První zkušenosti s modelovacím nástrojem

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Stránka 1, © Vema, a. s.. Stránka 2, © Vema, a. s. Podnikové aplikace  Integrovaný podnikový systém (Integrated Business System):  komplex aplikací.
Advertisements

Stručný úvod do UML.
VÝVOJ PROGRAMOVACÍCH JAZYKŮ PERSPEKTIVY ELEKTRONIKY 3. Celostátní seminář, 18. března 2003 Ing. Pavel Pokorný UNIVERZITA TOMÁŠE BATI VE ZLÍNĚ Fakulta technologická.
Přednáška č. 1 Úvod, Historie zpracování dat, Základní pojmy
Přednáška č. 3 Normalizace dat, Datová a funkční analýza
MDA DAY Modelování, MDA a UML Martin Molhanec.
Přednáška č. 5 Proces návrhu databáze
Metamodelování OpenSoul Metamodeler UML profily v EA Albert Zentner Aquasoft
Softwarový systém DYNAST
Historie UML Bc. Lukáš Ščurek. Historie UML 70. léta Vznik prvních objektově orientovaných jazyků První objektově orientové metody anylýzy a návrhu Polovina.
Diagramy případů užití.
Internet - historie.
Přínosy metodik  Větší produktivita a kooperace týmů  Komunikační standard  Specializace projektových týmů  Nezávislost na konkrétních řešitelích 
METODOLOGIE PROJEKTOVÁNÍ
PROGRAMOVACÍ JAZYKY (c) Tralvex Yeap. All Rights Reserved.
SQL Lukáš Masopust Historie  Předchůdcem databází byly papírové kartotéky  děrný štítek  1959 konference  1960 – vytvořen jazyk COBOL.
A4M33NMS Návrh a modelování softwarových systémů
Operační systémy Windows, Linux a Mac OS X Přehled vývoje
Podpora výuky a tvorby ER diagramu ve výukovém systému Barborka Petr Kopka VŠB – TU Ostrava, 2005.
Busines Object Relation Modeling Přednáška 8
Analýza informačního systému
11. Trendy ve vývoji aplikací, podporujících podnikové procesy
13AMP 9. přednáška Ing. Martin Molhanec, CSc.. Co jsme se naučili naposled ADA ADA Java Java.
Architektura databází Ing. Dagmar Vítková. Centrální architektura V této architektuře jsou data i SŘBD v centrálním počítači. Tato architektura je typická.
Jaroslav Šnajberk, Přemek Brada
Rozšíření jednouživatelské verze IS na víceuživatelskou Prezentace Diplomové práce Autor : Libor Tomášek Spoluautoři : Pobucký M., Drábek L. Vedoucí :
Základní pojmy Systém je abstrakce, kterou si lidé vytvářejí v procesu poznávání jako nástroj zkoumání reálných objektů.
Metainformační systém založený na XML Autor: Josef Mikloš Vedoucí práce: Ing. Jan Růžička, Ph.D. V/2004.
Databázové systémy Přednáška č. 6 Proces návrhu databáze.
Simulační modely a programové vybavení. Vývoj simulačních programů  Původně pouze strojový kód –Příliš dlouhé, náročné na programátora, obtížné hledání.
LiveContent Univerzální Formulářové Řešení Michal Petrtýl, Marek Beneš.
B. Miniberger, BIVŠ Praha 2009
Dokumentace objektů a zveřejnění funkcí
CIS Cizinecký informační systém
Dokumentace informačního systému
Základní principy řešení a využití ERP aplikací
Copyright (C) 1999 VEMA počítače a projektování, spol. s r.o.
Moderní byznys Jan Kovařík. ”Zlepší-li se toky informací ve firmě, pak řešení jednotlivých podnikatelských problémů již přijdou sama.” Bill Gates, Byznys.
IBM Global Services ČR © 2006 IBM Corporation April, 2006 E-stát a EU Pavel Hrdlička.
uložené procedury (stored procedures) triggery, sekvence, pohledy, funkce, parametrické dotazy (prepared statements) komplexní agregace a SQL dotazy jiné.
Realizační tým ICZ duben 2005
organizační struktury Implementace EOS III na Olomouckém kraji Pro:Krajský rok informatiky 2005 Autor:Jan Kadlec Datum:
Databázové modelování
Metodika objektového přístupu při tvorbě překladačů. Marek Běhálek Informatika a aplikovaná matematika FEI VŠB-TU Ostrava.
Updating and maintenance of data models in ModelBuilder GIS Ostrava 2005 Dr. Ing. Jarmil Vyčítal Hydroprojekt CZ, a.s.
Zám ě r diplomové práce Aplikace metody benchmarkingu v podnikovém prostředí Petr Ondrejka.
Analýza informačního systému. Podrobně zdokumentovaný cílový stav Paramentry spojené s provozem systému – Cena – Přínosy – Náklady a úspory – …
Delphi a databáze MS SQL Server.
14. června 2004Michal Ševčenko Architektura softwarového systému DYNAST Michal Ševčenko VIC ČVUT.
Jakub Špork 10. ledna ICT – pojmová rozlišovačka  Informační systém - informační technologie - komunikační technologie – hardware -
doc. RNDr. Zdeněk Botek, CSc.
Jazyk XML v geoinformatice
Operační systémy Windows, Linux a Mac OS X Přehled vývoje
MICROSOFT OFFICE 2007/2010. Důvod změny Inovace technologií Nové možnosti použití Kompatibilita Ukončení tech. podpory starších verzí Office 2003 –
Klient pro správu databází MySQL 1 Klient pro správu databází MySQL Zbyněk Munzar České vysoké učení technické v Praze Fakulta elektrotechnická.
Portál jako Dynamic WorkPlace.  Cleverbee s.r.o.  společnost založena 2000  15 let zkušeností (prodej a vývoj ERP řešení)  švýcarská společnost se.
ORSOFT RADNICE OPEN – ÚVODNÍ SEZNÁMENÍ Petra Hoffmanová.
A jeho praktická aplikace Štěpán Vacek Univerzita Hradec Králové Liberecké informatické fórum 2010.
XML a datový standard Zdeněk Jirkovec Softwarové Aplikace a systémy.
Databázové systémy přednáška 4 – ERD
Demoverze QI Informace pro partnery DCC
Budování Integrovaného informačního systému Národního památkového ústavu Petr Volfík, NPÚ ÚP
Tradiční metodiky vývoje softwaru
Demoverze QI Informace pro partnery DCC
Vytvoření IS pro správu místností v prostředí WWW
Busines Object Relation Modeling
Tradiční metody vývoje softwaru
METODOLOGIE PROJEKTOVÁNÍ
Web Application Scanning
Analýza informačního systému
Transkript prezentace:

