Standardní model elementárních částic a jejich interakcí

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Atomové jádro, elementární částice
Advertisements

Zpracováno dle: Dobrodružství částic Zpracováno dle:
Rozjímání nad základními parametry
Standardní model elementárních částic a jejich interakcí
Urychlovače na nebi a pod zemí, aneb Velký třesk za všechno může
Big Bang Jak to začalo s po velkém třesku – hadronová éra vesmír je vyplněn těžkými částicemi (protony a neutrony) hustota vesmíru je 1097.
“Chytří lovci stopují konečnou teorii hledáním známek symetrie
Model atomu.
Mění se vlastnosti částic uvnitř velmi hustého a horkého prostředí? aneb jak studujeme vlastnosti silné interakce 1. Úvod 2. Současný pohled na strukturu.
1 ÚVOD.
Aktivita č.6: Poznáváme chemii Prezentace č. 9 Autor: Lenka Poláková
Fyzikální týden, FJFI ČVUT, Praha, 2009
Jaderná fyzika a stavba hmoty
Vesmír.
TILECAL Kalorimetr pro experiment ATLAS Určen k měření energie částic vzniklých při srážkách protonů na urychlovači LHC Budován ve velké mezinárodní spolupráci.
Stavba atomu.
Od osmeré cesty ke kvarkovému modelu a kvantové chromodynamice
Malá skála1 Několik poznámek k poruchové QCD  efektivním barevném náboji  asymptotické volnosti  konzistenci poruchové teorie  jetech a jejich.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Leptony, mezony a hyperony. Látky = atomy (elektrony, protony a neutrony)
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost VY_32_INOVACE_B3 – 09.
Chemicky čisté látky.
MODEL ATOMU Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
LHC, nový stroj na částice
Elementární částice hanah.
Pojem účinného průřezu
: - prověření zachování C parity v elektromagnetických interakcích - prověření hypotézy, že anifermiony mají opačnou paritu než fermiony energetické hladiny.
Jaderná energie.
Slabé interakce Zachovávají leptonová čísla, nezachovávají paritu, izotopický spin, podivnost, c, b, t Mají význam? Nyní standardní model elektromagnetických.
Anotace Prezentace, která se zabývá elektrickými vlastnostmi látek. Autor Mgr. Michal Gruber Jazyk Čeština Očekávaný výstup Žáci umí vysvětlit a popsat.
Stavba atomového jádra
Fyzika elementárních částic
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: MIROSLAV MAJCHER Název materiálu: VY_32_INOVACE_05_STAVBA.
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:OP.
Standardní model částic
Urychlovače na nebi a pod zemí, aneb Velký třesk za všechno může
Interakce neutrin s hmotou Neutrina interagují pouze slabou interakcí Slabá interakce je zprostředkována výměnou intermediálních bosonů: Z 0 (neutrální.
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost VY_32_INOVACE_C3 – 17.
Částicová fyzika Zrod částicové fyziky Přelom 18. a 19. století
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost VY_32_INOVACE_D3 – 16.
Tajemství mikrosvěta České vysoké učení technické v Praze
Standardní model elementárních částic a jejich interakcí aneb Cihly a malta, ze kterých je postaven náš svět  CERN Jiří Rameš, Fyzikální ústav AV ČR,
Úvod do subatomové fyziky
Model atomu (Učebnice strana 45 – 47)
Zákonitosti mikrosvěta
Stavba látek.
7 Jaderná a částicová fyzika
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr.Jiří Macháček Název: VY_32_INOVACE_33_F8 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma: Složení atomu,
Radioaktivita. Struktura prezentace otázky na úvod výklad příklad/praktická aplikace otázky k zopakování shrnutí.
Předmět:chemie Ročník: 2. ročník učebních oborů Autor: Mgr. Martin Metelka Anotace:Materiál slouží k výkladu a procvičení učiva o atomu. Zabývá se složením.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_41_11 Název materiáluAtomy s.
Model atomu.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ
Model atomu.
Interakce neutrin s hmotou
Elektron, neutron a proton elektrické vlastnosti částic
19. Atomová fyzika, jaderná fyzika
ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá Strana
Stavba atomu.
Hmota Částice Interakce
Standardní model.
– Standardní model – Základních částic a interakcí
Několik poznámek k poruchové QCD
Základní škola a mateřská škola Damníkov
Kvarky. A co bude dál?? Přednáší Tadeáš Miler www-hep2.fzu.cz.
Standardní model Jiří Dolejší, Olga Kotrbová, Univerzita Karlova v Praze Současným představám o tom, z jakých nejelementárnějších kamínků je svět složen.
Fyzika částic
Transkript prezentace:

