EZB – nástroj pro přístup k elektronickým časopisům PhDr. Petra Šťastná Národní knihovna ČR Seminář Dostupnost elektronických informačních zdrojů v knihovnách.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Elektronické zdroje Ovid a jejich využití v IKEM
Advertisements

Klíčové informační zdroje pro medicínu: zkušenosti a projekty v ČR a SR Vladimír Karen výkonný ředitel Albertina icome Praha s.r.o. a Albertina icome Bratislava.
Setkání účastníků neformální konsorcia Setkání účastníků neformálního konsorcia Praha Brno
/ /2003 – 10/2005 Dalším krokem je …. MetaLib verze 3 SFX verze 3 aplikace >>
Zkvalitnění elektronických služeb Univerzitní knihovny ZČU PhDr.Miloslava Faitová Tematický okruh: E/a.
OBOROVÁ BRÁNA PRÁVO Právnická fakulta UK Květa Hartmanová České oborové brány – současný stav a výhled, , NTK.
Dana Sigmundová Kde jinde hledat elektronické časopisy aneb práce s databázemi JSTOR, EZB, Oxford a Cambridge Journals ÚK FSS MU, Ústřední.
3.1. Typy vědeckých sdělení a periodik ústní forma - víceméně nezávazná forma sdělení, nezakládá prioritu sdělení formou semináře či přednášky na konferenci.
/ /2003 – 10/2005 Dalším krokem je …. MetaLib verze 3 SFX verze 3 aplikace >>
, Elektronické služby knihoven prakticky, Praha Portál STM Lucie Hejná Státní technická knihovna
Půjčování čteček jako služba knihovny Mgr. Ilona Trtíková Ústřední knihovna ČVUT Seminář E-knihy
Serials Solutions – další krok k rozvoji informačních e-služeb knihoven ČVUT Ilona Trtíková Bibliotheca academica – Cíle a perspektivy vysokoškolských.
Oborová informační brána KIV Jak ji využívat. Bránu KIV vytvořili Hlavní garant: Knihovnický institut NK ČR Technologie: Ústav výpočetní techniky UK v.
Porada pracovníků dílčích knihoven kateder fakult ČVUT
Konsorcia a přístupy po skončení licencí Nina Suškevičová, Plzeň Suweco CZ.
Informační zdroje GEOLOGIE.
1 Mgr. Daniela Nová E-čtečky, e-knihy, e-vydavatelství ve vysokoškolském prostředí, seminář ČVUT Akvizice e-knih z pohledu vysokoškolské knihovny.
Elsevier Science (ScienceDirect) John Wiley & Sons (InterScience) Academic Press (IDEAL) Porovnání licenčních podmínek realizovaných a připravovaných konsorcií.
Oborová brána TECH tech.jib.cz Seminář „Okna oborů dokořán! Proč a jak využívat oborové brány & jak dál v CPK? “ Praha, NTK PhDr. Lenka Hvězdová.
Elektronické informační zdroje Přírodovědecká fakulta.
Setkání účastníků neformálního konsorcia Brno Praha
110 let služby české historické obci Projekt Bibliografie dějin Českých zemí Věra Hanelová INFORUM ročník mezinárodní konference o profesionálních.
Elektronické zdroje v Centrálním katalogu UK v Praze Irena Baranayová Ústav výpočetní techniky UK.
B130P16: Praktické základy vědecké práce Katedra fyziologie rostlin, PřF UK RNDr. Jan Petrášek, Ph.D. Základní dělení 3.1.
Plnotextové elektronické časopisy dostupné online v knihovně UZPI Školení infopultu Tatiana Oldřichová
Databáze EBSCO. MŠMT ČR – program LI, 1N R – program LI  projekt eIFL Direct  národní licence  obory – společenské vědy, ekonomika, medicína….
Setkání účastníků neformální konsorcia Setkání účastníků neformálního konsorcia Praha Brno
Miroslav Bartošek ÚVT MU x KIC MU
Dana Sigmundová Jak najít plný text článku nebo kompletní číslo odborného časopisu aneb článkové databáze a jak v nich vyhledávat ÚK FSS MU,
Aktuální problémy vysokoškolských knihoven 21.předsednictvo RVŠ – Pracovní komise pro VŠ knihovny PhDr.Miloslava Faitová ZČU v Plzni.
EZB – Elektronická knihovna časopisů Volně přístupné časopisy: Lze zde hledat pouze časopisy jako celek, nikoliv.
Využívání databází EBSCO v roce 2003 Setkání účastníků neformálního konsorcia eIFL.
Základy práce s informačními zdroji pro bc. studenty SPSP Mgr. Dana Mazancová, DiS. Brno, 11. dubna 2013 Masarykova univerzita Fakulta sociálních studií.
Základy práce s informačními zdroji pro bc. studenty SPSP Mgr. Dana Mazancová, DiS Brno, 15. května 2014 Masarykova univerzita Fakulta sociálních studií.
Studijní informační zdroje (a jak se k nim dostat) Osnova Prezentace.
3. Odborná literatura, její zdroje na Internetu a PřFUK
Katalogy a databáze I. Mgr. Anna Vitásková. Knihovny Národní knihovna Praha – Vědecká knihovna v Olomouci –
Dana Sigmundová Databáze Wiley ÚK FSS MU, Ústřední knihovna FSS MU.
EIFL Direct PhDr.Hana Nová Národní knihovna ČR. Co je EIFL Direct EIFL Direct (Electronic Information For Libraries) největší světové informační konsorcium.
Martin Krčál Proquest 5000 ÚK FSS MU, čtvrtek Ústřední knihovna FSS MU.
Nikola Dynybylová Úvod do elektronických informačních zdrojů FSS MU, Ústřední knihovna FSS MU.
Jak vyhledat kvalitní dokumenty a správně je citovat Bc. Radmila Kouřilová.
Elektronické informační zdroje (VIKBA25) Martin Krčál EIZ - kurz pro studenty KISK FF MUBrno, 22. října Významné e-zdroje dostupné na MU.
Základy práce s informačními zdroji SPR155 Mgr. Dana Mazancová, DiS. Brno, 25. listopadu 2015.
Základy práce s informačními zdroji pro bc. studenty PSY Mgr. Veronika Šléglová Masarykova univerzita Fakulta sociálních studií Ústřední knihovna.
Zpráva o řešení projektu LR1305 Průběžná oponentura za období Nositel projektu: Západočeská univerzita v Plzni Řešitel projektu: Ing. Barbora.
1 Elektronické informační zdroje Oční klinika FN Brno Knihovna univerzitního kampusu Mgr. Vladimír Opatrný
Elektronická knihovna časopisů EZB Karolína Košťálová Národní knihovna ČR.
Knihovna UTB ve Zlíně a její (nejen) elektronické služby PhDr
Ústřední knihovna FSS MU Úvod do elektronických informačních zdrojů
Svět e-zdrojů na FSV UK Mgr. Daniela Uhrová
Základy práce s informačními zdroji pro bc. studenty MVES
Ústřední knihovna FSS MU Jak se dostat Wiley pod sukni
Informační zdroje v zoologii Zoological resources of information
Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně Ústav vědecko – pedagogických informací a služeb Informační den Již po desáté!
TIPY A RADY PRO PRÁCI S ELEKTRONICKÝMI KNIHAMI
Základy práce s informačními zdroji pro bc. studenty ENS122
EBSCO a Souborný katalog ČR - propojení PhDr. Hana Nová
Ústřední knihovna FSS MU Úvod do elektronických informačních zdrojů
Informační zdroje pro vědu a výzkum na ČZU
Ústřední knihovna FSS MU
Discovery služby a souborný katalog
ÚVOD DO ELEKTRONICKÝCH INFORMAČNÍCH ZDROJŮ
Elektronické informační zdroje (VIKBA25)
Ing. Jiří Pavlík Univerzita Karlova - Ústav výpočetní techniky
3. Odborná literatura, její zdroje na internetu a PřFUK
Základy práce s informačními zdroji pro bc. studenty MVZ221
Základy práce s informačními zdroji pro bc. studenty ZUR
3. Odborná literatura, její zdroje na internetu a PřFUK
ACM Digital Library Centrum informačních a knihovnických služeb VŠE
Transkript prezentace:

EZB – nástroj pro přístup k elektronickým časopisům PhDr. Petra Šťastná Národní knihovna ČR Seminář Dostupnost elektronických informačních zdrojů v knihovnách v ČR

Dostupnost EIZ v knihovnách v ČR2 Co je EZB  Elektronische Zeitschriftenbibliothek (tj. Elektronická knihovna časopisů)  Služba pro přístup k elektronickým plnotextovým odborným časopisům z jednoho místa  Uživatelské rozhraní v německé a anglické jazykové verzi

Dostupnost EIZ v knihovnách v ČR3 Historie EZB  Vznik v roce 1997  Projekt Univerzitní knihovny v německém Regensburgu  Spolupráce s Technickou univerzitou v Mnichově  Finanční podpora Německé výzkumné společnosti (DFG) a Federálního ministerstva pro vzdělávání a výzkum

Dostupnost EIZ v knihovnách v ČR4 Obsah EZB  Odborné elektronické časopisy s min. 50% obsahu v plném textu  Katalog EZB obsahuje nyní více než titulů: •Více než pouze online •Více než dostupných zdarma (v samostatném adresáři DFAJ)DFAJ  Navíc „skryté“ tituly z agregovaných databází (EBSCO, ProQuest)

Dostupnost EIZ v knihovnách v ČR5 Účastníci EZB  Původně univerzitní, akademické a odborné knihovny z německé jazykové oblasti  Později rozšíření i do dalších zemí  Celkem nyní více než 300 účastníků  Každá knihovna má své konto, ve kterém si aktivuje ty tituly z celé databáze, které má dostupné

Dostupnost EIZ v knihovnách v ČR6 Příklad konta zúčastněné knihovny

Dostupnost EIZ v knihovnách v ČR7 Označení dostupnosti plných textů  Volně dostupné  Dostupné v rámci instituce na základě předplatného („readme“ - možnost přidání odkazu na vlastní webovou stránku s informacemi o dostupnosti v dané instituci)  Částečně dostupné v rámci instituce na základě předplatného  Nedostupné v rámci instituce (ale na webové stránce časopisu často k dispozici abstrakty a výběrově i starší plné texty)

Dostupnost EIZ v knihovnách v ČR8 EZB v ČR  V současné době 16 účastníků (prvním Knihovna ETF UK v roce 2002)16 účastníků  Seminář v roce 2003 s koordinátorkou projektu Evelinde Hutzler Specifika:  Řada stejných zdrojů dostupných v rámci konsorciálních licencí  Vznik konsorciálního konta

Dostupnost EIZ v knihovnách v ČR9 Konsorciální konto (1)  „Pomocné“ konto pro jednodušší správu dostupných titulů  Jednorázová aktivace všech titulů, které jsou dostupné v rámci určité licence ve 2 a více knihovnách zapojených v EZB  Konto lze samostatně prohlížet, ale dostupnost plného textu závisí na místním nastavení

Dostupnost EIZ v knihovnách v ČR10 Konsorciální konto (2)  Správa konsorciálního konta je centrální  provedená změna se objeví ve všech kontech, která jsou s ním provázána  Odkaz „readme“ – možno preferovat vlastní stránku nebo stránku konsorciálního kontastránku konsorciálního konta  Správu konsorciálního konta zajišťuje Národní knihovna ČR

Dostupnost EIZ v knihovnách v ČR11 Zdroje v konsorciálním kontu Konsorciální tituly EBSCO host ProQuest4 659 ScienceDirect (Elsevier + Academic Press) *338 Springer - LINK553 Wiley - Interscience174 Kluwer – Kluweronline **703 JSTOR464 Blackwell STM449 Literature Online148 Lippincott, Williams & Willkins54 Celkem Stav k * Různé kolekce ** Kluwer se sloučil se Springerem

Dostupnost EIZ v knihovnách v ČR12 Další využití konsorciálního konta  možnost vytvořit dílčí „podkonta“, která budou obsahovat různé kombinace dostupných zdrojů obsažených v konsorciálním kontu  Knihovny, které mají přístup k těmto zdrojům, nemusí být členy EZB a spravovat si vlastní konto & „žluté“ tituly budou odpovídat místnímu nastavení instituce

Dostupnost EIZ v knihovnách v ČR13 Informace  Konsorciální konto  Vstup do konsorciálního konta  Přehled českých knihoven zapojených do EZB  Více o EZB na stránkách projektu

Dostupnost EIZ v knihovnách v ČR14 Děkuji za pozornost!