Obvod plus vnitřek zdroje napětí

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Elektrický proud v kovech
Advertisements

CELKOVÝ ODPOR REZISTORŮ SPOJENÝCH V ELEKTRICKÉM OBVODU
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
Výsledný odpor rezistorů spojených v elektrickém poli za sebou
Řešení stejnosměrných obvodů
Elektrická práce. Elektrická energie
Základy elektrotechniky
Elektrický proud.
III. Stacionární elektrické pole, vedení el. proudu v látkách
Vedení el. proudu v různých prostředích
Výsledný odpor rezistorů spojených v elektrickém poli vedle sebe
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Tato prezentace byla vytvořena
Ohmův zákon. Budeme zkoumat,jaký vliv má
Elektrické obvody Dělení elektrických obvodů Jednoduchý el. obvod
Obecný postup řešení těchto typů jednoduchých příkladů:
Anotace Materiál je určen pro 1. ročník studijního oboru MIEZ, předmětu ELEKTROTECHNIKA, inovuje výuku použitím multimediálních pomůcek – prezentace s.
Fyzika 9. ročník Anotace Prezentace, která se zabývá Ohmovým zákonem
OHMŮV ZÁKON PRO ČÁST ELEKTRICKÉHO OBVODU.
Ohmův zákon, Kirchhoffovy zákony a jejich praktické aplikace
O elektrických veličinách v sítích
VY_32_INOVACE_08-11 OHMŮV ZÁKON.
OBVOD STŘÍDAVÉHO PROUDU
RLC Obvody Michaela Šebestová.
Ohmův zákon. Elektrický odpor.
Prof. Ing. Karel Pokorný, CSc.
Název materiálu: ŘAZENÍ SPOTŘEBIČŮ – výklad učiva.
 Označení materiálu: VY_32_INOVACE_STEIV_FYZIKA2_06  Název materiálu: Elektrický proud v kovech.  Tematická oblast:Fyzika 2.ročník  Anotace: Prezentace.
Kompendium fyziky pro 8. a 9. ročník
Elektrický proud Elektrický proud v kovech
Fyzika + Elektřina. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Sada: 1 Číslo.
Vnitřní odpor zdroje.
SLOŽENÝ OBVOD STŘÍDAVÉHO PROUDU.
Jak se chová skutečný zdroj?. Zadání Ke zdroji, jehož napětí jsme měřili kvalitním voltmetrem a získali jsme hodnotu U = 4,5 V, připojíme rezistor o odporu.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
VLASTNÍ INDUKCE.
KIRCHHOFFOVÝCH ZÁKONŮ
VÝKON STŘÍDAVÉHO PROUDU
Základy elektrotechniky
Výsledný odpor rezistorů spojených za sebou
ELEKTRICKÁ PRÁCE A VÝKON
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:OP.
VY_32_INOVACE_08-12 Spojování rezistorů.
Práce a výkon v obvodu stejnosměrného proudu
ENERGIE MAGNETICKÉHO POLE CÍVKY
OBVOD STŘÍDAVÉHO PROUDU
Kirchhoffovy zákony Projekt CZ.1.07/1.1.16/ Motivace žáků ZŠ a SŠ pro vzdělávání v technických oborech.
Elektřina a magnetismus. Vše drží pohromadě díky elektrostatické interakci Cu C, Ge.
Název školyZŠ Elementária s.r.o Adresa školyJesenická 11, Plzeň Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUMu VY_32_INOVACE_ Předmět Fyzika.
04 OHMŮV ZÁKON VY_32_INOVACE_04 autor: Mgr. Miroslava Mahdalová identifikace: G třída: 8. předmět: Fyzika anotace: Výklad nového učiva – Ohmův zákon.
Usměrněný pohyb částic s elektrickým nábojem. Kovy: usměrněný pohyb volných elektronů Vodivé kapaliny a ionizované plyny: usměrněný pohyb iontů.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Jordánová Marcela Název prezentace (DUMu): 7. Elektrický proud v pevných látkách - odpor, výkon Název sady:
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Ohmův zákon (odvození)
Autor: Mgr. Svatava Juhászová Datum: Název: VY_52_INOVACE_36_FYZIKA
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Tomáš.
OHMŮV ZÁKON PRO ČÁST ELEKTRICKÉHO OBVODU.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Ohmův zákon(příklady)
Přípravný kurz Jan Zeman
OHMŮV ZÁKON PRO UZAVŘENÝ ELEKTRICKÝ OBVOD.
ELEKTRICKÁ PRÁCE A VÝKON
ELEKTRICKÝ POTENCIÁL ELEKTRICKÉ NAPĚTÍ.
ENERGIE MAGNETICKÉHO POLE CÍVKY
VLASTNÍ INDUKCE.
OBVOD STŘÍDAVÉHO PROUDU
TRANSFORMÁTOR.
OBVOD STŘÍDAVÉHO PROUDU
OBVOD STŘÍDAVÉHO PROUDU
VÝKON STŘÍDAVÉHO PROUDU
VÝKON STŘÍDAVÉHO PROUDU
Ohmův zákon Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zdeněk Hanzelín. Dostupné z Metodického portálu ISSN
Transkript prezentace:

Obvod plus vnitřek zdroje napětí OHMŮV ZÁKON PRO UZAVŘENÝ ELEKTRICKÝ OBVOD aneb Obvod plus vnitřek zdroje napětí

Experiment - Sledujte napětí na voltmetru při uzavírání spínače. + - V Je-li spínač rozpojen (zdroj je nezatížen), voltmetr měří elektromotorické napětí zdroje Ue.