Standardní model elementárních částic a jejich interakcí aneb Cihly a malta, ze kterých je postaven náš svět CERN

V našem vesmíru pozorujeme útvary a struktury v nesmírně širokém rozmezí velikostí, od miliard světelných let po triliontiny milimetru.

Hmota se skládá z atomů Každý atom tvoří atomové jádro a obal z elektronů Jádro je složeno z protonů a neutronů

Kdyby byl atom veliký jako fotbalové hřiště, bylo by jádro veliké zhruba jako fotbalový míč (a proton ještě desetkrát menší)

Každý atom tvoří atomové jádro a obal z elektronů Hmota se skládá z atomů Každý atom tvoří atomové jádro a obal z elektronů Jádro je složeno z protonů a neutronů Je to vše ?

Lákavá představa (která se ve 30. letech 20. stol Lákavá představa (která se ve 30. letech 20. stol. mohla zdát velmi blízko skutečnosti): z několika základních druhů částic (elektron, proton, neutron a nemnoho dalších) by se dal poskládat celý svět jádra všech chemických prvků chemické vlastnosti (tj. elektronový obal) jaderné vlastnosti a radioaktivita  ….  k tomu by bylo třeba umět popsat i síly mezi částicemi - ale i to vypadalo nadějně

elektromagnetická síla Základní síly: gravitace elektromagnetická síla V atomové fyzice odpovídá za vlastnosti elektronového obalu, určuje chemické vlastnosti Drží pohromadě protony a neutrony v jádru, překonává elektrické odpuzování stejně nabitých protonů silná jaderná síla slabá jaderná síla Může za radioaktivitu beta, kromě jiného za beta rozpad neutronu neutronproton+elektron+neutrino

Již ve 30. letech se však tento úhledný obraz světa začal hroutit. Způsobily to objevy nových částic, jež nezapadaly do výše naznačeného schématu (byly pozorovány při srážkových experimentech - s částicemi kosmického záření a s postupem času i na urychlovačích.

Postupně byl objeven těžší „sourozenec“ elektronu mion, několik těžších partnerů protonu a neutronu (hyperony), a také řada částic nového typu zvaných mezony. Jednoduchý obraz světa přestával být jednoduchý. Bylo těžko představitelné, že základních „cihel“ světa je několik desítek druhů a stále přibývají. JE SVĚT TAKTO SLOŽITÝ?

NĚKTERÉ ČÁSTICE (JAKO PROTON ČI NEUTRON) NEJSOU „FUNDAMENTÁLNÍ“ Odpověď (a současný pohled na svět subjaderných částic): NĚKTERÉ ČÁSTICE (JAKO PROTON ČI NEUTRON) NEJSOU „FUNDAMENTÁLNÍ“ Existuje něco ještě „základnějšího“, a sice KVARKY

Základní částice hmoty jsou leptony kvarky Částice, na něž působí silná síla, se skládají z několika málo typů kvarků. Nazývají se HADRONY

Fundamentální částice hmoty 3 rodiny/generace každou generaci tvoří dvojice kvarků a dvojice leptonů kvarky se nevyskytují jako volné částice, skládají se z nich hadrony

Všechny fundamentální částice hmoty jsou fermiony se spinem 1/2 leptony „necítí“ silnou sílu neutrina mají velmi malou hmotnost a 0 elektrický náboj kvarky mají el. náboje -1/3 nebo 2/3 náboje protonu Všechny fundamentální částice hmoty jsou fermiony se spinem 1/2

Fundamentální částice hmoty všechnu „běžnou“ hmotu okolo nás tvoří částice z první generace ke každé částici hmoty existuje antičástice První generace

Základní „cihly“ hmoty jsou leptony a kvarky. Jak na sebe vzájemně působí? Co drží kvarky pohromadě?

