Odpady a odpadové hospodářství V

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Fyziologie- dýchací systém v zátěži
Advertisements

Cenové soustavy v Aspe®
Ekonomické nástroje v kontextu Rio+20
Co pro obce i kraje chystá Operační program Životní prostředí?
Budoucnost hospodaření s komunálními odpady Dr. Ing. Lubomír Chytka ředitel odboru odpadů MŽP.
Zákon o obalech Česká republika
Monitorování výuky odborných předmětů
Nebezpečné odpady.
Energetické využití odpadů v Moravskoslezském kraji
Prof. Ing. Pavel Jeníček, CSc.
Znečišťování a ochrana vody Praha – město našeho života Projekt č. CZ.2.17/3.1.00/36097, podpořený Evropským sociálním fondem v rámci Operačního programu.
Čistička odpadních vod
VODA Praha – město našeho života
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu
Vysoká škola chemicko-technologická v Praze Ústav plynárenství, koksochemie a ochrany ovzduší Technická 5, Praha 6 Školitel: Ing. Pavel Machač,
Jednání RHMP, Evropský sociální fond Evropský fond pro regionální rozvoj Praha a fondy EU Praha a fondy EU 7. výzva OPPK Ing. Milan Richter.
OZP-komplet.pptGEOtest Brno a.s.1 Vlivy na životní prostředí Znečištění ovzduší Znečištění povrchových a podzemních vod Znečištění půdy Vliv nebezpečných.
Odpadové hospodářství ČR ve světle členství v EU Praha 1. prosince 2010.
Odpady a odpadové hospodářství I
PROTIVÝBUCHOVÁ PREVENCE NV č. 406/2004 Sb.
Chemik technologických výrob projekt financovaný Úřadem práce.
Odpady a odpadové hospodářství II
Humus Odumřelé org.l. v různém stupni rozkladu a resyntézy, jejichž část je vázána na minerální podíl.
Využívání druhotných zdrojů energie
Planeta Země – Pedosféra
Současný systém managementu skládkování v MSK
Prof. Ing. Pavel Jeníček, CSc.
Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Šablona/číslo materiálu:III/2 VY_32_INOVACE_BI614 Jméno autora:Mgr. Lucie Křepelová Třída/ročník3. ročník.
Odpadové hospodářství
IX. ročník odborného semináře MŽP, KÚ, SFŽP, ČIŽP a CENIA k odpadovému hospodářství Liberec, října 2014 Provozovaná zařízení v rámci odpadového.
BIOREMEDIACE Petr Bor 2. Ročník Bi-Z.
Problematika odpadového hospodářství Povinnosti obce při nakládání s komunálním odpadem (KO), podle zákona č. 185/2001 Sb., o odpadech a o změně některých.
Látkový a energetický metabolismus rostlin
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov
BEZPEČNOST A OCHRANA ZDRAVÍ PŘI PRÁCI
Využití OZE v ČR Příprava NAP pro období Dana Peterková Ministerstvo průmyslu a obchodu AEM – Budoucnost české energetiky v Evropě Poděbrady.
AEM, Praha Ing. Ladislav Špaček, CSc.1 IPPC Role Ministerstva průmyslu a obchodu. Systém výměny informací o nejlepších dostupných technikách.
Krajina a životní prostředí
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky SVĚTOVÝ.
Osnova k právní úpravě odpadového hospodářství
KOLOBĚH LÁTEK A TOK ENERGIE
Vladimír Janeček, SCHP ČR, Ivan Zíka APROCHEM 2006, Milovy – Sněžné n.M. – Hotel 9 skal RESPONSIBLE CARE Chemická legislativa Polymery, příprava.
Mikroorganismy v životním prostředí
Právní režim nakládání s odpady
Sdružení podnikatelů v teplárenství Odpady 2015 a jak dál? Význam energetického využívání odpadů pro teplárenství Ing. Martin Hájek, Ph.D.
Energetické využívání v ČR, pozice MŽP a jak vlastně dál?? Jaromír Manhart Odbor odpadů Ministerstvo životního prostředí STEO seminář: Odpady 2015 a jak.
KONCEPCE NAVRHOVÁNÍ NÍZKOENERGETICKÝCH A PASIVNÍCH BUDOV Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business.
Čistota vody je obecný pojem, vyjadřující obsah cizích látek ve vodě Skutečně chemicky čistou vodu H 2 O lze připravit pouze laboratorně!H 2 O.
KOMUNÁLNÍ ODPADY A JEJICH ENERGETICKÉ VYUŽITÍ Jaromír Manhart Odbor odpadů Ministerstvo životního prostředí EGÚ Brno, Energetika 2015 Brno, 23. září 2015.
Reaktor na odstranění organických plynných látek D. Jecha
Proč třídit bioodpad Prezentace pro Zastupitelstvo města Valašské Meziříčí
Energetické využívání odpadů Odpady 2013 a jak dál? Štěpán Jakl odbor odpadů.
Zlepšování podmínek pro výuku technických oborů a řemesel Švehlovy střední školy polytechnické Prostějov registrační číslo CZ.1.07/1.1.26/
Ostravice, Obsah přednášky Průmyslové činnosti v režimu IPPC v MSK Monitoring emisí látek znečišťujících ovzduší Prezentace výsledků monitoringu.
Odpady.
Průmyslové kompostování: dostupné technologie a jejich vlastnosti
Evropský sociální fond
Odbor životního prostředí
Odpady a odpadové hospodářství V
Přírodovědný seminář – chemie 9. ročník
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
BUŇKA – základ všech živých organismů
RNDr. Ladislav Pospíšil, CSc.
půdy Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Voda hydrosféra základní podmínka života (tělo člověka – 60 – 70%vody)
Kvalita humusu Rozdělení půdní organické hmoty Humusotvorný materiál
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu "EU peníze školám"
Inspekční činnost ČIŽP v rámci integrované prevence
Záměr bioplynové stanice pro Prahu
Transkript prezentace:

Odpady a odpadové hospodářství V Základy ochrany životního prostředí Ing. Milan Březina, CSc. (budova A 1.p. 177b, tel. 4147, Milan.Brezina@vscht.cz) Ústav chemie ochrany prostředí

Skládkování odpadů Nejrozšířenější způsob odstranění odpadů Investičně nejdostupnější zařízení na odstraňování odpadů, zpočátku poměrně výrazná orientace na stavbu skládek Na přelomu 80. a 90. let – počet a kvalita skládek - díky špatně zabezpečeným a divokým skládkám situace havarijní dříve skládky vznikaly poměrně libovolně bez jasných technických pravidel skládkování pak umožnilo rychlý přechod při odstraňování odpadů k řízenému a monitorovanému ukládání na zabezpečené skládky Skládkování odpadů – podléhá normě umístění, konstrukce (těsnění, odplynění), evidence řada dalších předpisů – EIA, IPPC..

Skládkování odpadů Za ukládání odpadů na skládky je původce povinen platit poplatek neplatí se za technologický materiál zákaz skládkování baterií a akumulátorů, spec. azbest apod. Poplatek za uložení odpadů na skládku Základní složka poplatku (za uložení odpadu, v Kč/t, příjem obce) Komunální a ostatní 500 Nebezpečný 1700 Riziková složka (za uložení nebezpečného odpadu, příjem SFŽP) Nebezpečný 4500

Skládkování odpadů Skládky se dělí podle technického zabezpečení na skupiny a) skupina S-inertní odpad – S-IO, b) skupina S-ostatní odpad – S-OO podskupiny: 1. S-OO1 – skládky nebo sektory skládek, pro odpad s nízkým obsahem org. biologicky rozložitelných látek, a odpadů z azbestu 2. S-OO3 – skládky nebo sektory skládek, i pro odpad s podstatným obsahem org. biol. rozložitelných látek, atd., nesmějí být ukládány odpady na bázi sádry c) skupina S-nebezpečný odpad – S-NO

Skládkování odpadů Sládka inertního odpadu

Skládkování odpadů Těsnění skládky. Technická bariéra – zhutněné podloží - minerální těsnění, pak druhá vrstva z PEHD folie > 1,5 mm. Ochrana netkanou geotextilií, následuje vrstva pneumatik a kačírek. U dna potrubí odváděných průsaků. obr. B.Vodrlind

Těsnění dna skládky SITA

Těsnění dna skládky SITA

Skládkování odpadů Odplynění skládky: Plynová studna – slouží k odtahu produkovaného bioplynu obr. B.Vodrlind

Skládkování odpadů Rumpold Stožice obr. B.Vodrlind

Skládkování odpadů Vstup: Příjem a evidence odpadu, váha. Hutnění odpadu – kompaktor (30-40t). Odpad rozhrnuje a hutní až na cca 1000-1200kg/m3

Skládkování odpadů Kompaktor

Skládkování odpadů

Skládkování odpadů

Skládkování odpadů Po zaplnění se povrch dalšími vrstvami vyrovná, odvětrá a zatěsní, navrch se upraví rekultivační vrstvy a porost. Prorůstání kořenů vzrostlých stromů izolací existuje. Monitoring dle normy – sledování kvality podzemních vod potenciálně ohrožených, kvalita a kvantita výluhových vod ze skládky a skládkového plynu, stabilita skládkového tělesa a jeho podloží, neporušenost foliového těsnění. Monitoring po uzavření skládky – ze zákona minimálně 30 let, z vlastních zdrojů a ze zdrojů rezervy.

Skládky v ČR, 2010

Skládky v ČR, 2010

Skládky v ČR, 2010

Skládkování odpadů Procesy probíhající ve skládkách (S-OO3) • aerobní stadium – organická hmota je v přítomnosti vzdušného kyslíku odbourávána aerobními mikroorganismy (řádově trvá dny do vyčerpání kyslíku) • anaerobní stadium nemethanogenní – v této tzv. „kyselé“ fázi nebo též ve fázi „kyselinotvorného kvašení“ jsou anaerobními organismy produkovány alifatické kyseliny. Průsakové vody obsahují rozpuštěné toxické kovy (ionty). Týdny až měsíce. • anaerobní stadium methanogenní nestabilizované – tj. počáteční stadium rozvoje methanogenních mikroorganismů, trvá až dva roky. • anaerobní stadium methanogenní stabilizované – tj. stadium s bohatě rozmnoženou kulturou methanogenních mikroorganismů, až do vyčerpání substrátu. Vznik bioplynu, špičkové složení 74 % CH4 a 26 % CO2 (% obj.). Plyn se odčerpává kontrolovanou rychlostí (dle složení plynu) soustavou plynových studní různé konstrukce různě pospojovaných. Zpracování např. v kogenerační jednotce (el. energie + teplo), vadí obsah sulfanu (díky skládkovaným proteinům, sádrokartonům), Si sloučenin.