Environmentální výchova

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Environmentální výchova
Advertisements

NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Město Týniště nad Orlicí pro občany SNÍŽENÍ NÁKLADŮ PRO VAŠE DOMÁCNOSTI, FIRMY, OBČANSKÁ SDRUŽENÍ A BYTOVÁ DRUŽSTVA.
Člověk a energie Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Inovace a zkvalitnění výuky projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO.
Environmentální výchova
KDO JSEM? Aktivita č.1: Výchova k aktivnímu občanství Prezentace č. 1
Základní škola a Mateřská škola Kladno, Vodárenská 2115
Projekt „Environmentální výchova ve školních úlohách, experimentech a exkurzích“ Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.10/
Antické mýty v obrazech
Rámci projektu Digitální učební materiál vytvořený v rámci projektu: HUMANIZACÍ ŠKOLSTVÍ K ROVNÝM PŘÍLEŽITOSTEM CZ.1.07/1.4.00/ Dětský domov, základní.
Jak se stát miláčkem vyhledávačů
Autor: Mgr. Zdeňka Krmášková
ZŠ Benešov, Jiráskova 888 Společná setkání nad výtvarnými díly 3 Instalation of paper – 8. r., VVp Mgr. Lenka Pavlíková.
Antické mýty v obrazech
ŠkolaZákladní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika 9 Tematický okruhAstronomie TémaPlynné.
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost VY_32_INOVACE_C2 – 17.
Číslo a název šablony klíčové aktivity
Číslo a název šablony klíčové aktivity
Mgr. Miloslava Pucandlová ZŠ Sadová, 1756, Čáslav
Zdroje organických sloučenin Projekt: Svět práce v každodenním životě Číslo projektu: CZ.1.07/1.1.26/ Aktivita č. 6: Poznáváme chemii Prezentace.
Aktivita č.6: Poznáváme chemii Prezentace č. 1 Autor: Lenka Poláková
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK 1
Průmyslová výroba.
Opec.
EU Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radek Horský. Materiál vznikl v rámci projektu EU peníze školám.
Václav Hlavinka a Richard Andrýsek 2L 2012/2013
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_250_Průmyslová výroba AUTOR: Alena Hořavová ROČNÍK, DATUM:
Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola, Horní Česká 15, Znojmo EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu:
Nerostné bohatství na Zemi
Projekt „Environmentální výchova ve školních úlohách, experimentech a exkurzích“
LOM SVĚTLA Jaroslav Solfronk 2013 Příroda II.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
ALKANY Chemie 9. ročník VY_32_INOVACE_07.2/12
ČÁSTICOVÉ SLOŽENÍ LÁTEK
Litva, Lotyšsko a Estonsko
MS PowerPoint Příloha - šablony.
VY_32_INOVACE_Př.5.11-Typy elektráren-prezentace
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Předmět:zeměpis Ročník:8. ročník Klíčová slova:USA - základní údaje, rozloha,
Označení DUM Pl - DUM Autor Příjmení a jméno: Pavelková Irena, Bc. Škola: Základní škola a Mateřská škola Štěpánkovice, příspěvková organizace.
EU PENÍZE ŠKOLÁM Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: 585.
Digitální učební materiál
Základní škola a mateřská škola T.G.Masaryka Milovice, Školská 112, Milovice projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Co to vlastně voda je? Je to chemická sloučenina vodíku a kyslíku. Se vzduchem tvoří základní podmínky pro existenci života na Zemi. Je to chemická sloučenina.
GLOBÁLNÍ PROBLÉMY SVĚTA ZNEČIŠTĚNÍ HYDROSFÉRY
Šablona:III/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_FYZ_370 Jméno autora:Mgr. Alena Krejčíková Třída/ročník:1. ročník Datum vytvoření: Výukový materiál.
Téma hodiny: Oceánie Předmět: Zeměpis Ročník: 2.
L Vyjmenovaná slova po VY_32_INOVACE_Čj z 2
VLASTNOSTI NEROSTŮ Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Gymnázium Sušice – Brána vzdělávání Mgr. Ladislav Fedor Gymnázium Sušice kvarta osmiletého.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
HOSPODÁŘSTVÍ A DOPRAVA ASIE
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: Organické sloučeniny v odborné.
Pavel Koutný VOŠ a SPŠE Olomouc
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Státy východní Evropy autor: Mgr. Jana Mikešová
JADERNÁ FYZIKA Jaderná energie
Exogenní činitelé utvářející zemský povrch
Zdroje energie R O P A VY_32_INOVACE_04 - ROPA.
Gymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Hydrosféra základní složka života
ROPA a ZEMNÍ PLYN ROPA   též surová nafta nebo zemní olej   černá olejovitá hořlavá kapalina   směs uhlovodíků (hlavně alkanů) → složeno z C, H,
Ropa Vypracoval: Lukáš Rigo Obor: Technické lyceum Třída: 2L Předmět: Biologie Školní rok: 2015/16 Vyučující: Mgr. Ludvík Kašpar Datum vypracování:
VY_32_INOVACE_7_1_7 Ing. Jan Voříšek  Ropa hýbe světem, na ropě jsou závislé celé národy, většina států bez ropy nemůže existovat. Co to vlastně ropa.
Černé zlato. Černé zlato Ropa (též (surová) nafta, zemní olej, černé zlato) je hnědá hořlavá kapalina tvořená směsí uhlovodíků, především alkanů.
Vypracoval: Viktor Andrianov
ROPA Vypracovala: Eliška Dosoudilová Třída: 2L Datum:
Téma: Těžba ropy Základní škola Chomutov, Školní 1480 Autor
Atlantský oceán VY_32_INOVACE_01_35
Transkript prezentace:

Environmentální výchova Název projektu: Environmentální výchova ve školních úlohách, experimentech a exkurzích Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.10/03.0008

Havárie ropné plošiny Deepwater horizon http://lisasandlin.wordpress.com/20108/ http://wetheadmedia.com/the-deepwater-horizon/

Vznik ropy v moři Ropa vzniká rozkladem planktonních organismů Nejdříve vzniká organické bahno (tzv. sapropel) Sapropel je výchozí látka pro vznik zemního plynu a ropy http://www.ekobydleni.eu/zivotni-prostredi/ropna-skvrna-v-mexickem-zalivu-se-siri-obama-presto-rozsiri-tezbu

http://lh3.ggpht.com/mlo3ZjTk9a8WWzrAcWwRnWYEa9qke_Q58Rhner5m9lcDwSE-hyRR39u2kkM9P4VRK18KeQ=s144

Způsoby těžby Primární Naleziště obsahuje natlakovaný zemní plyn → ropa vytéká sama Vytěží se cca 20% ropy Sekundární Při poklesu tlaku v ložisku Používají se čerpadla / udržení tlaku v ložisku pomocí zem. plynu, vzduchu aj. Vytěží se cca 5-15% Terciální Snížení „tekutosti“ (tzv. viskozity) použitím vodní páry Celkově se vytěží od 5% do 80% naleziště podle typu ropy.

http://kaskuspic.blogspot.cz/2012_01_01_archive.html http://www.generacey.cz/sleduj-novinky-kolem-sebe/jak-se-na-morave-nafta-dobyva

Ropná plošina Deepwater Horizon Výroba: Hyundai heavy industries Cena: $560 milionů Umístění Mexickém zálivu Vlastník: British Petroleum (BP) Patřila k nejvýkonnějším své doby

Umístění Deepwater horizon při havárii http://feww.wordpress.com/2010/04/21/offshore-oil-rig-explodes/

Deepwater horizon http://viajes.elpais.com.uy/2010/05/17/infierno-en-la-torre/ http://germundandersson.blogspot.cz/2010/07/terroristernas-nya-mal.html

Havárie 20.4.2010 11 obětí, 16 zraněných Při tlakovém testu praskla těžební roura a navalila se do ní voda, metan, plyny a bahno, které pak vystříkly na povrch a explodovaly Při havárii vyteklo do moře 4,9 milionů barelů ropy (1 barel ropy stojí přibližně 2000 Kč) Proti BP bylo podáno přes 300 žalob ve 12 amerických státech BP v červnu přistoupila na požadavek americké vlády a zavázala se, že v průběhu následujících čtyř let zaplatí 20 miliard dolarů (přes 392 miliard Kč).

http://www. unknownworlds. com/forums/lofiversion/index. php/t115703 http://www.unknownworlds.com/forums/lofiversion/index.php/t115703.html

http://batona.net/2443-vzryv-neftyanoy-platformy-v-meksikanskom-zalive-godu-nazad-31-foto.html http://www.godshew.org/lawphoto.htm http://realnumeracy.wordpress.com/tag/cognitive-bias/

Chudáčci zvířátka Opravdu je tohle nutné? Přírodu máme chránit. Ne ničit. http://blackburiedtreasure.blogspot.cz/2010_09_26_archive.html Je pro nás ropa opravdu tak důležitá? http://www.vivelohoy.com/noticias/chicago/8016225/la-busqueda-por-los-datos-parte-2 http://www.harimedia.net/forum/viewtopic.php?f=4&t=584&start=90

Zdroje http://www.deepwater.com/fw/main/Deepwater-Horizon-Gallery-987.html http://en.wikipedia.org/wiki/File:Deepwater_Horizon_offshore_drilling_unit_on_fire_2010.jpg http://is.muni.cz/do/ped/kat/fyzika/autem/pages/tezba-ropy.html http://www.ekobydleni.eu/zivotni-prostredi/ropna-skvrna-v-mexickem-zalivu-se-siri-obama-presto-rozsiri-tezbu http://www.gweb.cz/dotazy/d-346/ http://en.wikipedia.org/wiki/Deepwater_Horizon http://en.wikipedia.org/wiki/Deepwater_Horizon_explosion http://cs.wikipedia.org/wiki/Deepwater_Horizon http://www.nytimes.com/2010/12/26/us/26spill.html http://www.stevedrinkard.com/archives/46 http://gulfofmexicooilspillblog.com/2010/12/17/gulf-of-mexico-oil-spill-blog-deepwater-horizon-wreckage/ http://www.guardian.co.uk/business/2010/nov/02/bp-oil-spill-costs-40-billion-dollars http://www.planetizen.com/node/44891 http://byznys.lidovky.cz/firmu-bp-cekaji-kvuli-uniku-ropy-vlekle-soudni-spory-a-miliardove-pokuty-1lp-/firmy- trhy.asp?c=A100727_210000_firmy-trhy_pks http://byznys.lidovky.cz/bp-shani-penize-na-skody-v-zalivu-apache-od-ni-koupi-majetek-za-miliardy-1mt-/firmy- trhy.asp?c=A100721_092910_firmy-trhy_ter