Digitalizace výuky Příjemce

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Autor: Mgr. Hana Krajčová
Advertisements

Digitalizace výuky Příjemce
VY_32_INOVACE_Př-ž 6.,7.15 Anotace:
OBOJŽIVELNÍCI PŘÍRODOPIS 7. ROČNÍK.
Autor:Mgr. Alena Shánělová
Autor:Mgr. Alena Shánělová
Digitalizace výuky Příjemce
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Opakování obojživelníci
OBOJŽIVELNÍCI obývají „oba živly“ VODU SOUŠ.
Základní škola Kladruby
Třída: Obojživelníci znaky:
Obojživelníci Zástupci.
jméno autora Mgr.Eva Truxová název projektu
OBOJŽIVELNÍCI
Autor: Mgr. Hana Krajčová
Digitalizace výuky Příjemce
Zoologická zahrada Východ ZOO.
Třída OBOJŽIVELNÍCI Tvoří přechodnou skupinu mezi vodními a suchozemskými obratlovci, vyvinuli se z lalokoploutvých ryb (latimérie podivná), dospělci.
Příjemce Základní škola, Třebechovice pod Orebem, okres Hradec Králové Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.1.05/ Název projektu Digitalizace výuky.
Jedná se o štíhlého čolka s drobnými končetinami a dlouhou hlavou. Pokud se vyskytuje ve vodě, jeho kůže je hladká, na souši ji má suchou a jemnozrnnou.
charakteristika obojživelníků
Živočichové opakování Vypracovala: Mgr. Miloslava Tremlová.
Plazi autor: David Hainall.
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Člověk a jeho svět Ročník.
Digitalizace výuky Příjemce
Plazi-želvy a krokodýli
Základní struktura života
Obojživelníci autor: David Hainall.
jméno autora Mgr.Eva Truxová název projektu
Jméno autoraMgr. Eva Truxová název projektuModernizace výuky na ZŠ Česká Lípa, Pátova ulice číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ číslo šablonyIII/2 Inovace.
Obojživelníci Ocasatí Bezocasí.
Obojživelníci bezocasí
Třída: Obojživelníci (Amphibia)
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám ZŠ Grünwaldova, Č. Budějovice Mgr. Zuzana Šimečková Pořadové číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
stavba těla, rozmnožování
Základní škola Kladruby
OBOJŽIVELNÍCI Bezocasí.
Třída OBOJŽIVELNÍCI Přechodná skupina mezi vodními a suchozemskými obratlovci rozmnožování a vývin probíhá ve vodě, larvy= PULCI=dýchají ,mají.
RYBY 2 Obojživelníci plazi.
OPAKOVÁNÍ TŘÍDA PLAZI Opakování - pojmy: 1. Společné vyústění trávicí, pohlavní a vylučovací soustavy. Kloaka 2. Čím dýchají plazi? Plícemi 3. Jakou.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky s výskytem, zástupci a typickými.
NAŠI OBOJŽIVELNÍCI Obr.1.
Tvůrce: Mgr. Alena Výborná
Kmen: STRUNATCI podkmen: OBRATLOVCI nadtřída: bezčelistnatci
Obratlovci obojživelníci.
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
RYBY. Stavba těla: Tělo se skládá z hlavy, trupu a ocasu, končetiny jsou přeměněné v ploutve. Pokryv těla: Tělo je kryto šupinami, které jsou neustále.
OBOJŽIVELNÍCI 7. ročník ZŠ Londýnská. OBOJŽIVELNÍCI.
Obratlovci Pětilístek: páteř
Kmen: Strunatci Podkmen Obratlovci Třída Obojživelníci
Základní škola Bedřicha Hrozného, Lysá nad Labem, okres Nymburk
Škola 1. ZŠ T.G. Masaryka Milevsko, Jeřábkova 690,Milevsko Autor
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu OPVK
AUTOR: Mgr. Blanka Hipčová NÁZEV: VY_52_INOVACE_02_CH+PŘ_01
Autor: Mgr. Vladislava Slepičková
OBRATLOVCI Třída: OBOJŽIVELNÍCI.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu OPVK
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
OBOJŽIVELNÍCI – VE VODĚ I NA SOUŠI
AUTOR: Lenka Hrnčířová
zpracovaný v rámci projektu
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Lumír.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Zpracoval: Marcela Kováříková
Základní škola a mateřská škola, Šaratice, okres Vyškov
OBOJŽIVELNÍCI 7. třída.
OBRATLOVCI Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu:
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Transkript prezentace:

Digitalizace výuky Příjemce Základní škola, Třebechovice pod Orebem, okres Hradec Králové Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.1.05/02.0010 Název projektu Digitalizace výuky Číslo prioritní osy 1/1.1 Předmět Přírodopis Téma Plazi – vývoj a stavba těla Ročník sedmý Autor Mgr. Lenka Pechová

Plazi Vývoj a stavba těla

Opakování 1. Mloci a čolci jsou u nás …………………….. . Chybějící slovo získáš vyluštěním křížovky. Naše největší žába. Druhový název mloka. Co mají žáby mezi prsty zadních končetin? Co mají samci čolků na hřbetě při rozmnožování ? Samečci některých žab mají ozvučné ………………. . Jak nazýváme způsob oplození u žab? 7. Jak se nazývají larvy obojživelníků?

Opakování 2. Rozděl uvedené zástupce našich žab podle způsobu života: kuňka žlutobřichá, rosnička zelená, ropucha obecná, skokan zelený, skokan hnědý Žáby vodní pozemní stromové 3. Doplň text: Přísavné terčíky na koncích prstů má ………………………………………………………. Zavalité tělo a krátké nohy má ………………………………………………………………. Vysoký hřeben v době rozmnožování má sameček ……………………………………. Vajíčka tvořící ve vodě „šňůrku korálků“ má …………………………………………. Ozvučné měchýřky v koutcích úst má sameček…………………………………………. Do vody rodí pulce samička……………………………………………………………………… Pestře zbarvené břicho a bradavičnatou kůži má ………………………………………. Černou kůži se žlutými skvrnami má ………………………………………………………… K obojživelníkům žijícím ve vlhku patří …………………………………………………….. Mohutné zadní končetiny má……………………………………………………………………

Vývoj plazů Plazi se vyvinuli asi před 300 miliony let z obojživelníků podobných mlokům. Jak se tito obojživelníci nazývali zjistíš po vyluštění tajenky. žába s dlouhými zadními končetinami orgán pumpující krev do těla vajíčka ryb dravá ryba s protáhlým tělem žába s bradavičnatou kůží larva obojživelníků bezocasý obojživelník s pohlavní dvoutvárností orgány ukryté pod skřelemi orgán, kterým dýchají dospělci obojživelníků 10. žába „předpovídající počasí“

Vývoj plazů Ve vodě žili ryboještěři. V období suchého a teplého podnebí některým krytolebcům zrohovatěla svrchní část kůže. Vajíčka nekladli do vody a zárodek byl chráněn tuhými obaly. Zdoko- nalovaly se jejich vnitřní orgány a končetiny se přizpůsobily životu na souši. Vy- vinuly se PLAZI. Vyhledej s pomocí učebnice, která prostředí obývali dávní plazi. Znáš některé z nich názvem? Ve vodě žili ryboještěři.

Vývoj plazů Ve vzduchu se pohybovali ptakoještěři. Co je na kostře tohoto ptakoještěra Dimorphodona zvláštního? Mohutná lebka, která podle fyzikálních zákonů nedovoluje tomuto ptakoještěrovi létat.

Vývoj plazů Na souši žili veleještěři = dinosauři. Zkus určit, kteří byli býložraví a kteří masožraví. Abelisaurus Gargoyleosaurus Dilong Augustinia Albertaceratops Dryosaurus

Vývoj plazů Jak je možné, že dnes, po mnoha milionech let, víme, jak dinosauři vypadali a čím se živili? Z nálezů zkamenělin – koster, vajec, zkamenělého obsahu žaludku …… Srovnání vajec Kuře Velociraptor Oviraptor Kostra býložravého Triceratopse. Hypselosaurus Sauropod

Plazi Přiřaď k obrázkům názvy živočichů. Velociraptor Brontoaurus Diplodocus Brachiosaurus Triceratops Tyranosaurus

Stavba těla plazů Doplň za pomoci učebnice následující text: Suchá kůže plazů je pokryta …………………………………………………………………. . Plazi dýchají …………………………………. . Srdce plazů je dokonalejší než srdce obojživelníků, je téměř dokonale rozdě- leno na ………………………………. a ……………………………. . Trávicí soustava začíná ústním otvorem a končí ………………………. – vysvětli tento pojem. Kloaka = společné vyústění soustavy trávicí, vylučovací a rozmnožovací. Plazi se rozmnožují ………………………………. . Oplození je ……………………. . Vajíčko má pevný obal, obsahuje ……………………. a ………………………….. . Obrázky popisují vývin a líhnutí varana.

Rozdělení plazů Rozděl živočichy na obrázcích do čtyřech následujících skupin: Želvy Krokodýli Ještěři Hadi

Zápis Plazi suchozemští obratlovci proměnlivá tělesná teplota zrohovatělá svrchní část kůže dýchaní plícemi srdce: dvě síně a dvě komory vnitřní oplození rozdělení: želvy krokodýli ještěři hadi - vyvinuli se z krytolebců Druhohorní plazi ryboještěři ptakoještěři veleještěři = dinosauři býložraví: Brontosaurus masožraví: Tyranosaurus rex

Procvičení učiva Doplň následující text: Suchá kůže plazů je pokryta ……………………………………………………………………. . Plazi dýchají …………………………………. . Srdce plazů je dokonalejší než srdce obojživelníků, je téměř dokonale rozděleno na ………………………………. a ……………………………. . Trávicí soustava začíná ústním otvorem a končí ………………………. – vysvětli tento pojem. Plazi se rozmnožují ………………………………. . Oplození je ……………………. . Vajíčko má pevný obal, obsahuje ……………………. a ………………………….. . Dopiš k obrázkům názvy skupin plazů.

Procvičování učiva Přiřaď k obrázkům názvy živočichů. Velociraptor Brontoaurus Diplodocus Brachiosaurus Triceratops Tyranosaurus