Očkování – pro a proti MUDr. Kateřina Bláhová.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Boj s choroboplodnými zárodky- nakažlivými chorobami
Advertisements

Globální problémy lidstva
Obecná epidemiologie Jak se šíří nákaza.
Viry.
Mýty a fakta o očkování Praha, 4. března 2014
VIRY Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Čs. armády 777
Důkazy & praxe Preuves & Pratiques multitématický kongres congrés multithématique Prague sobota 8. října 2005 samedi 8 octobre 2005.
PARATYFUS A KLÍŠŤOVÁ ENCEFALITIDA
OČKOVACÍ PROGRAMY V PRAXI
Kalmetizace novorozenců a její komplikace
SYSTÉM A TŘÍDĚNÍ ORGANISMŮ
VIRY.
Mízní soustava odvod mízy zpět do krve části:
Prof. MUDr. Roman Prymula, CSc. , PhD
Primární prevence nemocí
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_II.A.18 Název pro školu:
INFEKČNÍ ONEMOCNĚNÍ.
OČKOVACÍ SCHÉMATA V EVROPĚ
Cholera Název onemocnění je odvozen z řeckého slova „kholera“, což označuje průjem. Další názvy: infekční cholera, asiatická cholera, epidemická cholera,
AFRIKA NEVŠEDNÍMA OČIMA NEMOCI
Je třeba se bát očkování ?
Můžeme eradikovat očkováním pneumokokové infekce?
INFEKČNÍ CHOROBY A KOJENÍ
Nemoc AIDS v Africe.
MUDr.Soňa Nečesánková MUDr.Miroslava Zavřelová Rok 2012
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Očkování a imunomodulace
-morbili, measles Ivona Jurčová
Imunita, obranné mechanismy v těle, infekční nemoci
Haemophilus influenzae typu b
Očkování a imunomodulace
ZÁKLADY ZDRAVOTNÍ VÝCHOVA OČKOVÁNÍ 16
CHŘIPKA MUDr. Miroslava Zavřelová Ústav preventivního lékařství Lékařské fakulty Masarykovy univerzity.
OČKOVÁNÍ MUDr. Miroslava Zavřelová Ústav ochrany a podpory zdraví
Syndrom získaného imunodeficitu
MUDr. Miroslava Zavřelová ÚPL LF MU
MUDr.Soňa Nečesánková MUDr.Miroslava Zavřelová Rok 2012
…a jak Nemoc… jí předcházet Lenka Dvořáková.
Virové gastroenteritidy
Péče o dítě s infekčním onemocněním Mgr. Marcela Křiváková Ph.D. SZŠ Jaselská, Brno.
Základní škola a Mateřská škola Libáň, okres Jičín Moderní škola 2010 VY_32_INOVACE_E Péče o nemocné dítě.
Nakažlivá /infekční/ nemoc Je přenosná z nemocného člověka (zvířete) na zdravého jedince Přenáší se přímým stykem, potravou, vdechnutím, poraněním, bodnutím.
Neurologická klinika a Centrum klinických neurověd Universita Karlova v Praze, 1. lékařská fakulta a Všeobecná fakultní nemocnice v Praze Neurologická.
Viry VY_52_INOVACE_PR VYPRACOVALA: Mgr. Jana Víchová DATUM: září 2011 URČENO PRO: 6. ročník VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a příroda - Přírodopis KLÍČOVÁ.
1 Očkování proti pneumokokovým nákazám MUDr. Hana Cabrnochová Odborná společnost praktických dětských lékařů ČLS JEP.
Neurologická klinika a Centrum klinických neurověd Universita Karlova v Praze, 1. lékařská fakulta a Všeobecná fakultní nemocnice v Praze Očkování z pohledu.
HPV onemocnění POHLEDEM GYNEKOLOGA MUDr. Vladimír Mulač.
Možnost změny očkovacího kalendáře v závislosti na změně
NEŽÁDOUCÍ ÚČINKY PO PODÁNÍ VAKCÍNY INFANRIX HEXA Státní ústav pro kontrolu léčiv leden 2015 © 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV Farmakovigilance.
Nemoci světa. AIDS  1. případ cca před 25 lety, ale už stihl zabít přes 25 milionů lidí  Aids napadá imunit. systém, tělo pak není schopno se bránit.
Funkce – obrana organismu proti infekci. Nakažlivé neboli infekční nemoci: =choroba, která je přenosná z nemocného člověka nebo zvířete na zdravého jedince.
Připravované změny v očkovacím kalendáři v České republice MUDr.Michael Vít, PhD.
Imunologie a alergologie
Výchova ke zdraví VY_32_INOVACE_12_20_nemoci.
I m u n i z a c e přednáška pro studenty ZL
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
AUTOR: Mgr. Václava Horniková NÁZEV: VY_32_INOVACE_ 120_Viry
Název školy: ZŠ a MŠ,Veselí nad Moravou,Kollárova1045
BAKTERIE = jednobuněčné organizmy - typy bakterií: - kulovité – koky
AKTIVNÍ A PASIVNÍ IMUNIZACE (VAKCINACE)
Je nutné za očkování platit ?
Mikrobiologický ústav LF MU a FN u sv. Anny v Brně
VIRY- „život“ bez buňky
EPIDEMIOLOGICKÁ SITUACE A PROTIEPIDEMICKÁ OPATŘENÍ
Význam Európskeho imunizačného týždňa a realizácia imunizácie v SR
Úrad verejného zdravotníctva SR Efektívnosť očkovania
Seminář Problematika očkování Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR 3. 3
Poruchy mechanizmů imunity
Mgr. Martina Dohnalová Hepatitis.
Transkript prezentace:

Očkování – pro a proti MUDr. Kateřina Bláhová

Očkování jako prevence infekčních chorob Očkování - ochrana jedince před infekčním onemocněním - ochrana společnosti před epidemickým či pandemickým šířením infekce Novela vyhlášky č. 537/2006 Sb. o očkování a infekčních nemocech v platném znění (č 299/2010 Sb.), která vede k úpravě doporučení proti pneumokokovým a rotavirovým infekcím, nové doporučení proti meningokokovým nákazám.

Platný očkovací kalendář věk nemoc 2 měsíce ( od 9.týdne) hexavakcína 1. dávka 3 měsíce hexavakcína 2. dávka   pneumokok 1. dávka – nepovinné 4 měsíce hexavakcína 3. dávka pneumokok 2. dávka – nepovinné 5 měsíců pneumokok 3. dávka – nepovinné 11.-15. měsíc pneumokok 4. dávka – nepovinné Od 15 měsíců spalničky, zarděnky, příušnice 1.dávka Do 18. měsíce hexavakcína 4. dávka 21.-25. měsíc spalničky, zarděnky, příušnice 2.dávka 5.-6. rok záškt, tetanus, černý kašel 10.-11. rok záškrt, tetanus, černý kašel, obrna pozn. Hexavakcína - pertusse, HIB, polio, VHB, záškt, tetanus

Povinné očkování Heaxavakcína Tetanus – bakterie Cl. tetani je rozšířena v půdě, takže při poranění kůže hrozí riziko vzniku onemocnění, které je pro rychlý průběh v podstatě neléčitelné. Záškrt – bohužel se sporadicky objeví i u nás, většinou import z východních zemí. Černý kašel – léčitelný, v posledních letech se u nás vyskytl častěji v dospělé populaci osob kolem 40 let, snad v souvislosti s vadnou vakcínou proti černému kašli. Otázka očkování – pro jednotlivce má určitě význam, ale ještě větší pro společnost – viz rozsáhlé epidemie černého kašle v Rakousku a Švédsku, kde se povinné očkování zrušilo. Dětská obrna – virové onemocnění – očkování přesunuto z formy perorální do injekční – důvodem je ochrana před kolujícími živými vakcinálními kmeny, které projdou stolicí a nacházejí se v půdě – mohly by teoreticky zmutovat, takže se preferuje cesta injekční. Infekční žloutenka typu B – virového původu – přenos parenterální cestou – tedy krví, nechráněným sexuálním stykem, při porodu. Vzhledem k cestě přenosu nevím, jak by to mohlo dítě získat – matky s VHB jsou vyhledávány a děti po porodu imunizovány. Má být opatřením pro děti popíchané o injekční jehlu – byly okamžitě očkovány... HIB – bakterie Haemophillus influenzae sk. B. Těžké hemofilové meningitidy, epiglotitid Spalničky – v naší zemi sporadicky - import z Afriky, ale bohužel se vyskytly epidemie v Anglii a dalších státech u neočkovaných, spalničková meningitis je velmi závažná Zarděnky – u dívek zcela jistě, ale teoreticky stačí ve 12 letech Příušnice – podobně u chlapců – ano

