Symbióza knihovny, muzea a informačního centra Havlíčkova Borová, Duben 2006 Jaroslava Hájková.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Praha - 7. prosince 2006 Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií a státním rozpočtem České republiky Plánování sociálních služeb ve městě Havlíčkův.
Advertisements

Setkání knihovnic/knihovníků a starostek/starostů okresu Vsetín MVK Vsetín.
Naše obec – Rožmitál p. Tř
CO VENKOVSKÉ KNIHOVNY UMĚJÍ A MOHOU
Ekologická výchova v Zoo Ostrava
 Lomnice n. Lužnicí je město s 1800 obyvateli  Knihovna sousedí s budovou školy ( cca250 žáků)  Máme také mateřskou školu ( cca 70 dětiček)  Aktivní.
HLEDÁNÍ KOŘENŮ S ROŽNOVSKOU KNIHOVNOU Čtenáři a uživatelé - rok 2005 čtenářů 2 976, dětí 763, návštěvníci , akce 474, z toho 201 pro děti a mládež.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚJEZD U BRNA
Besedy pro veřejnost a návštěvníky Knihovny Václava Štecha ve Slaném.
Podpora mikroregionů v Královéhradeckém kraji Ing. Pavlína Trpkošová Krajský úřad Královéhradeckého kraje Odbor regionálního rozvoje, cestovního ruchu.
MAS Mikroregionu Frýdlantsko 349 km obyvatel 18 obcí (3 města, 15 vesnic) Vznikla v roce 2004, s aktivním podílem zemědělců a drobných podnikatelů.
Základní škola Slavičín-Vlára Školní knihovna aneb naše Školní informační centrum.
Moravské kartografické centrum Velké Opatovice. Fosili je dostavbou zámku ve Velkých Opatovicích podle návrhu architekta Zdeňka Fránka. Stavba je výrazným.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor zahraničních vztahů a fondů EU, oddělení.
Seminář knihoven okresu Vsetín MVK Vsetín, Trendy rozvoje knihoven ve Zlínském kraji se zaměřením na malé knihovny.
Knihovna v obci - proč? aneb Víme, co máme? Kardašova Řečice říjen 2005 Zlata Houšková.
PRACOVNÍ SETKÁNÍ ZÁSTUPCŮ OBCÍ ORP HRADEC KRÁLOVÉ Dolní Přím, 5. února 2009 Ing. Jana Rejlová, administrátorka POV.
Informatizace veřejných knihoven Internet a veřejné knihovny jako informační centra měst a obcí PhDr. Ivana Štrossová Okresní knihovna Havlíčkův Brod.
POSTAVENÍ ZÁKLADNÍ KNIHOVNY V OBCI KNIHOVNA ROKU Seminář regionální funkce knihoven ve Zlínském kraji Setkání starostů obcí a knihovníků okresu Zlín Eva.
Konice je výchozí bod pro Vaše kroky v našem regionu.
Projekt Svět techniky Obsah 1. Časová osa 2. Mise a cíle Světa techniky 3. Obsah Světa techniky 4. Next steps 2.
Svazek obcí „Drahanská vrchovina“ tvoří od roku 2003 dvanáct obcí leží západně od města Vyškova, na okraji Drahanské vrchoviny SPOLUPRÁCE OBCÍ MIKROREGIONU.
Bramborová slavnost 22. září 2007 Ekologické informační centrum Krátká u Sněžného.
POV 2008 Navrhovaná podoba Programu obnovy venkova Olomouckého kraje V roce 2008.
PRACOVNÍ SETKÁNÍ ZÁSTUPCŮ OBCÍ ORP VRCHLABÍ Vrchlabí, 18. února 2009 Radka Nosková - administrace POV.
1. 2 Obsah Nabídka služeb Číselné údaje Oddělení pro dospělé Studovna Hudební oddělení Oddělení pro děti a mládež Městské informační centrum Knihkupectví,
Obec POZDEŇ finalista soutěže Zlatý erb místo v kategorii obce.
Seminář knihoven muzeí a galerií, Muzeum Cheb, ADRESÁŘ knihoven muzeí a galerií ČR Praha, Národní knihovna ČR s.
Národní síť Zdravých měst ČR Místní Agenda 21 Brno, NKQ, 20. února 2013.
ZELENÁ HORA Z HISTORIE OBCE.
MOTTO: „Chceme propojený, spolupracující, životaschopný region, který poskytuje jeho obyvatelům i návštěvníkům příležitost ke kvalitnímu a spokojenému.
Národní síť Zdravých měst ČR Místní Agenda 21 Hradec Králové, NKQ, 18. února 2014.
MIRKA KRBOVÁ EUROPE DIRECT NOVÝ JIČÍN EVROPSKÁ UNIE.
