Úvod do tvorby internetových stránek v jazyce HTML Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základy HTML – vkládání objektů
Advertisements

Jazyk HTML. Zdrojový kód  Elementy obsah obsah př. důležité př. důležité př. př.
Štěpán Šípal Gymnázium Čakovice. Dnešní témata  Vznik XHTML a předchůdci  Základní prvky XHTML dokumentu  Tagy a atributy  Elementy a jejich druhy.
Tvorba webových stránek
WWW stránky.
Tvorba WWW stránek ÚVOD
ZÁKLADY HTML Číslo DUM: VY_32_INOVACE_04_11 Autor: Mgr. Ivana Matyášková Datum vytvoření: duben 2013 Ročník: tercie Vzdělávací obor: informační technologie.
VY_32_INOVACE_4.3.IVT1.15/Oc Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jaroslav Ochodek CZ.1.07/1.5.00/ Tvorba webových.
Technologie pro publikování na webu 1 Ing. Jiří Štěpánek.
Mgr. Vlastislav Kučera přednáška č. 2.  Struktura stránky  hlavička  meta tagy  titulek stránky  připojení stylů,...  CSS.
<. DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4
Základy HTML.
Základní škola a mateřská škola Bzenec Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity: III/2: využívání ICT – inovace Vypracoval/a:
Tvorba stránek  komu jsou stránky určeny  grafická úprava stránek  obsah  motivy vzhledu stránky
HyperText Markup Language
Jazyk HTML Název školyZákladní škola a Mateřská škola Tatenice Číslo projektuCZ Název šablony klíčové aktivity Inovace a zkvalitnění výuky pomocí.
VY_32_INOVACE_4.3.IV1.02/Ku Html dokument a jeho struktura Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Pavla Kubínková CZ.1.07/1.5.00/
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady29Číslo DUM14.
Programování HTML stránek
Základy html pro úplné začátečníky.
TAGY A STRUKTURA WEBOVÉ STRÁNKY. web – skupina webových stránek a dalších souborů (styly, obrázky, …), které na sebe navzájem odkazují jazyky pro psaní.
TVORBA WEBOVÝCH STRÁNEK
Tematická oblast: Aplikační software pro práci s informacemi II.
Návrh a tvorba WWW Cvičení 2 CSS 3. Cascading Style Sheet Cascading Style Sheet (kaskádové styly) je stylový jazyk, který se používá pro popis vzhledu.
Tvorba webových stránek II. Odkazy, obrázky, seznamy.
Jazyk HTML.
VY_32_INOVACE_4.3.IVT1.11/Oc Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jaroslav Ochodek CZ.1.07/1.5.00/ Tvorba webových.
Odkazy Pomocí odkazu se lze pohybovat mezi stránkami. Cílem může být další stránka nebo identifikátor na aktuální stránce. Pomocí odkazu se lze pohybovat.
HTML (XHTML) 2. 2 HYPERTEXTOVÉ ODKAZY Odkaz může ukazovat na různá místa v internetu, na další Vaše internetové stránky nebo obrázky či jiné dokumenty.
ZÁKLADY HTML – ODKAZY, SEZNAMY. - vodorovná čára atributy:  width – délka čáry – pixely nebo %  size - šířka ve smyslu tloušťky  align - zarovnání.
Kaskádové styly Cascading Style Sheets. Využití CSS jde o jazyk pro popis způsobu zobrazení stránek napsaných v jazycích HTML, XHTML nebo XML umožňuje.
Tvorba WWW stránek HTML - XHTML Každá Internetová stránka (WWW stránka) je vytvořena pomocí programovacího jazyka HTML (Hypertext Markup Language). Každá.
XHTML – tabulky Mgr. Lenka Švancarová Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Švancarová. Dostupné z Metodického portálu.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_258 Název školyGymnázium, Tachov, Pionýrská 1370 Autor Ing. Roman Bartoš Předmět Informatika.
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Tvorba webu Úvod do CSS 1.
Kaskádové styly - CSS.
