Akutní onemocnění u diabetika ve stáří vyvolávající poruchy výživy

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Diabetes mellitus v těhotenství -kritické stavy
Advertisements

Péče o seniora trpícího depresí
Ošetřování nemocných s renální insuficiencí
PATOFYZIOLOGIE VÝŽIVY
PÉČE O DIALYZOVANÉHO PACIENTA
AKUTNÍ KOMPLIKACE DIABETES MELLITUS Prof. MUDr. Kvapil Milan, CSc.
Náhle příhody u pacientů s IBD
Klinická propedeutika
Malnutrice Hejmalová Michaela.
DOMÁCÍ ZDRAVOTNÍ PÉČE.
Metabolismus vody Homeostáza II
Ošetřovatelská péče u pacienta s pneumonií
Volitelný předmět 1287 Moderní ošetřovatelství.
Dietní postupy u hemodialyzovaných nemocných
Cholera Název onemocnění je odvozen z řeckého slova „kholera“, což označuje průjem. Další názvy: infekční cholera, asiatická cholera, epidemická cholera,
Choroby střev.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor: ING. EVA ŠÍDOVÁ Název:VY_32_INOVACE_628_VADY A ONEMOCNĚNÍ TRÁVICÍ SOUSTAVY Téma:
PORUCHY PŘÍJMU POTRAVY
Ošetřování nemocného s onemocněním cév
. CIVILIZAČNÍ CHOROBY.
Bezvědomí Ošetřovatelská péče.
PANCREATITIS ACUTA OLGA BÜRGEROVÁ
Poruchy výživy. Pavel Šuranský.
DIABETES MELLITUS dětská cukrovka
Lze předejít vzniku diabetes mellitus 2.typu?
Diabetes Mellitus / úplavice cukrová /
OSTEOPORÓZA Iveta Antoszyková 2.HA.
Diabetes mellitus Hejmalová Michaela.
PÉČE O NEMOCNÉ OŠETŘOVATELSTVÍ V INTERNÍCH OBORECH 10
Poruchy výživy starších nemocných
Jméno…. Všeobecná sestra, 2. ročník Zdroj: časopis SESTRA 9/2011
Ošetřovatelské diagnózy
Edukace diabetika INZULINOTERAPIE
Urolitiáza, záněty.
Malnutrice Porucha výživového stavu vyvolaná relativním či absolutním nedostatkem jednoho či více výživových faktorů.
Akutní metabolický stres
Malnutrice Porucha výživového stavu vyvolaná relativním či absolutním nedostatkem jednoho či více výživových faktorů.
Výživa u onkologicky nemocných pacientů
Monika Dušová Simona Tomková
Klinické projevy respiračních infekcí Zdeněk Susa II. interní klinika 1. LF a VFN.
Zdravý životní styl, dobrý pomocník Střední škola zdravotnická a sociální Chrudim Grantový projekt CZ.1.07/1.1.03/ “Inovace jsou IN“
Martin Gregora.  Podvýživa je stav nerovnováhy mezi potřebami organismu a skutečným příjmem, který vzniká v důsledku nedostatku živin důležitých pro.
Civilizační choroby. otylost nadměrné hromadění energetických zásob v podobě tuku.
Diabetes mellitus Jitka Pokorná. Diabetes mellitus - metabolické onemocnění mnohočetné etiologie, které je charakterizováno chronickou hyperglykemií s.
Zvláštnosti ošetřovatelské péče u seniorů Mgr. Dana Vaňková.
Obezita.. Rozdělení dle BMI PodvýživaBMI do 19 Normální váhaBMI NadváhaBMI Lehká obezitaBMI 31 – 35 Těžká obezitaBMI 36 – 40 Velmi těžká.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ AUTOR: NÁZEV:VY_32_INOVACE_ TEMA: Potravinová pyramida, poruchy trávení ČÍSLO PROJEKTU:
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Bc. Martina Jeřábková Název materiálu:
ANOTACE Prezentace navazuje na probranou látku z kapitoly Trávicí soustava Seznamuje žáky s uvedenými pojmy V poslední části u onemocnění trávicí soustavy.
Diabetes mellitus Jitka Pokorná. Prevalence DM ČR DM typ - 6,3% typ – 92,7%
Vypracování národních norem kódování pro český systém DRG číslo projektu CZ2005/017/ Program Evropské Unie Transition Facility pro Českou.
Moderní léčba diabetu 2. typu Milan Kvapil. Diabetes mellitus n Syndrom n Základním a společným příznakem je hyperglykémie n Chronické endokrinní a.
Chyby ve výživě I. Dagmar Šťastná. Nesprávné stravovací návyky a civilizační choroby Nedostatečný příjem pokrmů vede k pocitu hladu, k podráždění, podvýživě.
Zdravá výživa Název školy: ZŠ Salvátor Název školy: ZŠ Salvátor Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název výstupu:
Náklady a přínosy léčby diabetu Tomáš Doležal Institut pro zdravotní ekonomiku a technology assessment
Výživa a paliativní péče Petra Hýsková, říjen 2015.
Psychosomatika a její souvislost s fyziologií zátěže
DM 2t – epidemie 21.století.
Výživa v chirurgii.
Zjišťování výživových zvy 2.10.
Malnutrice.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DM - komplikace.
Imunita,poruchy metabolizmu
OBSTRUKČNÍ BRONCHITIDA, ASTMA
Malnutrice Mgr. Martina Dohnalová
Patofyziologie ledvin
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

