Dopady novely ZVZ na transparentnost veřejných zakázek v ČR Mgr. Martin Kameník, Oživení, o. s. Praha, 1. září 2011.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
NEJČASTĚJŠÍ POCHYBENÍ ZADAVATELE při zadávání veřejných zakázek
Advertisements

MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČESKÉ REPUBLIKY NOVELA ZÁKONA O VEŘEJNÝCH ZAKÁZKÁCH Navrhované změny stav k Mgr. Mgr. Vlastimil Fidler.
Úspěšné podání nabídky a obrana při vyloučení zadavatelem
Prevence korupce z hlediska příjemce dotace Ing. Martin Puš starosta města Jičín.
Možnosti kontroly veřejných zakázek Oživení, o. s.
Realizace projektu - ČR Centrum pro regionální rozvoj.
Společně Měníme a Rozvíjíme Venkov – SMARV PRV ČR III /005/3310a/672/
Veřejné zakázky 1 Ústí nad Labem, Zdroje informací o veřejných zakázkách 2.Právní prostředí – normy a řídící akty 3.Základní pojmy 4.Povinnosti.
Korupce ve veřejných zakázkách v kontextu institucionálního prostředí samospráv ČR Martin Kameník
1 Moderní učitel CZ.1.07/1.3.00/ Vdělávání v oblasti veřejných zakázek dle postupu uvedeného v Příručce pro příjemce Ing. Jan Weigel, lektor VŘ.
Tento text upravíte v menu: Zobrazit / Záhlaví a zápatí1 Zkušenosti s dobrovolnou transparentností zadávání veřejných zakázek Mgr. Jan Farský starosta.
Elektronizace veřejného zadávání Mgr. Veronika Krajíčková Kontakt:
A UDIT VEŘEJNÝCH ZAKÁZEK NEJČASTĚJŠÍ NEDOSTATKY
Změny v Pokynech pro zadávání veřejných zakázek ROP SV v roce 2012.
Seminář pro žadatele k 18. a 19. výzvě IROP Ing. Helena Mertová Zadávání a kontrola veřejných zakázek 9. –
Pravidla pro zadávání zakázek v IOP Závazné postupy pro zadávání veřejných zakázek spolufinancovaných ze zdrojů.
Výběr dodavatele, veřejné zakázky. Legislativa, informace Zákon č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách Zákon č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách Důležité.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Autoři: Ing. Martin Polák Výhody e-tržišť z pohledu dodavatele.
Seminář pro žadatele k 14. výzvě IROP „Infrastruktura pro předškolní vzdělávání“ a 15. výzvě „Infrastruktura pro předškolní vzdělávání pro sociálně vyloučené.
PROVÁDĚCÍ PŘEDPISY transparentní novela zákona Vlastimil Fidler 1.
Elektronický nástroj vortalGOV © All rights are reserved Ing. Lukáš Zazvonil.
Administrace veřejných zakázek elektronicky.
Novely zákona o veřejných zakázkách v roce 2012 Zákon č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Mgr. Jan Sixta Veřejné zakázky od 1.dubna 2012 zásadní změna k lepšímu?
Pravidla pro zadávání zakázek v OP LZZ a IOP Metodický pokyn pro zadávání veřejných zakázek ( Příloha OM OP LZZ D9) Závazné postupy pro.
Pravidla pro zadávání veřejných zakázek pro přímo řízené organizace na MZ ČR Ing. Mgr. Zdeňka Zatloukalová.
Úřad vlády České republiky Oddělení veřejných zakázek Společensky odpovědné zadávání veřejných zakázek Úřadem vlády ČR Mgr. Zuzana Profousová.
Seminář pro žadatele k 13.,14., a 15. výzvě IROP Ing. Helena Mertová Zadávání a kontrola veřejných zakázek 16. –
