Počítačové modelování dynamických soustav

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Počítačové modelování dynamických systémů
Advertisements

Olomouc, únor 2012.
Microsoft Word 2010 I. Spuštění aplikace Wordu Popis prostředí Základní editace textu VY_32_INOVACE_52_MS_Word_ I.
Úvod do programování Malá kouzla s příkazovým řádkem
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Martin Dlouhý. Vytvořeno dne Nový začátek (New start) CZ.1.07/1.4.00/
MATLAB vytváření funkcí, grafika
(Matrix Laboratory) MATLAB® (Matrix Laboratory)
Pascal - příklady.
HYPERTEXT PREPROCESSOR. JAZYK PHP. Jazyk PHP (Hypertext PreProcessor) je intepretovaný jazyk určený pro web. Je celkem jednoduchý, snadno přenositelný.
Vytváření, použití dávkových souborů
VISUAL BASIC Práce se soubory.
Univerzální software Ht Monit
Softwarový systém DYNAST
Aplikační počítačové prostředky X15APP MATLAB - SIMULINK
MATLAB.
Příkazový řádek Windows
Cvičení 2 Proměnné(jednoduché a složené) a konstanty První program Zápis výrazů.
TABULKOVÉ PROCESORY.
Modelování v Matlabu procvičení katedra elektrotechniky a automatizace
Skriptový jazyk, který se používá při tvorbě stránek.
Příklady z Matlabu 4 Příklady na řídící příkazy , IF , SWITCH , FOR , WHILE , příkazy vstupu a výstupu INPUT a DISP.
( vstupy a výstupy v Matlabu na konzolu [ do Command Windows]
MATLAB® ( část 3 - scripty).
Příklady z Matlabu (5) Jednoduché scripty.
MATLAB® ( Funkce v Matlabu ).
Počítačové modelování dynamických systémů Simulink 5. cvičení Miloslav LINDA katedra elektrotechniky a automatizace.
Vzdělávací materiál / DUMVY_32_INOVACE_02B9 Dávkové soubory AutorIng. Petr Haman Období vytvořeníBřezen 2013 Ročník / věková kategorie2. ročník Vyučovací.
Dlouhodobá maturitní práce studentů Tomáše Kurce & Jana Kuželky
Excel – editace ( formát ) buněk
Práce se soubory. * soubory patří k základním datovým prvkům v počítači * převážná většina programovacích jazyků má podporu určité formy práce se soubory.
A1PRG - Programování – Seminář Ing. Michal Standardní knihovní funkce pro práci se soubory 13 Verze
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUM VY_32_INOVACE_01B8 Autor Ing. Jiří Kalousek Období vytvoření listopad.
MATLAB LEKCE 1.
PHP – Základy programování
Shell Team Jan Kupka Petr Kykal Tomáš Paríšek si Vám dovoluje představit
Práce se soubory Soubory se používají pro ukládání dat pro pozdější použití. Dalším a lepším způsobem jak ukládat data je použití databáze. Soubory se.
Textový editor Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miloš Nygrýn.
Word – Struktura dokumentu
Cvičení.
3. Příkazy  Příkazy dělíme na jednoduché a strukturované.  Jednoduché příkazy - žádnou jejich dílčí částí neni příkaz - přiřazovací, vstupu a výstupu,
OSNOVA: a)Programování se soubory b)Záloha databáze v souboru c) Příklady Jiří Šebesta Ústav radioelektroniky, FEKT VUT v Brně Počítače a programování.
Název projektuInovace ŠVP na OA a JŠ Třebíč Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivityIII/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Power Point– sestavujeme prezentaci
Anotace Žák se seznámí se základy psaní textu ve Wordu a pohyb po dokumentu. Autor Petr Samec Jazyk Čeština Očekávaný výstup Dokáže napsat, opravit a smazat.
MATURITNÍ OKRUH Č. 12 TEXTOVÝ EDITOR
UNIX — doplňky Informatika pro ekonomy II přednáška 9.
S NÁMI DOKÁŽETE VÍCE... Zákaznický den k verzi V E R Z E Systém a Personalistika Výdej
7. Typ soubor Souborem dat běžně rozumíme uspořádanou množinu dat, uloženou mimo operační paměť počítače (na disku). Pascalský soubor je abstrakcí skutečného.
Gymnázium prof. Jana Patočky Jindřišská Praha 1 „Praha & EU: Investujeme do vaší.
UNIX Shell skripty Roman Danel VŠB TU Ostrava, Hornicko – geologická fakulta.
Základy práce na PC Ing. Jan Roubíček.
Základy syntaxe jazyka PHP PHP JE TECHNOLOGIE BĚŽÍCÍ NA SERVERU. PHP JE TECHNOLOGIE BĚŽÍCÍ NA SERVERU. Typický PHP skript obsahuje: Typický PHP skript.
Střední škola živnostenská Sokolov, příspěvková organizace
Problémy s češtinou České znaky se standardně nepovažují za alfanumerické znaky (\w) Vadí to při třídění vyhodnocování regulárních výrazů Je třeba použít.
Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „Učíme moderně“ Registrační číslo projektu:
Soubory BI-PA1 Programování a algoritmizace 1, ZS Katedra teoretické informatiky © Miroslav Balík Fakulta informačních technologií České vysoké.
14. června 2004Michal Ševčenko Architektura softwarového systému DYNAST Michal Ševčenko VIC ČVUT.
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Informatika Název a číslo učebního materiálu VY _32_INOVACE_04_10.
Balíky Hlavní balík - main - zatím jsme s jiným nepracovali Rozdělují tzv. namespaces = množiny jmen pro proměnné $lemma = "cukr"; znamená $main::lemma.
Operační systém UNIX Příkazové prostředí UNIXu: příkaz [argumenty] [jméno] Ve jménech příkazů a parametrech se rozlišují malá a velká písmena.
HYPERTEXT PREPROCESSOR. JAZYK PHP. VYUŽITÍ JAZYKA Programování dynamických internetových stránek a webových aplikací vytvoření šablony webu kniha návštěv.
 produkt od firmy Microsoft  je součástí kancelářského balíku Microsoft Office.  slouží k psaní textových dokumentů  funkce: -pořízení textu -pokročilá.
Programování v MATLABu © Leonard Walletzký, ESF MU, 2000.
Batové dávky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Vojtěch Mrózek. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Tento projekt je financován z Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost prostřednictvím Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu ČR.
HYPERTEXT PREPROCESSOR. JAZYK PHP. VYUŽITÍ JAZYKA Programování dynamických internetových stránek a webových aplikací vytvoření šablony webu kniha návštěv.
SOFTWAROVÁ PODPORA PRO VYTVÁŘENÍ FUZZY MODELŮ Knihovna fuzzy procedur Ing. Petr Želasko, VŠB-TU Ostrava.
Textový Editor.
Vypracoval-Matěj Šmíd
Dávkové soubory Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Libor Otáhalík. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Transkript prezentace:

Počítačové modelování dynamických soustav 1. cvičení (úvod) katedra elektrotechniky a automatizace Miloslav LINDA

Co je MATLAB! - integrované prostředí pro vědeckotechnické výpočty; - obsahuje grafické a výpočetní nástroje; - intuitivní rozhraní Matlab Desktop; - programovací jazyk 4 generace, - více než 1000 funkcí, - objektově orientované programování; - tvorba grafických uživatelských rozhraní (GUI); - možnost tvorby spustitelných programů, bez nutnosti plné instalace MATLABu.

Oblasti využití systému MATLAB - tradiční - letectví, kosmonautika; - automobilový průmysl; - automatizace a strojnictví; - komunikace, elektronika, polovodiče; - nově vznikající - finance, ekonomika; - energetika; - přírodní vědy.

Oblasti využití systému MATLAB - oblasti použití se neustále rozšiřují, tak jak se rozšiřují možnosti MATLABu; - v MATLABu je možné si tvořit vlastní knihovny, scripty, funkce, aplikační prostředí. - tímto je možné ho použít na cokoli, od aplikací pro zpracování obrazu, přes finance až po simulace pro letecký průmysl.

Tok informací a dat vstupy - data aplikací, excelovské tabulky, exportovaná data; - vstupem může být cokoli, co má maticovou strukturu dat. řešení - řešení v prostředí Matlab, scripty, GUI aplikace. výstup - export do souborů, výstup do speciálních uživatelských systémů, maticový výstup.

použití + přednosti - matematika a výpočty; - vývoj algoritmů, scripty, vlastní funkce; - modelování a simulace; - vývoj aplikací včetně grafického rozhraní (GUI) + přenos dat mezi GUI a funkcemi či scripty; - možnost rozšiřování o vlastní funkce; - toolboxy - orientované balíky hotových funkcí, - modulární.

Matlab - prostředí Workspace Command Window Command History

Matlab - prostředí Workspace - prostor kam MATLAB ukládá proměnné, pro jejich další úpravu a editaci; Command Window - okno příkazového řádku; v něm je možné zadávat příkazy, není vhodný pro scripty; Command History - okno historie; v něm se ukládá posloupnost prováděných příkazů od spuštění MATLABu.

Základy práce s programem - CTRL + C - přerušení prováděného příkazu, přerušení scriptu - klávesy šipka nahoru a dolu použité v příkazovém řádku slouží k procházení historií - klávesa ESC vymaže celý řádek

nápověda help - nápověda help příkaz - vyhledá nápovědu k příkazu, výpis nápovědy do okna příkazového řádku helpwin - spustí okno helpu info - informace o Matlabu a Mathworks version - verze Matlabu

základy programování x=[1 3 5 8 ... - pokud se nám nevejde kód na jednu řádku, použijeme pro oddělení ‘...’ + ENTER a na další řádku zapíšeme zbytek kódu x=[1 3 5 8 ... 12 15 48] - středník ‘;’ použitý za příkazem potlačí výpis hodnot - na jednom řádku může být i více příkazů, musí však být odděleny buď čárkou ‘,’ nebo středníkem ‘;’, čárka oproti středníku nepotlačuje výpis hodnot, slouží jen k oddělení příkazů

základy programování ans - je proměnná do které se ukládá nejaktuálnější výsledek, tvoří se automaticky při výpočtu, který není směřován do proměnné - pokud proběhne výpočet a nevypíše se výsledek, zobrazí se buď inf (jako nekonečno) nebo NaN(nejde o číslo)

Základní příkazy clear all clc clf echo on/off - smaže všechny proměnné clc - vymaže command window clf - vymaže aktuální figuru echo on/off - umožňuje vypisovat při spuštění M-file, výsledky i komentáře jednotlivých řádků, ignoruje středník

základní příkazy close jméno close all dir path - uzavře námi požadovanou figuru-graf close all - uzavře všechna okna dir - vypíše obsah aktuálního adresáře path - vypíše všechny přístupné adresáře

základní příkazy what type jméno who whos - vypíše soubory Matlabu podle typu z aktuálního adresáře type jméno - vypíše obsah souboru typu M, bez otevření editoru who - vypíše veškeré použité proměnné whos - jako who, jen detailní

základní příkazy workspace edit edit jméno clear jméno - otevře workspace, obdoba whos, ale s tím, že je možná jejích editace edit - otevře Matlab editor/debugger edit jméno - otevře M-file v Matlab editor/debugger clear jméno - vymaže zadanou proměnnou

základní příkazy size(A) size(x) length(t) input disp - slouží ke zjištění velikosti matice length(t) - vrací délku řetězce nebo větší rozměr matice input - vstup z klávesnice x=input(’zadej x: ’) disp - výpis na obrazovku disp(‘ahoj’)

základní příkazy pause(n) pause pwd diary - pozastavení programu, n udává počet sekund čekání pause - pozastavení do stisku klávesy pwd - výpis aktuální adresářové cesty z Matlabu diary - ukládání obsahu příkazového okna do souboru

základní příkazy cedit home more lasterr - nastavení parametrů řízení editace příkazového řádku home - nastavení kurzoru vlevo nahoru more - řízení stránkového výstupu v příkazovém okně lasterr - vypsání poslední chyby

základní příkazy error menu clock date - zobrazení hlášení a ukončení funkce menu - vytvoření jednoduchého klikacího menu clock - datum a čas date - datum

základní příkazy save save filename save filename variables - uloží veškeré proměnné od použití clear all save filename - totožné jako save, jen je uloží do námi zvoleného souboru save filename variables - jako save + uloží jen námi zvolené proměnné save filename options - můžeme navíc volit v jakém tvaru se bude ukládat

základní příkazy save filename variables options - můžeme navíc volit v jakém tvaru se bude ukládat options: -ascii 8-číselný ascii formát -ascii -double 16-číselný ascii formát -ascii -tabs 8-číselný ascii formát, oddělené tab. -ascii -double -tabs -V4 ve formátu Matlab verze4.0 -append na konec souboru(pouze pro *.mat)

základní příkazy příklady save promenne.mat c d save promenne.mat e -append save promenne.txt c d e -ascii -tabs save promenne.txt c d e -ascii -tabs -double

základní příkazy load load filename load (‘C:\matlab65\work\filename’) - otevře matlab.mat v aktuálním adresáři load filename - otevře filename.mat v aktuálním adresáři load (‘C:\matlab65\work\filename’) - otevře filename.mat se zadanou cestou load filename -ascii - otevře soubor s čísly, uloží ho do proměnné se stejným názvem, nemusí být vytvořen v Matlabu

základní příkazy load filename -mat příklady - otevře soubor typu mat, tedy vytvořené v Matlabu příklady load promenne -mat load(‘C:\MATLAB6p5\work\promenne.mat’)

Proměnné global - proměnné musí začínat písmenem a mohou mít 31znaků - rozlišují se malá a velká písmena global - definování globálních proměnných

Zaokrouhlování čísel round(x) fix(x) floor(x) ceil(x) - zaokrouhlí x směrem k nejbližšímu celému číslu fix(x) - odřízne desetinnou část floor(x) - zaokrouhlí x směrem k nižšímu celému číslu ceil(x) - zaokrouhlí x směrem k vyššímu celému číslu

další sqrt - druhá odmocnina exp - exponenciální funkce nebo ^ - odmocnina, mocnina log - přirozený logaritmus log10 - dekadický logaritmus

Funkce pro práci se soubory fopen - otevření souboru fclose - zavření souboru fgetl - čtení řádku ze souboru, ruší znak konce řádky fgets - čtení řádku ze souboru, zachovává znak konce řádky fprintf - zápis formátovaných dat do souboru fscanf - čtení formátovaných dat ze souboru

funkce pro práci se soubory feof - test konce souboru fseek - nastavení pozice souboru ftell - nastavení pozice v souboru sprintf - zápis formátovaných dat do řetězce sscanf - čtení formátovaných dat z řetězce tempname- generování jedinečného jména souboru

funkce pro práci se soubory csvread - načtení souboru s čísly oddělenými čárkami do matice csvwrite - zapsání matice do souboru s čísly oddělenými čárkami dlmread - načtení souboru s čísly oddělenými ASCII znakem do matice dlmwrite - zapsání matice do souboru s čísly oddělenými ASCII znakem

M-file - tvorba scriptu - vytvoření file - new - m-file - psaní příkazů se stejnými pravidly jako v command window - komentáře jsou uvozené %

Ukázka programu spouštění scriptu tělo scriptu kometáře

doplnění tic toc - měření času průběhu programu, příkazy tic a toc - zapne časovač toc -vypne časovač a vypíše čas v sekundách

zatím konec, další příště