Autor: Mgr. Hana Kalousková

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
HV-1 Hudební výchova DUM č. 9 Prima – kvarta osmiletého studia
Advertisements

Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Příjemce: ZŠ a MŠ České Velenice Třída Čsl. legií.
Světoví hudební skladatelé
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Číslo a název šablony klíčové aktivity
HV-1 Hudební výchova DUM č. 13 Prima – kvarta osmiletého studia
HV-1 Hudební výchova DUM č. 15 Prima – kvarta osmiletého studia
Název: Johann Sebastian Bach. Baroko Autor: Mgr. Ivana Písařová
Hudební baroko ( století).
EU projekt na ZŠ Horymírova CZ.1.07/1.4.00/
Barokní hudba v Evropě VY_32_INOVACE_06_Barokní hudba v Evropě.
Autor: Mgr. Hana Kalousková
Autor: Mgr. Hana Kalousková
Rozčlenění hudebního vývoje
EU projekt na ZŠ Horymírova CZ.1.07/1.4.00/
NEJVÝZNAMNĚJŠÍ PŘEDSTAVITELÉ HUDEBNÍHO BAROKA
Číslo: : VY_32_INOVACE_18_03 (20) Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název:
Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_842_9TR_HV Autor: Mgr. Ludmila Večerková.
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_860_7TR_HV Autor: Mgr. Ludmila Večerková.
Tematická oblast: Dějiny hudebního umění
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Medailonky HV-1 Hudební výchova DUM č. 16 Prima – kvarta osmiletého studia Mgr. Milena Naglmüllerová; Gymnázium, Sušice Tento materiál byl vytvořen v.
Povídání o Bachovi.
ICT 2 – 3 – 24 HV Johan Sebastian Bach
JOHANN SEBASTIAN BACH.
SVĚTOVÉ HUDEBNÍ BAROKO
ZŠ A MŠ BOHUMÍN TŘ. DR. E. Beneše 456 okres Karviná, příspěvková organizace Digitální učební materiály ŠIII/2 HUDEBNÍ VÝCHOVA.
Johann Sebastian Bach Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“ Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové.
Druhy skladeb a hudební formy
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_356_Hudební formy AUTOR: Mgr. Markéta Lyková ROČNÍK, DATUM:
HUDBA V BAROKU.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_351_Hudba v období baroka AUTOR: Mgr. Markéta Lyková RO Č.
ICT – 2 – 3 – 23 HV Wolfgang Amadeus Mozart
-co je to fuga? : polyfonní instrum. skladba/varhanní/
ICT – 2 – 3 – 28 HV - Bohuslav Martinů
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Název: VY_32_inovace_HV6789_03 Oblast: Hudební výchova Stručná anotace: Materiál je určen k seznámení žáků s rysy romantické hudby a v druhé části se zaměřuje.
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
Mgr. Jakub Tomala. Obsah Motivační skladby a text Úvod – ze skladatelova života Výmar Köthen Lipsko Zajímavosti, závěr.
Vrcholné baroko Mgr. Jakub Tomala.
Gymnázium Židlochovice Hudební výchova sekunda
JOHANN SEBASTIAN BACH.  Název školy: Základní škola Francova Lhota  Autor: Mgr. Lada Martinková  Název: VY_32_INOVACE_06_Johann Sebastian Bach  Číslo.
6. částBAROKO ICT 2 – Financováno z prostředků ESF a státního rozpočtu ČR.
ŠkolaZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň AutorMgr. Zdeňka Pecková Číslo VY_32_INOVACE_3432 NázevGeorg Friedrich Händel Téma hodinyŽivot a dílo G. F.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Uherský Ostroh AUTOR: Mgr. Ladislava Hurábová NÁZEV: VY_32_INOVACE_13_HV_04 TEMA: Dějiny hudby - BAROKO ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/
ČESKÉ HUDEBNÍ BAROKO. BAROKO - ÚVOD -je název uměleckého slohu ovlivňujícího všechny druhy umění -v hudbě se uplatňovalo od konce 16. do poloviny 18.století.
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
AUTOR: Mgr. Bedřiška Koželuhová NÁZEV: VY_32_INOVACE_6B_03
Gymnázium Židlochovice kvarta
Dějiny evropské hudby BAROKO Skladatelé Evropa Čechy úkoly
Test k ověření znalostí z HV
Johann Sebastian Bach VY_32_INOVACE_I-A-07.
ČESKÝ HUDEBNÍ KLASICISMUS
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Zdeňka Pecková Číslo
Dějiny hudby a její osobnosti
HUDEBNÍ VÝCHOVA – 9. ROČNÍK
Jaký je rozdíl mezi vokální a instrumentální polyfonií?
Prezentace Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Zdeňka Pecková Číslo
Antonio Lucio Vivaldi Benátky – Vídeň.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Název školy: ZŠ Průhonice
HUDEBNÍ VÝCHOVA – 9. ROČNÍK
Název: Středověká hudba VY_32_inovace_HV6789_13 Oblast: Hudební výchova Stručná anotace: Materiál je určen k seznámení žáků s hudbou období středověku,
VY 32 INOVACE 543.
Dějiny hudby a její osobnosti
Johann Sebastian Bach Eisenach – Lipsko
Baroko 17. a 18. století.
Transkript prezentace:

