Projekt: „Regionální síť mikroregionu Horácko“

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Státní dotační politika a výstavba otevřených optických sítí
Advertisements

GPON, světlo na konci vlákna part II
Koordinační porada informatiků obcí III. typu Spálené Poříčí 14. –
Páteřní optická síť kraje Vysočina Představení projektového záměru
1 Nový projekt Přechod na nové řešení O čem bude třeba rozhodnout.
Výstavba otevřených optických sítí - pro a proti
Kraj Vysočina Projekt ROWANet Stav k Základní informace o projektu  Hlavní cíle projektu  Výstavba páteřní optické vysokokapacitní telekomunikační.
Záložní zdroje napájení pro ISP (Jak zálohujeme v RPSnet)
Projekt připojení Třeště
České Radiokomunikace Nové trendy v oblasti radiových sítí a sdílení telekomunikační infrastruktury Marcel Procházka Manažer pro rozvoj služeb a strategii.
1 Počítačové sítě Úvodní přednáška Cíl předmětu –seznámit se s principy datové komunikace –seznámit se s principy distribučních systémů –seznámit se s.
Měřící metody pro optickou distribuční síť
Kraj Vysočina Projekt ROWANet Stav k RK , př. 1
Historie počítačových sítí a jejich postupný vývoj
D I G I T Á L N Í V Ý Z V Y ING. JAN ŠTĚPNIČKA PRAHA - 6. PROSINCE 2013 TRENDY VÝSTAVBY BEZDRÁTOVÝCH TELEKOMUNIKAČNÍCH SÍTÍ ARBOR, spol. s r.o.
METROPOLITNÍ PŘENOSOVÝ SYSTÉM
Řízené služby v praxi. CENA - NIŽŠÍ TCO - SNADNÁ KONTROLA NAD INVESTIČNÍMI A PROVOZNÍMI NÁKLADY Provozní náklady Porovnání nákladů při pořízení systému.
Obsah Úvod Základní vlastnosti Topologie pokrytí – orientační schéma
Rozčlenění nákladů na výstavbu FTTH sítí
DATOVÁ SÍŤ NP A CHKO ŠUMAVA
17. března 2003 Univerzální přípojka – brána do IVS Miroslav Nováček Libor Neumann.
Kraj Vysočina Projekt ROWANet Stav k Základní informace o projektu Hlavní cíle projektu Výstavba páteřní optické vysokokapacitní telekomunikační.
Podpora a rozvoj komunikační infrastruktury ISVS Ing. Lubomír Moravčík
ČD-Telematika a.s., Pod Táborem 6, Praha 9 Internet a elektronické komunikace pro veřejnou správu z pohledu ČD-Telematika a.s. Ing. Miroslav Šídlo.
Outsourcing ICT systémová a aplikační integrace v pojetí O2 Projekt Integrace sítě Ministerstva zemědělství.
Současný stav a další rozvoj Petr Pavlinec Kraj Vysočina.
1 „ Kdo za to může – kompletní vzdělávání pro přípravu a realizací projektu z PRV“
Podpora a rozvoj komunikační infrastruktury veřejné správy (KIVS) Ing. Lubomír Moravčík
P13 MARKETING MĚST A OBCÍ Demokratická společnost by měla dát lidem příležitost spolupodílet se na rozhodnutích týkajících se jejích obce, města, regionu.
Výstavba otevřených optických sítí první zkušenosti
České Radiokomunikace
Regionální komunikační infrastruktura CamelNET. Co to je ? Krajem provozovaná optická datová síť Optické kabely jsou uložené v zemi Současně zahajovaná.
Distanční vzdělávání v ČR, současnost a budoucnost II. národní konference Jindřichův Hradec
Město Nové Město na Moravě Projekt Regionální informační síť iNOVOMĚSTSKO
Petr Pavlinec ROWANet slavnostní zahájení provozu Představení projektu Petr Pavlinec Krajský úřad kraje Vysočina Jihlava
Standard veřejných knihovnických a informačních služeb Příprava novely knihovního zákona Vít Richter Národní knihovna ČR tel
AUKCE SPEKTRA - očekávání a realita – Marek Ebert, ČTÚ Digitální výzvy 2012 Praha, 8. listopadu 2012.
Vaše jistota na trhu IT Vybudování a provozování e-spisovny Josef Sedláček ICZ a.s.
ROWANet Páteřní optická síť kraje Vysočina - ROWANet
Koncepce internetizace knihoven Vít Richter Národní knihovna ČR ISSS 2004.
Současný stav a další rozvoj Tomáš Martinek Zlínský kraj.
EGovernment Struktura služeb a řešení. Obsah 1.Požadavky KIVS a řešené problémy 2.Vývoj koncepcí 3.Stávající KIVS a její rozvoj v souladu s koncepcemi.
======!"§==Systems= Řízená informační a komunikační infrastruktura Igor Tomeš Strana: 1 Řízená informační a komunikační infrastruktura Igor Tomeš T-Systems.
Projekt internetizace knihoven (PIK) Mgr. Martin Boka 08/2004.
Výstavba telekomunikační infrastruktury ve venkovských oblastech aneb NGA sítě Petr Pavlinec, kraj Vysočina.
Opatření 2.2. Rozvoj informačních a komunikačních technologií v regionech.
Sekretariát Regionální Rady NUTS II Severovýchod Implementační jednotka Společného regionálního operačního programu.
MARKETINGOVÝ MIX.
POWER LINE – PLC (POWER LINE COMMUNICATION)
PREZENTUJÍCÍ Zásady Zastupitelstva kraje Vysočina na podporu systémové výstavby a financování datových úložišť veřejné správy na území kraje Vysočina Petr.
ENA s.r.o. – energetické analýzy ŘÁDY PROVOZOVATELŮ Význam a základní obsah Ing. Vladimír Ing. Zdeněk
OPERAČNÍ PROGRAM PODNIKÁNÍ A INOVACE Program Prosperita
Telefónica O2 - informační a komunikační řešení
1 © AGIT AB IT Projekt roku 2007 Zdravotnictví Ústeckého kraje on-line Lenka Jeřábková ČD - Telematika a.s. Martin Zeman, Jan Pejchal Krajská zdravotní,
Státní politika vysokorychlostního přístupu ISSS, duben 2005.
Centrum informačních technologií Ostravské Univerzity v Ostravě Čestmír Kantor, říjen 2006.
Základní fakta Celková částka pro ZŠ a SŠ v republice (mimo hl. město) mil Kč Minimální částka na jeden projekt: 15 mil. Kč Maximální výše podpory.
Ing. Sylva Sládečková, Magistrát města Ostravy, 26. srpna 2016.
Sjednocení technologické platformy Policie ČR CZ.1.06/1.1.00/ Sjednocení technologické platformy Policie ČR CZ.1.06/1.1.00/ Projekt je.
Zajištění infrastruktury pro operační střediska základních složek IZS Integrovaná Telekomunikační Síť Nové Generace (ITS NGN) Ing. Tomáš Faško.
Luhačovice, Libor Lukáš Statutární náměstek hejtmana Zlínského kraje Řídící výbor KOMUNIKAČNÍ INFRASTRUKTURY Zlínského kraje.
Zajištění regionálních funkcí knihoven v roce 2013 PhDr. Vít Richter Národní knihovna ČR Svaz knihovníků a informačních pracovníků ČR Tel. 603–223–627,
Charakteristiky síťových topologií OB21-OP-EL-KON-DOL-M Orbis pictus 21. století.
Ing. Sylva Sládečková, Magistrát města Ostravy, 11. dubna 2016.
Zákon o sociálním bydlení pohledem obcí a menších měst Ing. Radim Sršeň, Ph.D., 1. místopředseda.
Michal Šperling - EUREDIS
PCO – případová studie problematika redundance
Transkript prezentace:

Projekt: „Regionální síť mikroregionu Horácko“ Ing. Barbora Stránská, MSc.

Základní informace o projektu Projekt „Regionální síť mikroregionu Horácko“ získal úspěšně dotaci z ROP JV, oblast 3.3, Širokopásmové (NGA) ICT sítě Regionální síť mikroregionu Horácko představuje optickou páteřní vysokokapacitní aktivní síť propojující 13 obcí mikroregionu Horácko v kraji Vysočina: (Budišov, Číměř, Hodov, Kamenná, Kojatín, Koněšín, Nárameč, Pozďatín, Přeckov, Rohy, Studnice, Trnava, Vladislav)

Základní informace o projektu Předkladatel projektu je zájmové sdružení právnických osob „HORÁCKO – ekologický mikroregion“, které je současně žadatelem a investorem projektu. Cílovou skupinou projektu jsou občané 13ti obcí mikroregionu Horácko.

Průzkum poptávky občanů Projekt reflektuje a řeší skutečné potřeby a poptávku občanů mikroregionu po ICT službách založených na spolehlivém, kvalitním, vysokorychlostním (broadband) připojení, které nedokáže naplnit a uspokojit stávající telekomunikační trh.

Výsledky průzkumu poptávky občanů Cílem projektu je uspokojit výše uvedenou poptávku občanů mikroregionu.

Strategie projektu - zvolenou strategií projektu pro naplnění poptávky občanů po kvalitních ICT službách je vytvoření rovných podmínek pro rozvoj telekomunikačního trhu v regionu (rovný vstup telekomunikačních operátorů a poskytovatelů ICT služeb do regionu), který by měl být zajištěn vybudováním propojovací sítě mezi jednotlivými obcemi mikroregionu.

