Energie.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Hodnocení produkční účinnosti krmiv
Advertisements

PKML.
Stodůlky 1977 a 2007 foto Václav Vančura, 1977 foto Jan Vančura, 2007.
Desetinná čísla (opakování) 5. třída
Hraní s desetinnými čísly
Porovnání výroby a prodejů vozidel ve světě za období 2005 až 2012 VÝROBA za uvedené období celkem: ks vozidel PRODEJE za uvedené období celkem:
AUTOR Mgr.Moravcová Daniela ŠKOLA ZŠ TGM Kutná Hora Datum Ročník DRUHÝ
SEZÓNA 2012/2013. TRÉNINKOVÉ JEDNOTKY  POČET TJ: 109  V MINUTÁCH: 8175  V HODINÁCH: 136,25  V DNECH: 5,67.
Aktuální informace o vyšetřování c-erb-2 genu v referenční laboratoři a návrh změny v indikačních kritériích Hajdúch M., Petráková K., Kolář Z., Trojanec.
Věk (v letech) skupina: kontrolní pacienti průměr 41,08 51,67 sm.odch.
19.1 Odčítání v oboru do 100 s přechodem přes desítku
Téma 3 ODM, analýza prutové soustavy, řešení nosníků
Čísla 0 – 100, sčítání a odčítání
Sčítání a odčítání úhlů
Urči název a zařaď do příslušné skupiny
Afrika – státy a hlavní města
Tomáš NETERDA 1961 Sportovní kariéra : plavecké třídy ZŠ Komenského gymnázium Dašická plavecká škola
Kdo chce být milionářem ?
Výzkumy volebních preferencí za ČR a kraje od
NÁSOBENÍ ČÍSLEM 10 ZÁVĚREČNÉ SHRNUTÍ
Téma: SČÍTÁNÍ A ODČÍTÁNÍ CELÝCH ČÍSEL 2
Jak měřit transparentnost NNO?
Dělitelnost přirozených čísel
VY_32_INOVACE_INF_RO_12 Digitální učební materiál
ZVÍŘATA AUSTRÁLIE (2) - PROCVIČUJEME SČÍTÁNÍ A ODČÍTÁNÍ DO 100
Elektronická učebnice - I
MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA reg. č.: CZ.1.07/1.4.00/ Základní škola, Šlapanice, okres Brno-venkov, příspěvková organizace Masarykovo nám.
VY_32_INOVACE_ 14_ sčítání a odčítání do 100 (SADA ČÍSLO 5)
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Martina Burgetová Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu.
Zábavná matematika.
V rámci všech serverů společnosti Aliaweb, spol. s r.o. oslovíte přes uživatelů Kurzy.cz finanční portál pro laiky i odborníky, tj. investice a.
ROK ÚLOVKY Z REVÍRŮ MO ČRS JINDŘICHŮV HRADEC Zpráva dle podkladů JčÚS
Dělení se zbytkem 6 MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA
Dělení se zbytkem 5 MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA
ZVÍŘATA AUSTRÁLIE (1) - PROCVIČUJEME SČÍTÁNÍ A ODČÍTÁNÍ DO 100
Systém financování v primární péči
Tomáš NETERDA 1961 Sportovní kariéra : plavecké třídy ZŠ Komenského gymnázium Dašická plavecká škola PF Hradec.
Letokruhy Projekt žáků Střední lesnické školy a střední odborné školy sociální ve Šluknově.
