O Název Popeleční středa, půst O Šablona CZ.1.07/1.4.00/21.2698 O Poř.číslo 11 O Autor šablony Mgr. Zuzana Vyhnálková DiS O Datum 15.2.2012.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Název Oběhová soustava člověka
Advertisements

Základní vzdělávání -Člověk a společnost – Výchova k občanství
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_499_Př8 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Předmět: Přírodopis Ročník:
Liturgický rok.
Průlet liturgickým rokem
Název Stravovací zvyklosti
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
Název Dělení moderní hudby
Název Ontogeneze člověka
Název Zuby, péče o ně   Šablona CZ.1.07/1.4.00/    Poř.číslo
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hostouň, okres Domažlice,
O Název Desatero O Šablona CZ.1.07/1.4.00/ O Poř.číslo 12 O Autor šablony Mgr. Zuzana Vyhnálková DiS O Datum
Název Renesance v Čechách
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr.art. Ivan Sec CZ.1.07/1.5.00/ A STORY ABOUT The MACOCHA ABYSS Autorem materiálu.
Název Recyklace skla Šablona CZ.1.07/1.4.00/    Poř.číslo 10
Číslo a název šablony klíčové aktivity
Číslo a název šablony klíčové aktivity
Co je Masopust?.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Základní škola Podbořany, Husova 276, okres Louny Autor:
č. 14 – Planeta Země, svět na mapě - povrch
ŘÍMSKÝ KALENDÁŘ Základní škola Sedmikráska, o.p.s. Projekt Sedmikráska
VY_32_INOVACE_16_Kapr obecný
Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Projekt MŠMT ČREU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/
Název materiálu: ÚČINNOST
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Iveta Pietrová. CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_1.3.AJ3,4.01/Pv.
POHYBY MOŘSKÉ VODY 6. třída Mgr. Jakub Karásek
VY_32_INOVACE_302_VYJMENOVANÁ_SLOVA_PO_B Téma:
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Ivana Brhelová Název šablonyIII/2.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Jméno autora:Mgr. Jitka Charvátová Třída/ročník:
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
Šablona:III/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_FYZ_376 Jméno autora:Mgr. Alena Krejčíková Třída/ročník:1. ročník Datum vytvoření: Výukový materiál.
Identifikátor sady: VY_32_INOVACE_Sada XXI_ ČJS, DUM 10
O Název Romantismus v Čechách O Šablona CZ.1.07/1.4.00/ O Poř.číslo HV 5 O Autor šablony Mgr. Zuzana Vyhnálková DiS O Datum
Jaro Mgr. Iveta Honzejková.
Název Dělení hudby   Šablona CZ.1.07/1.4.00/    Poř.číslo HV 4
Velikonoce – jen svátky jara?
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/
MASOPUST.
Název Velikonoce, pašijový týden
Číslo v digitálním archivu školy
Elektrické napětí Jakým způsobem zelektrujeme těleso
Název Budovatelské písně
Název Výživová pyramida
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_146 Název školyGymnázium, Tachov, Pionýrská 1370 Autor Mgr. Daniela Kemrová Předmět.
Číslo: Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název: Rok v jeho proměnách I. (předvánoční.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Název školy: Základní škola Podbořany, Husova 276, okres Louny Autor:Mgr. Dana Zischková Název:VY_32_INOVACE_41_PODZIM Téma: Výklad na téma PODZIM Číslo.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_145 Název školyGymnázium, Tachov, Pionýrská 1370 Autor Mgr. Daniela Kemrová Předmět.
Název Tělesné typy lidí
Název Recyklace PET Šablona CZ.1.07/1.4.00/    Poř.číslo 8
Mohamen Jasenovský Jaroslav.
Název Nebezpečí kouření
Číslo: Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název: Rok v jeho proměnách IV. -
Název Rodokmen   Šablona CZ.1.07/1.4.00/    Poř.číslo
Název Folková hudba Šablona CZ.1.07/1.4.00/    Poř.číslo HV 7
Název Vztahy v rodině   Šablona CZ.1.07/1.4.00/    Poř.číslo
Název Dopravní výchova - křižovatky
Název Třídění odpadů   Šablona CZ.1.07/1.4.00/    Poř.číslo 10
Název Dopravní výchova - značky
Velikonoce – historický původ Nejvýznamnější svátek křesťanské církve; vrchol křesťanského liturgického kalendáře. Svátky jara, oslava jara. Spojené s.
Křesťanství B. Trojanová. Křesťanství Monoteistické náboženství Vznik v 1. století n.l., původ v učení Ježíše Krista Vyvinulo se z judaismu, ale na.
Křesťanství B. Trojanová.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Čestlice
Co znamená slovo masopust?
Rok v jeho proměnách a slavnostech
Název školy Téma Název DUM Popis Ročník Autor Číslo projektu
NÁZEV ŠKOLY: MŠ a ZŠ, Veselí nad Moravou
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Transkript prezentace:

O Název Popeleční středa, půst O Šablona CZ.1.07/1.4.00/ O Poř.číslo 11 O Autor šablony Mgr. Zuzana Vyhnálková DiS O Datum

 Žáci se orientují v základních pojmech  Seznámení s dalšími zvyky a obyčeji  Žáci dokáží popsat důvody k dodržování zvyků a prakticky využívají své znalosti  Pomocí pracovního listu žáci prohloubí své poznatky

 Ukončuje období masopustu  Zahajuje 40ti denní půst před velikonocemi  Věřícím v kostele při mši znamenali čelo popelem na znamení pokání za hříchy  Je to pohyblivý svátek, odpočítává se od velikonoc – 46 dní

popelec.jpeg

 Začínal Popeleční středou  Bylo možné se jen jednou za den najíst dosyta  Podávala se pouze jídla bez masa, mléka a vajec  Dnes tento půst dodržují jen někteří  Zapovězen je také alkohol, drogy, kouření,…

 Dodržoval se půst  Připravovalo se na jarní práce na poli  Každý den lidé chodili na mši  Bylo zvykem dávat více almužny chudým  Neslavili se svatby, křty ani jiné obřady

 V široké veřejnosti se půst dodržuje symbolicky na základě svobodné vůle  Většinou lidé půst drží na Popeleční středu a Velký pátek  Je rozšířen tzv. ekologický půst (den bez auta, televize, sprcha místo vany,…)  Almužna se poskytuje pomocí DMS

den bez aut.jpg

dms.gif

 Co je to Popeleční středa?  Čím se značili věřící na Popeleční středu a proč?  Kdy je Popeleční středa?  Co je to 40ti denní půst?  Jmenuj lidové zvyky v tomto období.

 Co je to Popeleční středa?  Čím se značili věřící na Popeleční středu a proč?  Popelem na znamení pokání  Kdy je Popeleční středa?  46 dní před velikonocemi  Co je to 40ti denní půst?  Jmenuj lidové zvyky v tomto období.

 Vymyslete další příklady ekologického půstu  Vyrobte pozvánky (plagáty) a uspořádejte ekologický půst ve vaší škole nebo bydlišti.

Dnes bez aut

 brno/zpravy/ popelecni-streda-zahajuje- ctyricetidenni-pust/  informace.html   99eda   popelecni-stredou-prichazi-obdobi-bez-masa-mleka-a-vajec    U obrázků jsou zdroje uvedeny.  Autorem textů, není –li uvedeno jinak, je Mgr. Zuzana Vyhnálková.