Intolerance a alergie na potraviny

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ZVÝŠENA HLADINA CHOLESTEROLU
Advertisements

Vitamíny a jejich význam ve výživě člověka
Nařízení evropského parlamentu a rady Evropské unie č. 1169/2011
Mgr. Sylva Štajnochrová
Imunopatologická reakce pozdního typu (reakce typu IV), kontaktní alergie kožní a slizniční. Imunopatologická reakce založená na protilátkách IgE - atopie.
Imunopatologická reakce pozdního typu (reakce typu IV), kontaktní alergie kožní a slizniční. Imunopatologická reakce založená na protilátkách IgE - atopie.
Nemocnost dětí v Ostravě
Kdo jí ryby v každém čase, ten je zdráv a štíhlý v pase.
Digitální učební materiál
Potravinové alergie Hartmanová Lenka
Celiakie Zuzana Chaloupková.
Atopická dermatitida v číslech
ČASTÉ NEINFEKČNÍ CHOROBY
Alergie Robert Navrátil 1.L SPŠE a VOŠ Božetěchova
ANAFYLAKTICKÝ ŠOK v dětském věku
Klinická propedeutika
TRANSPLANTACE LEDVIN.
Imunopatologická reakce (reakce přecitlivělosti) I. typu
Somatologie Mgr. Naděžda Procházková
VÝŽIVA – MÝTY A SKUTEČNOST
Autor: Mgr. Vladimír Drápal
Přehled možných potravinových alergenů.
Astma bronchiále(astma)
Zdravá výživa II Dagmar Šťastná.
V jejich těle probíhá fotosyntéza V jejich těle probíhá fotosyntéza Existovali již před 3,5 miliardami let Existovali již před 3,5 miliardami let Obsahují.
Nemoci dýchacích cest.
O CELIAKII PRO CELIAKY PŘEMYSL FRIČ
Dýchací soustava II.
Choroby střev.
ZŠ A MŠ BOHUMÍN TŘ. DR. E. Beneše 456 okres Karviná, příspěvková organizace Digitální učební materiály ŠIII/2 VÝCHOVA KE ZDRAVÍ.
Sinice a jejich vliv na člověka
Plísně a jejich jedy v potravinách
Ing.Miroslava Rýparová
ESENCIÁLNÍ MASTNÉ KYSELINY – OPOMÍJENÉ NEZBYTNOSTI V DĚTSKÉ VÝŽIVĚ MUDr. Bohuslav Procházka Praktický lékař pro děti a dorost.
Potraviny pro zvláštní výživu
Alergie je přehnaná reakce imunitního systému na určité, tělu cizí látky, nacházející se v okolním prostředí Alergie je přehnaná reakce imunitního systému.
Potravinové alergie a intolerance
ALERGIE.
Ivana Hadačová OKH FN Motol
DOPL Ň KY STRAVY Ing. Sylvie kršková, Státní zem ě d ě lská a potraviná ř ská inspekce.
PROFESIONÁLNÍ BRONCHIÁLNÍ ASTMA MUDr. Pavlína Klusáčková.
© CELIA – život bez lepku o.p. s Celoživotní onemocnění, způsobené nesnášenlivostí lepku Celiakie je: vrozená dědičná nevyléčitelná Celiakie.
Základní škola a Mateřská škola Libáň, okres Jičín Moderní škola 2010 VY_32_INOVACE_E Péče o nemocné dítě.
STRAVOVÁNÍ A PROVOZ V SOCIÁLNÍCH SLUŽBÁCH ELEKTRA LUHAČOVICE MVDR. MIROSLAV JAROŠ Označování alergenů v nebalených potravinách a v pokrmech.
Nakažlivá /infekční/ nemoc Je přenosná z nemocného člověka (zvířete) na zdravého jedince Přenáší se přímým stykem, potravou, vdechnutím, poraněním, bodnutím.
LĚČEBNĚ OZDRAVNÉ POBYTY PRO DĚTI MOŘSKÝ KONÍK VZP ČR MUD R. PAVEL HORÁK, CS C., MBA ŘEDITEL VZP ČR.
Léčiva. Co je to léčivo? Léčivo (léčivá látka) je látka určená k příznivému ovlivňování zdraví lidí nebo zvířat. Léčivá látka je nejvýznamnější součástí.
P OTRAVINOVÉ ALERGIE A INTOLERANCE Magdalena Rusňáková, OPP 1. ročník.
Bradavice. ANOTACE Navazující prezentace na úvodní hodinu na téma : kožní soustava Žáci se seznamují s onemocněním kůže.
CYSTICKÁ FIBRÓZA CYSTICKÁ FIBRÓZA (CF) závažné geneticky podmíněné onemocnění.
ANGÍNA (tonzilitida) Vendula Icelová Oteklé čípky Bílé skvrny
Vytvořil: Jiří Burda Druhy  Ekzém  Lupénka  Kopřivka  Růže  Herpes – opar  Plísně  Puchýře Spáleniny Odřeniny Akné.
Číslo v digitálním archivu školyVY_52_INOVACE_VZ_33 Sada DUMVýchova ke zdraví Předmět Výchova ke zdraví Název materiálu Časté neinfekční choroby - alergie.
Barbora Pekařová, C3A.  bipolární porucha  závažné duševní onemocnění  porucha mozku (vrozené odchylky fungování mozku)  výrazné výkyvy nálad  povznesená.
Potrava
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
PROFESIONÁLNÍ ALERGICKÁ RINITIDA MUDr. Pavlína Klusáčková, Ph.D.
Prevence onkologických onemocnění – rakovina děložního čípku
Imunologie a alergologie
Alergie a anafylaktický šok
NEŽÁDOUCÍ REAKCE NA POTRAVINY
Alergie Přecitlivělost
alergie na složky potravy
Okruhy činnosti práce sestry v ordinaci PL
Alergie a anafylaktický šok
Imunita,poruchy metabolizmu
OBSTRUKČNÍ BRONCHITIDA, ASTMA
PROFESIONÁLNÍ BRONCHIÁLNÍ ASTMA
Mgr. Martina Dohnalová Hepatitis.
Transkript prezentace:

Intolerance a alergie na potraviny Markéta Běhounková Zdravotně sociální fakulta Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích

Definice alergie na potraviny nepříznivá odpověď organizmu na konzumaci potravy v sobě zahrnuje širokou škálu různých typů odpovědí na příjem potravin, zvláště intoleranci k potravinám, averzi k potravinám a otravu potravinami

Intolerance k potravinám Intolerance k potravinám je obecný termín, používaný pro označení opakujících se nepříznivých reakcí na konzumaci potravy, včetně alergických reakcí, které ovlivňují imunitní systém (např. alergie na burské oříšky či celiakie) nepříznivé reakce, vznikající díky deficienci určitých enzymů (např. laktózová intolerance nebo vrozená intolerance fruktózy farmakologické reakce (látky: histamin, tyramin, serotonin, kofein) a další nedefinované reakce

Intolerance k potravinám Do kategorie intolerance k potravinám neřadíme otravu potravinami způsobenou bakteriemi a viry, plísněmi, chemikáliemi, toxiny a dráždidly Neřadíme sem rovněž ani averze (nechutenství a následné vyloučení daného typu potraviny z jídelníčku) Intolerance k potravinám je obvykle opakující se nepříznivá reakce na určitou potravu nebo její složku, která se vyskytne nezávisle na tom, zda si nemocná osoba uvědomuje, jakou potravu (přísadu) právě konzumuje

Alergie na potraviny Alergickou reakci na potraviny lze popsat jako nepřiměřenou reakci imunitního systému organizmu na požití potraviny, která většině lidí žádné problémy nepůsobí. Při alergické reakci imunitní systém vyhodnotí jako nebezpečnou proteinovou, nebo polysacharidovou složku potravy, na kterou je daná osoba citlivá (např. některé bílkoviny burských oříšků)

Alergie na potraviny Různé formy imunitní reakce, nejtypičtější z nich je produkce protilátek zvaných imunoglobulin E (IgE), který spouští činnost dalších buněk, které uvolňují látku působící zánět