Pravidla pro zadávání zakázek v OP LZZ zvláštní část Zákon č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách Metodický pokyn pro zadávání veřejných zakázek (Příloha.
Pokyn NKM k VZMR financovaných z EHP a Norských fondů Česko-norský výzkumný program CZ09 Czech-Norwegian research programme CZ09 Ministerstvo.
Nejčastější chyby v zadávací dokumentaci Podporujeme Vaši budoucnost Seminář pro příjemce ve výzvě č. 89 OP LZZ, Praha – Hotel.
Seminář pro žadatele k 49. výzvě IROP „Deinstitucionalizace sociálních služeb za účelem sociálního začleňování II." Zadávání a kontrola veřejných zakázek.
Postup při zadávání VZ - Příspěvkové organizace Kompetence k rozhodování o nákupu věcí, služeb a stavebních prací Rozsah Číslo usnesení Rady ÚK z
Seminář pro žadatele k 34. a 35. výzvě IROP „Sociální bydlení (pro SVL)" Zadávání a kontrola veřejných zakázek
Pravidla pro zadávání zakázek v OP LZZ zvláštní část Zákon č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách Metodický pokyn pro zadávání veřejných zakázek (Příloha.
Projekt „Přírodovědné a technické vzdělávání Ústeckého kraje Reg.č. CZ.1.07/1.1.00/ Zadávání veřejných zakázek Ing. Jana Nedrdová Ústí nad Labem,
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Veřejné zakázky.
Zadávání a kontrola veřejných zakázek Mgr. Barbora Dedková - Specialista na administraci VZ Seminář pro SC 1.3 ZVÝŠENÍ PŘIPRAVENOSTI K ŘEŠENÍ A ŘÍZENÍ.
Seminář pro žadatele k 5. výzvě IROP „ VYSOCE SPECIALIZOVANÁ PÉČE V OBLASTECH ONKOGYNEKOLOGIE A PERINATOLOGIE " Ing. Oldřich Hnátek Zadávání a kontrola.
Zadávání a kontrola veřejných zakázek
Pravidla pro zadávání zakázek v OP LZZ zvláštní část
Seminář pro žadatele IROP „Administrace projektů ve fázi realizace"
Seminář pro žadatele k 25. výzvě IROP „KNIHOVNY"
Zadávání a kontrola veřejných zakázek
Zadávání a kontrola veřejných zakázek
Zadávání veřejných zakázek dle zákona č. 137/2006 Sb.
Zákon 417/2009 Sb. Mgr. Pavel Herman.
Zadávání a kontrola veřejných zakázek
Seminář pro žadatele IROP
Zadávání a kontrola veřejných zakázek
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Věcná část
Pravidla pro zadávání zakázek v OP LZZ zvláštní část
Seminář pro žadatele k 21. výzvě IROP „MUZEA"
Seminář pro žadatele k 29. výzvě IROP „Rozvoj sociálních služeb"
Seminář pro žadatele IROP
Pochybení při zadávání veřejných zakázek
Zadávání a kontrola veřejných zakázek
Seminář pro žadatele k 72. výzvě IROP „Cyklodoprava II"
Seminář pro žadatele IROP
Zadávání a kontrola veřejných zakázek
Veřejné zakázky Robert Páleník
Nejčastější chyby v zadávací dokumentaci
Zadávání a kontrola veřejných zakázek
Pravidla pro zadávání zakázek v OP LZZ zvláštní část
Zadávání a kontrola veřejných zakázek
Pravidla pro zadávání zakázek v OP LZZ
Zadávání a kontrola veřejných zakázek
Zadávání a kontrola veřejných zakázek
Zadávání a kontrola veřejných zakázek
Zadávání a kontrola veřejných zakázek
Transkript prezentace:

Dopady novely ZVZ na transparentnost veřejných zakázek v ČR Mgr. Martin Kameník, Oživení, o. s. Praha, 1. září 2011

Koncept transparentnosti Role transparentnosti ve veřejném sektoru • Ekonomické hledisko: transparentnost zvyšuje transakční náklady na korupci (Lambsdorf) • Sociální hledisko: (i) zvyšuje možnosti externí veřejné kontroly (Trepte), (ii) narušuje důvěru mezi korupčními aktéry, že korupční transakce zůstane utajena před zraky veřejnosti (Della Porta, Vanucci) Transparentnost Zainteresované strany (občané, politici, média, NNO) mají přístup k informacím o veřejném rozhodování v reálném čase. Jaké informace, kdy a jakým způsobem mají být zveřejněny?

Transparentnost trhu s VZ v ČR Primární dopad novely: → snížení limitů pro VZMR → větší otevření trhu s VZ

Transparentnost procesu zadávání a realizace veřejných zakázek Jaké informace jsou nutné pro kontrolu veřejných zakázek? 1.definování potřeb 2.příprava výběrového řízení 3. výběr dodavatele 4. realizace předmětu VZ 5. předání předmětu VZ Současný stav Novela ZVZ

Fáze procesuInformace dle účinného ZVZdle novely ZVZ dle směrnice EU závaznostdoba zveřejnění závaznost doba zveřejnění 1.definování potřeb budoucí zakázky specifikace budoucí VZ (stručný popis předmětu) dobrovolné ne později než 52 dnů a ne dříve než 12 měsíců před vyhlášením VZ ano nejpozději 1 měsíc před vyhlášením VZ doporučené předpokládaný termín vyhlášení zadávacího řízení dobrovolnéanodoporučené 2. příprava výběrového řízení základní informace o VZ (číslo, datum, zadavatel) ano do 12 dnů od zahájení řízení ano do 5 dnů od zahájení řízení povinné popis VZ (název, druh, limit, hodnota, druh řízení) ano povinné základní podmínky účasti v řízeníano povinné hodnotící kritériaano povinné soutěžní lhůtyano povinné zadávací dokumentacedobrovolnéanodoporučené 3.výběr dodavatele identifikace vyzvaných uchazečů (počet, název, IČO) ne neupraveno počet obdržených nabídekano do 48 dnů po uzavření smlouvy ano do 15 dnů od ukončení řízení povinné zpráva o posouzení a hodnocení nabídek ne částečněneupraveno nejlépe hodnocená nabídkane neupraveno Dopady novely ZVZ na aktivní zveřejňování informací o VZ

Fáze procesuInformace dle účinného ZVZdle novely ZVZ dle směrnice EU závaznost doba zveřejnění závaznostdoba zveřejnění 4.realizace zakázky informace o dodavateli (název, IČO, cena) ano do 48 dnů po uzavření smlouvy ano do 15 dnů od ukončení řízení povinné rozsah subdodávek (v poměru nebo %) dobrovolné do 48 dnů po uzavření smlouvy anodoporučené smlouva s dodavatelemne ano do 15 dnů od uzavření smlouvy (dodatku) neupraveno změny ve smluvních podmínkáchne anoneupraveno 5.předání zakázky konečná cena VZne ano do 30 dnů od splnění smlouvy neupraveno hodnocení dodavatele (hlavní parametry zakázky) ne neupraveno Dopady novely ZVZ na aktivní zveřejňování informací o VZ

Přetrvávající problémy v transparentnosti VZ 1)Zveřejňování informací na různých místech (ISVZUS + profil zadavatele) Na profilu zadavatele bude zveřejněno: -oznámení o zahájení zjednodušeného podlimitního řízení -ekonomické odůvodnění veřejné zakázky -smlouva a smluvní dodatky s dodavatelem -konečná cena plnění 2) Nepřehledný ISVZUS -rozdílná terminologie v ISVZUS a ZVZ -velká chybovost dat v ISVZUS -neprovázanost údajů mezi oznámení o zakázce a zadáním zakázky

Problémové ustanovení novely ZVZ § 146c Poskytování informací • zapovídá zadavateli poskytovat informace o obsahu nabídek uchazečů • poskytování ostatních informací a dokumentů je vázáno na okamžik podpisu smlouvy

Děkuji za pozornost