Akutní onemocnění u diabetika ve stáří vyvolávající poruchy výživy 1. Související s DM KVS komplikace (3-4x častěji) GIT (souvislost s AN) infekční komplikace uroinfekce (4x častěji) mykózy sliznic (3x častěji) vředy nohou 2. Nesouvisející s DM (projevy mozkové AS)

Akutní onemocnění u seniora s DM jako příčina poruchy výživy a akutní dekompenzace DM Důvody Nedostatečná hydratace a příjem potravy (psych., inf., GIT, CMP, operace) Poruchy trávení a resorpce (autonomní neuropatie) Zvýšení nutriční potřeby (infekce, stres) Zvýšené ztráty (průjmy, zvracení-léčba ak. onem.) Důsledky Akutní hyperglykemické komplikace Hypoglykémie

Zásady prevence AHS u diabetika při akutním onemocnění ve stáří Viróza,infekce MC, DC, úraz, dyspepsie dostatek tekutin a vhodná výživa zachovat obvyklý přísun S (forma) nikdy nepřerušit antidiabetickou léčbu včasná inzulínoterapie léčba akutního onemocnění (antipyretika, ATB) včasná hospitalizace

Indikace nutriční podpory u seniora s DM Pokles tělesné hmotnosti > 10 %/ 0,5 kg/týden Negativní dusíková rovnováha Albumin <35 g/l Transferin < 2 g/l Prealbumin < 0,2 g/l prof. MUDr. Z. Zadák, CSc Vhodný způsob dostatečného přívodu energie (25-30 kcal/kg, S 50 %, B 1g/kg/den, Fe 10 mg/den, vláknina 25 g/den).

Řešení nedostatečného energetického příjmu u akutního onemocnění diabetika ve stáří Bilance stravy Rozepsané diety Doplnění perorální výživy (sipping) Parenterální výživa Enterální výživa Adekvátní inzulínoterapie a zohlednění poruchy metabolizmu energetických substrátů u diabetika.

bezzbytková, tekutá dieta (bujóny, džus) Řešení nedostatečné výživy u akutního onemocnění diabetika ve stáří-perorálně bezzbytková, tekutá dieta (bujóny, džus) kašovitá nedráždivá strava (mykózy, infekce) <T, >S, <zbytků (cholecystopatie) rehydratační nápoje (teplota) dostatek minerálních látek (diuretika) Přídavky ke stravě sipping ( speciální Nutridrink) modulovaná dietetika: bílkovinná (mléčná bílkovina Protifar) energetická (maltodextriny Fantomalt)

Řešení nedostatečné výživy u akutního onemocnění diabetika ve stáří- parenterálně Před podáním glukózy korekce hyperglykémie Kontroly glykémií Inzulínová léčba: Intravenózně kontinuálně pumpou (0,5-1,0 U/hod) (periferní IR, menší výskyt hypokalémie a hypoglykémie) Subkutánně - IIT - bazál-bolus Regulární inzulín (krátkodobý analog) Cave riziko hypoglykémie po přerušení infúze glukózy, substituce fosforu a draslíku

Polymerní výživy sondou Řešení nedostatečné výživy u akutního onemocnění diabetika ve stáří- enterálně Polymerní výživy sondou Nutričně definovaná dieta (Nutrodrip) (plynule 4x 500 ml/den: 2000 kcal- B 76 g/12 g N, T 68 g, S 276 g, vláknina) Cave průběh glykémií : individuální (hypoglykémie x acidóza- sliding scale inzulínu) Perkutánní endoskopická gastrostomie (jejunální sonda)

Limity kvalitní nutriční podpory a dobré kompenzace DM při hospitalizaci dieta vs reálný příjem potravy vyšetřování, léčebné výkony současné podávání velkého a malého jídla hypokalorická dieta (cave hypo) absorpce s.c. inzulínu u akutního onemocnění kontraregulační stres (bolest, hypoxie, psychický stres)

Limity kvalitní nutriční podpory a dobré kompenzace DM při hospitalizaci -iatrogenní hyperinzulinémie (inzulín, méně SU) -zpomalení motility GIT (léky, manifestace gastroparézy) -“lag time“ aplikace inzulínu x jídlo -dlouhé čekání na výsledek glykémie zpoždění/vynechání aplikace inzulínu

Vzájemná souvislost DM, akutního onemocnění a výživy u seniora s DM 1. DM a akutní onemocnění nedostatečný záchyt, kontrola a léčba DM podporuje výskyt akutních onemocnění (infekce, KVS, GIT) 2. Akutní onemocnění a DM nedostatečná léčba akutních onemocnění (infekce, KVS) včetně nedostatečné hydratace a výživy zhoršuje kompenzaci DM