Na částice působí síly Ve světě částic se síly popisují jako vzájemné působení částic hmoty s jinými částicemi interakce Vedle základních částic hmoty existují částice-nosiče síly

elektromagnetická síla Základní síly: gravitace elektromagnetická síla nosič: foton náboj: elektromagnetický působí na všechny částice kromě neutrin kvantová elektrodynamika nosič: gluony náboj: barevný působí na kvarky kvantová chromodynamika silná jaderná síla slabá jaderná síla nosiče: částice W a Z náboj: slabý působí na všechny částice elektroslabá teorie

Silná jaderná síla v původním smyslu, tj Silná jaderná síla v původním smyslu, tj. síla mezi protony a neutrony v jádru, se z tohoto pohledu jeví jako zbytková síla Analogie: elektromagnetická síla mezi elektrony a jádrem vs. molekulární síly (i když u silných interakcí je situace složitější)

Teoretický obraz s leptony a kvarky, fermiony se spinem 1/2, jako základními částicemi hmoty a silami zprostředkovanými nosiči - bosony se spinem1, jež jsou popsány elektroslabou teorií (fotony, částice W a Z) - elektromagnetické a slabé interakce kvantovou chromodynamikou (gluony) - silné interakce mezi kvarky dostal jméno STANDARDNÍ MODEL

Jednoduchý proces: interakce elektronu s elektronem vyměňují si foton

Rozpady částic rozpad mionu beta rozpad neutronu

Anihilace

Kvarky nepozorujeme jako volné! Vytváření nových částic ? Kvarky nepozorujeme jako volné!

Standardní model popisuje silné interakce mezi kvarky, v experimentech pozorujeme hadrony. Kvarky nemohou existovat jako samostatné částice. Vlastnosti kvantové chromo-dynamiky jsou takové, že kvarky tvoří pouze barevně neutrální („bílé“) kombinace - což jsou „běžné“ hadrony.

q hadrony q hadronizace hadrony

Ve prospěch kvarkového obrazu hadronů mluví nejen model konstituentních kvarků, jenž umožňuje klasifikovat částice a předpovídat jejich vlastnosti, ale i srážkové experimenty a dynamika

Fyzikové umějí pro podobné (i složitější) procesy či veličiny spočítat teoretické předpovědi pro měřitelné veličiny a srovnat je s experimentem

Standardní model a experimenty v CERN objev nového typu slabých procesů, které elektroslabá teorie předpověděla (zprostředkovaných částicí Z) (1973) objev nosičů slabých interakcí W a Z (1983) (Za tento objev získali C. Rubbia a S. Van der Meer v roce 1984 Nobelovu cenu) všestranná prověrka standardního modelu, přesné změření jeho parametrů v experimentech na urychlovači LEP (1989-2000)

STANDARDNÍ MODEL pomocí malého počtu základních principů, základních stavebních prvků a základních parametrů popisuje svět nejmenších částic přes 30 let odolává stále tvrdším experimentálním prověrkám nalézá uplatnění i ve fyzice na největších vzdálenostech (astrofyzice) „odrazový můstek“ pro novou fyziku

Je tedy STANDARDNÍ MODEL dokonalý? základní problém: „malý počet“ základních principů a základních parametrů není dost malý odkud se berou hmotnosti částic? / Higgsova částice SM nemá co říci ke gravitaci nestačí na některé další otevřené problémy:

Otevřené problémy: proč jsou právě 3 generace otázky kolem hmotností neutrin proč není ve vesmíru stejně hmoty jako antihmoty temná hmota a energie ve vesmíru - až 95% hmoty a energie ve vesmíru je „něco jiného“ ……….

Na standardním modelu je patrně nejpozoruhodnější, že mnohonásobně překonal očekávání, která měli jeho tvůrci v době jeho vzniku. Standardní model nebude nikdy patřit do „starého železa“. Při hledání nové fyziky v příští generaci experimentů budou fyzikové tím úspěšnější, čím lépe budou rozumět pozadí - „obyčejným“ procesům popsaným SM. Jeho důkladná prověrka a přesné změření parametrů jsou důležité pro hledání nových jevů.