ ZABEZPEČOVACÍ SYSTÉMY. Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy:
Bc. Pavel Pilecký učo:  Cíl práce  Testování současného evakuačního plánu  Výsledky testování  Zjištěné nedostatky  Návrhy řešení na odstranění.
Katedra elektrotechniky
Radiofrekvenční řízení budov
SAFETY 2017 Význam a zásady fyzické bezpečnosti při ochraně (nejen) utajovaných informací. Hradec Králové duben
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Speciální konstrukce –
Základní pojmy v automatizační technice
NEBEZPEČNÉ LÁTKY A BOZP
Bezpečnost hostů v hotelu, ochrana jejich zdraví a majetku
ELEKTRONICKÉ ZABEZPEČOVACÍ SYSTÉMY
BEZPEČNOST NA KONTAKTNÍCH MÍSTECH Czech POINT
PCO – případová studie problematika redundance
Ubytovací zařízení Ztz 1.
ŘÍZENÍ PROCESU POČÍTAČEM
Požární prevence v bytových domech
fonty, čitelnost barevných textů, zarovnání atd. bude upraveno
Domovní elektrická instalace
Transkript prezentace:

INTELIGENTNÍ BUDOVY Doc. Dr. Ing. Michail Šenovský VŠB – TUO, FBI Katedra požární ochrany a ochrany obyvatelstva

INTELIGENTNÍ BUDOVY? PBZ Vytápění Klimatizace Vlhkost MĚŘENÍ Osvětlení Výtahy ….. MĚŘENÍ A REGULACE IQ BUDOVA ZABEZPE- ČOVACÍ SYSTÉMY PBZ Fyzická ostraha EZS Kamerové systémy Plášťová EPS SHZ ZOTK …..

OCHRANA BUDOVY Před požárem Před výbuchem Před vstupem nepovolaných osob Před teroristickým útokem Nástražným výbušným systémem Toxickými látkami Biologickými látkami BEZPEČNOSTNÍ DISPEČINK ŘÍDÍCÍ A INFORMAČNÍ SYSTÉM

JAK SE MŮŽE IQ BUDOVA BRÁNIT? PREVENCE!!! Kontinuální vyhodnocování informací z kontrolních bodů Samočinná korekce bezpečnostního systému Samočinná obranná reakce systému v případě narušení bezpečnosti Uvedení do činnosti PBZ, …

KONTROLNÍ BODY BEZPEČNOSTNÍHO SYSTÉMU MNOHO KONTROLNÍCH BODŮ MÁLO KONTROLNÍCH BODŮ

MOŽNÁ ŘEŠENÍ Možnosti kamerového systému VZ může získat rychle informaci o situaci v celém objektu Řízení vzduchotechnických zařízení V některých případech lze vzduchotechnická zařízení použít pro eliminaci například chemického útoku Ovládání požárně bezpečnostních zařízení Například zařízení pro odvod tepla a kouře

MOŽNÁ ŘEŠENÍ Zobrazení objektu v 3D prostředí Lepší orientace bezpečnostní služby při narušení objektu Možnost zobrazení „čistých“ evakuačních cest Sledování šíření požáru a zplodin hoření v reálném čase Reakce PBZ (EPS, SHZ, ZOTK) Možnost přenosu grafických informací na OPIS případně do počítače velitele zásahu

MOŽNÁ ŘEŠENÍ Redukce množství informací HARDWARE SOFTWARE Nasazení prvků umělé inteligence EXPERTNÍ SYSTÉMY ZNALOSTNÍ SYSTÉMY

HARDWARE Regulace a evidence pohybu osob v objektu Například snímače čipových karet Vstup do budovy Vstup do jednotlivých podlaží Vstup do „zakázaných“ prostor, …. Výpočetní systém „ví“ kde a kolik je lidí

SOFTWARE Pro měření a regulaci Pro sběr informací z kontrolních bodů Pro optimalizaci mikroklima v objektu Pro kontrolu bezpečnostních zařízení Pro evidenci pohybu osob v budově …