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Příjemce: Doporučeno pro: 2. ročník ZŠ Předmět: Prvouka Autor: Mgr. Martina Marková Základní.
Výsledky činnosti neprofesionálních knihoven okresu Brno-venkov 2009 Modřice M. Kubíková.
Koncepce internetizace knihoven Vít Richter Národní knihovna ČR ISSS 2004.
Informační a poradenské centrum v Havlíčkově Brodě a spolupráce s veřejnými knihovnami Modelový program podpory slaďování profesního a rodinného života.
Centrum inovačního vzdělávání Liblice INOVACE 2006 Galerie inovací 7. prosince 2006 Mgr. Jaroslava Barbara Sporková.
Podpora obnovy venkova podpora regionálního rozvoje v roce 2008.
Obec Nadějkov Jihočeský kraj, okres Tábor 736 obyvatel, ha, 17 osad Škola pro třídu, 18 dětí Nejbližší městečka: Jistebnice, Milevsko, Sedlec-Prčice.
CENTRUM CELOŽIVOTNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ S KNIHOVNOU MANŽELŮ TOMANOVÝCH ROŽMITÁL POD TŘEMŠÍNEM Dana Súlovcová.
Městská knihovna Sedlčany Strom v nás - lokální historie prostřednictvím sedlčanské knihovny Městská knihovna v Českém Těšíně Konference Další možnosti.
Bečov nad Teplou 23. září Charakteristika města 1399 městská práva V současnosti cca 1000 obyvatel Poloha na spojnici lázeňských měst Karlovy Vary.
KROMĚŘÍŽ zkušenosti z programového období
Kamýk nad Vltavou Počet obyvatel : 907 Kamýk nad Vltavou a Velká nad Vltavou zdravotní středisko, poštovní úřad, mateřská škola, základní škola spojená.
ČESKÁ KULTURA A SPOLEČNOST V 2. POLOVINĚ 19. STOLETÍ Vypracoval: Jakub Kuchta.
Národní síť Zdravých měst ČR Zdravotní plán města.
Turistické informační centrum Poděbrady Nám. Jiřího 19, Poděbrady Tel.: V TURISTICKÉ SEZONĚ duben -
© NSZM ČR Národní síť Zdravých měst ČR Setkání Zdravých měst a realizátorů MA21 v Kraji Vysočina Jihlava, 12. ledna 2015.
Lomnice nad Popelkou Liberec Lomnice nad Popelkou Představení města Lomnice a památky Program regenerace Lomnické zkušenosti.
Webové stránky města Fulnek Webpadára 2013
MUZEOEDU.CZ jako společná platforma edukačních pracovníků muzeí a galerií Mgr. Pavla Vykoupilová PERSPEKTIVY ČESKÉ MUZEJNÍ EDUKACE 10. – 11. května 2016.
Podpora čistoty obce Mořice Kateřina Vosičková Martina Wagnerová.
Zdravý Kraj Vysočina a MA21 Jana Böhmová Zdravý Kraj Vysočina a MA21 Rok 2004: realizace projektu Zdravý kraj aktivní člen NSZM ČR realizátor.
KONCEPCE ROZVOJE MÍSTNÍ KULTURY ZLK. ÚKOL č. 1. Koncepce rozvoje místní kultury ve Zlínském kraji na léta Dílčí úkol I – prostorová analýza.
Prezentace Mikroregionu Plumlovsko 14.pracovní setkání zástupců mikroregionů Olomouckého kraje Plumlov
statutární náměstkyně hejtmana
Muzeum Josefa Hyláka v radnicích
poslání národního pedagogického muzea a knihovny j. a. komenského
Krajský akční plán vzdělávání Středočeského kraje
Sdružení AMIGA - Agency for Migration and Adaptation
REGIONÁLNÍ ANALÝZA II ÚKOL 1.
SOUTĚŽ VESNICE ROKU v Královéhradeckém kraji v roce Setkání orp
Přehled o esperantu v českých médiích
Změny v soutěži Vesnice roku
Pedagogická knihovna J. A. Komenského
Osečná Skokan roku 2013 Jiří Hauzer Prezentace
XIV. ROČNÍK KRAJSKÉ KONFERENCE
I. Setkání se starosty obcí
Účastníkům konference ČES v Kroměříži předkládá PhDr. Pavla Dvořáková
Transkript prezentace:

Symbióza knihovny, muzea a informačního centra Havlíčkova Borová, Duben 2006 Jaroslava Hájková

Ten borovský kostelíček stojí na vršku, skrze lesy smutně na mne hleděl: “Jsi to, můj hošku? Pode mnou jest tvá kolíbka, já tě viděl křtít, starému vikáři ministrovat, pilně se učit.”