Experiment - Sledujte napětí na voltmetru při uzavírání spínače. V + - V Uzavřeme-li obvod (zdroj je zatížen), voltmetr ukáže napětí U2 menší než elektromotorické napětí zdroje Ue.

Uzavřený elektrický obvod se skládá z: 1. vnější části, + - V Vnější část obvodu tvoří - rezistory, vodiče, spotřebiče připojeny na svorky zdroje. Odpor vnější části je vnější odpor obvodu R.

Uzavřený elektrický obvod se skládá z: 1. vnější části, 2. vnitřní části. + - V + - Vnitřní část obvodu tvoří - vodivý prostor mezi póly uvnitř zdroje. Odpor vnitřní části je vnitřní odpor zdroje Ri.

Ze zákona zachování energie vyplývá: - energie vydaná zdrojem - energie elektrického pole vnější části obvodu - energie elektrického pole uvnitř zdroje Energie vydaná zdrojem se přeměňuje na energii ve vnější a vnitřní části obvodu: Součet napětí na vnější a vnitřní části elektrického obvodu se rovná elektromotorickému napětí zdroje.

Ohmův zákon pro uzavřený elektrický obvod + - V Proud v uzavřeném obvodu se rovná podílu elektromoto- rického napětí zdroje a součtu odporů vnější a vnitřní části obvodu.

Ohmův zákon pro uzavřený elektrický obvod Georg Simon Ohm (1787-1854), německý fyzik Proud v uzavřeném obvodu se rovná podílu elektromoto- rického napětí zdroje a součtu odporů vnější a vnitřní části obvodu.

Ohmův zákon pro uzavřený elektrický obvod + - V U = RI svorkové napětí zdroje Ui = RiI úbytek napětí na zdroji Voltmetr připojený ke svorkám zdroje měří jeho svorkové napětí U.

Ohmův zákon pro uzavřený elektrický obvod Nezatížený zdroj + - V Je-li spínač rozpojen, obvodem proud neprochází. Úbytek napětí na zdroji je rovný nule. Při nezatíženém zdroji je svorkové napětí U rovno elektromotorickému napětí zdroje Ue.

Ohmův zákon pro uzavřený elektrický obvod Zatížený zdroj V - + Je-li spínač zapnut, obvodem proud prochází. Úbytek napětí na zdroji není rovný nule. Při zatíženém zdroji je svorkové napětí U menší než elektromotorické napětí zdroje Ue.

Spojení nakrátko (zkrat) Při zkratu je odpor vnější části téměř nulový, proud v obvodu dosahuje největší možnou hodnotu. + - pak Odběr velkých proudů poškozuje každý zdroj. Jističe a pojistky - odpojí zdroj, je-li proud větší než povolená hodnota.

Řešte úlohu: V uzavřeném obvodu je zdroj elektrického napětí s Ue = 12 V a s vnitřním odporem Ri = 0,2 W. Vnější odpor je R = 19,8 W. Určete elektrický proud a svorkové napětí. I =0,6 A; U=19,9 V

Řešte úlohu: Vnější obvod s odporem 3,8 W je zapojený na zdroj elektrického napětí s Ue = 12 V. Obvodem prochází proud 3 A. Určete: svorkové napětí zdroje, vnitřní odpor zdroje, maximální proud při zkratu. U=11,4 V, Ri=0,2W, I =60 A

Test 1 Podle Ohmova zákonu pro uzavřený elektrický obvod: a) proud v uzavřeném obvodu se rovná rozdílu elektro- motorického napětí zdroje a součtu proudů ve vnější a vnitřní části obvodu, b) proud v uzavřeném obvodu se rovná podílu elektro- c) proud v uzavřeném obvodu se rovná součinu elektro- a vnitřní části obvodu. 1

Test 2 Pro napětí v uzavřeném elektrickém obvodu platí: a) Součin napětí na vnější a vnitřní části elektrického obvodu se rovná elektromotorickému napětí zdroje. b) Podíl napětí na vnější a vnitřní části elektrického c) Součet napětí na vnější a vnitřní části elektrického d) Rozdíl napětí na vnější a vnitřní části elektrického 2

Test Vztah vyjadřující závislost elektrického odporu na teplotě je: 3

Test 4 Při spojení nakrátko je: a) svorkové napětí zdroje téměř nulové, úbytek napětí na zdroji téměř nulový, vnitřní odpor zdroje téměř nulový, odpor vnější části obvodu téměř nulový. 4

Test Maximální možná hodnota proudu v obvodu je dána vztahem: 5