A jak je to u živočichů? (tkáně)

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Laboratorní a terénní cvičení
Advertisements

OD BUŇKY K ČLOVĚKU 8. ročník.
- Úvod do biologie člověka
BIOLOGIE ČLOVĚKA BUŇKA – TKÁŇ – ORGÁN.
Tkáně Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Metody histologického studia
Nativní preparát, vitální barvení
BUŇKY A TKÁNĚ V LIDSKÉM TĚLE
HISTOLOGIE A ROSTLINNÁ PLETIVA
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271
VY_32_INOVACE_9C3 TKÁNĚ.
Svalstvo.
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271
Tematická oblast: Laboratorní a terénní cvičení
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Regenerační schopnost tkání. Zevní a vnitřní prostředí organismu.
Středn í zdravotnick á š kola, N á rodn í svobody P í sek, př í spěvkov á organizace Registračn í č í slo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Č.
Škola: Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
POHYBOVÁ SOUSTAVA Svaly tvoří zhruba 40 % váhy těla
VY_52_INOVACE_01_07 Základní vzdělávání - Člověk a příroda - Přírodopis – Biologie člověka.   Název materiálu – POHYBOVÁ SOUSTAVA - SVALOVÁ TKÁŇ Anotace.
Základní vzdělávání - Člověk a příroda - Přírodopis – Biologie člověka
Člověk.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor: ING. EVA ŠÍDOVÁ Název:VY_32_INOVACE_622_BUŇKA, TKÁŇ, ORGÁN Téma: ZÁKLADNÍ STAVEBNÍ.
TKÁŇ SVALOVÁ Olga Bürgerová.
Základní postupy v biologii
Základní vzdělávání - Člověk a příroda – Přírodopis - Biologie rostlin
jméno autora Mgr. Eva Truxová název projektu
Tematická oblast: Laboratorní a terénní cvičení Rostlinná pletiva I.
Příčně pruhované svaly: Stavba.
O buňce a mikroskopování, vnější a vnitřní stavba rostlin
Tkáně.
Pozorování rostlinných buněk a jejich struktur
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
POJIVA Nejrozšířenější typ tkáně
Biologie člověka.
TEST Pohybová soustava Septima A. 8. listopadu 2006.
Uspořádání rostlinného těla
Přírodopis Žáci byli poučeni o bezpečnosti práce, chování a hygienických zásadách v hodinách.
Základy biologie člověka
2. Laboratorní cvičení.
Tkáně
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271
Mnohobuněčné organismy
Laboratorní práce č. 3 List
Příjemce podpory – škola: Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Tercie 2014 Výukový materiál GE Tvůrce: Mgr. Šárka Vopěnková Projekt: S anglickým jazykem do dalších předmětů Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.36/
Název materiálu: VY_32_INOVACE_07_TKÁNĚ1_P1-2
Elektronické učební materiály – II. stupeň Přírodopis 8 Autor: Mgr. Iveta Votápková Stavba lidského těla Brainstorming -napiš vše, co tě napadne při slově.
Č.projektu : CZ.1.07/1.1.06/ Tkáně. Č.projektu : CZ.1.07/1.1.06/ Pokuste se vystihnout pojem tkáň soubor tvarově podobných buněk s určitou,
Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_01_PŘ8_BO.
Biologie člověka vědní obory: anatomie fyziologie
SOMATOLOGIE Mgr. Pavlína Krbcová.
Základní stavba lidského těla
TKÁNĚ - EPITELY.
ZÁKLADNÍ FUNKCE SVALOVÉ SOUSTAVY
Svalová soustava.
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
Kosterní soustava.
Epitely jednovrstevné
EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS Tématický celek: ZÁKLADNÍ PROJEVY ŽIVOTA
STÉLKA předchůdce pletiv a orgánů chromista, rostliny, houby
Název materiálu: VY_32_INOVACE_08_TKÁNĚ2_P1-2
Buňka Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základní stavbou rostlinné a živočišné buňky. Materiál je plně.
Úvod do biologie člověka
Téma: Tkáně.
5. cvičení Epitely.
Nativní preparát, vitální barvení
Svalová tkáň = soubor buněk stejného tvaru i funkce
Tkáň soubor buněk stejného tvaru a funkce Tkáň v lidském těle:
Transkript prezentace:

A jak je to u živočichů? (tkáně) Souborům buněk stejného tvaru a funkce se u rostlin říká pletiva Souborům buněk stejného tvaru a funkce u živočichů se říká tkáně. Na rozdíl od buněk rostlin nemají živočišné buňky buněčnou stěnu

A jak je to u živočichů? (tkáně) Podle hlavních funkcí rozlišujeme několik druhů tkání: Výstelkové tkáně (epitely) Pojivové tkáně (vazivo, chrupavka, kost) Tělní tekutiny (krev, míza) Svalové tkáně (hladká, příčně pruhovaná, srdeční) Nervová tkáň

A jak je to u živočichů? (tkáně) Epitelová tkáň (výstelková, krycí tkáň) je tkáň tvořená buňkami, které na sebe těsně naléhají. Tyto tzv. epiteliální buňky jsou spolu často pevně spojeny. Epitelová tkáň je  nejstarším typem tkáně. Buňky tvoří tkáně, tkáně tvoří orgány, orgány jsou součástí orgánových soustav. Soubor všech orgánových soustav tvoří organismus.

A jak je to u živočichů? (tkáně) Krycí tkáň

A jak je to u živočichů? (tkáně)

A jak je to u živočichů? (tkáně) Řídká vláknitá pojivová tkáň

A jak je to u živočichů? (tkáně) Buňky svalové tkáně A – buňka příčně pruhované svalové tkáně kosterní B – buňka příčně tkáně srdeční C - buňka hladké svalové tkáně

A jak je to u živočichů? (tkáně) Tkáně se začínají formovat z buněk zárodečných listů už v časných fázích embryonálního vývoje. Základními druhy tkání jsou epitely, pojivové tkáně a tělní tekutiny, svalové tkáně a nervové tkáně. Přiřaď k obrázkům tkání jejich označení.

A jak je to u živočichů? (tkáně) Přiřaď k obrázkům tkání jejich označení.

A jak je to u živočichů? (tkáně) Úkol č. 1: Pozorování epitelu Čistou lžičkou se přejeďte v ústní dutině po sliznici vnitřní strany tváře. Setřené části odlupující se sliznice dejte do kapky roztoku methylenové modři na podložním skle, přikryjte krycím sklíčkem. Pozorujte buňky epitelu a nakreslete je.

A jak je to u živočichů? (tkáně) Úkol č. 2: Pozorování buněk sklovité chrupavky Z chrupavky seřízněte žiletkou několik tenkých řezů, dejte na podložní sklo do kapky methylenové modři, po chvíli přikryjte krycím sklíčkem a mikroskopujte. Nakreslete detail buněk tkáně. Mezibuněčná hmota chrupavky je zbarvena modře.

A jak je to u živočichů? (tkáně) Úkol č. 3: Pozorování kostních buněk Z ryby odlomíme ostrou pinzetou t tenounkého okraje skřele úlomek o velikosti asi 3mm x 3 mm. Očistíme mezi palcem a ukazovákem a dáme do kapky vody na podložním skle. Přikryjeme krycím sklíčkem, mikroskopujeme a zakreslíme kostní buňku.

A jak je to u živočichů? (tkáně) Úkol č. 4: pozorování příčně pruhovaného svalstva – podle trvalého preparátu Trvalé preparáty mikroskopujeme a zakreslíme.