Kraj Vysočina.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
KRAJ VYSOČINA Celé území kraje Vysočina leží v oblasti
Advertisements

Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Vysočina.
Kraj Vysočina Mgr. Zuzana Tichá.
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu
Jan Trajlinek Lukáš Kaleta
charakteristika krajiny
Základní škola Rosice, okres Chrudim
Památky UNESCO v ČR V České republice je do Seznamu
Rozloha: 6 795,7 km² Počet obyvatel: (k ) Statutární město: Jihlava Počet okresů: obcí.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ivana Vávrová
Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení podmínek pro výuku na gymnáziu Číslo.
zpracovaný v rámci projektu
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
Kraj Vysočina - procvičování
Kraj Vysočina v centru ČR geografický střed Evropy – vrch
Krajinou Vysočiny, ZŠ Stonařov
Krajské město: Jihlava
Česká republika Horopis II.
VY_06_Vla5_34 Českomoravská vrchovina
Autor: Mgr. Jitka Kořístková
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
KRAJ VYSOČINA.
Kraj Vysočina Rozloha – km2 Počet obyvatel
VYSOČINA.
Českomoravská vrchovina
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_77_ČR – kraj Vysočina AUTOR: Mgr. Marek Bury ROČNÍK, DATUM:
Vypracovaly:Martin Šebrle a Honza Melezínek 9.A 8.prosince.
Výukový materiál vytvořený v rámci projektu „EU peníze školám“
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/
Vysočina.
Kraj Vysočina.
EDITA HUDEČKOVÁ, 9.D VYSOČINA.
44.1 Kraj Vysočina – poznáš jeho dominanty?
Pardubický kraj.
Kraj Vysočina.
VYSOČINA.
rozsáhlé území v Čechách i na Moravě
Název: Využívání informačních a komunikačních technologií ve výuce
Příroda naší republiky
Fyziogeografická sféra
Kraj Vysočina.
Vysočina a Jihomoravský kraj územní jednotka – Jihovýchod Kraj Vysočina- dominantou tohoto území je Českomoravská vrchovina- Vysočina s centrem Jihlavou,
Kraj Vysočina.
Základní škola Záhumení Rožnov pod Radhoštěm Boženy Němcové Rožnov pod Radhoštěm Předmět: Vlastivěda Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět.
Česká republika Kraj Vysočina. Anotace: Materiál slouží k seznámení s jedním z krajů České republiky – Krajem Vysočina.
Základní škola, Moravský Krumlov, náměstí Klášterní 134, okres Znojmo, příspěvková organizace VY_32_INOVACE_09_VL_KRAJ VYSOČINA.
CZ.1.07/1.4.00/ Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
ZŠ Týnec nad Labem AUTOR: Alena Darebná VY_32_INOVACE_15_VLASTIVĚDA 5.ROČNÍK_ČESKOMORAVSKÁ VRCHOVINA – POVRCH A PODNEBÍ Téma: ČESKOMORAVSKÁ VRCHOVINA –
Název školy: ZŠ NETVOŘICE, OKRES BENEŠOV Autor: Mgr. Pavla Zrzavecká Datum: Název: VY_32_INOVACE_11_ZEMĚPIS Téma: Vysočina Ročník: 9. Číslo projektu:
Název školy Základní škola Šumvald, okres Olomouc Číslo projektu
KRAJE (SHRNUTÍ) I. ČÁST – ČECHY
Název DUM: VY_32_INOVACE_X_3_15_Vysočina
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Kraj Vysočina. Kraj Vysočina Kde leží Česká republika v Evropě?
Opakování - přehrady
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Marie Polanská NÁZEV: VY_32_INOVACE_11_Pohoří ČR -Českomoravská.
Název školy : Základní škola a mateřská škola,
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
ZŠ Týnec nad Labem AUTOR: Alena Darebná
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Vlastějovice, okres Kutná Hora AUTOR: Mgr. Olga Sýsová NÁZEV: VY 32 INOVACE 13 ČLOVĚK A JEHO SVĚT-Vlastivěda.
Č e s k o m o r a v s k á v r ch o v i n a. Č e s k o m o r a v s k á v r ch o v i n a.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Kraj Vysočina Název školy: ZŠ Salvátor
VY_52_INOVACE_01_02_kraj Vysočina 2
Základní škola Rosice, okres Chrudim
Transkript prezentace:

Kraj Vysočina

Základní údaje Název kraje je odvozen od Českomoravské vrchoviny neboli Vysočiny, která vyplňuje většinu jeho území. Kraj je významnou pramennou oblastí, pramení zde např. řeky Sázava, Oslava, Jihlava a Svratka.

