Seminář Cesty k omezení lichvy

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PLAYBOY Kalendar 2007.
Advertisements

Insolvenční zákon jako řešení problému osobního předlužení občanů z pohledu insolvenčního správce Senát Parlamentu ČR
Produkce odpadů 2002 – 2007 obce ORP Šumperk
Téma: SČÍTÁNÍ A ODČÍTÁNÍ CELÝCH ČÍSEL 4 Vytvořila: Mgr. Martina Bašová VY_32_Inovace/1_028.
Celkově mají Češi půjčeno kolem 800 miliard korun, z toho přes 650 miliard u bank. S rostoucím počtem půjček však narůstá také množství lidí, kteří mají.
Využití ICT technologií pro posílení ekonomické a finanční gramotnosti
TEORIE ROZHODOVÁNÍ A TEORIE HER
1. cvičení úrokování.
Sídliště Dukla - Pardubice
*Zdroj: Průzkum spotřebitelů Komise EU, ukazatel GfK. Ekonomická očekávání v Evropě Březen.
NEJLEPŠÍ KVALITOU PENĚZ JE JEJICH KVANTITA Aktivní správa peněžních prostředků ATLANTIK AM Akciové trhy
MINISTRANTI NAPAJEDLA
Ručně vyráběný kalendář 2014 »» výsledky hlasování ««
, Křesťan a práce, EAPN ČR Následky dluhů, prevence zadlužování a insolvenční zákon pohledem Poradny při finanční tísni, o.p.s. Praha.
Násobíme . 4 = = . 4 = = . 4 = = . 2 = 9 .
Elektrický obvod a jeho části
Vizualizace projektu větrného parku Stříbro porovnání variant 13 VTE a menšího parku.
ČLOVĚK A JEHO SVĚT 2. Ročník - hodiny, minuty Jana Štadlerová ŽŠ Věšín.
Dělení se zbytkem 3 MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA
MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA reg. č.: CZ.1.07/1.4.00/ Základní škola, Šlapanice, okres Brno-venkov, příspěvková organizace Masarykovo nám.
Vyhodnocení dotazníkových šetření prováděných na veletrhu GAUDEAMUS Přípravný výbor – Slavonice Přípravný výbor – Slavonice
ANALÝZA POTŘEB, MOTIVACE A FIREMNÍ PÉČE O ZAMĚSTNANCE VE VYBRANÝCH NZDM PARDUBICKÉHO KRAJE BAKALÁŘSKÁ PRÁCE Autor: Bc. Kejzlarová Šárka, DiS. Sběr dat:
Získávání informací Získání informací o reálném systému
Projekt PŘEDPOVĚĎ POČASÍ. projekt PŘEDPOVĚĎ POČASÍ.
Dělení se zbytkem 6 MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA
Dělení se zbytkem 5 MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Integrace romské komunity v Moravskoslezském.
VÝPOČTY POJISTNÝCH ČÁSTEK V INFLAČNÍ PROSTŘEDÍ
projekt PŘEDPOVĚĎ POČASÍ předpověď počasí na 13. května 2014.
Projekt PŘEDPOVĚĎ POČASÍ. projekt PŘEDPOVĚĎ POČASÍ.
Vzdělávání finanční gramotnosti dospělých
Domácnosti na úvěrovém trhu Monika Němečková Oddělení vnějších vztahů.
© NSZM ČR1 Zdravá města, regiony, kraje – cesta ke zdravému rozvoji Oucmanice, 5. června 2007.

