Projekt spolupráce auto a IT oborů

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
MultiFunkční kontrolní Panel ( MFP ) AKCmed
Advertisements

Servisní úkony vozů Škoda-auto Naftové motory
Projekt spolupráce auto a IT oborů
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
EDC úloha k řešení č. 9 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Dušan Nenička Dostupné z Metodického portálu ISSN.
Ústav silniční a městské dopravy a.s.
OPEL AMPERA Brno Obsah prezentace OPEL AMPERA • Technické parametry • Jízdní parametry • Bezpečnost • Design • Výbava • Cena • Úspěchy • Velcí.
Autor prezentace : Jakub Skála, I1.A Odborný poradce: Ing. K. Vondrák (auto) Mgr. M. Tunturovová (IT) Spuštění tl. F5.
CHLADÍCÍ STROJ.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
poskytujeme služby v oblasti ochrany majetku a osob (EZS, EPS, CCTV …) od roku 2004 poskytujeme služby v oblasti logistiky a zabezpečení vozidel (systém.
Tel , Fax ☺ ☺ DISAM SAFETY, s.r.o., HAVÍŘOV, Podlesí, Aloise Jiráska.
Digitální učební materiál
Digitální učební materiál
Projekt spolupráce auto a IT oborů
Digitální učební materiál
Cri-PC, test vstřikovačů common rail všech výrobců
Realita na trhu ojetých automobilů v ČR
1. Stator není vystředěn v důsledku nárazů A462
Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „Učíme moderně“ Registrační číslo projektu:
Automobilové motorové oleje a jejich základní parametry
Vznětové motory Vznětový motor je v principu konstruován stejně jako zážehový motor. Palivo je do spalovacího prostoru dopravováno odděleně.
SEKUNDÁRNÍ TRH UŽITKOVÝCH VOZIDEL
Odstavení vozidla – příčiny a důsledky, prevence (povolená kola, vadné dveře – jejich zajištění,) Spotřeba elektrické energie na vozidle MHD (vybité akumulátory.
Hybridní pohon Vojtěch frajt
EDC úloha k řešení č. 4 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Dušan Nenička Dostupné z Metodického portálu ISSN.
Předmět: Odborný výcvik Ročník: 2. a 3. Téma: Pěstování Rostlin
SPALOVACÍ MOTORY.
Mezinárodní autopůjčovna - auta na elektřinu nebo CNG -
Digitální učební materiál
Servisní koncepty Meteor – Trost Řešení pro firemní vozové parky
Elektromobil automobil na elektrický pohon jako zdroj energie
Prezentace na téma : Harddisk Tvůrce : Micinaua Swarzkopf (Michal Holata) Dne :
Měření otáček motoru s postupným odpojováním válců
ŘÍZENÍ MOTOROVÝCH VOZIDEL
Servisní prohlídky – druhy, úkony
Uložení čísel v počítači Informatika pro ekonomy II doplněk.
Tato prezentace byla vytvořena
OCTAVIA DRUHÉ GENERACE
Sériová diagnostika, diagnostické přístroje
RISK Fyzika 7 I. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Měření startovacího proudu u vozidla Škoda Favorit
Vstřikovače vznětových a zážehových motorů
Elektropříslušenství Autoelektrikář – 3. ročník OB21-OP-EL-ELP-VAŠ-U Čidla nežádoucího vstupu do vozidla.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Ing. Jan Weiser Název prezentace (DUMu): Autoalarm II. Tematická oblast:Speciální elektrická zařízení motorových vozidel.
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Prezentace 1 Tyco Fire & Integrated Solutions s.r.o. člen koncernu Tyco Novodvorská Praha 4 Ing. Michal Švadlenka.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Ing. Jan Weiser Název prezentace (DUMu): Diagnostika řídících jednotek II. Tematická oblast:Speciální elektrická zařízení.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vocelova 1338 Hradec Králové Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM: VY_32_INOVACE_11_B_16.
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Střední průmyslová škola dopravní, Plzeň. Vyučované automobilní obory - téměř 1500 žáků Mechanik opravář motorových vozidel Mechanik opravář motorových.
KONTROLA A ÚDRŽBA AUTOMOBILU (PROVOZNÍ KAPALINY) Mgr. Martin Tichý.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Ing. Jan Weiser Název prezentace (DUMu): Palubní přístroje I. Tematická oblast:Speciální elektrická zařízení motorových.
Ivanovické náměstí 3, Brno1 Ivanovické náměstí č. 3, BRNO Obchodní zástupce: Jiří Derganz.
Krok za krokem ke zlepšení výuky automobilních oborů CZ.1.07/1.1.26/ Švehlova střední škola polytechnická Prostějov.
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Tato prezentace byla vytvořena
Název prezentace (DUMu): Palubní přístroje II.
ČSN EN Výbušné atmosféry – Část 37: Neelektrická zařízení pro výbušné atmosféry – Neelektrické typy ochrany bezpečnou konstrukcí „c“, hlídání.
MIREL verze 3 ZSSK Svoboda, rev
Název: Kontrola lambda sondy
Název prezentace (DUMu): Údržba akumulátorů
Konstrukce trojúhelníku
TECHNICKÁ ÚDRŽBA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Pavel Moravec. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Konkurenční benchmarking vozu Škoda Superb II.
Název: Kontrola odporu vstřikovacího ventilu Autor: Petr Karbulka
Měniče napětí.
Konstrukce trojúhelníku
Údržba vozidel MOTOROVÉ OLEJE.
Akumulátor a dobíjecí soustava
Transkript prezentace:

