Přemysl PAVKA EKOTOXA s.r.o., pracoviště Olomouc Hálkova 2, 779 00 Olomouc GIS V PRAXI ZEMĚDĚLSKÉHO PODNIKU GIS – LEHKÝ PRŮLET.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ZÁKLADY GEOGRAFICKÝCH INFORMAČNÍCH SYSTÉMŮ
Advertisements

Objednatel Cíl projektu Dokumentace Technologie Aktualizace a správa dat Publikace dat DIGITÁLNÍ MAPA PRAHY Petr Šebesta.
systém pro sběr, organizaci, analýzu a syntézu dat
GEOGRAFICKÝ INFORMAČNÍ SYSTÉM (GIS) V ZEMĚDĚLSKÉ PRAXI
• Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „Učíme moderně“ Registrační číslo projektu:
 Informací se data a vztahy mezi nimi stávají vhodnou interpretací pro uživatele, která odhaluje uspořádání, vztahy, tendence a trendy  Existuje celá.
Úvod Formát SVG Aplikace sSVGui Ukázka aplikace Závěr.
Průvodce pro prostorové dotazy v systému PostGIS (plugin pro OpenJUMP) Vedoucí: Ing. Jan Růžička.Ph.D. Konzultant: Ing. Aleš Daněk Diplomová práce.
MP Orga, spol. s r.o. MP Orga MP Orga Maestro Informační systém pro správu organizační struktury.
Přemysl PAVKA EKOTOXA s.r.o., pracoviště Olomouc Hálkova 2, Olomouc GIS V PRAXI ZEMĚDĚLSKÉHO PODNIKU GIS – ÚVOD DO ODPOLEDNÍ.
GIS V PRAXI ZEMĚDĚLSKÉHO PODNIKU
GIS V PRAXI ZEMĚDĚLSKÉHO PODNIKU
EKOTOXA s.r.o. Otická 761/37, Opava GIS V PRAXI ZEMĚDĚLSKÉHO PODNIKU CÍL A PROGRAM ŠKOLENÍ SPOLUFINANCOVÁNO EVROPSKOU UNIÍ EVROPSKÝM.
GEOGRAFICKÝ INFORMAČNÍ SYSTÉM (GIS) V ZEMĚDĚLSKÉ PRAXI
NET Genium software pro výstavbu a provoz informačního portálu Martin Vonka
(c) Zdeněk Bergman1 Geografické informační systémy úvod GIS.
Webové mapové služby OGC v praxi Ing. Stanislav Holý RNDr. Štěpán Kafka Help service remote sensing, ISSS
Vývoj aplikace pro mobilní sběr dat Zpracovatel: Vladimír Havlík Vedoucí práce: Ing. Jan Stankovič Ph.D.
Aplikační programy, programovací jazyky, formáty datových souborů
MAPGUIDE OPEN SOURCE - MAPOVÝ SERVER Student: Bc. Martin Soukup Předmět: GEIS Přednášející : R NDr. Tomáš Vaníček, P hD. Datum: Web:
GIS??? Ve státní správě Karel Charvát. GIS?????? Je správné používat v souvislosti s využíváním prostorových informací ve státní správě, ale i v komerčním.
Geoinformační technologie Geografické informační systémy (GIS) Výukový materiál pro gymnázia a ostatní střední školy © Gymnázium, Praha 6, Nad Alejí 1952.
doc. RNDr. František STANĚK, Ph.D.
MISYS ČVUT v Praze Geografické informační systémy Zpracoval: J.Marák.
Marek Mihola fast10.vsb.cz/mihola/vyuka_is.htm
Úvod co to je GIS free GIS využití. Úvod co to je GIS free GIS využití.
Aplikační programy, programovací jazyky, formáty datových souborů
WebMap obecně a praktické ukázky
Technické řešení Mapových služeb Portálu veřejné správy Jiří Kvapil.
Informační systém domů a bytů Havířova Prezentace Bakalářské práce Řešitel:Igor IVAN Vedoucí projektu: doc. Dr. Ing. Jiří Horák.
Posouzení možnosti využití ArcIMS pro prezentaci rozsáhlých rastrových dat Diplomová práce Vedoucí: Dr. Ing. Bronislava Horáková Zpracovatel:Tomáš Ježek.
YELLOWTONSKÝ NÁRODNÍ PARK Interaktivní webová mapa ve formátu SVG Zdeněk HYNEK, Masarykova univerzita
InstantAtlas dynamické webové interaktivní atlasy.
GIS GEOGRAFICKÉ INFORMAČNÍ SYSTÉMY
Datový sklad pro DOPRAVOPROJEKT, s.r.o.
GIS V PRAXI ZEMĚDĚLSKÉHO PODNIKU
Geografické informační systémy. Digitální mapy Rastrové obrázky (například Vektorové obrázky Geografické databáze.
AVT - projekt Tvorba rozhraní pro WMS server. GIS informační systém pro získávání, ukládání, analýzu a vizualizaci prostorových dat součásti: – Hardware.
GIS - úvod Rozcestník internetových stránek s GIS problematikou
Dana Mazancová Databáze Sage ÚK FSS MU, 25. a Ústřední knihovna FSS MU.
Nikola Dynybylová Jediný a jedinečný Sage ÚK FSS MU, Ústřední knihovna FSS MU.
Portál ÚAP MSK (Nástroje pro tvorbu a údržbu ÚAP) Zpracoval: Mgr. Tomáš Kupča Datum:
Kartografie v ArcGIS.
Prezentace diplomové práce
GIS systémy a ArcGIS Engine
Jan Růžička, Leden /01/05 Proč pro prezentaci prostorových dat využívat nástrojů WWW Nízké náklady na vybavení klientského počítače Snadné zvýšení.
Software pro GIS.
Tvorba metainformačního systému pro prostorová data s využitím Internetových technologií Zpracovatel: Tomáš Duchoslav Vedoucí: Dr. Ing. Bronislava Horáková.
Základy VY_30_INOVACE_GR_781. CO JE TO GIMP ? Název vychází ze zkratky GNU Image Manipulation Program, což česky znamená GNU program pro úpravu obrázků.
GIS prostoru haldy a.s. NH Ostrava
Geografické informační systémy. Digitální mapy Rastrové obrázky (například Vektorové obrázky Geografické databáze.
Geoinformatika úvod.
Publikujeme s Autodesk MapGuide v.5.0 Ing. Jan Růžička, Dr. Ing. Jiří Horák VŠB-Technická univerzita Ostrava
Úvod do PostGIS Jan Ježek.
Základy informatiky Aplikační SW Ing. Roman Danel, Ph.D. Institut ekonomiky a systémů řízení Hornicko – geologická fakulta.
Tvorba informačního systému cyklotras Královéhradeckého kraje Zadavatel: Krajský úřad Královéhradeckého kraje Vypracovala: Alice Joštová, G562 Vedoucí.
Geografické informační systémy pojetí, definice, součásti
VYTVÁŘENÍ e-LEARNINGOVÝCH MATERIÁLŮ Přednáší Mgr. Jaromír Kozel
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Operační systém Číslo DUM: III/2/VT/2/2/21 Vzdělávací předmět: Výpočetní technika Tematická oblast: Software.
1 GISáček 2006 GIS v podání Autodesku GISáček 2006 Pavel Robek Tech Data Distribution s.r.o.
CAD V - GIS Mgr. Jiří Čtyroký Ph.D Ing. Martin Šilha.
23. dubna 2013 Krajský úřad Jihomoravsk ého kraj e odbor územního plánování a stavebního řádu aplikační modul geoportálu Jihomoravského kraje „Nástroje.
Geoinformatické modelování RNDr. Blanka Malá, Ph.D.
Mapové servery v lesnictví Připravil: Jakub Štrbík DIPLOMOVÁ PRÁCE Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně LESNICKÁ A DŘEVAŘSKÁ FAKULTA.
Druhy aplikačních programů – rozdělení podle účelu 1
Software Počítače - rozdělení podle účelu
Geografické informační systémy
SOFTWARE II Aplikační software.
GEOGRAFICKÁ KARTOGRAFIE
Geografické informační systémy
Transkript prezentace:

Přemysl PAVKA EKOTOXA s.r.o., pracoviště Olomouc Hálkova 2, Olomouc GIS V PRAXI ZEMĚDĚLSKÉHO PODNIKU GIS – LEHKÝ PRŮLET A OPRÁŠENÍ NABYTÝCH VĚDOMOSTÍ SPOLUFINANCOVÁNO EVROPSKOU UNIÍ EVROPSKÝM ZEMĚDĚLSKÝM FONDEM PRO ROZVOJ VENKOVA Seminář se koná s podporou Programu rozvoje venkova ČR, Opatření I.3.1. Další odborné vzdělávání a informační činnost

GIS V PRAXI ZEMĚDĚLSKÉHO PODNIKU2 GIS – co to je? GIS je Geografický Informační Systém to znamená, že -pracuje s geograficky lokalizovanými daty -pracuje s informací (obecně – databázovou, grafickou,...) -tvoří systém – je to funkční balík programového vybavení, hardware a postupů, které umožňují data -spravovat (importovat, konvertovat, ukládat, editovat), -vizualizovat (není špatné vidět, co tam vlastně mám), -dotazovat (výběr na základě databázové nebo prostorové podmínky – vyber / podle / a udělej s tím něco), -analyzovat (za účelem získání nové informace), -prezentovat (exportovat, tisknout) -archivovat, třídit,...

