Přístup k databázím z WWW

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zoner Foto Studio Bohumil Bareš.
Advertisements

Webové rozhraní pro datové úložiště
Přístup k databázím z WWW
A5M33IZS – Informační a znalostní systémy Dotazovací jazyk SQL - I.
CSS a HTML 5. HTML 5 HTML5 je nová verze specifikace značkovacího jazyka HTML, která přináší podstatné změny v technologiích webových stránek. HTML5 umožňuje.
HYPERTEXT PREPROCESSOR. JAZYK PHP. Jazyk PHP (Hypertext PreProcessor) je intepretovaný jazyk určený pro web. Je celkem jednoduchý, snadno přenositelný.
Přednáška č. 5 Proces návrhu databáze
Microsoft SQL server Databázový systém. Úvod  aktuální verze na trhu je MS SQL  verze: plná komerční - Enterprise Edition pro vyzkoušení volně.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Vodárenská 2115 Autor: Mgr. Ilona Sadílková Materiál: VY_32_INOVACE_ICT34.11 Téma: Windows Číslo projektu:
PROGRAMOVACÍ JAZYKY (c) Tralvex Yeap. All Rights Reserved.
Základy práce s počítačem – lekce V.
Tvorba webových aplikací
MySQL - Vytvoření nové tabulky  create table jméno_tabulky (jméno_položky typ_položky,... ) Přehled nejběžnějších datových typů Přehled nejběžnějších.
Petr Šetka, MVP Exchange, MCSE:Messaging, MCT Windows Small Business Server 2003 R2.
Tabulkový procesor.
Štěpán Lískovec, 4.A.  =základní programové vybavení počítače (tj.software)  hlavní úkol:  A, zajistit uživateli možnost ovládat PC  B, vytvořit pro.
FTP – přenos souborů Tato služba se používá pro přenos souborů pomocí přenosového protokolu FTP. Pro tuto službu existují speciální klienti, kteří se dokáží.
Internet, WWW, HTML a spol.. Hlavní zásady inženýrství reprodukovatelnost měřitelnost a parametrizovatelnost přenositelnost typizace a standardizace dokumentace.
PHP – Základy programování
Tomáš Urych, ESO9 Intranet a.s.
Obhajoba diplomové práce
TEXTOVÝ EDITOR.
Internet.
Celní služby 2000 Radek Sedláček TranSoft a.s Radek Sedláček TranSoft a.s
Jazyk PHP Programovací jazyk PHP (Hypertext preprocessor) je skriptovací jazyk, který běží na straně serveru. KLIENT - SERVER Server posílá do vašeho počítače.
Návrh a tvorba WWW Přednáška 5 Úvod do jazyka PHP.
Internet.  Celosvětový systém propojených počítačů  Funkce  Sdílení dat  Elektronická pošta.
AJAX nejmodernější webová technologie… seminář pro učitele ZŠ a SŠ Mgr. Marek Osuchowski Ostravská univerzita © 2011.
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUM VY_32_INOVACE_01B16 Autor Ing. Jiří Kalousek Období vytvoření březen.
PHP PHP a MySQL - 15 Mgr. Josef Nožička IKT PHP
Copyright (C) 2000 Vema, a. s.1 V3 klient Michal Máčel Provozní integrace G2, HR/Win a internetu.
Elektronický registr oznámení Zpracoval(a): Mgr. František Rudecký
INTERNET – struktura, fungování a přehled využití
CMS Moodle Petr Korviny Témata příspěvku úvod o CMS Moodle úvod o CMS Moodle tvorba kurzu tvorba kurzu správa kurzu (z pohledu lektora,
2 Fučíková Sylvie HR/Win – moderní technologie pro osvědčené aplikace.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_PSK-4-16.