Nepovinné očkování Pneumokok - původce Str. Pneumoniae Onemocnění: zápal plic, záněty středouší, encephalitida Očkování (4 dávky): Prevenar – 10ti valentní konjugovaná vakcína, 23 valentní polysacharidová vakcína Synflorix -13 valentní konjugovaná vakcína Doporučení: do 5 let věku výhradně konjugovaná vakcína s výjimkou imunosuprimovaných, kdy je potřeba pokrýt spektrum sérotypů, nad 5 let polysacharidová Rotaviry: průjmové onemocnění Očkování (3 dávky) – Rotarix, Rotateq: 1. dávka již od ukončeného 6.týdne, další s odstupem 1-2 měsíců. V případě jakéhokoliv posunu musí být aplikováno nejpozději do 24 resp. 26 měsíce. Meningokoky: původce Neisseria meningitidis Onemocnění: meningitida, sepse, Waterhouse-Friderichsenův sy Vakcinace: 1 dávka s ohledem na riziko v kolektivu ve věku 2-6 let konjugovanou vakcínou proti typu C, přeočkování u preadolescentů tetravakcínou proti typům A,C, W135, Y, či pouze proti kmenu C.

Plané neštovice – v rámci OL proti spalničkám, zarděnkám a příušnicím, planým neštovicím – Priorix tetra – 2 dávky, nebo samostatně Varilrix. Klíšťová encephalitida – doporučováno u dětí od 5-ti let – výskyt v nižším věku minimální, nutno zvážit epidemiologická rizika. Vakcína: FSME - immun, Encepur 3 dávky, přeočkování po 3 resp. 5 letech TBC – v loňském roce zrušeno povinné očkování, nicméně pro osoby žijící v riziku či zájemce je tu možnost očkování HPV - očkování proti rakovině děložního čípku – před zahájením pohlavního života dívek optimálně do 15 let. Vakcína: Silgard, Cervarix – 3 dávky v průběhu 1 roku

Počty antigenů ve vakcíně vs v jednom přirozeném původci přirozené infekce vakcína přirozená infekce Haemophillus influenzae sk. B 2 >20 Virová žloutenka sk. B 1 4 Pertusse 3—5 3000 Katar horních cest dýchácích 4—10 Streptokoková faryngitida 25—50

Reakce po očkování Lokální - otok a zarudnutí v místě vpichu Celkové - teploty, chřipkovité obtíže, průjem Vzácné – anafylaktický šok, neurologické postižení, alergie Encephalitis u nezralého nervového systému vlivem adjuvancií – bylo prokázáno, že množství rtuti, antibiotik a dalších nežádoucích látek nepřesahuje množství běžně přijímané v potravě Nezralý imunitní systém – v roce je imunita dítěte na stejné úrovni jako u dospělých – řešením pro odpůrce očkování je často posun očkovacího kalendáře Selekce virulentních kmenů - pneumokok, HPV autismus?? Na druhou stranu nízká tvorba protilátek, riziko vadné vakcíny Vliv farmaceutických lobby? Vliv médií – mediální kampaně pro i proti očkování – viz vakcíny Pandemrix, které se nyní hromadně likvidují

Očkování je jedním ze způsobů, jak předcházet onemocněním Očkování je jedním ze způsobů, jak předcházet onemocněním. Další možností je zvyšování imunity díky životosprávě, zdravému životnímu stylu a větší psychické odolnosti.