Maturitní okruh 22: Úvod do HTML. Značkovací a klasické jazyky Klasické: převládá strukturovaný text (programovací kód), skripty jsou prováděny na straně.
HTML, XHTML a CSS Základy jazyků značek.
CSS – style Mgr. Lenka Švancarová. CSS – značka style (textstyle.html)
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_259 Název školyGymnázium, Tachov, Pionýrská 1370 Autor Ing. Roman Bartoš Předmět Informatika.
CSS styly Kaskádové styly (CSS – Cascading Style Sheets) jsou prostředkem, který zajišťuje jednotný vzhled publikovaných stránek. Technologii CSS podporují.
CSS Cascading Style Sheets Kaskádové styly
XHTML – odkazy Mgr. Lenka Švancarová Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Švancarová. Dostupné z Metodického portálu.
XHTML – obrázky Mgr. Lenka Švancarová Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Švancarová. Dostupné z Metodického portálu.
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady29Číslo DUM16.
Tvorba webu Jazyk HTML, úvod
Tvorba www stránek Seznam, tabulky, grafika a barvy (1.část) Ing. Miroslav Vachůn, Ph.D.
WWW stránky – Úvod Mgr. Lenka Švancarová.
VY_32_INOVACE_4.3.IVT1.05/Ku Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Pavla Kubínková CZ.1.07/1.5.00/ CSS.
TNPW1 Technologie pro publikování na webu Cvičení č. 2 Překlad URL na fyzickou adresu stránky Editor Macromedia Homesite „Hello world“ v XHTML (úvod do.
Základní pojmy (1) Nejpoužívanější internetové prohlížeče: Google Chrome (32.0.x), Mozilla Firefox (27.0), Internet Explorer (11.0.2), Opera (19.0.x),
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P4_3.11 Tematická oblast: Aplikační software pro práci s informacemi II. HTML - odkazy, obrázky Typ: DUM - kombinovaný.
Párová a nepárová značka, atributy a jejich hodnoty
Hypertextové odkazy [cit ]. Dostupné pod licencí Public Domain – na
Kaskádové styly Cascading Style Sheets. Využití CSS jde o jazyk pro popis způsobu zobrazení stránek napsaných v jazycích HTML, XHTML nebo XML umožňuje.
VY_32_INOVACE_4.3.IVT1.07/Ku Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Pavla Kubínková CZ.1.07/1.5.00/ CSS formátování.
PHP Programy pro tvorbu WWW stránek - 01
Tvorba WWW stránek. Hyperlink Odkaz, bývá označený jinou barvou a podtržený Odkaz, bývá označený jinou barvou a podtržený Reaguje na událost myši – Reaguje.
Inf Webová stránka, princip HTML a CSS. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
HTML pokračování. Co obsahuje každý html dokument? stránka stránka ahoj světe HTML.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Informatika – aplikace informačních technologií Autor: Bc. Pavel Šiktanc Internetové stránky II. Co se všechno.
1 Kurz XHTML a CSS Část 1: Náš první XTHML dokument a jeho publikace na internetu.
Základy tvorby www stránky v HTML kódu. © Mgr. Petr Loskot, leden Časopis PPK Časopis PC World.
Krátký úvodní kurz HTML Jenyk Obecně 1 - html  V HTML jazyce nezáleží na rozložení a délce řádku, extrémem je napsat celý program v jednom řádku.
WWW a HTML Základní pojmy Ivo Peterka.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Vladimír.
WWW a HTML Základní pojmy Ivo Peterka.
Značkovací jazyk HTML Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jitka Vlčková. Dostupné z Metodického portálu ISSN.
Průvodní list Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT   Vzdělávací materiál: Prezentace – zápis pro žáky Určen pro: 4. ročník oboru.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Josefa Bublíka, Bánov
Transkript prezentace:

Úvod do tvorby internetových stránek v jazyce HTML Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze. Michal Černý

Užité jazyky  Internetové stránky představují objekty vytvořené v poměrně širokém spektru programovacích jazyků a jejich jednotlivých verzí.  Některé jazyky jsou nezávislé na vybavení serveru (je nutné zajistit pouze možnost stahování dat), protože jsou vyhodnocovány plně na straně klientského počítače (např. HTML).

Užité jazyky  Jiné vyžadují na straně serveru patřičné softwarové vybavení, neboť interpretace příkazů probíhá buď částečně, nebo zcela na serveru (např. AJAX, PHP).  Tato znalost je poměrně důležitá, pokud chcete provozovat funkční web. Například při výběru hostingu potřebujete vědět, zda daný server umí pracovat s ASP či s PHP (ještě v patřičné verzi) apod.

Příklady jazyků pro tvorbu internetových stránek  XHTML  XML  HTML  PHP  JavaScript  Java  Python  ASP

HTML  V našem úvodu se zaměříme pouze na HTML a některé jeho nejobvyklejší značky.  Je to jazyk značkovací, pro hypertext a jeho účelem je prohlížeči popsat, jak vypadá ta která stránka.  HTML dokument má obvykle hlavičku a tělo.  Vychází z dnes již legendárního SGML a je navržen především pro činnost na http vrstvě.

HTML  První specifikace (0.9) pochází z roku  Zatím poslední schválená verze je 4.01 z roku  V současnosti se pracuje na verzi 5, která by měla přinést především větší podporu multimédií.  Za vývoj a specifikace odpovídá konsorcium W3C.  Výhodou je, že do čistého HTML kódu lze portovat skripty či například kaskádové styly.

HTML editory  V čem vlastně HTML dokument psát?  K dispozici jsou dvě základní cesty:  WYSIWYG editory; vizuální tvorba, to, co právě píšete či formátujete, reálně vidíte. Příkladem může být FrontPage či OpenOffice Writer s funkcí uložit jako HTML.  non WYSIWYG editory; psaní značek, textu a kódu. Nevidíme přímo výsledek, ale máme nad ním plnou kontrolu.

Příklady zdarma dostupných editorů  WYSIWYG editory:  NVU  BlueVoda  non WYSIWYG editory:  PSPad Editor  H-Brouczek  Roden Web Editor

Proč se učit psát v HTML kódu  Plná kontrola nad výsledkem psaní.  Možnost snadného odstranění chyb.  Získáme znalost struktury kódu, což nám umožní snazší SEO optimalizaci nebo možnost používat cizí části kódů (typicky např. počítadla).  Výsledný soubor je zpravidla znatelně menší, než stránky generované WYSIWYG editory, což má za následek úspory datových přenosů a vyšší rychlost načítání ze serveru.

Syntaxe  HTML je značkovací jazyk. Jednotlivým značkám se často říká tagy a zapisují se do špičatých závorek <>  Jsou párové (např. a ) nebo samostatné (např. ). Párové končí stejnou značkou bez parametrů, s předřazeným lomítkem „/“.  Kromě samotných příkazů může tag obsahovat parametry, které mu říkají, jak má daná věc přesně vypadat (např. že text má být černý, obrázek má mít rámeček a rozměry 640 x 480 Px).

Syntaxe - příklad tučný text již netučný, ale zato podtržený

Hlavička  Každý HTML dokument je ohraničen tagy a měl by mít na svém začátku uvedenou hlavičku. Ta je umístěna za a je ohraničena tagy a.  Jedná se o informace, které prohlížeči říkají, co je to za dokument, kdo ho napsal, čím, kdy atp. Dále také, zda se má k dokumentu chovat „normálně“, nebo zda má užít např. kaskádové styly.  Obecně tedy obsahuje informace platné globálně pro celou stránku.

Hlavička  titulek  Příklad užití:  Udává název stránky. Je to důležitý tag pro vyhledávače, citace i uživatele.  Používá se na práci s odkazy na externí css či ikonku.

Hlavička  Udává obecné informace potřebné či užitečné pro citace či vyhledávače.  atribut name =  keywords klíčová slova; description popis dokumentu pro vyhledávače; author autor.  Samotné parametry pak píšeme do uvozovek za content.  Př.:

Hlavička  Nastavení jazykového kódování:  Windows-1250:  UNICODE:  Přesměrování na jinou stránku (používat s mírou):   Za 2 sekundy se přesměruje na

Tělo  Představuje obsah samotné stránky.  Právě mezi a vkládáme vše, co chceme, aby se v nějaké formě zobrazovalo.  Tagy slouží k formátování obsahu.  Na následujících slidech se podíváme na základní tagy, sloužící k formátování textu, tvorbě seznamů, tabulek a vkládání obrázků.

