21. okruh GNU/Linux uživatelské účty, přístupová práva GUI, architektura X Windows, správce oken.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
UŽIVATEL, SKUPINA, PROCES Systém bez uživatele je jedině Matrix? Uživatelé se seskupují a řídí práci. SPŠ Teplice - 3.V.
Advertisements

Obecně o operačních systémech
Ubuntu – grafické prostředí Roman Danel
Základy databázových systémů
SOFTWARE dálkové studium PODNIKÁNÍ 2. listopad 2006.
INFORMATIKA - PC 6. Ročník Zpracoval: Mgr. Tomáš Rajnoha vyučující informatiky a komunikační technologie 1.
Základy práce s počítačem – lekce II. Zvyšování IT gramotnosti zaměstnanců vybraných fakult MU.
Vzdělávací materiál / DUMVY_32_INOVACE_02B15 Příkazový řádek: uživatelské účty AutorIng. Petr Haman Období vytvořeníLeden 2013 Ročník / věková kategorie3.
Co je Linux? Základní pojmy
Přístupová práva, maska přístupových práv Jiří Hořejší.
Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou I NFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE Ing. Jan Roubíček.
OS Windows. Tento operační systém byl vytvořen pro snazší ovládání počítače běžnými uživateli. Například stačí jednou definovat připojená zařízení (tiskárny…)
OS Windows 7 I. Úprava a nastavení PC Práce se složkami a soubory
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_PSK-4-14.
Operační systémy.
Operační systémy.
Serverové systémy Windows
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Celní služby 2000 Radek Sedláček TranSoft a.s Radek Sedláček TranSoft a.s
Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou I NFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE Ing. Jan Roubíček.
T1: Základy práce s počítačem
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Výpočetní technika VY_32_INOVACE_14_16_ovládací panely.
S O F T W A R E Šablona 32 VY_32_INOVACE_6_5_Operační systémy.
Martina Braunerová.  nejdůležitější program v počítači  umožňuje všem ostatním programům fungovat  prostředník mezi počítačem a uživatelem.
DATABÁZOVÉ SYSTÉMY. 2 DATABÁZOVÝ SYSTÉM SYSTÉM ŘÍZENÍ BÁZE DAT (SŘBD) PROGRAM KTERÝ ORGANIZUJE A UDRŽUJE NASHROMÁŽDĚNÉ INFORMACE DATABÁZOVÁ APLIKACE PROGRAM.
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Operační systémy.
Základy práce na PC Ing. Jan Roubíček.
2 Fučíková Sylvie HR/Win – moderní technologie pro osvědčené aplikace.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
SAMBA umožňuje linuxovému systému sdílení prostředků a služeb prostřednictvím sítě používá SMB (server message block) protocol - identický protokolu.
© 2000 VEMA počítače a projektování spol. s r. o..
OPERAČNÍ SYSTÉMY ICT – Mgr. Milan Šimek. Nejznámější operační systémy DOS – textové rozhraní OS/2 – podobný Windows, ovládán hlasem UNIX – stabilní, otevřený,
Základy práce na PC Ing. Jan Roubíček. Konfigurace Windows VY_32_INOVACE_10_1_05_AP.
Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou I NFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE Ing. Jan Roubíček.
Operační systém GNU Linux
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Systém souborů. Množina souborů různých typů – Data – Spustitelné programy – Konfigurační a pomocné informace – I/O zařízení Způsob organizace množiny.
Vzdálená správa Tomáš Kalný.
OPERAČNÍ SYSTÉMY.
Systém souborů. Množina souborů různých typů – Data – Spustitelné programy – Konfigurační a pomocné informace – I/O zařízení Způsob organizace množiny.
název projektu: Šablony Špičák číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Operační systémy Windows, Linux a Mac OS X Přehled vývoje
KURZ ZÁKLADY PRÁCE S POČÍTAČEM 1 Úvod do práce ve Windows Autor: Mgr. Aleš Kozák.
SOFTWARE I Operační software. BIOS Provádí testy hardwaru a jeho nastavení, konfiguraci celého počítače Provádí testy hardwaru a jeho nastavení, konfiguraci.
Výpočetní technika a algoritmizace I Základní příkazy příkazového řádku v systému Windows a unixových systémech.
Název školy: Autor: Název: Číslo projektu: Název projektu: SŠ spojů a informatiky Tábor Tomáš Jansa VY_32_INOVACE_OV10 CZ.1.07/1.5.00/ Moderní škola.
Ovládací panely Šablona 32 VY_32_INOVACE_1_7_Windows-ovládací panely.
WINDOWS 8.1 Mgr. Rostislav Harenčák 2014 OKO – občanské kompetence občanům registrační číslo: CZ.1.07/3.1.00/
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada 32 AnotaceProgramové.
Operační systém (OS) Základní funkce operačního systému: – Zajištění komunikace s okolím. – Řízení a zpracování programů. – Údržba informací na externích.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_32_INOVACE_IVT_1_KOT_17_ROZHRANI.
BEZPEČNOSTNÍ TECHNOLOGIE I Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt: Vzdělávání pro bezpečnostní systém státu (reg. č.: CZ.1.01/2.2.00/ )
Informační a komunikační technologie 11. WIN - pracovní plocha Autor : RNDr. Zdeněk Bláha.
Paměti PC HDD, CD/DVD, USB Flash RAM a ROM Vnější paměť Disková paměť
Vypracoval / Roman Málek
Přepínání mezi okny Lukáš Jelšina 1.A.
PRACOVNÍ PLOCHA Vasyl Lutsak.
Přepínání mezi programy
Správa dat, operace s adresáři, vytvoření složky
Vlastnosti souborů Jaroslava Černá.
Operační systémy - úvod
TÉMA: Počítačové systémy
Uživatelská rozhraní Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Libor Otáhalík. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Předmět: INFORMATIKA Ročník: VII.
OPERAČNÍ SYSTÉMY ICT – Mgr. Milan Šimek.
1. ročník oboru Mechanik opravář motorových vozidel
Linux-příkazový řádek
Práce s procesy Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Autor:
Systém souborů 1.
Transkript prezentace:

21. okruh GNU/Linux uživatelské účty, přístupová práva GUI, architektura X Windows, správce oken

uživatelské účty - Linux je systémem víceuživatelským (tzn. že k danému OS se může v reálném čase připojit současně více uživatelů, a to jak lokálně na daném PC, tak i vzdáleně)‏ - Linux má uživatele sdruženy do skupin. Každý uživatel je členem minimálně jedné skupiny, může být však členem i více skupin - uživatel "root" je v Linuxu jediným uživatelem, který má přístup k administrativním funkcím systému - po přihlášení a úspěšné autentizaci je uživateli přiděleno odpovídající UID a GID jeho primární skupiny

uživatelské účty - UID (User ID) - je číslo uživatele, které Linux využívá k identifikaci namísto uživetelského jména GID (Group ID) - je číslo skupiny - informace o skupinách jsou uloženy v souboru /etc/group - informace o uživatelech jsou uloženy v souborech /etc/passwd a /etc/shadow - přidání uživatele do systému „useradd“ - příkaz pro modifikaci uživatele „usermod“ - příkaz pro změnu hesla daného uživatele „passwd“ - u každého příkazu můžete získat info o potřebných parametrech po zadání „prikaz –help“ či „man prikaz“

přístupová práva - všechny soubory v Linuxovém systému mají nějaká oprávnění, která umožňují (popř. zabraňují) ostatním je shlížet, měnit nebo spouštět - superuživatel root má přístup ke každému souboru v počítači - každý soubor má omezení přístupu, omezení uživatelů a asociaci k vlastníkovi a skupině

přístupová práva Každý soubor je zajištěn následujícími třemi sadami oprávnění (seřazeno dle důležitosti): vlastník platí pro majitele souboru skupina platí pro skupinu uživatelů, která je k souboru přiřazena ostatní platí pro ostatní uživatele

