Umění raného středověku

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VY_32_INOVACE_05 - Románský sloh
Advertisements

Románský sloh nebo Gotika ?
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Název materiálu: ROMÁNSKÉ UMĚNÍ
Obecná charakteristika Architektura a její znaky
Románský sloh Štěpán Vališ,Ondra Turek 2010.
ROMÁNSKÉ UMĚNÍ Historické podmínky
Románské umění 11. – 13. století.
Románské umění.
Středověká kultura Románský sloh
Románská kultura 10. – 12. století
Základní škola Bohutín, okres Příbram
Románská kultura.
III/2 XV A
Románská kultura 10. – 12. století
Kultura raného středověku
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: I/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Románský sloh 11. – 13. století 7. ročník
REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU: CZ 1. 07/ /21
Románský sloh Anotace: Materiál je určen k výuce dějepisu v 7. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky s pojmy a informacemi o románském slohu.
Středověká kultura Románský sloh
nový umělecký sloh vzniká v polovině 12. století ve Francii
11 Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_12_INOVACE_04_CJ_NP1 Ročník: I. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
ROMÁNSKÁ KULTURA ARCHITEKTURA.
Románský sloh.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Románské sochařství a malířství
Gotická kultura.
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Autor: Mgr. Vanda Malurová Datum: 1. srpna 2012
České země ve středověku
Základní vzdělávání – Člověk a společnost – Dějepis
Registrační číslo projektu:
Románský sloh století.
Gotická kultura.
Románský sloh Jde o kulturu raně křesťanské civilizace od 11. do 13. století. Navazovala na kulturu římskou + germánské či slovanské prvky. Jediným nositelem.
Ve znamení gotického slohu
ZA, 2. ročník, Planimetrie, Vzájemná poloha přímek, Mgr. Kamil Šrubař
kultura století název odvozen od slova romanus = římský
Vzdělanost a umění raného středověku
Románská kultura Autorem práce, pokud není uvedeno jinak, je Mgr.Marie Toncrová 1.
Románská kultura.
DĚJINY KULTURY Skryté památky českého umění- románské sochařství a malířství PhDr. Pavlína Mikulcová.
Románský sloh.
Dějepis Románský sloh.
Kultura vrcholného a pozdního středověku
Umění a lidská tvořivost: Umění a lidská tvořivost: románský a gotický styl OB21-VVP-HUM-OBN-BUJ-U
VY_32_INOVACE_D7.16 Autor: Mgr. Nováková Jana Datum vytvoření: prosinec 2012 Ročník: 7. Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Vzdělávací obor: Dějepis.
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
VY_32_INOVACE_215_Románské umění Šablona Identifikátor školy: Jméno autora: Pavlína DoleželováDatum vytvoření: Vzdělávací obor, téma:
Tento výukový materiál byl vytvořen v rámci projektu EU peníze školám. Základní škola a Mateřská škola Veřovice, příspěvková organizace Kód materiálu:
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:Mgr. Simona Rendeková NÁZEV: VY_12_INOVACE_01_ČESKÉ DĚJINY_ROMÁNSKÝ SLOH ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ AUTOR: Markéta Hanzalová Náprstková NÁZEV:VY_32_INOVACE_ N_05_Románské umění TEMA: Dějepis.
Románský sloh Petr Procházka
GOTIKA.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Dagmar Svobodová NÁZEV: Kulturní vývoj – Románská kultura TÉMATICKÝ.
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
Dějiny ČR – románský sloh
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hnátnice, okres Ústí nad Orlicí
Románský sloh.
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Sandra Tichá Název materiálu: VY_32_INOVACE_ D.7.A.11_romansky_sloh_II. Datum: Ročník: sedmý Vzdělávací.
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
ARCHITEKTURA = STAVBY Celek
UMĚNÍ STOLETÍ Buriánková Terezie.
Románská architektura v Čechách
Studijní prezentace Mgr. Miroslav Zoubek Verze 1.0
Autor: Mgr. Milena Hainišová Datum: Název: VY_32_INOVACE_16_DĚJEPIS
AUTOR: Mgr. Hana Műllerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_5A_19
Význam křesťanství ve středověku
Téma (název prezentace)
Transkript prezentace:

Umění raného středověku Mgr. Jitka Nováková A3V 3.února 2011

Úvod vzdělání - výsada úzké skupiny lidí školy provozovala církev ( vyuč. jazykem byla latina) mnišské hnutí se rozvíjelo od 4. stol. n.l. pravidla mnišského života vypracoval Benedikt z Nursie nové řehole – kartuziáni, premonstráti a další vznik klášterů – nejstarší na našem území klášter sv. Jiří na Pražském hradě (ženský)

Románské umění Architektura románské umění – výtvarná tvorba 11.a 12.stol., konec ve 13. století kámen- častěji využívaný materiál, většina staveb je církevních (kláštery, kostely) arch. v západokřesťanské oblasti navazovala na starořímskou architekturu typické znaky: valená klenba, půlkruhový oblouk, sdružená okna, silné stěny