Projekt PŘEDPOVĚĎ POČASÍ. Předpověď počasí na
Transakční náklady českých ekonomických subjektů…
Online prodeje jako součást multikanálového přístupu v praxi
52_INOVACE_ZBO2_1364HO Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj vzdělanosti.
předpověď počasí na 14. května 2009 OBLAČNOST 6.00.
Název materiálu: OPAKOVÁNÍ 1.POLOLETÍ - OTÁZKY
Kouzlo placeného poradenství!
Zásady pozorování a vyjednávání Soustředění – zaznamenat (podívat se) – udržet (zobrazit) v povědomí – představit si – (opakovat, pokud se nezdaří /doma/)
Říjen 2012VY_32_INOVACE_EKO_ Autory materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Ing. Dana Gebauerová a Ing. Romana Venclíková. Střední.
Cvičná hodnotící prezentace Hodnocení vybraného projektu 1.
Projekt PŘEDPOVĚĎ POČASÍ. projekt PŘEDPOVĚĎ POČASÍ.
EDITOR BY: SPRESS 15. ledna ledna ledna 2015.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není – li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Spotřebitel na finančním trhu Eva Zamrazilová Členka bankovní rady a vrchní ředitelka ČNB ČSE 22. září 2010.
VÍTEJTE V NAŠÍ ONLINE PORADNĚ! Váš poradce:David Kříž telefon: www: Poradna Lepší kondice.
Číslo projektu CZ.1.07/1.500/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_03_GRAMOTNOST Název školy Táborské soukromé gymnázium, s. r. o. Tábor Autor Mgr. Zdeněk.
VZDĚLÁVÁNÍ ÚČASTNÍKŮ KOMUNITNÍHO PLÁNOVÁNÍ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB VE SPRÁVNÍCH OBVODECH HL. MĚSTA PRAHY.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
Téma: ABSOLUTNÍ HODNOTA CELÝCH ČÍSEL 2
Název materiálu: OPAKOVÁNÍ 1.POLOLETÍ - OTÁZKY
1 Celostátní konference ředitelů gymnázií ČR AŘG ČR P ř e r o v Mezikrajová komparace ekonomiky gymnázií.
TEST 17. POLITOLOGIE
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Ovoce a zelenina Svět kolem nás
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
1 Sociální a zdravotní centrum Letiny, s. r. o. Pohled zvenčí.
Autor: Ondřej Šimeček Verze: 1.1.3
Protidluhové poradenství Most, Duchcov Výzkum v Duchcově – 2011 KVANTITATIVNÍ ČÁST STUDIE – ANKETNÍ ŠETŘENÍ.
Osobní bankrot - Insolvence -
Zadluženost domácností a její dopady na ekonomiku ČR
ZA ETICKÉ PŮJČKY Člověk v tísni, o.p.s.. OBSAH 1) Etické perspektivy 2) Sankční model - Proficredit 3) IPU - parametry 4) Souhrnný index 5) Výsledky 6)
Finanční gramotnost: Půjčky a úvěry. PROČ CHTÍT VĚDĚT VÍC … 03 Půjčky a úvěry 2 „Odměna za to, že se člověk vyzná je obrovská. A tresty za neznalost finanční.
23. září 2016 Praha Aktuální situace zadluženosti české společnosti, dopady na jednotlivce a domácnosti Konference Zadluženost české společnosti a související.
Vytváření sítí dluhového poradenství 03/2014 Magda Besedová.
Finanční gramotnost: Půjčky a úvěry.
Transkript prezentace:

Seminář Cesty k omezení lichvy Zkušenosti s řešením dluhových pastí Poradny při finanční tísni, o.p.s. Seminář Cesty k omezení lichvy 3. dubna 2017, Praha

Obsah přednášky Informace o Poradně při finanční tísni, o.p.s. - jaké služby poskytujeme, jaké neposkytujeme, jak je poskytujeme Data - zadluženost očima poradců, z pohledu klientů Příklady z poradenské praxe Dostupné analýzy, otázky k zamyšlení Informace o PORADNĚ PŘI FINANČNÍ TÍSNI, o.p.s.

Jaké služby poskytujeme poskytujeme poradenství týkající se těžké finanční situace klienta a hledáme právně a ekonomicky nejvhodnější řešení jeho finančních problémů pomáháme při prevenci vzniku tíživé finanční situace pomáháme při komunikaci s věřiteli, soudy či exekutory Informace o PORADNĚ PŘI FINANČNÍ TÍSNI, o.p.s.

Jak služby poskytujeme bezplatně - a to za všech okolností nestranně - neupřednostňujeme zájmy žádného účastníka, naší snahou je najít nejlepší řešení pro všechny diskrétně - s osobními údaji nakládáme plně v souladu se zákonem č. 101/2000 Sb. o ochraně osobních údajů nezávisle – naše poradenství probíhá nezávisle na jakýchkoli jiných institucích Informace o PORADNĚ PŘI FINANČNÍ TÍSNI, o.p.s.

Zadluženost očima poradců Za rok 2008 byl celkový počet klientských kontaktů 4 120 20 – 25 % PRVOKONTAKTŮ SE NÁSLEDNĚ TRANFORMUJE DO VÍCEČETNÝCH KONTAKTŮ S JEDNÍM A TÝMŽ KLIENTEM. Data PORADNY PŘI FINANČNÍ TÍSNI, o.p.s.

Zadluženost očima poradců Forma kontaktu 20 – 25 % PRVOKONTAKTŮ SE NÁSLEDNĚ TRANFORMUJE DO VÍCEČETNÝCH KONTAKTŮ S JEDNÍM A TÝMŽ KLIENTEM. Data PORADNY PŘI FINANČNÍ TÍSNI, o.p.s.

Zadluženost očima poradců Průměrná výše celkového dluhu [tis. Kč] 20 – 25 % PRVOKONTAKTŮ SE NÁSLEDNĚ TRANFORMUJE DO VÍCEČETNÝCH KONTAKTŮ S JEDNÍM A TÝMŽ KLIENTEM. Data PORADNY PŘI FINANČNÍ TÍSNI, o.p.s.

Zadluženost očima poradců Věřitelské skupiny dle počtu případů 20 – 25 % PRVOKONTAKTŮ SE NÁSLEDNĚ TRANFORMUJE DO VÍCEČETNÝCH KONTAKTŮ S JEDNÍM A TÝMŽ KLIENTEM. Data PORADNY PŘI FINANČNÍ TÍSNI, o.p.s.