Projekt spolupráce auto a IT oborů Šk. Rok 2009/2010 Autor prezentace: Sottl, I1.A Spuštění tl. F5 Odborný poradce: Ing. K. Vondrák (auto) Mgr. M. Tunturovová (IT)

Prodloužení servisních intervalů Testy byly prováděny na vozu Škoda Octavia, model 2001

Obsah 1. Obecné informace Přejít 2. Prodloužení servisních intervalů 3. Značení vozidel s prodlouženým servisním intervalem Přejít 4. Nálepka „Příští servisní prohlídka“ Přejít 5. Olověno-vápníkový akumulátor Přejít 6. Nedostatek Oleje Přejít 7. Doplňování motorového oleje Přejít 8. Motorový olej Přejít 9. Funkce v panelu přístrojů Přejít 10. Příklady možných variant servisních intervalů Přejít

Obecné informace Servisní intervaly mohou nyní být v závislosti na modelu a motorizaci, až 2 roky nebo max. 30 000 km a u některých vznětových motorů až 50 000 km. Každá servisní prohlídka na vozidlech s prodlouženými servisními intervaly v sobě vždy zahrnuje výměnu oleje.

Informace o nedostatku oleje Známá kontrolka (olejnička) signalizuje nyní kromě tlaku motorového oleje i jeho hladinu. Kontrolka svítí žlutě = nízká hladina oleje Po zapnutí zapalování kontrolka bliká žlutě asi 5 s = snímač hladiny a teploty oleje G266 je vadný

Doplňování motorového oleje Také pro doplňování oleje se musí používat olej, který je předepsán pro prodloužené servisní intervaly. Na delší cesty Doporučte zákazníkům, aby si na delší cesty motorový olej, určený pro prodloužené servisní intervaly, brali s sebou. Tak si zajistí, že budou mít po ruce vždy ten správný olej. Doporučení zákazníkům Doplnění předepsaným motorovým olejem Někdy se může stát, že zákazník potřebuje doplnit olej Není-li (např. u benzinové čerpací stanice) k dispozici olej, určený pro prodloužené servisní intervaly, je možno doplnit maximálně 0,5 l oleje, který odpovídá normě VW 502 00 - u zážehových motorů a normě VW 505 00 u vznětových motorů. Uvedené doplnění je však možno provést jen zcela výjimečně v případě, že musí být zachována provozuschopnost vozidla. Pouze výjímečně

Značení vozidel s prodlouženým servisním intervalem Vozidla s prodlouženým servisním intervalem se poznají podle PR-čísla „QG1“ uvedeného na datovém štítku vozidla. Existují dvě provedení datového štítku. Datový štítek označený jako je umístěn ve vozidle na podlaze zavazadlového prostoru a štítek je nalepen v Servisní knížce.

