Problematika ověřování a uznávání podle zákona č.179/2006 Sb.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Jděte vstříc změnám NSK pomáhá i nabízí šanci * Pracoval jsem v oboru jako obsluha čerpací stanice, ale nemám o tom žádný kvalifikační doklad. * Nyní.
Advertisements

Národní soustava kvalifikací
„IT nad 40 let“ „IT nad 40 let“ Středočeský kraj „Dobrá praxe“
NAŠE ZKUŠENOSTI S DALŠÍM VZDĚLÁVÁNÍM V OBLASTI GASTRONOMIE.
Strategie CŽU ČR a její implementace
Národní soustava kvalifikací Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Setkání se členy Svazu obchodu a.
Další profesní vzdělávání, realizované prostřednictvím úřadu práce
Rekvalifikace realizované Úřadem práce ČR a projekt UNIV 3
Nové právní předpisy v oblasti rostlinolékařského vzdělávání Seminář MZe
Zákon č. 179/2006 Sb. a právní úpravy systému uznávání výsledků dalšího vzdělávání MŠMT Odbor vyššího odborného a další vzdělávání Mgr. Monika Měšťanová.
Národní soustava kvalifikací = řešení situace na trhu práce.
Martin Sycha Konference UNIV 2 KRAJE Ostrava Další vzdělávání v ČR.
Mgr. Bc. Tereza Daňková Mgr. Bc. Václav Jarý
Rozvoj a implementace Národní soustavy kvalifikací (NSK2) Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Projekt UNIV 3 – podpora procesů uznávání Rekvalifikační program Profesní kvalifikace:VIZÁŽISTKA ( M) Termín: – Počet účastníků.
ISKA jak si s tím poradit
Národní soustava povolání a Národní soustava kvalifikací v praxi , Pardubice.
Zvyšování kvality služeb pracovníků v přímé obslužné péči prostřednictvím vzdělávání.
ICOLLE 2013 Profesní vzdělávání v ČR Petr BANNERT
Podpora dalšího vzdělávání v MSK Zpracovala: Ing. Petra Kaláčová Datum: 26. dubna 2012.
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy
Další vzdělávání v terciárním vzdělávacím sektoru Současnost a výhled do budoucna MŠMT Odbor vyššího odborného a další vzdělávání Mgr. Monika Měšťanová.
Národní soustava kvalifikací Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Konference projektu KRUH
Další vzdělávání a Rekvalifikace v ČR
HOSPODÁŘSKÁ KOMORA ČESKÉ REPUBLIKY - Pevný bod ve světě podnikání Systém ověřování a uznávání výsledků dalšího vzdělávání podle zákona č. 179/2006 Sb.
ČŠI a vlastní hodnocení školy
Problematika ověřování a uznávání podle zákona č. 179/2006 Sb.
DALŠÍ VZDĚLÁVÁNÍ NA ŠKOLE. ANO, NE?
Neformální vzdělávání jako součást Strategie celoživotního učení ČR Martin Sycha
1 NSK A VYBRANÉ ASPEKTY SYSTÉMU UZNÁVÁNÍ VÝSLEDKŮ DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ PhDr. Martin Sycha, Ph.D. Konference NSK pro autorizované osoby , Orea.
Další vzdělávání v technických oborech Krajská konference projektu UNIV 2.
Národní soustava kvalifikací a její přínosy pro zaměstnavatele
Národní soustava kvalifikací a možnosti jejího využití Monika Pokorná MŠMT
Zaměstnavatelé jako spolutvůrci systému
Create think tank! Doc. PhDr. Jaroslav Mužík DrSc. Další vzdělávání v ČR.
Informační systém pro akreditace Marie Kaňková, MŠMT
Podpora poskytování dalšího vzdělávání v Pardubickém kraji - Klíčové aktivity projektu a jeho úloha v rámci současného vzdělávacího systému ČR přednáší.
Jan Brůha Konference UNIV 2 KRAJE Seč 2012 Další vzdělávání v ČR.
Další vzdělávání v ČR Konference UNIV 2 KRAJE , Liblice.