Alergie na potraviny Jiné typy alergií mohou působit prostřednictvím T-buněk (např. při celiakii) Alergické reakce jsou obvykle lokalizovány na určité části těla a mezi příznaky může patřit ekzém, zarudnutí a otok tkání (např. rtů), nebo potíže s dýcháním Při opakovaném kontaktu s alergenem vzniká chronický průběh onemocnění → atopický ekzém, průdušk, astma, chronické zažívací potíže

Anafylaktická reakce Anafylaxie je těžká, život ohrožující reakce z přecitlivělosti. Postihuje několik systémů současně: systém dýchací, zažívací, kožní a oběhový a projevuje se typicky kopřivkou, otoky, spastickou dušností s pískoty, neprůchodností horních cest dýchacích, bolestí břicha → až selhání krevního oběhu Anafylaktická reakce se vyznačuje rychlým nástupem a pokud není ihned zahájena léčba → může vést k úmrtí selháním krevního oběhu (nejtěžší formou je anafylaktický šok)

Anafylaktická reakce Udušení vlivem otoku hrdla či těžkého spasmu průdušek Je nejčastěji zprostředkována IgE protilátkami U potravinové anafylaxe je příčinou potravina (potravinový alergen, popřípadě jiná složka potraviny či potravinářského výrobku)

Anafylaktický šok – jak můžete pomoci ? Okamžitě někoho pošlete zavolat záchrannou službu Upozorněte je, že se jedná o stav nouze a že jste přesvědčeni, že postižený má anafylaktický šok (vážnou alergii na potraviny) Zeptejte se, zda má někdo z přítomných kurz první pomoci Mnoho lidí trpících alergií má u sebe tzv. ´adrenalinové pero´, které použijí v případě, že se objeví příznaky, ale přesto je potřeba asistence lékaře, protože symptomy se mohou po 5-10 minutách objevit znovu.

Příznaky a závažnost alergií a jiné intolerance na potraviny Příznaky intolerance na potraviny se výrazně liší jak do závažnosti projevů, tak doby, po kterou přetrvávají. Intolerance vůči kravskému mléku může být závažná v prvních měsících života, ale jak dítě roste, obvykle odezní. Většina (90%) dětí z ní vyroste ještě předtím, než začne chodit do školy (typicky kolem 3. roku života).

Diagnóza alergie na potraviny Co nejpřesněji a nejpodrobněji odebraná anamnéza, nejen o zkonzumovaných potravinách a nápojích, ale i zhodnocení dalších okolností Posouzení denních záznamů nemocného o konzumovaných potravinách a nápojích. Kožní testy Expoziční testy, eliminační diety Odběr specifických IgE protilátek v séru

Potraviny vyvolávající alergickou reakci a intoleranci Většina alergických reakcí na složky stravy je způsobena jen několika druhy potravin, jsou to: kravské mléko, slepičí vejce, burské ořechy, lískové ořechy, sojové boby a výrobky, ryby, mořští měkkýši a cereálie obsahující lepek Alergie mohou vznikat i na citrusové ovoce

Potraviny vyvolávající alerg.reakci a intoleranci U dětí je příčinou 9 reakcí z 10 mléko, vejce, sója, burské a lískové ořechy a pšeničný lepek U dospělých: citlivost na ryby, měkkýše, burské a lískové ořechy Na obalech potravin jsou od roku 2005 povinně uváděny alergenní složky ve složení potravin dle přílohy číslo 1 vyhlášky č. 113/2005 Sb.

Léčba Absolutní eliminace vyvolávající potraviny či nápoje z jídelníčku pacienta, zákaz je dlouhodobý, nejméně dva roky Léčba symptomatická: léčí akutně vzniklé příznaky a může mít omezeně i vliv preventivní. antihistaminika 2. generace, antihistaminika nové generace, kortikosteroidy-masti, čípky, ketotifen

Literatura Jiří Patočka a kolektiv: Nutriční toxikologie www.vesmir.cz www.medicinapropraxi.cz http://www.magazinzdravi.cz/soubory/PZ200009-10.pdf

Děkuji za pozornost