První zkušenosti s modelovacím nástrojem Vojtěch Merunka První zkušenosti s modelovacím nástrojem http://www.craftcase.com

Projekt Craft.CASE http://www.craftcase.com je původní český modelovací a analytický CASE nástroj podporující metodu BORM®, která je založena na kombinaci objektově orientovaného přístupu a procesního modelování. Nástroj vzniká ve firmě e-Fractal s.r.o. na zakázku pro mezinárodní poradenskou a konzultační firmu Deloitte. Zadání vychází ze dvou potřeb: Jednoduše ovladatelný a na prostředky počítače nenáročný. Modelovací nástroj přesně šitý na míru metodě BORM, který je částečně konfigurovatelný, dokáže procesy simulovat a generuje výstupní dokumentaci. Program je vyvíjen v prostředí VisualWorks/Smalltalk a je určen pro použití ve Windows 2000 a XP. http://www.craftcase.com

BORM – Business and Object Relation Modeling B O R M i n f o r m a t i o n e n g i n e e r i n g p r o c e s s Information Engineering Process Práce na BORMu začaly na počátku 90. let ve výzkumném projektu VAPPIENS Britské rady (Know-How Fund of the British Council). Metoda je od roku 1996 vyvíjena s podporou firmy Deloitte, kde se také prakticky používá. Podrobný popis BORMu lze nalézt v knize Carda, Merunka, Polák: Umění systémového návrhu - objektově orientovaná tvorba informačních systémů pomocí původní metody BORM, Grada 2003. Pro BORM se doposud používal CASE nástroj Metaedit® finské firmy Metacase Ltd. Tento nástroj nás inspiroval pro projekt Craft.CASE.