Trojitý nelomený oblouk románského slohu ve Zdíkově paláci (dříve Přemyslovský palác) v Olomouci

typy staveb: 1. rotundy – malé kostelíky 2. baziliky – podélný půdorys nejznámnější stavby ve Francii, Itálii, Španělsku nebo Porýní ve Francii existovalo několik škol – např. škola v Ile de France, burgundská románská škola nebo škola languedocká

Románská architektura na našem území stavby působí jednoduše a chudě nejvýznamnější stavby: rotunda sv. Jiří na hoře Říp a rotunda sv. Kateřiny ve Znojmě (přemyslovský cyklus) dále bazilika sv. Jiří na Pražském hradě, Strahovský klášter, kostely v Milevsku, Třebíči nebo Tismicích u Českého Brodu

Bazilika sv. Jiří na Pražském hradě, vpravo apsida závěru tamtéž

Rotunda sv. Jiří na hoře Říp

Malby, malované technikou fresco secco, tedy do hotové, zvlhčené omítky, zaplňují celou plochu vnitřních stěn rotundy v apsidě i hlavní lodi od podlahy až do kupole a jsou uspořádány v několika souběžných pásech. Právě malířská výzdoba je tím, co činí rotundu tak ojedinělou památkou. Nicméně identifikace jednotlivých světských postav je poněkud nejasná, i mezi historky existuje řada odlišných teorií. Snahou je podle atributů postav (pláště, kopí, praporce, štíty, pokrývky hlavy /helmice, čelenka, myrta/ a pod.), jejich vzájemných postojů a umístění na čestných, či méně čestných místech, identifikovat jednotlivé panovníky, případně mýtická knížata, nebo moravské údělníky. Většinu jmen, vztahující se k malbám je tedy třeba brát s jistou obezřetností

Ukázka písma zachovaného na stěnách rotundy sv Ukázka písma zachovaného na stěnách rotundy sv. Kateřiny ve Znojmě (1134)

Průčelí baziliky Panny Marie v Tismicích u Českého Brodu – stavba pochází ze 12.století, prošla barokními úpravami

Juditin most v Praze (12.stol) – stával na místě dnešního Karlova mostu budovaly se kupecké a řemeslnické domy kamenné hrady (vojenské pevnosti i obydlí) Pražský hrad – přebudován ve 12. stol., další hradní komplexy: Přimda nebo Cheb šlechta si začala stavět hrady až ve 13.století

Zbytky románského hradu Přimda

Románské sochařství sochy sloužily jako součást architektury, oslavovaly církev z této doby máme velmi málo pramenů o sochařském umění sochařské ztvárnění v architektuře se objevilo až v 1. polovině11. století ve Francii (reliéfy na průčelích, zdobení hlavic,… výzdoba portálů – převážně náboženské náměty snaha o realismus, do sochařství pronikal vliv východního umění

Ukázka hlavic románských sloupů – francouzská provenience

sochařská výzdoba sloupů baziliky sv sochařská výzdoba sloupů baziliky sv. Víta na Pražském hradě (1060 – 1094) Olomouc, Kapitulní síň (1141) Doksany, klášter premonstrátů (po 1142) Jakub, kostel sv. Jakuba portál někdejšího kláštera benediktinů v Třebíči (13.stol.) florální výzdoba, jednoduché církevní náměty

V Podklášteří se nachází Bazilika svatého Prokopa, která je společně s židovskou čtvrtí zapsána na seznamu UNESCO. Kdysi se zde nacházelo benediktinské opatství, které bylo založeno v roce 1101.[51] Klášter se postupem času stal náboženským centrem i vojenskou pevností, tuto pozici si udržel až do husitských válek. V roce 1468 byl dobyt uherskými vojáky. Pozdější světská vrchnost klášter přestavěla na zámek. Dnes zde sídlí Muzeum Vysočiny Třebíč.

Románské malířství většího rozvoje dosáhlo ve Francii, Španělsku není možné určit přesnou dataci děl převažovaly náboženské náměty na našem území nejv. nástěnné malby v rotundě sv. Kateřiny ve Znojmě nebo malby v sakristii benediktinské baziliky v Třebíči nositelem výrazu je bohatě členěná draperie s lámanými záhyby (vliv Byzance)

Ukázky nástěnných maleb z rotundy sv Ukázky nástěnných maleb z rotundy sv. Kateřiny ve Znojmě – vlevo znázornění Vratislava II ve 4. pásu, vpravo Přemysl Oráč ve 3 pásu

Románská knižní malba náměty ze života Ježíše Krista a apoštolů význ. památka 11. století – Kodex vyšehradský a další kodexy – např. Kodex mělnický, Hnězdenský a další znaky maleb: štíhlé protáhlé postavy, zběžně kreslený obličej, pestrá barevná škála díla byla vytvořena několika iluminátory, zřejmě v řezenském okruhu Kodex vyšehradský – je svázaný do dřevěných desek potažených plátnem, dílo nebylo dokončeno. Kodex byl zřejmě psán a zdoben v cizině, objednal ho zřejmě král Vratislav I.

Ukázky z vyšehradského kodexu – výjevy ze života Ježíše Krista