Obec Havlíčkova Borová  Českomoravská vrchovina, kraj Vysočina, okres Havlíčkův Brod, 946 obyvatel  V roce 1289 se objevuje první písemná zpráva, ve 13. století vedena jako hornická osada, za vlády Marie Terezie v r povýšena na městečko • Za aktivity uskutečněné v rodném domku získala obec v roce 1999 ocenění Modrá stuha v soutěži Vesnice roku a roku 2005 Bílou stuhu za práci mládeže  Předkladatel mnoha projektů “od kanálů počínaje, přes kulturu, zase zpět ke kanálům”

Jak vznikl nápad spojit muzeum, knihovnu a IC? • 17. listopadu 1998 jsme darovací smlouvou získali od státu rodný dům KHB do vlastnictví obce  Umístit nevýdělečné podnikání pod jednu střechu

Jak jsme začínali  Využit starý nábytek v “novém kabátku”  Plně automatizovaná (Lanius)  Slavnostní zahájení s autogramiádou spisovatele Vojtěcha Steklače  V září 1999 byla knihovna připojena k Internetu (první základní knihovna na Havlíčkobrodsku)

Místní lidová knihovna - současnost • Počet čtenářů: 196 • Počet návštěvníků: • Počet výpůjček: • Knihovní fond: cca svazků • Oficiální výpůjční doba je 2x týdně. V praxi je knihovna přístupná téměř každý den.

Poznej Havlíčkův kraj  Od roku 2000 knihovna realizovala čtyři ročníky projektu Poznej Havlíčkův kraj  Jedná se o projekty zaměřené na výchovu mládeže k vlastenectví, propagaci významných rodáků a rozvíjení místních tradic, na tyto projekty získala dotaci z MK ČR z programu Knihovna 21. století

Akce pro veřejnost • Knihovna pořádá pro veřejnost různé besedy a přednášky: o Boženě Němcové a její Babičce, o Izraeli, Láska, sex a AIDS • V adventní době připravujeme pravidelně Vánoční bazar

Realizační tým • Domeček se stává místem, kde se schází mládež, díky které se mi daří vše skloubit a uskutečnit – zkoušky pěveckého souboru Borovánku a divadelního souboru.

Informační centrum •Funguje od roku 2000 •Veřejnosti přístupný jeden počítač připojený k internetu •V Borové na náměstí je umístěn informační panel

Provázanost muzea, knihovny a IC s obecním úřadem • Zastupitelstvo si je vědomo, že v turistické sezóně je jeden pracovník málo, proto v době od června do září vypomáhají studenti • V knihovně se připravuje měsíční zpravodaj Borovské listy, ale také pozvánky, plakáty, fotografie, informační materiál a žádosti o granty

Získané dotace  V roce 2005 získala knihovna dotaci z Fondu Vysočiny z grantového programu Líbí se nám v knihovně na vybavení knihovny novými policemi  Dotaci z grantového programu Edice Vysočiny na publikaci o borovském rodákovi profesoru Václavu Zeleném

 obec získala dotace z dalších grantových programů Fondu Vysočiny např. Rozvoj vesnice, Obce na síti, Čistá voda, Systém sběru a třídění odpadů, Bezpečná silnice, Vítejte u nás, Klenotnice Vysočiny a dalších  Klenotnice Vysočiny - stálá expozice o borovském rodákovi pilotu Josefu Stránském a příslušnících 311. peruti RAF, kteří padli v období II. světové války

Od grantů k hlavnímu cíli v domečku  Cílem obce je: zachovat pro český národ památku na Karla Havlíčka  V roce 2001 byla v prvních dvou místnostech nainstalována nová stálá expozice o životě a díle Karla Havlíčka  V interiéru jsme postavili nová kachlová kamna, ke kterým se každý rád přitulí bez ohledu na roční období  Hlavní turistická sezóna začíná v květnu, končí v říjnu, návštěvnost cca 3000 lidí

Pro turisty máme připravené pohlednice a suvenýry

 Svou práci mám ráda  Každé ráno se těším na to, co přinese nový den „Chvilka slávy“

Rodný dům KHB v Havlíčkově Borové  Sdružuje pod jednou střechou muzeum, informační centrum a knihovnu  Slouží tedy jako vzdělávací a kulturní centrum  Nabízí prostor a prostředí k setkávání

Děkuji za pozornost Kontakt: Jaroslava Hájková MLK Havlíčkova Borová tel.: