Vitamíny ve výživě ryb.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Moderní metody intenzivní produkce ryb
Advertisements

Vitamíny a jejich význam ve výživě člověka
Lidské zdraví a potrava - pokračování
VÝŽIVA – základní složky potravy
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Ontogeneze ryb relativně stálý a neměnný ráz vývoje s kvantitativními (zvětšování velikosti) změnami, které jsou přerušovány rychlými kvalitativními změnami.
ANTINUTRIČNÍ LÁTKY.
Vitamíny.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
; Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_03
VITAMÍNY.
ZŠ A MŠ BOHUMÍN TŘ. DR. E. Beneše 456 okres Karviná, příspěvková organizace Digitální učební materiály ŠIII/2 VÝCHOVA KE ZDRAVÍ.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Zdravá výživa II Dagmar Šťastná.
Automatické předvádění Víte, jaké bohatství se skrývá v jednom litru piva?
Steroidní hormony Dva typy: 1) vylučované kůrou nadledvinek (aldosteron, kortisol); 2) vylučované pohlavními žlázami (progesteron, testosteron, estradiol)
Vitamíny rozpustné ve vodě
Vitamíny Přírodní látky složité látky převážně rostlinného původy
Vitamíny rozpustné v tucích
Vitaminy © Jan Novák 2007.
HOBITI.
„EU peníze středním školám“
Výživa Metabolismus = látková výměna – soubor chemických dějů v buňkách katabolismus: štěpení živin na jednodušší látky, definitivně končí u CO2, H2O a.
Sacharidy ve výživě ryb
Další přírodní látky.
VITAMÍNY A MINERÁLY.
16.1 Jaké živiny jsou obsaženy ve stravě?
. CIVILIZAČNÍ CHOROBY.
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_06
Bílkoviny a jejich význam ve výživě člověka
Základy výživy a krmení hospodářských zvířat
VITAMÍNY Jiří Folbrecht.
I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n í
Příjemce podpory – škola: Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Vitamíny Lépe přírodní než umělé! Obr. 1
Zdravá výživa VY_52_INOVACE_119.
Zdravá výživa I Dagmar Šťastná.
Vitamíny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Název školy: D ě tský domov, Základní škola praktická, Praktická škola a Školní jídelna, Dlažkovice 1, p ř ísp ě vková organizace T ř ebívlice Autor:
Vitamíny rozpustné v tucích Vitamíny rozpustné v tucích Ch_062_Přírodní látky_Vitamíny rozpustné v tucích Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní.
Vitamíny rozpustné v tucích  Mezi vitamíny rozpustné ve vodě řadíme: Vitamíny skupiny B Vitamín C Vitamín H Kyselina listová.
Ch_062_Vitaminy rozpustné v tucích Ch_062_Vitaminy rozpustné v tucích Ch_062_Přírodní látky_Vitaminy rozpustné v tucích Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr.Alexandra Hoňková. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek.
Název školy:Základní škola, Hradec Králové Milady Horákové 258 Autor:Mgr. Lukáš Dubrovský Název: VY_32_INOVACE_03_16C_Vitamíny Téma: Biologie člověka Registrační.
N ÁZEV ŠKOLY : Z ÁKLADNÍ ŠKOLA A M ATEŘSKÁ ŠKOLA K LADNO, N ORSKÁ 2633 A UTOR : M GR. K ATEŘINA W ERNEROVÁ N ÁZEV MATERIÁLU : VY_52_INOVACE_C H.9.W E.12_V.
Vitamíny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Vitamíny rozpustné v tucích  Mezi vitamíny rozpustné v tucích řadíme: Vitamín A Vitamín D Vitamín E Vitamín K.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Chemie 9 Autor: Mgr. Radek Martinák Vitamíny Jak vznikají? Kde se vyskytují? Jaké jsou to látky? K čemu slouží?
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
P RAKTICKÉ ČINNOSTI Přídatné živiny Vypracoval: Lukáš Karlík.
Mikroživiny jsou vedle makroživin (sacharidy, tuky, bílkoviny) nezbytnou částí našeho jídelníčku. minerály Mikroživiny jsou tvořeny vitamíny. Tyto látky.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr.Alexandra Hoňková. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Vitamíny Jejich funkce a kde je najdeme VY_32_INOVACE_05_36.
Výživa a zdraví. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport, zdraví, svět práce–
Předmět:chemie Ročník: 3. ročník učebních oborů Autor: Mgr. Martin Metelka Anotace:Materiál slouží k výkladu učiva o vitamínech. Klíčová slova: vitamíny,
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor: Mgr. Bláhová Eva Název: VY_32_INOVACE_13A_20_Biokatalyzátory Téma: 13A_CH9.roč.
VY_52_INOVACE_51_TRÁVENÍ A METABOLISMUS ČLOVĚKA Základní škola Jindřicha Pravečka Výprachtice 390 Reg.č. CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Bc. Petr Grossmann.
Potrava člověka Úkol: Na obrázku jsou některé zdroje živin, rozděl je na zdroje cukrů, tuků a bílkovin.
Živina Funkce (dle schválených tvrzení) Významný zdroj Vitamin A
Buňka  organismy Látkové složení.
Vitamíny.
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Suroviny pro cukráře I. ročník
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
= přeměna látek a energií
Víte, jaké bohatství se skrývá v jednom litru piva?
Vitamíny Přírodní látky složité látky převážně rostlinného původy
Transkript prezentace:

Vitamíny ve výživě ryb

Některé vitamíny se vyskytují v různých podobách (např. vitamín D). Vitamíny jsou obecně definovány jako organické složky potravy nezbytné pro život, zdraví a růst a nejsou zdrojem energie. Někdy jsou označovány jako biokatalyzátory. Provitamíny jsou látky, které nemají biologickou aktivitu vitamínů, ale organizmus je schopen z nich dané vitamíny vytvořit. Doposud je známo 14 vitaminů. Vedle vitamínů jsou chemicky definovány další látky s obdobným účinkem (myoinositol, L-karnitin a koenzym Q). Zpravidla jsou rozdělovány na rozpustné v tucích (liposolubilní), a rozpustné ve vodě (hydrosolubilní). Některé vitamíny se vyskytují v různých podobách (např. vitamín D). V posledních dvaceti letech se diverzifikovaly podmínky chovu ryb. Akvakultura produkuje různé druhy ryb v různých podmínkách pro konzum, produkuje násadový materiál, počáteční odchov různých druhů ryb, kombinované metody chovu, dekorační ryby.

Vitamíny jsou nezbytné pro normální růst a vývin, metabolizmus, biosyntézy účinných látek, reprodukci, udržení dobrého zdravotního stavu, imunitního systému a rezistenci. Ryby obecně mají, ve rovnání s teplokrevnými živočichy, relativně nižší spotřebu vitamínů. Většina druhů si však potřebné vitamíny, s výjimkou vitamínu C, nedokáže syntetizovat (zejména raná stádia). Potřeba vitaminizace krmných směsí pro ryby se zvyšuje s intenzitou chovu, snižováním dostupnosti přirozené potravy a zvyšováním tlaku prostředí a chovu na organizmus ryb (stresové faktory). Potřeba vitaminů je ovlivněna rybím druhem, věkovou kategorií a systémem chovu. Je udávána buď v hmotnostních jednotkách (zpravidla mg) nebo v jednotkách vyjadřujících jejich aktivitu, tzv. mezinárodní jednotky (m.j.), a to na kg hmotnosti ryb. V posledních dvaceti letech se diverzifikovaly podmínky chovu ryb. Akvakultura produkuje různé druhy ryb v různých podmínkách pro konzum, produkuje násadový materiál, počáteční odchov různých druhů ryb, kombinované metody chovu, dekorační ryby.

Vitaminy rozpustné v tucích získaných z krmiva si může organizmus do určité míry ukládat v tukové tkáni, vitamíny rozpustné ve vodě nikoli. Proto u těchto vitaminů je nutné zajistit jejich téměř nepřetržitý příjem. Nedostatek vitaminů nebo jejich nedostupnost v krmivu vyvolává stavy částečného nebo úplného nedostatku, označované jako hypovitaminózy a avitaminózy, projevující se zdravotními poruchami. Zdrojem vitamínů v krmných směsích mohou být použité komponenty. Tento zdroj je však nespolehlivý díky změně jejich kvality v průběhu roku, během skladování nebo úpravě krmiva. Vitamíny jsou citlivé na změny teplot, zejména na vyšší teploty, vlhkosti, podléhají oxidaci apod. Základem obsahu vitamínů v krmných směsích jsou doplňky vitamínů v podobě premixů (doplňky biofaktorů) aplikovaných do krmných směsí. Často to jsou premixy sestaveny jako směs vitaminů a minerálních látek, případně doplněných ještě o další aditiva (aminokyseliny, antioxidanty aj.). V posledních dvaceti letech se diverzifikovaly podmínky chovu ryb. Akvakultura produkuje různé druhy ryb v různých podmínkách pro konzum, produkuje násadový materiál, počáteční odchov různých druhů ryb, kombinované metody chovu, dekorační ryby.