Autor: Mgr. Hana Kalousková Název: Barokní hudba VY_32_inovace_HV6789_16 Autor: Mgr. Hana Kalousková Oblast: Hudební výchova Stručná anotace: Materiál je určen k seznámení žáků s hudbou období baroka, se soudobými hudebními skladateli a pojmy pojícími se k hudbě tohoto období, materiál je doplněn hudebními ukázkami, které dokumentují charakter tehdejší hudby, v závěru se materiál zaměřuje na poslech ukázek a plnění úkolů na základě poslechu Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Individualizace a inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost

Hudba období baroka 17. – 18.století (1600 - 1750)

Znaky hudby: V hudbě se promítá citovost a víra Obliba taneční hudby Rozvoj a zdokonalení instrumentální hudby Vznik prvních orchestrů Vícehlasé skladby i jednohlasé skladby s doprovodem Ustálení nových tónin dur a moll Klenutá a zdobená melodie Terasovitá dynamika – (slabě, silně - střídání orchestrů) Vznik nových hudebním forem (koncert, fuga, suita, opera)

Nové hudební formy: Koncert – skladba pro sólový hudební nástroj nebo skupinu hudebních nástrojů a orchestr Fuga – vícehlasá (polyfonní) skladba založená na principu imitace (opakování melodické linky v dalších hlasech) Suita – sólová nebo orchestrální skladba s tanci Opera – hudební drama, první operní divadlo vzniklo v Itálii – Benátkách, později se stalo módní záležitostí, každé velké město mělo svoje operní divadlo, bylo velice nákladné – kulisy, kostýmy atd.

Nejvýznamnější evropští hudební skladatelé: Antonio Vivaldi Georg Friedrich Händel Johann Sebastian Bach

Antonio Vivaldi (1678 – 1741) Italský hudební skladatel, kněz, houslista Působil jako houslista, učitel hudby, kapelník Skládal opery, oratoria, kantáty, koncerty Proslul souborem houslových koncertů Čtvero ročních dob (použil v nich zvukomalbu), který věnoval českému šlechtici Václavu Morzinovi Nějakou dobu žil i v Praze, psal skladby na objednávku pro pražské šlechtice

Georg Friedrich Händel (1685 – 1759) Německý skladatel česko-slezského původu Studoval práva, nakonec se ale věnoval pouze hudbě Působil jako varhaník, cembalista, učitel hudby, houslista hamburského orchestru Nějakou dobu působil v Itálii Odjel do Anglie, kde se stal královským dvorním skladatelem Nejznámější dílo: oratorium Mesiáš, Hudba k ohňostroji, Vodní hudba

Johann Sebastian Bach (1698 – 1750) Německý skladatel Jeho hudba byla několik desetiletí zapomenuta, znovu ji objevil F. Mendelssohn-Bartholdy v 19. stol. V 10 letech osiřel, staral se o něj bratr - hudebník Ke konci života oslepl Nejznámější dílo: Braniborské koncerty, Mše h moll, Dobře temperovaný klavír, Umění fugy, Toccata a fuga d moll

Poslech ukázky: Ukázka č.1 http://www.youtube.com/watch?v=3Nvg8eQnjPs Urči, zda se jedná o hudbu určenou a) k tanci, b) k poslechu Které hudební nástroje hrají téma v úvodu a které ve střední části skladby? Jedná se u ukázku a) vokální, b) instrumentální, c) vokálně-instrumentální Hudba je určená především k tanci. V úvodu – celý orchestr, pak dechové nástroje- trubky, lesní rohy, ve střední části – hoboje, smyčcové nástroje. Ukázka je instrumentální.

Ukázka č.2 http://www.youtube.com/watch?v=gOSnaswpdc0 Jaká je nálada ukázky? Charakterizuj její dynamiku. Kolikrát se opakuje hudební téma? Nálada radostná, veselá, slavnostní, bezstarostná atd., jedná se opět o ukázku taneční. Dynamika „terasovitá“ – střídá se větší a menší orchestr (silně – slabě). Téma se opakuje třikrát.

Použité zdroje: Obrázky: A. Vivaldi http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/b/bd/Vivaldi.jpg/225px-Vivaldi.jpg G. F. Händel http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/3/3d/Haendel.jpg/225px-Haendel.jpg J. S. Bach http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/b/b5/Bach.jpg/225px-Bach.jpg Ukázky: Händel – Vodní hudba http://www.youtube.com/watch?v=3Nvg8eQnjPs Händel - Hudba k ohňostroji http://www.youtube.com/watch?v=gOSnaswpdc0