Tvorba výrazů s proměnnou

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Rozklad mnohočlenů na součin - vytýkání
Advertisements

Lineární rovnice 8.-9.ročník
Druhá mocnina dvojčlenu
Sčítání, odčítání mnohočlenů. Počítej zpaměti: 1.8x 6 – 7x 6 = 2.x 3 + x 3 = 3.5y 2 - 5y 2 = 4.2a 2 + 2a 2 = 5.2x 3 y – xy 3 + 3x 3 y + 2xy 3 = 6.2ko.
Slovní úlohy řešené soustavou rovnic
Slovní úlohy na společnou práci
Matematika – 9.ročník Slovní úlohy o pohybu - 1
Elektronická učebnice - I
VY_32_INOVACE_27. What colour is it? VY_32_INOVACE_27.
VII. Řešení úloh v testech Scio z matematiky
Rozdíl druhých mocnin.
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Gymnázium Jiřího Ortena KUTNÁ HORA
Rovnice se závorkami.
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G
Slovní úlohy řešené TROJČLENKOU
Speciální vzdělávací potřeby - žádné - Klíčová slova
Určení hodnoty číselného výrazu
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
Tvorba číselných výrazů
Základní škola, Ostrava – Poruba, Porubská 831, příspěvková organizace Registrační číslo projektu – CZ.1.07/1.4 00/ Název projektu – BRÁNA JAZYKŮ.
Násobení mnohočlenů.
Speciální vzdělávací potřeby - žádné - Klíčová slova
Násobení, dělení mocnin
Matematika – 9.ročník Slovní úlohy o pohybu - 2
Matematika a její aplikace Slovní úlohy na 2. stupni základní školy Slovní úloha – procenta, změna základu 3 VY_42_INOVACE_17 Sada 4 Základní škola T.
Sčítání, odčítání mocnin
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Téma: Trojčlenka Vytvořila: Mgr. Martina Bašová VY_32_Inovace/2_098.
Jednotky času - procvičování
ICT M 5.R. Desetinná čísla
Téma: Slovní úlohy (trojčlenka) 2 Vytvořila: Mgr. Martina Bašová VY_32_Inovace/2_100.
ICT M 5.R. Další jednotky hmotnosti
Téma: Nepřímá úměrnost Vytvořila: Mgr. Martina Bašová VY_32_Inovace/2_097.
VÝRAZY V ÚLOHÁCH AutorMgr. Lenka Závrská Anotace Prezentace PowerPoint je určena pro studenty druhých ročníků všech učebních oborů, je zaměřena na osvojení.
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
ICT M 5.R. Počítáme s velkými čísly II Anotace: Prezentace obsahuje příklady k procvičení učiva počítáme s velkými čísly. Prezentace je prezentována.
Procentový počet Prezentace_12
Druhy pohybu – rovnoměrný, nerovnoměrný
ICT M 5.R. Desetinná čísla – v obchodě Anotace: Prezentace obsahuje příklady k procvičení čtení desetinných čísel. Prezentace je prezentována interaktivně.
Rovnice se zlomky.
ICT M 5.R. Písemné násobení a dělení
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
ICT M 5.r. Slovní úlohy – v obchodě Anotace: Prezentace obsahuje cvičení, která slouží k řešení slovních úloh. Prezentace je prezentována interaktivně.
ICT M 5.R. Počítáme s velkými čísly
Rozdělovací počet Prezentace_14
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Téma: Slovní úlohy (trojčlenka)
ICT M 5.R. Jednotky času Anotace: : Prezentace obsahuje učivo Jednotky času v reálných situacích a příklady k procvičování. Prezentace je prezentována.
Umocňování mocnin.
ICT M 5.R. Desetinná čísla kolem nás
Téma Dělení desetinných čísel 10 a 100 Anotace Výpočty dělení desetinných čísel 10 a 100 Autor Mgr. Martina Mašterová Jazykčeština Očekávaný výstup Žák.
VY_32_INOVACE_Pel_II_18 Soustavy rovnic – slovní úlohy6
Slovní úlohy řešené soustavou rovnic
Digitální učební materiál zpracovaný v rámci projektu
Digitální učební materiál zpracovaný v rámci projektu
Písemné násobení (čísla do ) VY_32_Inovace_12TK-1
Základní škola Čelákovice
Písemné dělení (čísla do ) VY_32_Inovace_13TK-1 Mgr. Ivana Tkadlecová
Šablona 32 VY_32_INOVACE_04_30_Převody jednotek hmotnosti- procvičení.
JIHOMORAVSKÝ KRAJ – PRŮMĚRNÁ RYCHLOST
Lineární nerovnice 2 VY_32_INOVACE_10_199
Výrazy-algebraické vzorce
Slovní úlohy na společnou práci
Dělení desetinného čísla celým číslem - procvičování
Slovní úlohy řešené soustavou rovnic
Digitální učební materiál zpracovaný v rámci projektu
Slovní úlohy I. – o pohybu a řešené soustavami rovnic - procvičování
Transkript prezentace:

Tvorba výrazů s proměnnou

Krabička se šesti kusy mýdla stojí v Kč. Kolik Kč stojí 5 kusů mýdla?

5.𝑣 6 Kč

Rychlík jede průměrnou rychlostí s kilometrů za hodinu Rychlík jede průměrnou rychlostí s kilometrů za hodinu. Jakou dráhu ujede za 17 minut?

17 min = 𝟏𝟕 𝟔𝟎 h. 𝒔 . 𝟏𝟕 𝟔𝟎 = 𝟏𝟕 . 𝒔 𝟔𝟎

Ve voze metra je a lidí sedících a k lidí stojících Ve voze metra je a lidí sedících a k lidí stojících. Kolik lidí může jet ve vlaku metra o 6 vozech?

6 . ( a + k )

Jedna ovce dá průměrně 5 kg vlny za rok Jedna ovce dá průměrně 5 kg vlny za rok. Z kolika ovcí získají na farmě m kg vlny za rok?

z 𝒎 𝟓 ovcí

Auto jelo stálou průměrnou rychlostí a ujelo za 3 hodiny a km Auto jelo stálou průměrnou rychlostí a ujelo za 3 hodiny a km. Kolik km by ujelo stejnou průměrnou rychlostí za 4 hodiny?

𝒂 𝟑 . 4 = 𝟒.𝒂 𝟑 km

Na úpravě parku pracovalo c brigádníků. Práce jim trvala v hodin Na úpravě parku pracovalo c brigádníků. Práce jim trvala v hodin. Za kolik hodin při stejném výkonu by provedl úpravu parku jeden pracovník?

za c.v hodin

Auto jelo průměrnou rychlostí v km/h. Jakou vzdálenost ujelo za t minut?

𝒕 minut = 𝒕 𝟔𝟎 hodiny 𝒗 . 𝒕 𝟔𝟎 = 𝒗 . 𝒕 𝟔𝟎

Auto spotřebovalo m litrů benzínu na s kilometrů Auto spotřebovalo m litrů benzínu na s kilometrů. Kolik litrů benzínu spotřebuje na 100 km?

𝒎 𝒔 . 100 = 𝟏𝟎𝟎 . 𝒎 𝒔 litrů

Anička koupila 3 kg mouky po a Kč, 2 kg cukru po b Kč a za 6 Kč rohlíky. Platila stokorunou. Kolik Kč doslala zpět?

100 – ( 3a + 2b + 6 ) Kč

Výdaje na společný zájezd a žáků činily : jízdné j Kč, stravné s Kč, tři noclehy po n Kč, a vstupné d Kč. Vypočtěte částku c, kterou platil každý žák.

𝒄 = 𝒋+𝒔+𝟑𝒏+𝒅 𝒂

Cenu obleku k snížili o p procent. Kolik činila nová cena obleku?

𝒌 - 𝒌 . 𝒑 𝟏𝟎𝟎 = 𝟏𝟎𝟎𝒌 −𝒌𝒑 𝟏𝟎𝟎 Kč

Stroj S1 vyrobil za a hodin k kusů výrobků Stroj S1 vyrobil za a hodin k kusů výrobků. Výkonnější stroj S2 vyrobil za tutéž dobu o 32 kusů více. Kolik kusů výrobků by vyrobily oba stroje dohromady za 3 hodiny?

𝑘+(𝑘+32) 𝑎 . 3

Z jednoho hektaru se sklidí n tun pšenice Z jednoho hektaru se sklidí n tun pšenice. Pšenice se sklízí ze dvou lánů, první má výměru k hektarů, druhý má výměru o 6 hektarů menší. Kolik tun pšenice se sklidí z prvního lánu? Kolik tun se sklidí z obou lánů? O kolik tun pšenice více se sklidí z prvního lánu než z druhého lánu?

k.n k.n + n ( k – 6 ) k.n – n ( k – 6 )

Do nepovinného cvičení z matematiky se přihlásilo m chlapců a o n méně dívek. Kolik je přihlášeno dívek? Kolik je přihlášeno žáků? Kolik žáků je přihlášeno do cvičení z matematiky, jestliže chybějí 3 dívky a 2 chlapci?

m- n m + ( m – n ) m + ( m – n ) - 5

Za jeden rok se z jedné ovce získá m kg vlny. Kolik kg vlny získá z 20 ovcí za jeden rok, z x ovcí za 2 roky, za x ovcí za y let ?

20m m . x . 2 = 2mx m . x . y = mxy

V nádrži je 150 litrů vody, každou minutu do ní přiteče n litrů V nádrži je 150 litrů vody, každou minutu do ní přiteče n litrů. Kolik litrů vody bude v nádrži za t hodin?

150 + 60.n . t

Zdroje: RNDr. Ivan Bušek, PhDr.Vlastimil Macháček, Bohumil Kotlík, Milena Tichá – Sbírka úloh z matematiky pro 8.ročník základní školy, SPN 1992, ISBN 80-04- 26090-X Dr.František Běloun a kolektiv, Sbírka úloh z učiva matematiky základní škol, SPN, Praha 1985, 14-088-85

Označení výukového materiálu: VY_32_INOVACE_ICT 2.3 M Anotace: Prezentace určená do hodin k samostatné práci žáků. K použití je nutný dataprojektor. Po procvičení ve výuce je možné zveřejnění na www stránkách školy k procvičení pro nepřítomné žáky. Autor: Mgr. Lenka Svozilová Jazyk: Český Očekávaný výstup: Žák počítá slovní úlohy pomocí proměnných. Sestavuje výrazy s proměnnými. Speciální vzdělávací potřeby: Žádné Klíčová slova: Výraz s proměnnou Druh učebního materiálu: Soubor příkladů k procvičování Druh interaktivity: Aktivita Cílová skupina: žák Stupeň a typ vzdělání: Základní vzdělávání – 2.stupeň Typická věková skupina: 12-15 let / 8. ročník