2 Petr Žitný znalosti.vema.cz 3 Báze znalostí Nová služba zákazníkům ▸Báze naplněná informacemi, ke které mají uživatelé přímý přístup Základní cíl ▸Poskytovat.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Počítačové sítě Informatika – 7. ročník
PHP PHP - úvod - 02 Mgr. Josef Nožička IKT PHP
Úvod do PHP IZI 228.
Posouzení možnosti využití ArcIMS pro prezentaci rozsáhlých rastrových dat Diplomová práce Vedoucí: Dr. Ing. Bronislava Horáková Zpracovatel:Tomáš Ježek.
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUM VY_32_INOVACE_01B13 Autor Ing. Jiří Kalousek Období vytvoření březen.
Základní obeznámení s jazykem SQL Databázové systémy.
Internet.
Windows XP a live distribuce Knoppix, Danix apod
Přístup k databázím z WWW PHP+MySQL. Síť WWW je v současné době místem pro dynamické, často databázemi řízené webové aplikace. Tvorba webového serveru.
Delphi a databáze MS SQL Server.
Vzdálená správa Tomáš Kalný.
INTERNET.
SIMPLE freehosting UNIVERZITA PARDUBICE Fakulta elektrotechniky a informatiky projekt pro ISPWE.
PHP Programy pro tvorbu WWW stránek - 01
Jan Růžička, Leden /01/05 Proč pro prezentaci prostorových dat využívat nástrojů WWW Nízké náklady na vybavení klientského počítače Snadné zvýšení.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
HYPERTEXT PREPROCESSOR. JAZYK PHP. VYUŽITÍ JAZYKA Programování dynamických internetových stránek a webových aplikací vytvoření šablony webu kniha návštěv.
Stanice v síti učební texty pro deváté ročníky ZŠ.
Název školy: Autor: Název: Číslo projektu: Název projektu: SŠ spojů a informatiky Tábor Tomáš Jansa VY_32_INOVACE_OV10 CZ.1.07/1.5.00/ Moderní škola.
GORDIC ® spol. s r. o. Prvotní spuštění aplikace Gordic DSO - ISDSlite Nástroje pro snadnou správu Datových zpráv z Informačního systému Datových schránek.
 = jedná se o vzájemné propojení lokálních počítačových sítí pomocí vysokorychlostních datových spojů  vznikl spojením mnoha menších sítí  v každé.
Internet (služby Internetu, WWW) Služby Internetu WWW (World Wide Web) – dnes nejrozšířenější služba; spoustě lidí splývá s Internetem jako takovým WWW.
Unix a Internet 9. Samba © Milan Keršlágerhttp:// Obsah: ●
Audit a řešení problémů v počítačové síti. Rozdělení údržby 1. Vzdálený dohled a monitoring celé sítě 2. Pravidelné prohlídky jedním přiděleným servisním.
HYPERTEXT PREPROCESSOR. JAZYK PHP. VYUŽITÍ JAZYKA Programování dynamických internetových stránek a webových aplikací vytvoření šablony webu kniha návštěv.
Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Jihlava Šablona 32 VY_32_INOVACE_034.ICT.34 Tvorba webových stránek – PHP technologie.
Internet – pojmy, služby
SW pro správu PC, aplikační SW, licence
Šablona 32 VY_32_INOVACE_038.ICT.34
Propojování sítí (1) Propojování sítí je možné realizovat, např. pomocí: Repeater: zesilovač, který předává veškeré informace z jedno-ho síťového segmentu.
Přednáška 4 MySQL.
Web Application Scanning
Transkript prezentace:

Přístup k databázím z WWW MySQL server

Co je MySQL? MySQL (vyslovuje se „maj es kjú el“) je nejoblíbenější databázový systém s veřejným zdrojovým kódem. MySQL nabízí vysoký výkon, přenositelnost, spolehlivost, přiměřenou dobu zaučení za minimální náklady. Aplikace byla vyvinuta a je udržovaná švédskou společností MySQL AB. Jde o systém správy databází určený pro relační databáze (RDBMS – relational database management system). Relační databáze je kolekcí vzájemně provázaných dat – k ukládání informací používá tabulky.

Co je PHP? PHP – Personal Home Page. Technologii vytvořil v r. 1994 Rasmus Lerdorf. PHP se označuje jako „vložený skriptovací jazyk“ – znamená to, že je-li vložen do HTML, lze jej přímo interpretovat v kódu HTML. PHP je technologie nezávislá na platformě, je určena pro servery – vše, co se v kódu PHP odehrává, se odehrává na serveru, nikoli na klientském počítači. Jazyk PHP lze používat na většině operačních systémů (Windows, Unix, Linux, Macintosh). Oficiální webovou aplikaci lze najít na stránkách www.php.net.

Jak funguje propojení PHP+MySQL? Začleněním databáze do webové aplikace lze určitá data generovaná PHP načítat z databáze MySQL. Obsah stránek přestává být statický (napevno zapsaný) a stává se flexibilním. To je pak klíčem k dynamickým webovým prezentacím. Oficiální webovou aplikaci lze najít na stránkách www.mysql.com.

Server Klient PHP MySQL Požadavek skriptu Požadavek na URL adresu dotaz PHP MySQL data HTML HTML

Potřebné softwarové vybavení Abychom mohli vyzkoušet práci se síťovými verzemi databázových systémů bez ohledu na používaný operační systém, budeme k tomu potřebovat: software webového serveru (např. Apache, Xitami, IIS ) – budeme používat Apache, PHP, MySQL, webový prohlížeč – (Internet Explorer, Netscape Navigator, Mozilla, Opera …), textový editor, nebo integrované vývojové prostředí, v případě používání vzdáleného serveru – aplikaci umožňující FTP přenosy.

Vše se může pořídit prakticky zadarmo – Apache, PHP i MySQL jsou produkty s veřejně přístupným kódem – open source. Máme-li počítač, stačí pouze stáhnout nezbytný software z internetu a nainstalovat jej dle předpisu. Počítač pak může sloužit jednak jako klient a jednak jako server. Je možné si předplatit službu WEBHOSTING (využívání prostoru na serveru poskytovatele). Při výběru poskytovatele je důležité, zda lze na daném serveru spouštět aplikace PHP a využívat databáze MySQL.

Jak pracuje Webový server? Na server lze pohlížet ze dvou úhlů: 1. Server jako vybraný stroj, na kterém je nainstalovaný databázový systém a na jeho discích jsou uložena naše data. 2. Server jako proces (program), který běží na zvoleném počítači, který obsluhuje jednotlivé požadavky klientů. Klienti zadávají SQL příkazy a server tyto příkazy nad databází vykonává. Klientem pak může být konkrétní databázová aplikace, nebo také řádkový terminál.

Software Pokud chceme vyvíjet webové aplikace na svém vlastním serveru (domácím počítači), bude nutné nejdříve nainstalovat nezbytný software. Byl vybrán nástroj: Uniform Server Je to volný produkt a neobsahuje komerční přístup! Nepotřebuje instalaci, stačí nakopírovat! 1. Download z adresy: www.uniformserver.com 2. Rozbalení UniServer.zip - uložený na síťovém disku P:/Common/Board/Databazove Systemy

Instalace – verze 3.5 1. Na přístupné místo (např. na lokálním disku) rozbalíme soubor UniServer.zip – uložený na P:/Common/Board/Databazove Systemy Požadavky systému:- Windows 95, 98, ME, NT, 2000 nebo XP; - podpora protokolu TCP/IP. Uzpůsobení serveru Apache: - zapnout TCP/IP protokol (nemáte-li síťovou kartu, nainstalujte jakýkoli).

Instalace – verze 3.5 2. Použití: spustit program Server_Start .bat (vytvoří se automaticky disk W:\ - bude se chovat jako server), nebo Disk Start.vbs (lze vybrat disk, který se bude chovat jako server), připojí http://localhost/apanel/. (nebo po úpravě http://localhost:8000/apanel/) 3. Pro správné ukončení práce je potřeba z hlavního menu vybrat "Shutdown Server", nebo spustit soubor Stop.bat – zastaví práci MySQL i Web Serveru .

Definovaní uživatelé MySQL Po instalaci softwaru bývá automaticky vytvořen uživatel root, který má nastavené heslo root a nastavená všechna privilegia – oprávnění k vykonávání příkazů v databázích. Mimo uživatele root je vytvořen ještě uživatel pma, který nemá žádná privilegia ani heslo. Možnost nastavení: Admin Panel Configuration Private Server Cofiguration Informacemi o vytvoření nového uživatele, vytvoření a změně hesla uživatele, nastavení privilegii uživatelům se budeme zabývat v dalších kapitolách.