Páteřní propojovací síť –pasivní síť Optické trasy mezi obcemi jsou řešeny 24 jednovidovými optickými vlákny typu AllWave, které odpovídají normám ITU-T G.652.D a. A. Optická trasa (Třebíč-Velké Meziříčí) s 2 jednovidovými optickými vlákny bude osazena technologií vlnového multiplexu

Technické řešení – propojovací síť Jádrem řešení je výstavba vysokorychlostní otevřené (optické) datové sítě propojující 13 obcí mikroregionu Horácko (přípojných uzlových bodů PoP), která bude připojena k dvěma vstupním propojovacím bodům (MainPoP) ve Velkém Meziříčí a Třebíči, umožňující vstup veřejným telekomunikačním operátorům (ISP) a dalším komerčním subjektům do této sítě za účelem poskytování svých ICT služeb obyvatelům v jednotlivých obcích.

Technické řešení – propojovací síť Jedná se o tzv. „propojovací síť“, koncové připojení uživatelů v obcích bude realizováno prostřednictvím místních lokálních sítí (last-mile) budovaných v obcích, které již nejsou předmětem projektu

Technické řešení – aktivní síť Aktivní část sítě bude realizována síťovými prvky splňující standard Ethernet, určenými pro výstavbu transportních sítí. Transportní část aktivní sítě je koncipována do logického distribučního kruhu s propustností 10GBps. Aktivní prvky jsou dimenzovány pro provoz charakteristický v sítích poskytovatelů služeb (TELCO operátorů). Pasivní ukončení tras - datové rozvaděče, DWDM pasivní rozbočovače a multiplexery Aktivní prvky - páteřní přepínače, směrovače, monitorovací sondy. Serverová platforma - HW, SW, OS/DB, Virtualizační SW, kolektor s mechanismy analýzy chování sítě, monitorovací SW, helpdesk Optické, metalické trancievery Propojovací kabely Součinné systémy non-IT systémy - kamerový dohled, jednotky distribuovaného napájení, UPS agregát, Rack montoring system

Provozní model/Obchodní model Propojovací síť bude poskytovat telekomunikačním operátorům službu „IP tranzitu“, prostřednictvím které se dostane požadovaná ICT služba přes místní síť pro občany v obci k uživateli služby (občanovi). Propojovací síť bude spravována jiným nezávislým subjektem (komerční či nekomerční organizací) – provozovatelem, který bude zajišťovat konfiguraci, správu, záruky a provoz sítě Poskytovat a administrovat služby (IP tranzit) směrem ke komerčním organizacím typu Service Provider (TELCO operátorům) Provoz sítě bude hrazen z příjmů z poskytování služeb IP tranzitu operátorům.

Zajištění 7 let udržitelnost projektu Dodavatelé optických tras (pasivní sítě) budou garantovat 7-letou záruku na optické kabely v ceně dodávky. Na veškeré aktivní prvky a zařízení bude platit 7-letá rozšířená záruka zajištěna provozovatelem.   V průběhu 3 – 7 roku provozu se budou provádět reinvestice do aktivních prvků a zařízení z tzv. rezervního fondu oprav. Oprava jednotlivých síťových komponent a zařízení bude během životnosti projektu řešena v rámci záručního servisu provozovatelem. V rámci rozšířené záruky, servisu a správy by se provozovatel měl zaručit reakcí do 2 hodin a opravou zařízení do 24 hodin při měsíční dostupnosti služeb 99,5%.

Cíl a smysl projektu Mikroregion Horácko musí vybudovat propojovací síť umožňující takové parametry: garantované oddělené přenosové pásmo s garantovanou kapacitou maximální dostupnost sítě 99,5 % maximální bezpečnost dat v rámci provozu sítě prostor minimálně pro 12 operátorů redundance sítě 7 letou záruku aby měli jednotliví potenciální telekomunikační operátoři a další komerční poskytovatelé ICT služeb zájem o služby IP tranzitu (vysokokapacitních datových okruhů) a začali poskytovat ICT služby v obcích občanům mikroregionu. aby v průběhu celé provozní fáze 7 let zajistil bezproblémový provoz, odbyt této propojovací sítě a o potenciální odběratele IP tranzitu postupně nepřicházel.   aby zajistil ekonomickou udržitelnost projektu v průběhu celé provozní fáze 7 let a nemusel nahrazovat technologicky zastaralá zařízení bez možné podpory.

Cílová skupina – Občané Cílem projektu je zajistit pro občany kvalitní broadbandové připojení tak, aby měli: garantovanou kapacitu připojení do internetu a nemuseli se zbytkem obce sdílet jedno pásmo finančně dostupné kvalitní ICT služby v obci (na úrovni služeb běžně poskytovaných v městech ČR) možnost si zavolat mezi sebou zadarmo možnost si zavolat (mít signál), aniž by museli běhat po obci jejích kopcích a hledat signál měli stejné podmínky jako ostatní občané v ČR a nebyli ve světe ICT a internetu diskriminováni

Děkuji za pozornost