„Místo, kde Žijeme“ HUBENOV Jiří Jícha.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Stodůlky 1977 a 2007 foto Václav Vančura, 1977 foto Jan Vančura, 2007.
Advertisements

Mgr. Jana Reisingerová ZŠ T. Stolzové Kostelec nad Labem září 2011
Vytvořila Beata Duchková
Téma: SČÍTÁNÍ A ODČÍTÁNÍ CELÝCH ČÍSEL 4 Vytvořila: Mgr. Martina Bašová VY_32_Inovace/1_028.
Křižánky Vítejte u nás.
49. mistrovství světa ve zpracování textu na počítači
Jízdní řády, grafy a diagramy 5. ročník
ÚSTÍ U VSETÍNA.
Násobíme . 4 = = . 4 = = . 4 = = . 2 = 9 .
Projekt „ Státy Evropy - EU“
Kdo chce být milionářem ?
SLOVINSKO.
ČLOVĚK A JEHO SVĚT 2. Ročník - hodiny, minuty Jana Štadlerová ŽŠ Věšín.
MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA reg. č.: CZ.1.07/1.4.00/ Základní škola, Šlapanice, okres Brno-venkov, příspěvková organizace Masarykovo nám.
VY_32_INOVACE_ 14_ sčítání a odčítání do 100 (SADA ČÍSLO 5)
Česko.
Projekt PŘEDPOVĚĎ POČASÍ. projekt PŘEDPOVĚĎ POČASÍ.
Dělení se zbytkem 6 MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA
Dělení se zbytkem 5 MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA
projekt PŘEDPOVĚĎ POČASÍ předpověď počasí na 13. května 2014.
Projekt PŘEDPOVĚĎ POČASÍ. projekt PŘEDPOVĚĎ POČASÍ.
CZ 1. kolo 6.ročník KVÍZ.
projekt PŘEDPOVĚĎ POČASÍ
Projekt PŘEDPOVĚĎ POČASÍ. Předpověď počasí na
Posloupnosti, řady Posloupnost je každá funkce daná nějakým předpisem, jejímž definičním oborem je množina všech přirozených čísel n=1,2,3,… Zapisujeme.
PYRAMIDA Opakování ČR 1. část.
Rozloha: 6 795,7 km² Počet obyvatel: (k ) Statutární město: Jihlava Počet okresů: obcí.
předpověď počasí na 14. května 2009 OBLAČNOST 6.00.
Dělení se zbytkem 8 MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA
Velká Británie Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
Zásady pozorování a vyjednávání Soustředění – zaznamenat (podívat se) – udržet (zobrazit) v povědomí – představit si – (opakovat, pokud se nezdaří /doma/)
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Maďarsko Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
Lounky PRO Vratimov, o.s. ( 1 Charitativní sbírka Lounky 06/2013.
Cvičná hodnotící prezentace Hodnocení vybraného projektu 1.
Projekt PŘEDPOVĚĎ POČASÍ. projekt PŘEDPOVĚĎ POČASÍ.
MOLDAVSKO.
HORNÍ BĚLÁ ZNAK OBCE.
Vědomostní soutěž 2. světová válka
JAN ŽIŽKA Z TROCNOVA A KALICHA
DĚLENÍ ČÍSLEM 7 HLAVOLAM DOPLŇOVAČKA PROCVIČOVÁNÍ
HUSITSTVÍ Lenka Venclová 7.ročník.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky s přírodními, společenskými a hospodářskými.
Zlínský kraj.
Rumunsko.
Hvozd Leží 9km západně od Plas na okraji komplexu manětínských lesů a poprvé je zmiňován r Po r získal ves rod Hrobčických a připojil ji.
DOLNÍ BĚLÁ.
1 LUŽANY Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník 1 Francie.
Leskovec Surý Josef.
ZELENÁ HORA Z HISTORIE OBCE.
DĚLENÍ ČÍSLEM 5 HLAVOLAM DOPLŇOVAČKA PROCVIČOVÁNÍ Zpracovala: Mgr. Jana Francová, výukový materiál EU-OP VK-III/2 ICT DUM 50.
Slovní úlohy řešené soustavou rovnic
ČESKÁ REPUBLIKA Hlavní město:PRAHA Počet obyvatel:
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
LOZA (přeloženo ze španělštiny) nádobí
Patrik Chvátal & Jana Řehořová
VYSOČINA.
Švédsko.
SDH MILOVICE.
Stopami dějin obce Rybníky a SDH Rybníky. Obec Rybníky.
Obec Myslejovice leží 10km od Prostějova na východním výběžku Drahanské vysočiny. Nejvyšší bod, Stříbrná, měří 551m. Nadmořská výška Myslejovic je 353.
Jihočeský kraj Tereza Lérová Martina Závodná. Symboly kraje:  Vlajka  Znak.
NÁZEV ŠKOLY:Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR:Mgr. Jan Staník NÁZEV:Jihomoravský kraj – obyvatelstvo a hospodářství.
Vypracoval: Josef Truhlář Dne
Práce s mapou Anotace: Materiál je určen k výuce vlastivědy ve 4. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základy orientace na mapě a glóbusu, práce s mapou, kompasem.
Název školy: ZŠ NETVOŘICE, OKRES BENEŠOV
Předmět: Zeměpis Ročník: 9. Tématický celek: Regiony České republiky
Transkript prezentace:

„Místo, kde Žijeme“ HUBENOV Jiří Jícha

Obsah : Poloha místa Krajina Počasí Vodstvo Statistiky obyvatel Historie a erb obce Služby v obci Doprava Kulturní a přírodní zajímavosti Průmysl a zemědělství

Poloha místa zeměpisná šířka - 50°0'15 s. š. Evropa Česká Republika Západočeský kraj Opkres Plzeň - sever Obecní úřad Horní Bělá Hubenov zeměpisná šířka - 50°0'15 s. š. zeměpisná délka - 13°28'49 v. d. Počet domů – 27 Počet obyvatel – 58

Krajina Hřebensko Památky Nadmořská výška – 573 Bývalá vojenská rozhledna - zbyly pouze základy Pomník ženy ze II. sv. války Žena byla na začátku druhé světové války zabita vojákem z německé armády.

Počasí srážky Průměrné srážky – 12,2 mm

Počasí teplota Průměrná teplota – 8°C

Vodstvo Severní úmoří Povodí Labe Černý rybník Bělský potok Řeka Třemošná Berounka Vltava Labe Severní moře

Statistiky obyvatel Počet obyvatel Národnostní menšiny Věkové složení 58 Národnostní menšiny neexistují Věkové složení Průměrný věk 42 let Přirozený přírůstek není Přistěhovalí lidé dvě čtyřčlenné rodiny

Erb a vysvětlení Vysvětlení: Opticky levá strana: Horní Bělá - bílá (bělá) barva podkladu je mluvící znak názvu obce a zabírá čestné místo znaku parohy jsou společné pro všechny 4 vsi. Horní Bělá a Vrtbo mají společná čísla domovní, proto jsou na opticky levé polovině znaku.   Opticky pravá strana: nahoře zvonek na paměť zvonku ze zvoničky v Hubenově, který je nyní na požární zbrojnici v Hubenově. Červená barva je na paměť šlechticů, kteří Hubenov vlastnili. dole v zeleném poli beraní hlava, zelená jako louky okolo Tlucné, beraní hlava na paměť mlýna s ovčínem v Tlucné.  

Historie Nejstarší zmínka První zmínka o vsi je z roku 1337. V roce 1420 Hubenov měl patřit bratřím Hanušovi a Bedřichovi Libštejnským z Kolovratu. V roce 1542 patřil pánům z Rabštejna. Zajímavá je samota Kostelíky, na místě zaniklé středověké vsi Tisá v katastru Hubenova, o nichž je zmínka již v roce 1227.

