Středověké ekonomické myšlení

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PLAYBOY Kalendar 2007.
Advertisements

Výukový materiál vytvořený v rámci projektu „EU peníze školám“ Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění.
Produkce odpadů 2002 – 2007 obce ORP Šumperk
Provozně - ekonomický pohled na datová centra
Rozhodovací matice.
 Škola: ZŠ, ul. L. Kuby 48, České Budějovice  Stupeň a typ vzdělávání: základní vzdělávání, druhý stupeň  Předmět: Občanská výchova  Ročník: 8,9 
*Zdroj: Průzkum spotřebitelů Komise EU, ukazatel GfK. Ekonomická očekávání v Evropě Březen.
Zadlužení, inflace, demografie
Integrita bezúhonnost
Vznik, vývoj a formy peněz
Spektra zatížení Milan Růžička 1 Dynamická pevnost a životnost
Vliv konceptu zelených budov na provozní fázi výstavbového projektu Ing. Jiří Dobiáš LEED AP.
Obecná část rozpočtového práva III
Ten, ta, to II Fill in the blanks with the appropriate forms of ten. Vzor: Proč potřebuješ ___ knihy? Proč potřebuješ ty knihy? *Taken from Review Lesson.
1 2. Problematika služeb A. Teoretická a metodologická východiska.
Úvod.
D) Produkční a nákladová funkce
D) Užitek a optimální rozhodnutí
Vizualizace projektu větrného parku Stříbro porovnání variant 13 VTE a menšího parku.
ČLOVĚK A JEHO SVĚT 2. Ročník - hodiny, minuty Jana Štadlerová ŽŠ Věšín.
Dělení se zbytkem 3 MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA
Proč je důležité studovat Principy
ARITMETICKÁ POSLOUPNOST I
Projekt PŘEDPOVĚĎ POČASÍ. projekt PŘEDPOVĚĎ POČASÍ.
Projekt PŘEDPOVĚĎ POČASÍ. projekt PŘEDPOVĚĎ POČASÍ.
1 Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_52_INOVACE_01/A3 AutorIng. Marie Grygarová Období vytvořeníZáří 2012.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není – li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.

Projekt PŘEDPOVĚĎ POČASÍ. Předpověď počasí na
1/2 FUNGOVÁNÍ TRŽNÍ EKONOMIKY EKONOMIKA LESNÍHO HOSPODÁŘSTVÍ.
 VY_32_INOVACE_16_10  Základní vzdělávání – Člověk a společnost – Výchova k občanství.
předpověď počasí na 14. května 2009 OBLAČNOST 6.00.
Zásady pozorování a vyjednávání Soustředění – zaznamenat (podívat se) – udržet (zobrazit) v povědomí – představit si – (opakovat, pokud se nezdaří /doma/)
Název materiálu: OPAKOVÁNÍ 1.POLOLETÍ - OTÁZKY
 1 Janův 2:12 Píšu vám, děti, že jsou vám odpuštěny hříchy pro jeho jméno.13 Píšu vám, otcové, že jste poznali toho, který je od počátku. Píšu vám, mládenci,
Cvičná hodnotící prezentace Hodnocení vybraného projektu 1.
Projekt PŘEDPOVĚĎ POČASÍ. projekt PŘEDPOVĚĎ POČASÍ.
EDITOR BY: SPRESS 15. ledna ledna ledna 2015.
VY_32_INOVACE_29-04 Úvod do politologie.
Autor: Mgr. Jiřina Kadlecová Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
Vnějšího prostředí Marián Vávra Ekonomické modelování.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není – li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
XI. Celostátní finanční konference „Majetek jako základ fungování měst a obcí“ Oceňování majetku – vybrané aspekty ve vztahu k obcím a městům Ing. Vlasta.
Soutěž pro dvě družstva
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_103 Název školy Gymnázium, Tachov, Pionýrská 1370 Autor Mgr. Miluše Hnátová PředmětDějepis.
VET starověk.
Seminář 4. Trh a tržní mechanismus
Název materiálu: OPAKOVÁNÍ 1.POLOLETÍ - OTÁZKY
1 Celostátní konference ředitelů gymnázií ČR AŘG ČR P ř e r o v Mezikrajová komparace ekonomiky gymnázií.
1 Disparity reálného kurzu a jejich měření Martin Cincibuch and Jiří Podpiera, ČNB, odbor Vnějších ekonomických vztahů.
Jméno autora: Mgr. Vlasta Kollariková Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_09_OSVZ_ZSVa Anotace: Seznámit žáky se středověkým filozofickým.
Ekonomie kolem nás EKONOMIE Ekonomie kolem nás 1. přednáška Eva Tomášková Katedra národního hospodářství Eva Tomášková
3 EFEKTIVNOST TRHU.
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Test určování a zařazování členovců
Nejstarší prameny ekonomického myšlení spojeno s písmem –každá kultura má své kořeny ekonomického myšlení Čína Indie Islám „naše“ kultura –Bible –řecká.
Autor: Ondřej Šimeček Verze: 1.1.3

VY_52_INOVACE_ZBP1_4164VAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Řecká filosofie Hesiodos (pol. 8. stol. př. n. l.)
Období formování klasické politické ekonomie Jedná se o předvoj klasické politické ekonomie (také formativní období KPE)
Filosofie křesťanského středověku
Tržní hospodářství II. Petr Machala.
Základy ekonomie, managmentu a marketingu Podzim 2006 Mgr. Oldřich Racek.
ZÁKLADY EKONOMIE vyučující:
Ekonomie Makroekonomie Úvod do historie ekonomického myšlení.
Počátky teoretického ekonomického myšlení
Obchod, trh Základy hospodaření.
Transkript prezentace:

Středověké ekonomické myšlení centrem učenosti církev: scholasticismus odlišnosti vliv křesťanství a Říma universální, nenacionalistické témata spravedlivá cena lichva peníze vztah jednotlivce a panovníka (soukromé vlastnictví)

Problém spravedlivé ceny v kanonickém právu justum pretium různé interpretace: odpovídající vnitřní hodnotě, postavení člověka či zákonům (objektivně dáno) tržní cena, cokoliv je předmětem dobrovolné dohody (subjektivně dáno) prodávání za vyšší (kupování za nižší) než spravedlivou cenu: turpe lucrum – „ohavný zisk“ vydělávání peněz nejprve pro církevní činitele (325) poté rozšířeno pro všechny lichva (= jakýkoliv úrok) byla turpe lucrum paradox kriminalizace (císař Karel Veliký) vymýšlení argumentů proti úroku (15. žalm SZ, Deut 23:19) pozdější ospravedlnění spojené s ideou ušlého zisku (lucrum cessans) a nejistoty (dammum emergens) Hospodine, kdo bude přebývati v stánku tvém? Kdo bydliti bude na hoře svaté tvé? 5. Kdo peněz svých nedává na lichvu, a daru proti nevinnému nebéře. Kdož tyto věci činí, nepohneť se na věky. Svému bratru nebudeš půjčovat na úrok, ať půjde o peníze, potraviny, nebo cokoli, nač se dává úrok. Juan de Medina (15.-16. století) kardinál Hostiensis (13. století)

Alexander Veliký = pirát Raný středověk Aurelius Augustinus (354-430) O obci boží (411) zboží oceňováno dle lidských potřeb (žádná „vnitřní hodnota“) pozitivní vztah k obchodníkům nevraživost k vládcům základem anarchismu ale ne moc konzistentní! dále „temný“ středověk až 12.-13. stol Bologna, Paříž Alexander Veliký = pirát

Sv. Tomáš Akvinský (1225-1274) „tomismus“: Aristotelés, přirozené právo a teologie navazoval na bohatou tradici kanonického učení Summa Theologica (1265-73) úvahy o spravedlivé ceně překrouceny => považován za předchůdce pracovní teorie hodnoty ve skutečnosti spíše zdůrazňuje dobrovolnost směny jako podmínku spravedlnosti schvaluje zisk a aktivity obchodníků odpor k lichvě (nové argumenty): pouze partnerství podporuje instituci soukromého vlastnictví

Vývoj názorů na hodnotu John Duns Scotus (1265-1308) nákladová teorie hodnoty Salamanská škola pozdní středověk Diego de Covarrubias y Leiva (1512-1577) hodnota statku závisí na subjektivních preferencích spravedlivá cena = tržní cena Luís de Molina (1535-1601) cena dána poptávkou i nabídkou ceteris paribus

Peněžní otázky ve scholastických dílech Jean Buridan (1300-1358) přirozený vznik a komoditní podstata peněz Nicole Oresme (1320-1382) De Moneta (1360) (o původu, povaze, zákonitostech a pozměňování peněz) proti zlehčování peněžních jednotek jinak zárodky Greshamova zákon a specie flow mechanismu Proč byly vynalezeny peníze? Peněžní materiál O druzích peněžního materiálu a o slitinách O formách a druzích peněz Kdo má povinnost ražby? Kdo vlastní peníze? Kde nese náklady ražby? O pozměňování peněz obecně Změny formy Změny poměrů Změny jména Změny váhy Změny materiálu Kombinované změny O tom, že zisk panovníka plynoucí z pozměňování peněz je nespravedlivý O tom že je takový zisk nepřirozený O tom, že zisk z pozměňování peněz je horší než lichva O tom, že takové pozměňování peněz je v zásadě nepřípustné O jistých nevýhodách , které pozměňování peněz pro panovníka skýtá O dalších nevýhodách pro společnost jako celek O nevýhodách pro části společnosti O tom, zda společnost může takové pozměňování peněz provádět Argument, že panovník smí pozměňovat peníze Odpověď na předchozí kapitolu a hlavní závěr Že tyran nemůže trvat věčně O tom, že vydělávání na změnách peněz poškozuje královské následovníky

Peněžní otázky ve scholastických dílech Mikuláš Koperník (1473-1543) počátky KTP: vliv S peněz na ceny (1517!) odmítání zlehčování peněz, Greshamův zákon Martin de Azpilcueta, řeč. Navarrus (1493-1586) KTP: hodnota (PP) závisí na S i D náznaky PPP teorie směnných kurzů Luís de Molina (1535-1601) poptávka po penězích a její determinanty Jean Bodin (1530-1596) - merkantilismus