Systém dalšího vzdělávání pracovníků výzkumu a vývoje v MS kraji a jeho realizace Projekt A6 Rozpočet a plánování tvorby projektů a jejich následná realizace.
Další vzdělávání v ČR Konference UNIV 2 Kraje
Lednice,  vzdělávání dospělých je velmi důležité (je mu však věnována menší pozornost než v zahraničí)  nabídka je dostatečná, kvalita je.
Konference projektu UNIV 2 KRAJE ve Zlínském kraji PhDr. Helena Marinková, Ph.D.
Vzdělávání uchazečů o zaměstnání v oblasti socioekonomických kompetencí CZ.1.04/2.1.00/ Fond dalšího vzdělávání, Na Maninách 20, Praha.
Další vzdělávání v ČR Konference UNIV 2 Kraje , Otrokovice.
Aktuální situace v oblasti DV Procesy uznávání a rekvalifikace
STAV VÝVOJE A VYBRANÉ SOUVISLOSTI NÁRODNÍ SOUSTAVA KVALIFIKACÍ STAV VÝVOJE A VYBRANÉ SOUVISLOSTI.
Konference projektu UNIV 2 KRAJE v Královéhradeckém kraji PhDr. Helena Marinková, Ph.D.
NSK z pohledu IT a další možnosti……. AQUASOFT,
1 Vzpomínky starého zbrojnoše Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7, Praha 1 tel.:
Závěrečná konference. V rámci KA 07 – Profesní vzdělávání byla pro účastníky projektu zajištěna řada rekvalifikačních kurzů, které měly za úkol zvýšit.
PODPORA DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ V ÚSTECKÉM KRAJI CZ.1.07/3.2.06/ Možnosti dalšího vzdělávání Zdroj: MŠMT, NSK, CUCU ÚK o.p.s.
Národní soustava kvalifikací Semináře ve spolupráci s UNIV3 Seč, říjen 2015 Ing. Zorka Husová, NÚV Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem.
1 prezentuje : Mgr. Helena Adamcová vedoucí odboru zprostředkování a poradenství Úřad práce v Liberci Postup resortu práce a sociálních věcí v oblasti.
Pomůžeme Vám kvalifikovat potřebné profese Vypracovala Mgr. Věra Moderová Krajský koordinátor poradenství a rekvalifikačních kurzů VDTP.
Úřad práce České republiky Krajská pobočka v Ústí nad Labem Dvořákova 1609/18 Ústí nad Labem-centrum Ústí nad Labem
2. BLOK Zákon o uznávání – nástroj propojení PV a DV Seminář propojování počátečního a dalšího vzdělávání v ČR 20. prosince 2010 CVLK - Liberec.
PRAKTICKÁ ÚČETNÍ Grantový projekt: reg. číslo projektu: CZ.1.07/3.2.07/ realizátor projektu: HM EKOND, spol. s r.o., Ostrava.
Škola jako poskytovatel DV Seminář propojování počátečního a dalšího vzdělávání v ČR 24. března 2011 Ústí nad Labem.
PaedDr. Věra Kolmerová vedoucí oddělení vyššího odborného a dalšího vzdělávání MŠMT konference projektu UNIV 3 Nesuchyně, Aktuální situace.
Akreditovaný e-learningový kurz Rovné příležitosti žen a mužů Ing. Petr Špindler, RENTEL a.s. Konference „Rovné příležitosti“ MV ČR, Praha,
ŘEŠENÍ PROJEKTU UNIV 3 Seminář Seč 6. října 2015.
Střední škola jako centrum celoživotního vzdělávání.
3. BLOK Aktuality v DV Seminář propojování počátečního a dalšího vzdělávání v ČR 20. prosince 2010 CVLK - Liberec.
Zákon č. 179/2006 Sb. Seminář propojování počátečního a dalšího vzdělávání v ČR 24. března 2011 Ústí nad Labem.
UPLATNITELNOST A PODPORA TECHNICKÉHO VZDĚLÁVÁNÍ INOVATIVNÍMI METODAMI Projekty Národního ústavu pro vzdělávání Jana Bydžovská KONFERENCE SOŠ TŘINECKÝCH.
Zákon č. 179/2006 Sb. Seminář propojování počátečního a dalšího vzdělávání v ČR 24. března 2011 Ústí nad Labem.
  Další vzdělávání v ČR Konference UNIV 2 Kraje , Liberec.
Podpora procesů uznávání
  Další vzdělávání v ČR Konference UNIV 2 Kraje Karlovy Vary.
Transkript prezentace:

Problematika ověřování a uznávání podle zákona č.179/2006 Sb. Tematická konference projektu UNIV 3 PhDr. Lenka Mužíková, Mgr. Martin Sycha, Ph.D. Oddělení dalšího vzdělávání MŠMT

Současnost v ČR Snižující se počet nastupujících do středního vzdělávání: hrozba uzavírání některých oborů, slučování škol Nedostatek kvalifikované pracovní síly – zejména v technických oborech šance pro školy Veřejnost ČR není systematicky informována ani motivována k DV

Podíl dospělé populace na dalším vzdělávání v ČR a EU v letech 2002–2012 (LFS)

Participace na DV v letech 2007 a 2011 (AES)

Účast na DV v roce 2011 dle dosaženého vzdělání (AES)

Hlavní překážky v účasti na dalším vzdělávání (AES) Překážky i účasti na vzdělávání EU27 ČR Vzdělávání nepotřebuji pro svou práci 50,3 41,6 Nedostatek času z rodinných důvodů 20,8 22,1 Nedostatek času z pracovních důvodů 18 11,1 Vzdělávání nepotřebuji (ne z pracovních důvodů) 14,7 16,3 Příliš drahé kurzy 13,3 7,6 Nemám počítač či přístup k internetu 1,6 1,2

Aktuální data NSK 7/2013 Aktuální data NSK platná k červenec 2013   MD MMR MPO MPSV MŠMT MV MZe MŽP Celkem Počet profesních kvalifikací v gesci 10 46 299 12 6 111 2 496 Počet autorizovaných osob 1 131 150 25 57 222 96 682 Počet autorizací PK 9 708 1002 51 69 387 585 2811 Počet realizovaných zkoušek 3475 2999 1074 70473 1474 79564

Počet zkoušek profesních kvalifikací 1/2009 - 7/2013

Počet PK spadající pod jednotlivé autorizující orgány 7/2013

Počet udělených autorizací 1/2009 - 7/2013

Počet zkoušek dle autorizujících orgánů - 7/2013

Autorizace na MŠMT Celkový počet zkoušek PK: 1280 z toho neúspěšných: 16 Složení zkoušek PK: Fotoreportér: 7 Lektor DV: 1 Sportovní masáž: 1261 – 2. nejčastější zkouška NSK Klasická masáž (zrušena): 11 spuštění ISKA pro AOr i AOs - od listopadu 2013 komunikace mezi AOr i AOs půjde pře ISKA

Autorizace na MŠMT – chyby AOs Neznalost zákona č. 179/2006 Sb. a povinností z něj vyplývajících: neinformování o termínech zkoušek nedodržování nastavení HS (např. doby pro vykonání zkoušky) nedodržování termínů nesprávné vzory osvědčení a záznamů o průběhu a výsledku zkoušky + chyby v osvědčeních

Propojení NSK a rekvalifikací Zvýšení kvality rekvalifikací (závěrečné zkoušky jsou veřejné a dozorované ze strany autorizujících orgánů) Srovnatelnost obsahů rekvalifikací v celé ČR (dle skutečných požadavků zaměstnavatelů) Sjednocení znalostí a dovedností absolventů kurzů Jasně měřitelná kvalita vzdělávacích institucí, kterým jsou propláceny náklady se školením uchazečů a zájemců o zaměstnání (jestli jsou jejich absolventi úspěšní u závěrečných zkoušek) – toto kritérium může být zohledňováno při výběrových řízeních Cena rekvalifikací – kvalifikace za rozumnou cenu

Právní předpisy v oblasti rekvalifikací . Právní předpisy v oblasti rekvalifikací Zákon č. 435/2004 Sb. (výběrová řízení, zvolená rekvalifikace) Vyhláška č. 176/2009 Sb. (organizace výuky, závěrečné zkoušky, náležitosti osvědčení) Zákon č. 179/2006 Sb. (profesní kvalifikace)

Školy Školy Povinnost dodržovat platné právní předpisy Realizace rekvalifikací v oboru bez akreditace MŠMT (dle § 108, odst. 2, písm. c) zákona č. 435/2004 Sb.) Dodržování metodiky MŠMT (uvedena na www.msmt.cz – vzdělávání – další vzdělávání - rekvalifikace – žádost o akreditaci) Tabulka hodinových dotací (1. záložka PK, 2. záložka čisté rekvalifikace) závazné názvy pracovních činností závazné hodinové rozsahy kurzů Vzory osvědčení Informace k realizaci rekvalifikačních kurzů (např. uchovávání dokladů na vstupu, v průběhu, na výstupu)

Nejčastěji akreditované kurzy - profesní kvalifikace

Nejčastěji akreditované kurzy čistá rekvalifikace

Statistické šetření DV 2011 Způsob financování Realizovaných rekvalifikačních programů

Statistické šetření DV 2011 Zaměření realizovaných rekvalifikačních programů Obor v % obchod, finance, řízení, a administrativu (účetnictví a daně) 26,07 osobní služby (péče o vlasy a vzhled) 24,42 Počítače 14,22 strojírenství, elektrotechnika, energetika a chemie 8,82 zemědělství, lesnictví a rybářství 5,66

Děkujeme Vám za pozornost Mgr. Martin Sycha, Ph. D. martin. sycha@msmt Děkujeme Vám za pozornost Mgr. Martin Sycha, Ph.D. martin.sycha@msmt.cz PhDr. Lenka Mužíková lenka.muzikova@msmt.cz