Zadluženost očima poradců Klient dle výše příjmu 20 – 25 % PRVOKONTAKTŮ SE NÁSLEDNĚ TRANFORMUJE DO VÍCEČETNÝCH KONTAKTŮ S JEDNÍM A TÝMŽ KLIENTEM. Data PORADNY PŘI FINANČNÍ TÍSNI, o.p.s.

Zadluženost očima poradců Klient dle vzdělání 20 – 25 % PRVOKONTAKTŮ SE NÁSLEDNĚ TRANFORMUJE DO VÍCEČETNÝCH KONTAKTŮ S JEDNÍM A TÝMŽ KLIENTEM. Data PORADNY PŘI FINANČNÍ TÍSNI, o.p.s.

Zadluženost očima poradců Jak dlouho klient pociťuje předlužení 20 – 25 % PRVOKONTAKTŮ SE NÁSLEDNĚ TRANFORMUJE DO VÍCEČETNÝCH KONTAKTŮ S JEDNÍM A TÝMŽ KLIENTEM. Data PORADNY PŘI FINANČNÍ TÍSNI, o.p.s.

Zadluženost očima poradců Klient podle typu příjmu 20 – 25 % PRVOKONTAKTŮ SE NÁSLEDNĚ TRANFORMUJE DO VÍCEČETNÝCH KONTAKTŮ S JEDNÍM A TÝMŽ KLIENTEM. Data PORADNY PŘI FINANČNÍ TÍSNI, o.p.s.

Zadluženost z pohledu klientů Důvody platební neschopnosti 20 – 25 % PRVOKONTAKTŮ SE NÁSLEDNĚ TRANFORMUJE DO VÍCEČETNÝCH KONTAKTŮ S JEDNÍM A TÝMŽ KLIENTEM. Data PORADNY PŘI FINANČNÍ TÍSNI, o.p.s.

Zadluženost z pohledu klientů Nejčastější témata k řešení: Exekuce Problém se splácením Oddlužení (osobní bankrot) Zadlužení obecně Ins. správce Konsolidace úvěrů Rozhodce Restrukturalizace Ručení (spoludlužnictví) Konkrétní firma Obsah smluv Dluhy z podnikání Data PORADNY PŘI FINANČNÍ TÍSNI, o.p.s.

Příklady z poradenské praxe Klient A, č. příjem 18 tis. CZK PŘÍKLADY Z PRAXE

Příklady z poradenské praxe Klient B, č. příjem 26 tis. CZK PŘÍKLADY Z PRAXE

Příklady z poradenské praxe Klient C, č. příjem 16,6 tis. CZK PŘÍKLADY Z PRAXE

Příklady z poradenské praxe Klient D, č. příjem 13,6 tis. CZK PŘÍKLADY Z PRAXE

Klient E, č. příjem 21 tis. CZK Příklady z poradenské praxe Klient E, č. příjem 21 tis. CZK PŘÍKLADY Z PRAXE

Dostupná data a analýzy Zdroj: Člověk v tísni DOSTUPNOST DAT

modelová půjčka 30 tis. na rok Dostupná data a analýzy kalkulačka na www ověřování bonity modelová půjčka 30 tis. na rok RPSN anuita zaplatí 1 ČSOB Ano ano 20,0 2710 32520 2 Česká spořitelna Komerční banka 24,7 2774 33288 3 21,9 3007 36084 4 Raiffeisen bank 20,6 2665 31980 5 mBank 2759 33108 Home credit Ne 41,1 2999* 35988 Cetelem 23,7 2800* 33600 Proficredit 33,0 2907 34884 Provident fin. 207,0 4240 50880 Cofidis 32,0 2791 33492 Zdroj: Člověk v tísni DOSTUPNOST DAT

Je lepší půjčku plánovat? Orientujeme se v úvěr. smlouvách? Otázky k zamyšlení Proč se zadlužujeme? Je lepší půjčku plánovat? Orientujeme se v úvěr. smlouvách? Jaká očekáváme rizika? Víme kolik celkem přeplatíme (RPSN)? Známe následky nesplácení závazků? K čemu je bianco směnka? Zkušeností k vzdělání?

Kontakty PORADNY PŘI FINANČNÍ TÍSNI, o.p.s.

800 722 722 222 922 240, 595 532 740 Bezplatná zelená linka: 800 722 722 (v provozu každé pracovní pondělí od 8.30h do 11.30h a od 13.30h do 17.30h) Poradenská linka: 222 922 240, 595 532 740 (v provozu každý pracovní den od 8:00h do 18:00h) Kontakty PORADNY PŘI FINANČNÍ TÍSNI, o.p.s.

Vítkovická 1 (ÚAN), Ostrava email: poradna@financnitisen.cz www.financnitisen.cz Adresa: Americká 22, Praha 2 Vítkovická 1 (ÚAN), Ostrava Kontakty PORADNY PŘI FINANČNÍ TÍSNI, o.p.s.

Děkuji za pozornost David Šmejkal 20 – 25 % PRVOKONTAKTŮ SE NÁSLEDNĚ TRANFORMUJE DO VÍCEČETNÝCH KONTAKTŮ S JEDNÍM A TÝMŽ KLIENTEM.