přístupová práva V každé z těchto tří jsou vlastní oprávnění. Tato povolení a způsob, jak se projevují na souborech a adresářích jsou popsána zde: čtení soubory mohou být zobrazeny/otevřeny může být zobrazen obsah adresářů zápis soubory mohou být měněny či mazány obsah adresáře může být pozměňován spouštění spustitelné soubory mohou být spuštěny jako programy je možné vstoupit do adresářů

přístupová práva - práva souborů můžeme zjistit příkazem ls -l drwxr-xr-x 2 root root :50 alternatives/ -rw-r--r-- 1 root root :43 aliases - v prvním sloupci výpisu vidíme přístupová práva např: drwxr-xr-x

přístupová práva Tento zápis si pro větší přehlednost rozdělíme do čtyř sloupců: typpráva vlastníkapráva skupinypráva ostatních drwxr-xr-x První sloupec je jednoznakový a určuje, o jaký typ souboru se jedná. - = soubor c = znaková zařízení (tiskárna...)‏ b = bloková zařízení (disky...)‏ d = adresář l = link Další tři sloupce již označují skupiny, kterým můžeme práva přiřazovat. Práva vlastníka určují, co se souborem může dělat vlastník souboru. Práva skupiny udávají, co se souborem můžou provádět ostatní členové skupiny, které soubor náleží. A nakonec jsou práva ostatních, kteří nepatří do skupiny, jíž soubor přísluší.

přístupová práva Význam r, w, x právavýznampro souborpro adresář rReadčíst souborvypsat obsah adresáře wWritezapisovat do souboruvytvářet nebo mazat soubory xeXecutespouštět souborprocházet adresářem Změna práv souborů - k tomuto účelu slouží příkaz chmod

X Window System - síťový a zobrazovací protokol poskytující GUI (Graphical User Interface)‏ - systém X Window je grafická nadstavba Linuxu - zajišťuje pracovní zázemí pro správce oken - samotný systém X Window není grafickým uživatelským rozhraním - nepohybujeme se přímo v něm, ale ve správcích oken

X Window System x server vezme vstup z klávesnice a myši a zobrazí ho na obrazovce. webový prohlízeč a emulace terminalu běží na uživatelově pracovní stanici a aktualizace systému běží na vzdáleném serveru, ale je kontrolován z uživatelovi stanice. vzdálené aplikace běží jako lokální

GUI Graphical User Interface tedy grafické uživatelské rozhraní. Nejčastěji se grafická uživatelská rozhraní skládají ze okenního manažeru majícího na starostí správu jednotlivých oken, z panelu umožňujícího přepínání běžících programů a z pracovní plochy. Pracovní plocha slouží k uložení libovolných typů souborů, především ale ikon sloužících ke spouštění programů.

Správci oken - správce oken zajišťuje obvykle dekorace oken, nabídky a ikony - povětšinou se starají o klávesové zkratky, ať už "systémové" (zavření okna, přepínání aplikací,...), či uživatelské (například spuštění aplikace)‏ - některé aplikace jsou naprogramovány tak, aby využívaly výhod konkrétního správce oken - všechny programy pro Linux budou fungovat bez ohledu na to, jakého správce oken právě používáme

Správci oken Gnome KDE Xfce Fluxbox Blackbox

Gnome - patří spolu s KDE mezi dva nejpoužívanější prostředí linuxový desktopů - trend maximální jednoduchosti

KDE - luxusní a bohaté prostředí s velkými možnostmi nastavení - podobá se prostředí MS Windows když neprovedeme žádné nastavení

Xfce - vysoká rychlost - snaží se šetřit systémovými prostředky (“lehkotonážní desktopové prostředí“)‏

Fluxbox - minimalistický, hardwarově nenáročný - vysoká konfigurovatelnost

Blackbox - extrémní rychlost a minimalismus - nemá aktivní plochu