Projektové dny „řemesla“ „Sklářství“

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PLAYBOY Kalendar 2007.
Advertisements

Tabulka funkce: V balíku je šest lahví kofoly. Jedna stojí 25 Kč. Sestav tabulku závislosti celkové ceny na počtu zakoupených lahví z jednoho balíku kofoly.
Německo září – 4. října.
PRŮZKUM NA TÉMA: „Dopady finanční krize“ eficia .
2 3 Lokalita Pod Javornic kou silnicí 4 směr Solnice směr Javornice směr Vamberk CENTRUM 10min. směr Častolovice.
Téma: SČÍTÁNÍ A ODČÍTÁNÍ CELÝCH ČÍSEL 4 Vytvořila: Mgr. Martina Bašová VY_32_Inovace/1_028.
Rychlost, dráha, čas, zrychlení – řešené příklady
Nauka o podniku Seminář 6..
1. cvičení úrokování.
Přímá a nepřímá úměrnost
Slovní úlohy na společnou práci
Výpočet práce z výkonu a času. Účinnost
Výkon elektrického proudu
Practice with Numbers Answer the following questions in Czech. Remember to use the correct case of nouns after numbers. Vzor: Kolik minut má hodina?
ZŠ a MŠ Olšovec, příspěvková organizace Vzdělávací materiál, šablona – Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji čtenářské a informační gramotnosti.
VODA NA ZEMI Hydrosféra – vodní obal země.
*Zdroj: Průzkum spotřebitelů Komise EU, ukazatel GfK. Ekonomická očekávání v Evropě Březen.
Tréninkový deník Kondiční trénink Jaroslava Chovancová Učo:191699APAK/PR33.semestr.
Hra milionář Procvičujeme si jednotky hmotnosti
Jízdní řády, grafy a diagramy 5. ročník
Spektra zatížení Milan Růžička 1 Dynamická pevnost a životnost
MINISTRANTI NAPAJEDLA
Ručně vyráběný kalendář 2014 »» výsledky hlasování ««
Násobíme . 4 = = . 4 = = . 4 = = . 2 = 9 .
Kdo chce být milionářem ?
CELÁ ČÍSLA.
Matematika – opakování 4
Gymnázium Jiřího Ortena KUTNÁ HORA
ČLOVĚK A JEHO SVĚT 2. Ročník - hodiny, minuty Jana Štadlerová ŽŠ Věšín.
Mini Sheet s.r.o Máte velké střevní obtíže? Kupte si náš toaletní papír, utře vás na 100%
Počítání s řemesly II. MALÍŘKA LÉKAŘKA ZDRAVOTNÍ SESTŘIČKA PRODAVAČKA
8.6. – Bratislava Střední škola slaboproudé elektrotechniky Praha 9 Stredná odborná škola elektrotechnická Bratislava.
ANALÝZA POTŘEB, MOTIVACE A FIREMNÍ PÉČE O ZAMĚSTNANCE VE VYBRANÝCH NZDM PARDUBICKÉHO KRAJE BAKALÁŘSKÁ PRÁCE Autor: Bc. Kejzlarová Šárka, DiS. Sběr dat:
Projekt PŘEDPOVĚĎ POČASÍ. projekt PŘEDPOVĚĎ POČASÍ.
projekt PŘEDPOVĚĎ POČASÍ předpověď počasí na 13. května 2014.
2. pracovní seminář internetizace knihoven Michal Šperling Euredis, a. s. Dne:
Projekt PŘEDPOVĚĎ POČASÍ. projekt PŘEDPOVĚĎ POČASÍ.
CZ 1. kolo 6.ročník KVÍZ.

Projekt PŘEDPOVĚĎ POČASÍ. Předpověď počasí na
III. Řešení úloh v testech Scio z matematiky
Posloupnosti, řady Posloupnost je každá funkce daná nějakým předpisem, jejímž definičním oborem je množina všech přirozených čísel n=1,2,3,… Zapisujeme.
předpověď počasí na 14. května 2009 OBLAČNOST 6.00.
73.1 Zaokrouhlování desetinných čísel
Vánoční nabídka PAVEL ŠMÍD, Boty v zelené, olej na plátně 100x145.
Zásady pozorování a vyjednávání Soustředění – zaznamenat (podívat se) – udržet (zobrazit) v povědomí – představit si – (opakovat, pokud se nezdaří /doma/)

AZ - KVÍZ Procvičení procent
 1. Třídní schůzka + plenární schůze SRPDŠ čtvrtek PS od 15.30hod., TS od hod.   2. Třídní schůzka úterý nižší.
Cvičná hodnotící prezentace Hodnocení vybraného projektu 1.
Startegie a perspektivy trhu s biopalivy v ČR Česká zemědělská universita, Praha, listopad Česká asociace petrolejářského průmyslu a obchodu.
Projekt PŘEDPOVĚĎ POČASÍ. projekt PŘEDPOVĚĎ POČASÍ.
DĚLENÍ ČÍSLEM 7 HLAVOLAM DOPLŇOVAČKA PROCVIČOVÁNÍ
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není – li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
ČLENSKÁ SCHŮZE 2009 Nejbližší klubové akce – prosinec 2009 a leden 2010.
VÝROBA SKLA, PAPÍRU, PLASTU
Název materiálu: OPAKOVÁNÍ 1.POLOLETÍ - OTÁZKY
TEST 17. POLITOLOGIE
VY_32_INOVACE_407, 21. sada, Přírodověda
Řešení úloh v testech Scio z matematiky zadaných ve školním roce 2011/2012 pro 6. ročník (7. – 12. úloha) VII. označení digitálního učebního materiálu:
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G. Masaryka 454 Projekt SIPVZ 2005.
Nejprve provedeme výpočet v závorce
DĚLENÍ ČÍSLEM 5 HLAVOLAM DOPLŇOVAČKA PROCVIČOVÁNÍ Zpracovala: Mgr. Jana Francová, výukový materiál EU-OP VK-III/2 ICT DUM 50.
Slovní úlohy řešené soustavou rovnic
VY_52_INOVACE_ZBP1_4764VAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
Fy – sekunda Yveta Ančincová
Slovní úlohy na procenta Vytvořila: Mgr. Marie Jíšová v programu PowerPoint 2003 ZŠ Benešov Karlov.
Májoví jubilanti Den matek ZŠ a MŠ, Pržňanka – záznamy z vystoupení, 2 hod. 8 min. nové Pozvánka na fotbal Oznámení – část. uzavření komunikace Náves.
Elektronická učebnice - I
Transkript prezentace:

Projektové dny „řemesla“ „Sklářství“ 26.4. - 27.4. 2010

p.uč. – Strečková Daniela Naše skupina p.uč. – Strečková Daniela Sopčáková Adéla 3.A Tománek Aleš 3.A Abrle Vojta 4.tř. Furík Petr 4.tř. Brňák Daniel 5.A Švarc Radek 5.A Kubroš Patrik 6.A Motyka Radek 6.B Vojtek Radim 7.tř. Šnyrch Alex 7.tř. Lukáč Jan 8.tř. Klembara Adam 8.tř. Michalák Jakub 9.A Šůstek Karel 9.B

Náš program v pondělí a úterý... Seznamka I. Otazníky kolem sklářství Příprava rozhovoru se sklářskými mistry Exkurze do sklárny Seznamka II. Malování obrázků na fólie Tvoření Power-point prezentace Výstup do KNIHY ŘEMESEL (D)OTAZNÍČEK Vyhodnocení

DEN PRVNÍ

SEZNAMKA I. Kája v akci 

Dotkni se země čtyřma nohama a čtyřma rukama... Vrať vlaštovku jejímu majiteli... Dotkni se země čtyřma nohama a čtyřma rukama...

Otazníky kolem sklářství ???

EXKURZE do sklárny JAKUB Vrbno pod Pradědem (Mnichov) Mistr Petr Mistr Petr Mistři Petr & Petr A kam se poděl Jakub??? Nabírají roztavené sklo z pece…

Tvarování poháru Tvarování hrdla Chladicí pec Dekorace na pohár

Sklářská píšťala

Zaučovaní mladých sklářů... První okamžiky ve sklárně Reportér Vojta klade otázky Zapisovatelé Ráďa s Alešem

Pavouček je jako živý... Kluci okukují sklářský písek

Zápisy do návštěvní knihy...

Otázky zvědavých reportérů a odpovědi sklářů... Jak dlouho stojí sklárna? 4 roky Kdy bylo objeveno sklo? 3 tisíce př.n.l Kde bylo objeveno sklo? v Egyptě Odkud se dováží sklářský písek? severní Čechy Z jakých surovin je vyrobena pec? žárobeton+sibral Kdy se u nás začal rozvíjet sklářský prumysl? 13-14 století. Kolik spotřebujete denně surovin? 20-30 kg Kolik spotřebujete za rok plynu? 16 tisíc kubíků Za jak dlouho se sklo roztaví a kolik vyrobíte výrobku denně? Sklo se roztaví za 8h a vyrobíme asi 50 výrobků

Jak dlouho trvá vyrobit jeden výrobek? 10 min Do jakých zemí vyvážíte sklo? Slovensko, Německo, Itálie, USA, Francie, Kanárské ostrovy Kolik surovin se vleze do pece? 40 kg Jak dlouho se roztápí pec? Studená pec 6-7 dní Nářadí: štrachajs - urážení skla kaprcvokajs - ? cvokajs - potáhnutí skla šoršál - roztáčení pulčar - roztáčení dna

Kolik musíte denně vypít tekutin? 3 litry Stalo se někomu nějaké zranění? popáleniny Jakou mate pracovní dobu? Od nevidím do nevidím... Kolik je zaměstnanců ve sklárně? 2 jak dlouho se chladí sklo? 4-5 hod Za případné chybky se omlouváme, nejsme přeci dokonalí...

DEN DRUHÝ

(Poznáme se už i po hlase?) SEZNAMKA II. Dobrý den, pane Nováku... (Poznáme se už i po hlase?)

Osmisměrka s řemesly nám dala pořádně zabrat...

Najdi 20 názvů řemesel a zjisti, čím se zabývají. Ř Á V O K Č S L E R J 1. Í A N Š B M I 2. Z C T 3. CH 4. D U 5. H Ě 6. P 7. 8. 9. Y 10. 11. 12. 13. Ý F 14. É Ž ? 15. Najdi 20 názvů řemesel a zjisti, čím se zabývají. 16. Ze zbývajících písmen slož tajenku. 17.   18. 19. 20.

Malujeme výrobky na prodejní výstavu... A jdeme na to... Malujeme výrobky na prodejní výstavu... A že nám to ale šlo od ruky!

A na závěr malý (d)otazníček...

(D)OTAZNÍK aneb CO SE NÁM V HLAVĚ po včerejšku URODILO. 1 (D)OTAZNÍK aneb CO SE NÁM V HLAVĚ po včerejšku URODILO... 1. Sklo bylo objeveno v: 2.Bylo to kolem roku: a) Americe a) 5 000 let př. n. b) Egyptě b) 2 000 let n. l. c) Číně c) 3 000 let př. n. l.   3. V Čechách se začalo sklo vyrábět v: a) 5. století b) 10. století c) 13. století   4. Sklo je stoprocentně recyklovatelný materiál: ANO NE   5. Mezi sklářské nástroje nepatří: a) kaprcvokajs b) vezírek c) pulčar   6. Teplota sklářského kmene v peci je: a) 1 200 – 1 500 stupňů Celsia b) 1 000 – 1 200 stupňů Celsia c) 1 500 – 2 000 stupňů Celsia   7. Sklu ze sklárny Jakub se říká: a) vodní sklo b) lesní sklo c) ledové sklo   8. Typickou vlastností skla ze sklárny Jakub je: a) nízká cena b) export do USA c) zelená barva a drobné bublinky   9. Po odstavení z provozu se sklářská pec znovu zahřívá: a) 6 – 7 hodin b) 6 – 7 dnů c) 6 – 7 minut   10. Do sklárny Jakub se sklářský písek dováží z (ze): a) severní Moravy b) severních Čech c) jižních Čech   *** Sklářští mistři ze sklárny Jakub se jmenují: a) Pavel a Pavel b) Petr a Pavel c) Petr a Petr   VYMYSLI JEŠTĚ JEDNU OTÁZKU PRO OSTATNÍ A NAVRHNI 3 ZAJÍMAVÉ ODPOVĚDI:    *** ________________________________________________ a) b) c)   Dotazník zpracoval (a): ________________________________

A na úplný závěr – náš list do „knihy řemesel“

A úplně, ale opravdu úplně na závěr... Několik poděkování... firmě Auto Hlaváček pana Ing. Tomáše Hlaváčka za bezplatné zapůjčení osobního automobilu na dopravu do sklárny paní „mamince“ Sopčákové a Daniela Strečkové za zdarma odvoz dětí do sklárny vlastními automobily panu školníkovi Kašíkovi za dopravu do sklárny zapůjčeným automobilem Adélce + 13 klukům za bezproblémový, příjemný a pracovitý přístup během obou projektových dnů Adamovi a Kájovi za pomoc při tvorbě prezentace