Přírodní podmínky Většinu území kraje vyplňuje Českomoravská vrchovina s nejvyššími vrchy Javořice (837 m n. m.) a Devět skal (836 m n. m.). V kraji nejsou žádné nížiny, většina území leží v nadmořské výšce nad 600 m. Krajem prochází hlavní evropské rozvodí. Řeka Sázava odvádí vodu přes Vltavu a Labe do Severního moře, Svratka, Jihlava a Moravská Dyje přes Dunaj do Černého moře. Největším rybníkem kraje je Velké Dářko u Žďáru nad Sázavou.

Obyvatelstvo Vysočina patří k nejřidčeji osídleným krajům České republiky. Krajským městem je Jihlava, dalšími významnými městy jsou Třebíč, Havlíčkův Brod a Žďár nad Sázavou.

Hospodářství Nejvýznamnějším odvětvím průmyslu je strojírenství – např. Bosch-Diesel v Jihlavě, ŽĎAS ve Žďáru nad Sázavou. V Dukovanech se nachází jedna z našich dvou jaderných elektráren.

Zajímavosti Památky UNESCO – městská památková rezervace Telč, poutní kostel sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře u Žďáru nad Sázavou a židovská čtvrť se hřbitovem a bazilikou sv. Prokopa v Třebíči. K zajímavostem kraje patří také hrad Pernštejn a zámek v Jaroměřicích nad Rokytnou.

Na následujících snímcích urči názvy vyobrazených památek a zajímavostí kraje Vysočina

[cit. 2012-02-14]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www: Třebíč – Komenského náměstí Jihlava – Masarykovo náměstí Havlíčkův Brod – Havlíčkovo náměstí [cit. 2012-02-14]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Jihlavske_namesti_-_04.JPG>.

Telč Třebíč Pelhřimov [cit. 2012-02-14]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Tel%C4%8D.jpg>. [cit. 2012-02-14]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Market_Square_in_Tel%C4%8D_2.jpg>.

[cit. 2012-02-14]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www: Havlíčkův Brod Židovská čtvrť v Třebíči Žďár nad Sázavou [cit. 2012-02-14]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Blahoslavova_street_in_T%C5%99eb%C3%AD%C4%8D,_photo_taken_from_Subakova_cross.jpg>.

[cit. 2012-02-14]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www: Třebíč – bazilika sv. Václava Třebíč – bazilika sv. Vojtěcha Třebíč – bazilika sv. Prokopa [cit. 2012-02-14]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Overview_of_Basilica_of_Saint_Procopius_in_T%C5%99eb%C3%AD%C4%8D,_Czech_Republic.jpg>.

[cit. 2012-02-14]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www: Hrad Potštejn Hrad Pernštejn Hrad Lipnice nad Sázavou [cit. 2012-02-14]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Hrad_Pern%C5%A1tejn.jpg>.

[cit. 2012-02-14]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www: Hrad Kámen Hrad Kost Hrad Kokořín [cit. 2012-02-14]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:K%C3%A1men.jpg>.

[cit. 2012-02-14]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www: Zámek Jaroměřice nad Rokytnou Zámek Rychnov nad Kněžnou Zámek Benátky nad Jizerou [cit. 2012-02-14]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Z%C3%A1mek_v_Jarom%C4%9B%C5%99ic%C3%ADch_nad_Rokytnou_001.jpg>.

kostel sv. Ignáce z Loyoly na Bílé hoře kostel sv. Anežky České na Černé hoře kostel sv. Ignáce z Loyoly na Bílé hoře kostel sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře [cit. 2012-02-14]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Poutn%C3%AD_kostel_sv._Jana_Nepomuck%C3%A9ho_na_Zelen%C3%A9_ho%C5%99e.jpg>.

[cit. 2012-02-14]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www: Jaderná elektrárna Temelín Jaderná elektrárna Dukovany Tepelná elektrárna Chvaletice [cit. 2012-02-14]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Nuclear.power.plant.Dukovany.jpg>.

[cit. 2012-02-14]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www: Vodní nádrž Seč Vodní nádrž Orlík Vodní nádrž Mohelno [cit. 2012-02-14]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Vodn%C3%AD_n%C3%A1dr%C5%BE_Mohelno.jpg>.

Konec prezentace!

Toto není správná odpověď. Zkus to znovu! Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marek Odstrčil.