Tělo atributy  Také tag může mít celou řadu atributů, zde uvedeme alespoň nejdůležitější z nich:  bgcolor udává barvu pozadí, možno zadat slovně (red, blue,...) či jako zastoupení barev v RGB od 0 do 250 (př.: (250,15,36) )  background nastavení obrázku na pozadí. Parametrem je URL adresa.  text barva textu (viz bgcolor )  Př.:

Formátování textu Párové:  ohraničení odstavce  proložené písmo  tučné písmo  podtržené písmo   dolní index  až nadpisy; je nejdůležitější, nejméně významný

Formátování textu  nastavení písma s parametry:  size velikost písma  color barva písma zadaná RGB na intervalu n = (n,n,n) nebo slovně.  font-family název fontu a mnoho dalšího. Užívá se CSS syntaxe.  Př.: modrý text Nepárové:  nový řádek.  vodorovná linka.

Formátování textu - příklad  tučný text a současně podtržený text bez formátování na novém řádku  Výsledek: tučný text a současně podtržený text bez formátování na novém řádku

Odkazy  Jsou realizovány pomocí párového tagu s atributy:  href relativní adresa (procházíme z aktuálního adresáře hlouběji), např.: href = " obr.gif " odkazuje na obrázek obr.gif ve stejném adresáři jako je soubor, ve kterém je odkazující stránka umístěna. Absolutní adresa udává umístění obrázku na internetu. Např.: href = " "  name udává jméno záložky; viz příklad.

Odkazy - příklad  Záložky (návěstí): Zde je místo první záložky.... Zde je odkaz na první záložku  „Záložky se hodí především pro delší strukturované dokumenty.“  Ještě příklad „běžného“ odkazu: Zde je odkaz na mé stránky

Seznamy číslované  Seznam ohraničuje párový tag. Atributy:  type =  1 normální číslování  A velká písmena  a malá písmena  I římská čísla  Volume = n udává, od jakého čísla začínáme číslovat.  Jednotlivé položky jsou označovány pomocí párového tagu.

Seznamy odrážkové  Seznam ohraničuje párový tag. Atributy:  type =  disc – bod  circle - kroužek  square – čtvereček  bez type jsou normální odrážky  Položky opět ohraničuje párový tag.  Seznamy lze do sebe libovolně zanořovat.

Seznamy - příklad  Číslovaný seznam s římskými čísly a vloženými odrážkami: První položka první odrážka druhá odrážka Druhá položka

Obrázek či video  Nepárový tag s atributy:  src uvádí URL adresu k obrázku či videu  alt popisek obrázku  width výška v Px nebo %  height šířka v Px nebo %  border šířka rámečku  vspace vertikální okraj - šířka v Px  hspace horizontální okraj - šířka v Px  align zarovnání obrázku

Obrázek - příklad   Adresa může být relativní i absolutní. U absolutní nezapomeňte uvádět !

Tabulka  Je vhodná na tvorbu designu celého webu.  Je možno ji samozřejmě užít jako „obyčejnou tabulku“.  Párový tag  Důležitý parametr border udávající tloušťku rámečku.  Nový řádek tabulky - párový tag.  Nová buňka tabulky – párový tag.  Všechny tři mají obvyklé možnosti nastavení pozadí ( bgcolor ), výšky, šířky (jako u obrázků) a mnohých dalších parametrů.

Tabulka - příklad  Tabulka 2 x 3: jméno prospěch Novák 4 Dvořák 3 jménoprospěch Novák4 Dvořák3

O čem řeč nebyla  V celém textu byl několikrát zmíněn termín kaskádové styly (CSS). Ač jsou hojně používané, nejsou součástí minimálního kurzu HTML, pro studium doporučuji například.  Rozhodně nebyly zmíněny všechny značky ani všechny jejich atributy. Vybraný přehled je tedy potřeba vnímat opravdu jako úvodní informační minimum.  Zcela mimo náš zájem zůstala také například typografická pravidla, základy designu či SEO.  Nezaznělo nic o skriptovacích jazycích.

Zajímavé zdroje informací  Specifikace HTML  Dušan Janovský: HTML příručka  Jiří Kosek: Kurz HTML  Validátor od W3C

Použité zdroje  Specifikace HTML  Dušan Janovský: HTML příručka  Wikipedia