Jejich podíl zpravidla tvoří 0,1 - 2 % krmné směsi, s ohledem na rybí druh a věkovou kategorii. Tyto doplňky patří mezi tzv. nutriční aditiva a jsou sestaveny pro jednotlivé rybí druhy a jejich věková stádia, případně ještě upraveny pro různé podmínky chovu, fázi produkčního cyklu nebo pro generační ryby. Použití doplňkových látek se řídí platnou legislativou. V současnosti jsou některé z vitaminů (např. vit. C) aplikovány v tzv. stabilizované formě, zabraňující jejich degradaci, vyplavení apod. V posledních dvaceti letech se diverzifikovaly podmínky chovu ryb. Akvakultura produkuje různé druhy ryb v různých podmínkách pro konzum, produkuje násadový materiál, počáteční odchov různých druhů ryb, kombinované metody chovu, dekorační ryby.

Stručný popis významu jednotlivých vitamínů a projevy jejich nedostatku: Vitamín A (axeroftol,retinol) má vliv na růst a vývoj (ovlivňuje metabolizmus bílkovin, tuků a cukrů), stav epitelových buněk sliznic, včetně jejich protiinfekčních barier, je součástí zrakového pigmentu rhodopsinu, významný pro zárodečný epitel. Nedostatek se projevuje zvýšením ztrát a vývojových vad u plůdku, snížením rychlosti růstu, odolnosti vůči nemocem, zvýšeným ukládáním tuku v játrech (až tuková degenerace), záněty očí. Vitamín D (kalciferol) ovlivňuje absorpci vápníku a fosforu, tvorbu kostní tkáně, biologicky účinný je vitamín D3 (cholerkarciferol) a D2 (ergokalciferol). Nedostatek se projevuje porušením metabolizmu vápníku, výskytem deformit kosterní soustavy (rachitida), nedokonalý vývin žaberních víček. V posledních dvaceti letech se diverzifikovaly podmínky chovu ryb. Akvakultura produkuje různé druhy ryb v různých podmínkách pro konzum, produkuje násadový materiál, počáteční odchov různých druhů ryb, kombinované metody chovu, dekorační ryby.

Stručný popis významu jednotlivých vitamínů a projevy jejich nedostatku: Vitamín E (tokoferol) má antioxidační účinky, podporuje plodnost, ovlivňuje propustnost buněčných membrán, syntézu tuků a fosfolipidů, ovlivňuje využití vitamínů A a D. Nedostatek zhoršuje oplození jiker a u plůdku ryb, zejména pstruha duhového vede k ceroidní degeneraci jater, snížení aktivity enzymů. Vitamín K (filochinon, menachinon) ovlivňuje srážlivost krve. Jeho nedostatek se u ryb objevuje vzácně a prodlužuje dobu srážlivosti, Vitamíny skupiny B tvoří celou řadu vitamínů uplatňujících se při metabolických procesech, činnosti žláz s vnitřní sekrecí a nervové soustavy. Vitamín B1 (tiamin, thiamin, aneurin) je důležitý při metabolizmu glycidů. Při nedostatku způsobuje zpomalení růstu, snížení příjmu potravy, poruchy nervového systému, křečovité pohyby, svalovou atrofii, ochrnutí. V posledních dvaceti letech se diverzifikovaly podmínky chovu ryb. Akvakultura produkuje různé druhy ryb v různých podmínkách pro konzum, produkuje násadový materiál, počáteční odchov různých druhů ryb, kombinované metody chovu, dekorační ryby.

Stručný popis významu jednotlivých vitamínů a projevy jejich nedostatku: Vitamín B2 (riboflavin, laktoflavin) označovaný také jako růstový faktor, se podílí na metabolizmu bílkovin a tuků. Jeho nedostatek způsobuje zpomalení růstu, hemoragie v očích a na různých místech těla, případně nekrózu žaber, skřelí a okraje ploutví. Niacin (kyselina nikotinová, nikotinamid, vitamín PP, vitamín B3) významný pro energetický metabolizmus, pro funkci trávicího ústrojí. Nedostatek se projevuje snížením příjmu potravy, zažívacími poruchami, zduřením žaber, zpomalením růstu a celkovou sešlostí. Kyselina pantotenová (vitamín B5) je nezbytná pro metabolizmus živin. Při nedostatku se projevuje nechutenstvím, zažívacími poruchami, překrvením a zduřením žaber, zpomalením růstu, poruchami na kůži. V posledních dvaceti letech se diverzifikovaly podmínky chovu ryb. Akvakultura produkuje různé druhy ryb v různých podmínkách pro konzum, produkuje násadový materiál, počáteční odchov různých druhů ryb, kombinované metody chovu, dekorační ryby.