Možnost nastavení konfigurace Z hlavního menu vybereme volbu: Apache configuration

Možnost nastavení konfigurace Z hlavního menu vybereme volbu: PHP configuration

Testování instalace - PHP 1.Vytvořte v textovém editoru následující dokument PHP 2. Uložte soubor jako phpinfo.php 3. Přeneste jej na webový server – tj. na disk w:/www 4. Ověřte správnost kódu ve svém prohlížecí – na web serveru spusťte phpinfo.php Funkce phpinfo( ) vrací konfigurační informace o instalaci jazyka PHP v přehledné tabulce.

Propojení PHP+MySQL 1.Vytvořte v textovém editoru následující dokument PHP 2. Uložte soubor jako mysql_test.php 3. Přeneste jej na webový server – tj. na disk w:/www 4. Ověřte správnost kódu – spusťte jej na web serveru 5. Je-li skript schopen připojení k serveru, zobrazí se text

6. V případě, že se připojit nemůže, zobrazí zprávu Pokud se skript PHP nemůže připojit k serveru MySQL, jedná se většinou o problém s oprávněními uživatelů. Je potřeba zkontrolovat uživatelské jméno, heslo a počítač, z kterého se připojujeme (hostitel).

Práce s monitorem MySQL Častým způsobem komunikace se serverem MySQL (kromě skriptů PHP) je monitor mysql (nebo klient mysql). Klientskou aplikaci mysql spustíme prostřednictvím příkazového řádku z adresáře usr/local/mysql/bin: mysql –u root –p (heslo)root Ukončení práce s monitorem: Exit nebo Quit

Vytvoření databáze CREATE DATABASE název_databáze; Výpis seznamu existujících databází na serveru MySQL: SHOW databases; Výběr databáze, kterou chceme používat: - moje_db USE moje_db;

Vytvoření tabulky CREATE TABLE název_tabulky ( jméno_sloupce1 TYP [integritní omezení], jméno_sloupce2 TYP [integritní omezení], ...); TYP: datový typ pole (sloupce) - číslo – INT , FLOAT(m,d) - text - TEXT, CHAR(n) - datum a čas – DATE, TIME Integritní omezení: omezení hodnoty prvku pole (sloupce) - NULL nebo NOT NULL - UNIQUE - PRIMARY KEY - UNSIGNED - Nemusí se definovat!

Vytvoření tabulky Ověření existence vytvořené tabulky a jeji struktury: SHOW TABLES; DESCRIBE název_tabulky; nebo SHOW COLUMNS FROM název_tabulky;

Přejmenování tabulky Odstranění tabulky Odstranění databáze Změna názvu tabulky je možná v MySQL následovně: RENAME TABLE starý_náz_tabulky TO nový_náz_tabulky; Odstranění tabulky DROP TABLE název_tabulky; Pokud provedeme příkaz DROP TABLE, tak přijdeme o všechna data, která v mazané tabulce byla uložena. Odstranění databáze DROP DATABASE název_databáze; Pokud provedeme příkaz DROP DATABASE, tak přijdeme o všechny tabulky a data, která v databáze byla uložena.

Zadání cv.2: Vytvořte databázi SPORITELNA, která bude obsahovat tabulky: Clovek: rod_cislo, jmeno, prijmeni, ulice, PSC, mesto Ucet: cis_uctu, stav, vlastnik, pobocka Pobocka: nazev, jmeni Navrhněte pro jednotlivá pole vhodné datové typy. Přejmenujte tabulku CLOVEK na KLIENT. Vytvořte novou tabulku ZMENA_UCTU, navrhněte pro ni vhodná pole a datové typy. Zobrazte strukturu tabulky ZMENA_UCTU. Odstraňte tabulku POBOCKA. Zobrazte všechny tabulky v databáze SPORITELNA. Zobrazte všechny databáze na MySQL Serveru. Zobrazte tabulky databáze FIRMA.