Historie Bitva u Nekmíře Husité při svém pobytu v Plzni podnikali různé výpravy do okolí. Na začátku prosince 1419 si na Jana Žižku, při jeho návratu od tvrze Nekměře (17 km severozápadně od Plzně), počíhal místní šlechtic Bohuslav ze Švamberka s 2 000 rytíři. V této bitvě Jan Žižka poprvé využil vozové hradby a zahnal katolické rytíře na útěk. Na straně Bohuslava ze Švamberka byl zabit také majitel tvrze, zeman Hynek z Nekmíře. Žižka využil tohoto vítězství k nočnímu útoku na tři nepřátelské posádky v okolí a po zboření jejich tvrzí se bez potíží navrátil do Plzně. Po zprávě o této bitvě nechala královna Žofie vypravit vojenskou výpravu loajálních pánů, která měla za úkol oblehnout Plzeň.

Historie Významné osobnosti Jan Otčenášek Narodil se 19. 11. 1924 v Praze. Vystudoval obchodní akademii (maturoval v r. 1943). Od roku 1944 pracoval v továrně Avia Letňany. Zde se také zapojil do odboje. Vysokoškolského studia estetiky zanechal. Od roku 1952 pracoval v aparátu Svazu československých spisovatelů. Od roku 1960 byl spisovatelem z povolání. Po roce 1973 dramaturgem Filmového studia Barrandov. Zemřel 24. 2. 1979 v Praze.

Historie Tank Sherman projíždí pod obcí Hubenov (r. 1945)

Služby v obci ČSAD V naší obci se o dopravu starají pouze autobusy Jejich časové rozmezení je celkem uspokojivé, ovšem by se mohlo posílit více spoji Doprava na základní školu Velmi dobrá – žáci stihnout dojet včas na každou hodinu Velmi dobrá – žáci nemusí dlouho čekat po vyučování

Doprava ČSAD Spoje do Plzně Spoje do Plas 4:25 5:35 6:38 7:28 – spoj přes Dolní Bělou ( je nutno přesedat) 12:38 Spoje do Plas 5:15 6:28 7:28

Doprava ČSAD Spoje z Plzně Spoje z Plas 7:25 11:30 14:15 – spoj přes Dolní Bělou ( je nutno přesedat) 15:15 16:00 18:40 Spoje z Plas 14:25 – spoj přes Dolní Bělou ( je nutno přesedat) 16:15 – spoj přes Dolní Bělou ( je nutno přesedat)

Doprava Na základní školu Ze základní školy 6:28 7:28 12:58 14:55 16:38

Zajímavosti Přírodní a historické Pomník padlích za I. sv. války Smírčí kříž možnost ukázky pro cizince

Zajímavosti Kulturní Lampionový průvod Masopust Rozsvícení Vánočního stromu

Přednost života v obci SDH HUBENOV Hasičský sbor v Hubenově byl založen roku 1925. Byla zakoupena dvoupístová motorová stříkačka, na kterou přispěl hrabě Metternich, kterému patřily okolní lesy. Roku 1957 velitel zdůraznil důležitost zapojení místních hasičů do okresní soutěže požárních družstev. Bylo sestaveno devítičlenné družstvo, které se v kategorii bezmotorových stříkaček umístilo v okresní soutěži na 1. místě. Za kvalitní výkon obdrželi hasiči z Hubenova v roce 1958 motorovou stříkačku. V dubnu 1979 se hasičské sbory Hubenova a Vrtba spojily.

Průmysl a zemědělství Průmysl Těžba kaolinu - Kaznějov Kamenolom - Zahrádka

Průmysl a zemědělství Zemědělství Soukromé zemědělství chov skotu a domácího zvířectva Obdělávání půdy Pěstování obilovin

DĚKUJI ZA POZORNOST ZŠ Dolní Bělá Jiří Jícha