softwarové inženýrství BORM - přehled tvorba informačního systému jako postupná transformace modelů business inženýrství softwarové inženýrství model procesů a objektů validace a verifikace zadání pro IS a reorganizace prostředí pro IS konceptuální model implementačně nezávislý analýza a návrh řešení IS (expanze) softwarový model implementačně závislý implementace návrhu (konzolidace) zadání pro IS návrh řešení řešení samostatně použitelná část klasické metody tvorby IS zadání neverifikují a nevalidují

Modelování a simulace procesů a objektů (validace a verifikace zadání pro IS a reorganizace prostředí pro IS) originální přístup: Proces je modelován soustavou vzájemně komunikujících objektových automatů. Tato technika je vhodná i pro účely organizačního poradenství.

Konceptuální modelování Pro konceptuální modelování se používá standard UML, který byl za účelem větší podpory čistého OOP a objektových databází rozšířen o nové pojmy a vazby.

Interní databáze a výstupní dokumentace Prvky všech modelů jsou ukládány do databáze, se kterou lze přímo pracovat. Ve většině případů se prvky musí do databáze předem vložit a teprve potom lze s nimi pracovat v diagramech. Výstupní dokumentace je tvořena hypertexty ve formátu HTML a také PDF a obsahuje: seznamy prvků z databáze diagramy simulační záznamy modelové karty (= tabulky s křížovými referencemi)

Metamodel, kontroly, XML výstup Základem metamodelu Craft.CASE je typ UZEL a SPOJENÍ. Všechny prvky a vazby jsou jejich podtypy. Craft.CASE používá objektový datový model. Metamodel je využit pro kontroly správnosti a úplnosti modelu. Struktura metamodelu je zveřejněna. Data jsou exportovatelná ve formátu XML.

Generování kódu ! Generated by Craft.CASE 1.1 ! On 5. May 2005 12:56:24.366 ! Creation of global collection objects doit UserGlobals at: #Contracts put: Set new. % UserGlobals at: #Products put: Set new. UserGlobals at: #Customers put: Set new. Craft.CASE verze 1.1.0 generuje kód pro Smalltalk a pro Gemstone. Těsně před dokončením je generátor pro SQL a Javu. Po nich bude následovat C#, Delphi Pascal a C++. ! Creation of classes ! Class definition for Company doit Object subclass: 'Company' instVarNames: #(name address) classVars: #() classInstVars: #() poolDictionaries: #[] inDictionary: UserClasses constraints: #[] instancesInvariant: false isModifiable: false Uživatel Craft.CASE si může sestavit externí program, který zpracovává XML výstup z Craft.CASE a generuje kód pro programovací jazyky nebo jinou výstupní dokumentaci.

Shrnutí - projektování pomocí Craft.CASE společná databáze modelování zadání pro IS a jeho prostředí analýza a návrh IS business model konceptuální model transformace business diagramy konceptuální diagramy simulátor generátor kódu pomocné hierarchie vazby vazby

Další vývoj Craft.CASE - následujících 6 měsíců Generátory kódů pro další programovací jazyky (SQL, Java, C++, …) Možnost uložit projektovou databázi v kompatibilním formátu pro MS Office a ODBC (.CSV nebo .DBF). Možnost uložit část konceptuálního modelu ve formátu OMG XMI (kompatibilita s jinými softwarovými CASE nástroji). Klient-server architektura s centrální objektovou databází (Gemstone). Podpora refaktoringu, návrhových vzorů a šablonek při modelování.

Závěr Rychlý vývoj díky využití čistě objektového přístupu a technologie VisualWorks/Smalltalk. (Dosavadní vývoj spotřeboval 8 člověkoměsíců vlastního vývoje plus práce na WWW stránkách, manuálech, testování na reálných projektech, …). I když jde o málo rozšířený a hodně abstraktní jazyk, jehož architektura není tak blízká stroji, tak jsme nenarazili na výkonostní problémy. (Stejné zkušenosti má Metacase Ltd.) Praktický příklad komerčního projektu řízeného podle zásad XP. (zajímavost: vývoj na Linuxu, ostré verze pro Windows a MacOS). Pozitivní odezva z výuky. Máme nástroj pro podporu výzkumu.