SOPEČNÁ ČINNOST Vysoké teploty v zemském nitru + velký tlak zemské kůry  svrchní plášť je plastický a litosférické desky se po něm pohybují, v místech.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VY_32_INOVACE_463_HORNINY VÝKLAD HORNIN CZ.1.07/1.4.00/
Advertisements

NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Pohyb litosferických desek
Opakování Co je to litosféra? Co víš o litosférických deskách?
EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Energie uvnitř planety Země
SOPEČNÁ ČINNOST Mgr. Helena Tlapáková.
DRUHY ZEMĚTŘESENÍ (podle původu)
Číslo a název šablony klíčové aktivity
Strukturní geologie litosféry
Sopečná činnost a sopky v ČR
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Zeměpis Ročník : 6.
Vnitřní přírodní činitelé
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Škola 1. ZŠ T.G. Masaryka Milevsko, Jeřábkova 690,Milevsko Autor
Zemětřesení Název školy
Jakékoliv další používání podléhá autorskému zákonu.
Sopečná činnost 1.divergentní desková rozhraní (středooceánské hřbety a kontinentální riftové zóny)  2. horké skvrny 3. konvergentní desková rozhraní.
Kontinenty v pohybu.
Romana Zabořilová ZŠ Jenišovice VY_32_INOVACE_022
VULKANISNUS A ZEMĚTŘESENÍ
VZNIK A VÝVOJ LITOSFÉRY Vnitřní geologické děje
Název Litosféra Předmět, ročník Zeměpis, 1. ročník Tematická oblast
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Schéma vzniku a průběhu
MAGMATISMUS.
Zemětřesení a sopečná činnost
Zemětřesení a vulkanismus
Název školy Gymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu Rozvoj žákovských kompetencí pro 21. století.
Sopečné jevy.
Sopečná činnost Jan Dušek.
ZEMĚTŘESENÍ A SOPEČNÁ ČINNOST
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_203_VULKANISMUS AUTOR: Jana Harbichová ROČNÍK, DATUM: 9.,
Zemětřesení a sopečná činnost
Vulkanismus je souhrn projevů vnitřní energie planety, který se projevuje sopečnou činností,zemětřesením, tepelnou metamorfózou či případně dalšími projevy,
Vnitřní stavba Země Pevné těleso Země se skládá: 1) Zemské jádro
Endogení geologické děje
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_261_Sopky na Zemi AUTOR: Alena Hořavová ROČNÍK, DATUM: 9.,
LITOSFÉRA Obr. 1. LITOSFÉRA Litosféra je pevný obal Země Litosféra je pevný obal Země Tvoří j i : Tvoří j i : –z emská kůra –z emský plášť –z emské jádro.
Sopečná činnost.
Sopky a sopečná činnost Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je David Mánek. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802–4785,
Litosféra a sopečná činnost Projekt: Mozaika funkční gramotnosti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.02/ ZEMĚPIS.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov Autor: Ing Věra Kubová Předmět: ZEMĚPIS 8 Název: PŘÍRODNÍ PODMÍNKY - SOPEČNÁ ČINNOST Číslo.
SOPKY A ZEMĚTŘESENÍ Sopečná činnost. SOPEČNÁ ČINNOST Při pohybu litosférických desek (podsunutí) se horniny z. kůry dostanou do velkých hloubek – roztaví.
Sopečná činnost a zemětřesení
Vnitřní přírodní činitelé
Název školy ZŠ a MŠ, Jilemnice, Komenského 103, příspěvková organizace
Sopečná činnost lávový proud podmořské výrony lávy žhavé magma
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Diana Jančářová NÁZEV: Zemětřesení a sopečná činnost TÉMATICKÝ.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu OPVK
VULKANISNUS SOPKY A ZEMĚTŘESENÍ Animace: SOPKY
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
Prezentace pro výuku přírodopisu 9. ročník
Sopky a sopečná činnost
Schéma vzniku a průběhu
Vzdělávací materiál: Litosféra a litosférické desky Operační systém:
VY_52_INOVACE_Z Šablona.
Digitální učební materiál:
Autor: Mgr. Michaela Čapková Datum: Název: VY_52_INOVACE_08_ZEMĚPIS
VY_32_INOVACE_ Členění zemského povrchu I. Autor
Název : VY_32_INOVACE_01_13B_09_Sopečná činnost
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
Fyzická geografie Zdeněk Máčka
Fyzická geografie Mgr. Ondřej Kinc Vulkanické a tektonické tvary
VULKANISNUS A ZEMĚTŘESENÍ
Sopky a sopečná činnost
Schéma průřezu sopkou.
LITOSFÉRA sopečná činnost
Geologické děje.
Transkript prezentace:

SOPEČNÁ ČINNOST Vysoké teploty v zemském nitru + velký tlak zemské kůry  svrchní plášť je plastický a litosférické desky se po něm pohybují, v místech jejich styku dochází k výlevům roztavených hornin z hlubin na povrch   MAGMA = roztavené horniny  dostanou-li se na povrch, změní se v LÁVU K sopečné činnosti (vulkanismu) dochází v místech narážení dvou litosférických desek a podsouvání jedné pod druhou. Horniny se vlivem vysoké teploty taví na plastickou hmotu. Vzniklý tlak přemístí magma do vrchních částí a občas dojde i k průniku na povrch.

Útvar, obvykle kuželového tvaru, kterým magma,vulkanické plyny a pára vystupují na zemský povrch se jmenuje sopka (vulkán).

SOPKA jícen Sopečná erupce = výbuch  pomalá  rychlá  láva, popel, plyny láva tuhne  vznik sopky (vulkánu)  

Druhy sopek  činné  vyhaslé  spící Etna v Itálii Mount Shasta v severní Kalifornii Říp

DRUHY SOPEK: 1. aktivní (činné) 2. spící 3. vyhaslé Průvodní jevy sopečné činnosti 1. gejzíry 2. bahenní sopky 3. horké prameny a plyny Výskyt sopečné činnosti: Tzv. Tichooceánský ohnivý prstenec např. - západní pobřeží Ameriky - pás Kamčatka – Japonsko – Indonésie – Nový Zéland Havajské ostrovy Itálie Island

Nejznámější sopky Evropa - Středomoří – 1. Etna 2. Vesuv 3. Stromboli - Island – jedna z nejaktivnějších sopek světa – Hekla Asie – 130 činných sopek – např. 1. Ključevskaja (Kamčatka) 2. Fudži 3. Krakatau Afrika – Kilimandžáro Oceánie – Nový Zéland - gejzíry, horké prameny Havajské ostrovy - „horká skvrna“, erupce nemají charakter výbuchu, ale jsou to výlevy lávy  Manu Kea (4205m)od základny na mořském dně má 10 205m)

- NP Yellowstone - leží nad aktivním supervulkánem s kráterem 70x30km Severní Amerika - Sopka Sv. Heleny (USA) - NP Yellowstone - leží nad aktivním supervulkánem s kráterem 70x30km gejzíry, horké prameny, „horká skvrna“ Jižní Amerika Aconcagua 2. Chimborazo 3. Huascarán Střední Amerika - Popocatepetl St.Helens Popocatepetl

Sopky v ČR Převážně v období třetihor v Českém masívu docházelo ke vzniku zlomů a zlomových pásem, po kterých pronikalo magma na zemský povrch a docházelo k projevům aktivní sopečné činnosti. Vznikly sopky: Železná hůrka a Komorní hůrka. Sopečná pohoří Z období třetihor jsou v ČR dvě sopečná pohoří: Doupovské hory a České středohoří. Doupovské hory jsou naším největším stratovulkánem (vrstvy lávy a sopečného popela). Postvulkanické projevy V současné době se v Česku projevuje posopečná aktivita v podobě minerálních a termálních pramenů na Karlovarsku. Postvulkanickým projevem jsou i bahenní sopky v přírodní rezervaci Soos v západních Čechách.

Pompeje Italské město, zničené roku 79 našeho letopočtu výbuchem sopky Vesuv. Jediným hodnověrným očitým svědkem erupce byl Plinius mladší, který událost popsal v dopise Tacitovi. Podle jeho slov došlo k erupci kolem poledne. Nejdříve z Vesuvu vyšlehly vysoké plameny a později velký černý mrak tvaru borovice, který zakryl slunce a den se změnil v noc. Na Pompeje dopadaly rozžhavené kameny, které bořily budovy. Obyvatele města usmrtily jedovaté plyny (oxid uhelnatý) uvolněné při erupci (podle současných výzkumů se jedná asi o 10 000 osob). Erupce trvala nepřetržitě 3 dny, v důsledku čehož bylo město pokryto vrstvou popela o výšce asi 6 metrů. Zničeno bylo území od Herculanea až po Stabie. „Mrak“, o kterém Plinius Mladší píše, je dnes znám jako pyroklastická vlna, což je mrak přehřátých plynů, popela a kamenů vyvrhnutých ze sopky. Plinius rovněž popisuje, že erupce byla současně doprovázena zemětřesením a že moře bylo zemětřesením odsáváno pryč a znovu vraceno – dnes tento jev nazýváme „tsunami“. Počítačem generované podoba erupce Vesuvu:

Bjarmason. A. Commons. wikimedia. org: Destructive plate margin Bjarmason. A. Commons.wikimedia.org: Destructive plate margin.png [online]. 2004-12-04 [cit. 2009-10-20]. Dostupný na www: <http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Destructive_plate_margin.png>. Fibonacci. Commons.wikimedia.org: BlankMap-World6, compact.svg [On line]. 2006-11-12 [cit. 2009-10-20]. Dostupné z WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:BlankMap-World6,_compact.svg>. Hanzs.Commons.wikimedia.org: Pacifický ohnivý kruh.png [online]. 2008-10-10 [cit. 2009-10-20]. Dostupný pod licencí GNU Free Documentation License na www: <http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Pacifick%C3%BD_ohniv%C3%BD_kruh.png>. Hike395.Commons.wikimedia.org: Skjaldbreidur Herbst 2004.jpg [online]. 2005-01-25 [cit. 2009-10-20]. Dostupný na www: <http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Skjaldbreidur_Herbst_2004.jpg>. JGC. Commons.wikimedia.org: Aa channel flow from Mauna Loa.jpg [online]. 2007-11-28 [cit. 2009-10-20]. Dostupný na www: <http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Aa_channel_flow_from_Mauna_Loa.jpg>. Garcia B. Commons.wikimedia.org: CarlisleVolcano.jpg [online]. 2005-01-31 [cit. 2009-10-20]. Dostupný na www: <http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:CarlisleVolcano.jpg>. Renee1137.Commons.wikimedia.org: Lava Lake Kupaianaha.jpg [online]. 2005-01-31 [cit. 2009-10-20]. Dostupný na www: <http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Lava_Lake_Kupaianaha.jpg> Moonshadow. Commons.wikimedia.org: Fumarole.jpg [online]. 2005-03-20 [cit. 2009-10-20]. Dostupný pod licencí GNU Free Documentation License na www: <http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Fumarole.jpg>. Cs.wikipedia.org: Sopka [online]. 2009-10-07. [cit. 2007-10-20]. Dostupné z WWW: <http://cs.wikipedia.org/wiki/Sopka>. McLassus Roger. Commons.wikimedia.org: 1972 Iceland Geysir-2.jpg [online]. 2005-12-30 [cit. 2009-10-20]. Dostupný na www: <http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:1972_Iceland_Geysir-2.jpg >. Cs.wikipedia.org: Kratatoa [online]. 2009-08-27 [cit. 2009-10-23]. Dostupné pod licencí Creative Commons na www: <http://cs.wikipedia.org/wiki/Krakatoa>. Cs.wikipedia.org: Ohnivý kruh [online]. 2009-08-23 [cit. 2009-10-23]. Dostupné pod licencí Creative Commons na www: <http://cs.wikipedia.org/wiki/Ohniv%C3%BD_kruh>. Cs.wikipedia.org: Pompeje [online]. 2009-08-11 [cit. 2009-10-23]. Dostupné pod licencí Creative Commons na www: <http://cs.wikipedia.org/wiki/Pompeje>. Dbenzhuser. Commons.wikimedia.org: Pompeii the last day 1.jpg [online]. 2006-08-24 [cit. 2009-10-23]. Dostupný na www: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Pompeii_the_last_day_1.jpg>.

http://galerie. gymjil http://galerie.gymjil.cz/zahradnik/litosfera/endogenni_vnitrni_krajinotvorne_procesy.htm http://sopky.eu/ http://friendshipiseverything.blogspot.cz/2012/03/blog-post_6260.html http://moje-kniha-stinu.blog.cz/1103/cesta-po-dansku-3-dil http://www.profimedia.cz/fotografie/mount-shasta-v-severni-kalifornii-je-spici/0001060704/ http://www.globeimages.net/data/media/92/mount_bromo_indonesia_picture.jpg http://www.tripzone.cz/content_img_cs/002/hora-fudzi-w-2274.jpg http://www.quido.cz/priroda/obrazky/popocatepetl_3_v.jpg http://www.lsopky.estranky.cz/img/mid/8/sv.helena.jpg http://www.agorahostel.it/wp-content/uploads/2011/09/etna_eruzione.jpg http://islandweb.cz/wp-content/gallery/gejziry/gejziry-na-islandu-2.jpg http://www.fiftyfifty.cz/fotografie/2009-03-c8882018/Bahenni-sopky.jpg http://botany.cz/foto/island-fumarola.jpg