Nálepka „Příští servisní prohlídka“ Se zavedením prodloužených servisních intervalů se objevuje i nová nálepka „Příští servisní prohlídka“. Na ní se v příslušném poli „podle ukazatele“ vyznačí, že se jedná o prodloužený servisní interval. x

Olověno-vápníkový akumulátor Přestože nebude akumulátor, díky prodlouženým servisním intervalům, delší dobu servisem kontrolován, je i po toto delší období jeho správná funkce zajištěna.

Pozor Vzduchové bublinky ovlivňují zabarvení „magického oka“. V případě potřeby na „magické oko“ opatrně poklepat. Co je na novém akumulátoru nového? I když je akumulátor neprůhledný, nekomplikuje to jeho kontrolu, nebo: intervaly jeho doplňování jsou třikrát delší, než u běžných akumulátorů. Na vrchní straně akumulátoru je kruhové okénko, tzv. „magické oko“. Toto „oko“ mění svoji barvu podle stavu nabití akumulátoru a podle stavu elektrolytu. Zelené „oko“ Akumulátor je dostatečně nabitý. Černé „oko“ Akumulátor je málo nabitý nebo vybitý. „Oko“ bezbarvé nebo žluté Příliš nízký stav elektrolytu; neprodleně doplnit destilovanou vodou.

Prodloužení servisních intervalů II. Proměnné servisní intervaly Pevné servisní intervaly III. Zobrazení servisních intervalů

Proměnné servisní intervaly Řídicí jednotka panelu přístrojů J218 vypočítává na základě došlých informací vzdálenost, kterou je možno do příští servisní prohlídky ještě ujet. Prodloužení servisních intervalů je možné jen tehdy, je-li k tomu správně nakódován panel přístrojů a je-li použit předepsaný speciální motorový olej. Příští servisní interval bude proměnný jen tehdy, jestliže byl displej vynulován pomocí diagnostického přístroje V.A.G 1552, V.A.G 1551 nebo VAS 5051.

Zobrazení servisních intervalů Pokyny ke vzdálenosti, kterou je možno do příští servisní prohlídky ještě ujet, obdrží řidič prostřednictvím displeje v panelu přístrojů. Obyčejně se hlášení objeví na místě počtu ujetých kilometrů. U vozidel s palubním počítačem nebo navigací se hlášení zobrazuje na centrálním displeji. Údaj o počtu kilometrů, které zbývají do servisní prohlídky se snižuje v krocích po 100 kilometrech.

Pevné servisní intervaly pro výměnu oleje 15 000 km nebo 1 rok Je možno nakódovat (nastavit) i pevný servisní interval 15 000 km nebo 1 rok pro výměnu motorového oleje. Je to pro případ, kdy by nebyl k dispozici předepsaný motorový olej. Vynulování servisních intervalů lze provádět i přímo na panelu přístrojů. V tomto případě je však možno nastavit jen pevný servisní interval 15 000 km nebo 1 rok. Upozornění: Ukazetel servisních intervalů je nutno při každé servisní prohlídce vynulovat (přizpůsobit). Při vynulovávání postupujte vždy podle dílenské příručky, Postup pro vynulování je uveden v příslušné dílenské příručce.

Funkce v panelu přístrojů Druhy zobrazení Rozdíly v zobrazení ukazatele Upozornění Výzva k servisní prohlídce Výzva k servisní prohlídce „Servis za 1500 km“ „service OIL“ „Service“

Motorový olej Norma pro olej Druh motoru VW 503 00 VW 506 00 Motorový olej podle normy VW zážehové motory VW 503 00 VW 506 00 vznětové motory TDI (s výjimkou motoru čerpadlo-tryska)

Příklady možných variant servisních intervalů (zážehový motor)

Shrnutí

KONEC Děkuji za pozornost