NIŽŠÍ ROSTLINY (Thallobionta)

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ŘASY V LESÍCH.
Advertisements

BOTANIKA ORGANELY ROSTLINNÝCH BUNĚK
Rostlinná říše, stélka, ruduchy, zelené řasy, kolonie, cenobium
Název Řasy Předmět, ročník Biologie, 1. ročník Tematická oblast
Obecná charakteristika a systém řas
Nižší rostliny - Řasy Výukový materiál. Sestavila: Jana Sítařová, Gymnázium, Brno, třída Kapitána Jaroše.
Výuková centra Projekt č. CZ.1.07/1.1.03/
Systém rostlin a řasy Autor: Mgr. Ivana Frýdová Projekt „EUROgymnázia“
Metodický list ZŠ a MŠ TGM Bílovec Pořadové číslo:
Základní vzdělávání - Člověk a příroda – Přírodopis - Biologie rostlin
NIŽŠÍ ROSTLINY Jytka, Veronyka, Wendi By Veronyka.
Chaluhy, čili hnědé řasy
Hnědé řasy.
Vývojově nižší rostliny
Autor: Mgr. Miroslav Nešpořík Název: RISKUJ VY_inovace_32_PR6_20
Název dokumentu: Ročník: Autor: Gymnázium Vítězslava Nováka Husova 333/II, Jindřichův Hradec Vzdělávací oblast: Vzdělávací obor: Datum vytvoření: VY_32_INOVACE_BIO.S6.14.
Název dokumentu: Ročník: Autor: Gymnázium Vítězslava Nováka Husova 333/II, Jindřichův Hradec Vzdělávací oblast: Vzdělávací obor: Datum vytvoření: VY_32_INOVACE_BIO.S6.13.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Oddělení: CHLOROPHYTA – zelené řasy
Řasy zelené.
BOTANIKA ŘASY.
Nižší rostliny Řasy.
Nové pojmy gameta pohlavní buňka (samčí n. samičí)
Heterokontní řasy a ruduchy (oddělení Heterokontophyta, Rhodophyta)
CVIČENÍ 04 CHROMISTA - Heterokontophyta
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: prosinec 2012 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VI Vzdělávací.
ŘASY MNOHOBUNĚČNÉ patří spolu se sinicemi k nejstarším obyvatelům planety nižší rostliny, mají vláknité tělo z mnoha buněk rostou ve vodě (mořské i sladké)
M1: LESNICKÁ BOTANIKA SINICE
Řasy červené a hnědé zdroj:www. cs.wikipedia.org/wiki/Ruduchy
Digitalizace výuky Příjemce
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Nadříše: Eukaryota Říše: rostliny (Plantae)
  Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Název Nižší rostliny (Protobionta) Předmět, ročník Biologie, 1. ročník
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Podříše: Nižší rostliny
Nižší rostliny (Thallobionta).
Tvůrce: Mgr. Alena Výborná
Mnohobuněčné organismy
CHLOROPHYTA – zelené řasy
Nižší rostliny (Thallobionta)
SINICE fotosyntetizující bakterie
NEJJEDNODUŠŠÍ ROSTLINY
„NIŽŠÍ ROSTLINY“ ŘASY.
Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium a Střední odborná škola, Klášterec nad Ohří, Chomutovská 459, příspěvková.
Č.projektu : CZ.1.07/1.1.06/ Portál eVIM Plastidy.
Nižší rostliny Houby Řasy Lišejníky.
1. S TÉLKY ROSTLIN Mgr. Michal Střeštík. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Anotace Název školy Gymnázium a Jazyková.
Základní informace o patří mezi nižší rostliny - mají chloroplasty s chlorofylem - z vody, minerálních látek a CO 2 vyrábějí organické látky - uvolňují.
CHROMISTA. říše: Chromista různorodá skupina (+změny skladby) organismy jednobuněčné i mnohobuněčné organismy s různými způsoby výživy: fotoautotrofní.
Gymnázium, Třeboň, Na Sadech 308
Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium a Střední odborná škola, Klášterec nad Ohří, Chomutovská 459, příspěvková.
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám Škola Základní škola Křižany-Žibřidice, okres Liberec, příspěvková organizace Žibřidice 271,
Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Evropský sociální fond Gymnázium, Praha 10, Voděradská 2 Projekt LITERACY Řasy - systém.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_331_Říše chromista Název školy Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná škola,
Chromista. Říše: Chromista ● Různorodá skupina, zahrnuje bičíkovce, jednobuněčné i mnohobuněčné organismy. ● Rozmanitý způsob výživy – saprofyti, paraziti,
Řasy Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními informacemi o sytému a stavbě řas. Materiál je plně funkční.
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
BOTANIKA = VĚDA O ROSTLINÁCH
Eukarya Monofyletická skupina vzniklá endosymbiosou s protomitochondrií Prvoci - jednobuněční chemoheterotrofové chromista - fotoautotrofové s velkým podílem.
Říše: Rostliny Podříše: Nižší rostliny
Chlorophyceae Charophyceae Zygnematophyceae
Chromista.
Gymnázium, Třeboň, Na Sadech 308
Buňka Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základní stavbou rostlinné a živočišné buňky. Materiál je plně.
Riasy Alexandra Ambrozová 3.E.
Řasy zelené.
MNOHOBUNĚČNÉ ROSTLINY
Řasy zařazení do systému organismů stavba prostředí a význam v přírodě
Transkript prezentace:

NIŽŠÍ ROSTLINY (Thallobionta) Oddělení: ČERVENÉ ŘASY Oddělení: HNĚDÉ ŘASY Vypracovala: Dana Prchalová, 4.B.

ČERVENÉ ŘASY (Rhodophyta) Červené řasy neboli ruduchy Většinou mnohobuněčné, méně často jednobuněčné autotrofní organismy s vláknitou nebo pletivnou stélkou V plastidech chlorofyl a, karotenoidy, ve vodě rozpustná barviva: červený fykoerytrin, modrý fykokyan Barva stélek: červená nebo olivově zelená až modrozelená Produkt fotosyntézy – florideový škrob Jednobuněčné ruduchy se rozmnožují dělením buněk, vícebuněčné rozpadem stélky nebo pomocí nepohyblivých výtrusů Složitý způsob oogamického rozmnožování je vyjímkou mezi řasami

Ruduchy dosahují největšího rozvoje a druhové bohatosti v teplých mořích, žijí zpravidla přisedle na skalách pobřeží, malý počet druhů se vyskytuje ve sladkých vodách nebo v půdě V čistých horských tocích se vyskytuje potěrka Využívány ve východní Asii k přípravě pokrmů, zdroj léčivých látek apod. Nejvýznamnější využití získávání agaru vyluhováním stélek(např. rodu Gelidium), využití agaru v mikrobiologii, v potravinářském průmyslu, při výrobě papíru, hlavně v Japonsku

HNĚDÉ ŘASY (Chromophyta) Obsahují chlorofyl a, chlorofyl c, ß-karoten a xantofylu (hlavně hnědý fukoxantin) Zásobní látky polysacharidy(chryzolaminarin a laminarin), někdy olej Buňky 1-2 bičíky

Třída: ROZSIVKY (Bacillariophyceae) Druhově nejpočetnější hnědé řasy Charakteristické znaky: jednobuněčná kokální mikroskopická stélka, dvoudílné křemité schránky Žijí v koloniích nebo jednotlivě Rozmnožují se dělením, při němž dojde ke zmenšení schránky, původní velikost se obnovuje při pohlavním procesu Rozšířené ve všech typech vod, ale i v půdě Bioindikátory znečištění vody Druhohorní a třetihorní schránky rozsivek vytvořili křemelinu, která se využívá na výrobu skla, filtrů, izolačních hmot..

Vnitřní stavba buňky rozsivky Penátní (nahoře) a centrická (dole) schránka rozsivek. Mi - mitochondrie; Ch - chloroplast, Va - vakuola; y - pyrenoid; Ja - jádro; Dy – diktyozóm.

Třída: CHALUHY (Phaeophyceae) Nejpokročilejší skupina hnědé vývojové větve řas Stélka je mnohobuněčná, trichální až pletivná a hlavně makroskopická(délka až 60 m) Pletivné stélky: rhizoidy: řasy pevně připevněny k podkladu kauloidy: válcovitý či zploštělý fyloidy: připomínají vegetativní orgány vyšších rostlin Některé chaluhy hromadí ve stélkách jód Rozmnožují se: vegetativně, nepohlavně, pohlavně a většinou dochází k metagenezi Využití jako hnojivo, palivo, k výrobě jódu, sody a potaže nebo pastva pro ovce V buněčné stěně polysacharidy, které se využívají v potravinářském, farmaceutickém a textilním průmyslu

Žijí většinou přichyceny k podkladu (do hloubek 20-30 m), hlavně v chladnějších mořích: Chaluha bublinatá, bobulák… Hroznovice: na otevřené mořské hladině, v Sargasovém moři