Stručný popis významu jednotlivých vitamínů a projevy jejich nedostatku: Vitamín B6 (piridoxin) je nezbytný při přeměně aminokyselin a syntéze bílkovin. Nedostatek vyvolává nervové poruchy, poruchy dýchání, světlé skvrny na játrech, anemii, nechutenství, postupné hynutí. Vitamín B12 (kyanokobalamin) jedná se o antianemický vitamín, nezbytný pro tvorbu červených krvinek, působí v metabolizmu proteinů. Nedostatek se projevuje poklesem počtu červených krvinek a obsahu hemoglobinu, snížením příjmu a konverze krmiva, zpomalením růstu. Kyselina listová (folacin) je nezbytná při syntéze aminokyselin a nukleových kyselin. Nedostatek způsobuje snížení růstu, anémie, roztřepení ocasní ploutve. Biotin (vitamín H) je nezbytný pro metabolizmus všech živin. Nedostatek má za následek ztmavnutí kůže, opoždění růstu, snížení příjmu potravy, anémii. V posledních dvaceti letech se diverzifikovaly podmínky chovu ryb. Akvakultura produkuje různé druhy ryb v různých podmínkách pro konzum, produkuje násadový materiál, počáteční odchov různých druhů ryb, kombinované metody chovu, dekorační ryby.

Stručný popis významu jednotlivých vitamínů a projevy jejich nedostatku: Cholin je spolu s PUFA součástí buněčných membrán a fosfolipidů, je významnou součástí lecitinu při metabolizmu tuků. Jeho nedostatek vyvolává omezení příjmu potravy, ukládání tuku v játrech (až degenerativní změny), deformace kostí, pozastavení růstu, snížení konverze krmiva, krvácivost v ledvinách a střevech. Myoinositol (inositol) je součástí buněčných membrán, podílí se na metabolizmu FA a cholesterolu, součástí řady enzymů, důležitý zejména pro intenzivně rostoucí ryby. Nedostatek vede ke snížení růstu, omezení příjmu potravy, nekróze ploutví a anémii. Carnitin (L-carnitine, L-karnitin) má význam pro nárůst svalové hmoty, nezbytný pro intenzivně rostoucí ryby. Lososovité ryby jej mimo intenzivní chovy získávají z masa jiných ryb, při vyšším podílu rostlinných komponentů se může projevit nedostatek. V posledních dvaceti letech se diverzifikovaly podmínky chovu ryb. Akvakultura produkuje různé druhy ryb v různých podmínkách pro konzum, produkuje násadový materiál, počáteční odchov různých druhů ryb, kombinované metody chovu, dekorační ryby.

Stručný popis významu jednotlivých vitamínů a projevy jejich nedostatku: Vitamín C (kyselina askorbová) se účastní na látkové přeměně proteinu a glycidů, je antioxidantem, účastní se oxidoredukčních procesů v organizmu, zvyšuje rezistenci. Nedostatek vyvolává nechutenství, pozastavení růstu, krvácení do jater, střeva a ledvin. Kromě plůdku si jej ryby dokáží syntetizovat, přesto je nutno jej dodávat v krmné dávce, zejména v období zvýšené zátěže organizmu. V posledních dvaceti letech se diverzifikovaly podmínky chovu ryb. Akvakultura produkuje různé druhy ryb v různých podmínkách pro konzum, produkuje násadový materiál, počáteční odchov různých druhů ryb, kombinované metody chovu, dekorační ryby.

Antivitaminy Jedná se o látky, které snižují nebo blokují účinek nebo dostupnost vitamínů. Podle jejich účinku je můžeme rozdělit do tří kategorií: -  látky vitamíny rozkládající (např.enzym lipoxigenáza způsobující rozklad karotenů, výskyt v surových sójových bobech; tiamináza štěpící vit.B1, vyskytující se v tkáních některých ryb) -    látky vytvářející s vitamíny pevné vazby, bránící jejich využití (např. 1-amono-D-prolin obsažený v semenech lnu, vytvářející s vit. B6 biologicky neúčinný komplex) -  látky strukturou podobné vitamínům, vstupující namísto nich do metabolických reakcí a limitující tak jejich absorpci (využití např. při léčbě chorob)   V posledních dvaceti letech se diverzifikovaly podmínky chovu ryb. Akvakultura produkuje různé druhy ryb v různých podmínkách pro konzum, produkuje násadový materiál, počáteční odchov různých druhů ryb, kombinované metody chovu, dekorační ryby.