GIS V PRAXI ZEMĚDĚLSKÉHO PODNIKU3 GIS – proč to je? Jaké jsou jeho hlavní výhody? v porovnání s CAD programy, ruční malůvkou nebo Wordem? -pracuje s databází – objekty v reálu jsou v systému interpretovány jednotlivými prvky (objekty), na něž je navázána databázová informace a které si udržují topologické vazby -umožňuje prvky na základě databázové a/nebo topologické informace klasifikovat, analyzovat, filtrovat, vybírat -umožňuje pracovat s daty v čase a prostoru -umožňuje data editovat (zákres, informace k nim připojené) -zjednodušuje distribuci dat -umožní přijímat rozhodnutí

GIS V PRAXI ZEMĚDĚLSKÉHO PODNIKU4 GIS – jak vypadá? Platformy... na čem to jede a jak to vypadá? -GIS může být vystavěn na lokálním software (desktop GIS), ale též na webové aplikaci -k datům je možné přistupovat lokálně i vzdáleně (internet) -jednotlivé části mohou být různě propracované (import, správa, analýzy, export) -komerční nebo volné aplikace -podpora formátů, konverzní možnosti -WMS -prohlížečky dat

GIS V PRAXI ZEMĚDĚLSKÉHO PODNIKU5 GIS – jak vypadá? ArcGIS Desktop nejrozšířenější komerční GIS software, aktuálně ve verzi rozsáhlé analytické možnosti ve verzích se specializovanými extenzemi -nákladný (dle verze), lokalizovaný (jazykové mutace)

GIS V PRAXI ZEMĚDĚLSKÉHO PODNIKU6 GIS – jak vypadá? MicroStation GeoGraphics -komerční software -pracuje nad CAD aplikací MicroStation

GIS V PRAXI ZEMĚDĚLSKÉHO PODNIKU7 GIS – jak vypadá? Quantum GIS -volně šiřitelný software, zdarma, aktuálně ve verzi (1.2.0 LTS) -základní funkce, s extenzemi i pokročilejší analytické nástroje -částečně lokalizovaný -pro spuštění je třeba mít nainstalovaný balík Microsoft C Runtime Lib.

GIS V PRAXI ZEMĚDĚLSKÉHO PODNIKU8 GIS – jak vypadá? OpenJUMP -volně šiřitelný software, zdarma, aktuálně ve verzi základní funkce, modulární rozšiřování s pomocí extenzí -stabilní, rychlý, postavený na Javě (je třeba mít funkční) -aktuálně pouze anglicky, na lokalizaci se pracuje

GIS V PRAXI ZEMĚDĚLSKÉHO PODNIKU9 GIS – jak vypadá? SAGA -volně šiřitelný software, zdarma -pracuje nad rastry -analytický GIS -pouze anglicky

GIS V PRAXI ZEMĚDĚLSKÉHO PODNIKU10 Prohlížečky dat – co umožňují? ArcExplorer ArcReader GAIA (The Carbon Project) ČÚZK WMS Portál WMS ++ Viewer další internetové prohlížeče

GIS V PRAXI ZEMĚDĚLSKÉHO PODNIKU11 GIS – formáty FORMÁTY -vektorové -body (např. místa odběrů vzorků s hodnotami) -linie (komunikace s informací o šířce) -polygony (bloky LPIS s informací o kultuře, sklonu) -rastrové TERMINOLOGIE PROJEKT (prostředí, okna, legendy, seznam vrstev, skripty) SKUPINA VRSTEV (jakási složka, kvůli přehlednosti a práci s vrstvami) VRSTVA (vektorová, rastrová... soubor, který vložím do projektu a pracuji s ním)

GIS V PRAXI ZEMĚDĚLSKÉHO PODNIKU12 GIS – formáty SYNTAXE ESRI SHAPEFILE FORMÁTU (shp, vektor) bloky_lpis.dbfdatabáze bloky_lpis.lyr nastavení legendy (barvy, třídění, popisy) bloky_lpis.prj definice souřadného systému bloky_lpis.sbnprostorové indexy bloky_lpis.sbxprostorové indexy bloky_lpis.shpvlastní geometrie prvků bloky_lpis.shxindexování záznamů bloky_lpis.shp.xmlmetadata v XML formátu SYNTAXE JEDNODUCHÝCH RASTRŮ (tif) snimek6_3.tifsamotný rastr (komprese – packbits, lzw, zip, jpeg, ccit) snimek6_3.tfw souřadnicový soubor navázaný na rastr (tzv. world-file) snimek6_3.rrd pyramidové vrstvy k rastru snimek6_3.aux přídavný soubor (informace o rastru – cesta k pyramidovému souboru, histogram, statistika, barevná tabulka)

GIS V PRAXI ZEMĚDĚLSKÉHO PODNIKU GIS – LEHKÝ PRŮLET A OPRÁŠENÍ NABYTÝCH VĚDOMOSTÍ A JEDEME DÁL... SPOLUFINANCOVÁNO EVROPSKOU UNIÍ EVROPSKÝM ZEMĚDĚLSKÝM FONDEM PRO ROZVOJ VENKOVA Seminář se koná s podporou Programu rozvoje venkova ČR, Opatření I.3.1. Další odborné vzdělávání a informační činnost Přemysl PAVKA EKOTOXA s.r.o., pracoviště Olomouc Hálkova 2, Olomouc