Stav studie „Seroprevalence VHC u injekčních uživatelů drog“ k Národní monitorovací středisko pro drogy a drogové závislosti Úřad vlády ČR tel.
Čtení myšlenek Je to až neuvěřitelné, ale skutečně je to tak. Dokážu číst myšlenky.Pokud mne chceš vyzkoušet – prosím.
MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA reg. č.: CZ.1.07/1.4.00/ Základní škola, Šlapanice, okres Brno-venkov, příspěvková organizace Masarykovo nám.
ODČÍTÁNÍ DO 100 S PŘECHODEM DESÍTKY
Únorové počítání.
52_INOVACE_ZBO2_1364HO Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj vzdělanosti.
Dělení se zbytkem 8 MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA
Náhoda, generátory náhodných čísel
Sexuální život u pacientů s mentálním postižením v ÚSP
Zásady pozorování a vyjednávání Soustředění – zaznamenat (podívat se) – udržet (zobrazit) v povědomí – představit si – (opakovat, pokud se nezdaří /doma/)
SČÍTÁNÍ A ODČÍTÁNÍ V OBORU DO 100
Hrubá - prostá incidence nádorů kolorekta u mužů 1. Maďarsko 88,29 2. Česká Republika 86,73 3. Japonsko 77,74 4. Německo 75,39 5. Nový Zéland71,77 6. Austrálie.
ROK 2010 ÚLOVKY Z REVÍR Ů MO Č RS JIND Ř ICH Ů V HRADEC Zpráva dle podklad ů J č ÚS.
TRUHLÁŘ II.ročník Výrobní zařízení Střední škola stavební Teplice
MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA reg. č.: CZ.1.07/1.4.00/ Základní škola, Šlapanice, okres Brno-venkov, příspěvková organizace Masarykovo nám.
Stanovení stravitelnosti Ing. Vít Baránek © 2006 Vytvořeno s podporou projektu FRVŠ číslo 2022/2006/G4.
Celá čísla Dělení.
DĚLENÍ ČÍSLEM 7 HLAVOLAM DOPLŇOVAČKA PROCVIČOVÁNÍ
Analýza knihovnických standardů za rok 2006 knihovny Jmk Provozní doba Nákup knihovního fondu Kč na 1 obyvatele Roční přírůstek Počet studijních míst Veřejně.
Číslo projektu CZ.1.07/1.500/ Číslo materiálu VY_42_INOVACE_matematika_22 Název školy Táborské soukromé gymnázium, s. r. o. Autor Bc. Ivana Kotková.
MS PowerPoint Příloha - šablony.
1 Celostátní konference ředitelů gymnázií ČR AŘG ČR P ř e r o v Mezikrajová komparace ekonomiky gymnázií.
Úkoly nejen pro holky.
Základní škola Podbořany, Husova 276, okres Louny
Zdravotní stav obyvatel v Ústeckém kraji RNDr. Jiří Skorkovský
EuPIA Printing Ink Market Statistics Q EuPIA statistika trhu s tiskovými barvami První kvartál roku 2009.
Přednost početních operací
ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: , ; fax:
Predikce chemických posunů
KONTROLNÍ PRÁCE.
Porovnání výroby a prodejů vozidel ve světě
Autor Příjmení a jméno: Fialová Kamila, Mgr. Škola: Základní škola a Mateřská škola Štěpánkovice, příspěvková organizace Adresa: Zahradní 10, Štěpánkovice,
Transkript prezentace:

Energie

Energie je nezbytná pro zajištění všech životních pochodů a funkcí Energie je nezbytná pro zajištění všech životních pochodů a funkcí. Veškeré tělesné aktivity jsou spojeny s výdejem energie, nejen fyzický pohyb, ale i proces trávení, syntéza enzymů, výstavba tkání aj. Energie není živina a je získávána při metabolické oxidaci (spálení) organických živin absorbovaných z potravy nebo z energetických rezerv v těle ryby. Pro oxidaci je potřeba dostatek dostupného kyslíku ve vodě. Zvýšená potřeba energie je projevem zvýšené intenzity metabolizmu, projevující se zvýšenou spotřebou kyslíku. U ryb používá nepřímé stanovení intenzity metabolismu prostřednictvím spotřeby kyslíku, resp. produkce oxidu uhličitého (bazální, rutinní a aktivní metabolizmus). V posledních dvaceti letech se diverzifikovaly podmínky chovu ryb. Akvakultura produkuje různé druhy ryb v různých podmínkách pro konzum, produkuje násadový materiál, počáteční odchov různých druhů ryb, kombinované metody chovu, dekorační ryby.

Příjem a trávení přijaté potravy je spojeno se zvýšenou úrovní metabolizmu, projevující se zvýšenou spotřebou kyslíku několik hodin po nakrmení. Tento nárůst se označuje jako SDA (Specific Dinamic Action), výše nárůstu a jeho časový průběh závisí na typu použitého krmiva a intenzitě krmení. Ke zvýšení spotřeby dochází bezprostředně po krmení s vrcholem zpravidla po 1-3 h a poklesem na původní úroveň po 5-8 h. Vyšší obsah energie v krmivu zvyšuje spotřebu kyslíku na její zpracování v zažívacím traktu. V posledních dvaceti letech se diverzifikovaly podmínky chovu ryb. Akvakultura produkuje různé druhy ryb v různých podmínkách pro konzum, produkuje násadový materiál, počáteční odchov různých druhů ryb, kombinované metody chovu, dekorační ryby.

V případě nedostatku dostupného kyslíku dochází ke zhoršení využití krmiva, projevující se zvýšenou produkcí výkalů, snížením využití v krmivu obsažených živin, následně negativně ovlivňující konverzi krmiva, zvýšení nákladů a zhoršení kvality vodního prostředí (zatížení prostředí). V posledních dvaceti letech se diverzifikovaly podmínky chovu ryb. Akvakultura produkuje různé druhy ryb v různých podmínkách pro konzum, produkuje násadový materiál, počáteční odchov různých druhů ryb, kombinované metody chovu, dekorační ryby.

V posledních dvaceti letech se diverzifikovaly podmínky chovu ryb V posledních dvaceti letech se diverzifikovaly podmínky chovu ryb. Akvakultura produkuje různé druhy ryb v různých podmínkách pro konzum, produkuje násadový materiál, počáteční odchov různých druhů ryb, kombinované metody chovu, dekorační ryby.

V posledních dvaceti letech se diverzifikovaly podmínky chovu ryb V posledních dvaceti letech se diverzifikovaly podmínky chovu ryb. Akvakultura produkuje různé druhy ryb v různých podmínkách pro konzum, produkuje násadový materiál, počáteční odchov různých druhů ryb, kombinované metody chovu, dekorační ryby.

Někdy je energie označována jako nejdůležitější složka potravy, ryby přijímají potravu pro uspokojení svých energetických potřeb. Zdrojem energie jsou již uvedené organické živiny s různým energetickým ziskem (proteiny 24 kJ.g-1, lipidy 39 kJ.g-1, sacharidy 17 kJ.-1). Energie je využívána v první řadě pro záchovné procesy a zbytek pro růst. V posledních dvaceti letech se diverzifikovaly podmínky chovu ryb. Akvakultura produkuje různé druhy ryb v různých podmínkách pro konzum, produkuje násadový materiál, počáteční odchov různých druhů ryb, kombinované metody chovu, dekorační ryby.

- ryby neudržují stálou tělesnou teplotu Energetický metabolizmus ryb má ve srovnání s teplokrevnými živočichy řadu specifik a vyznačuje se nižšími ztrátami při metabolických procesech. Nižší ztráty jsou dány především následujícími faktory: -  ryby neudržují stálou tělesnou teplotu -  vydávají méně energie při přijmu a využití potravy - ztrácejí méně energie při udržování tělesných funkcí, udržování polohy a pohybu ve vodě - spotřebují méně energie pro syntézu a exkreci produktů dusíkového metabolizmu. V posledních dvaceti letech se diverzifikovaly podmínky chovu ryb. Akvakultura produkuje různé druhy ryb v různých podmínkách pro konzum, produkuje násadový materiál, počáteční odchov různých druhů ryb, kombinované metody chovu, dekorační ryby.

V posledních dvaceti letech se diverzifikovaly podmínky chovu ryb V posledních dvaceti letech se diverzifikovaly podmínky chovu ryb. Akvakultura produkuje různé druhy ryb v různých podmínkách pro konzum, produkuje násadový materiál, počáteční odchov různých druhů ryb, kombinované metody chovu, dekorační ryby.

Pro výpočet obsahu energie v krmivu je využívána hodnota brutto energie (BE), pro hodnocení úrovně dostupné pak energie stravitelná (DE), nebo metabolizovatelná (ME). Zpravidla je používána hodnota DE, protože stanovení úrovně ME je u ryb metodicky velmi obtížné. Zisk energie z jednotlivých přijatých živin vychází z jejich množství v přijatém krmivu a stravitelnosti. Pro odhad energie využitelné pro lososovité ryby je využíván výpočet podle energetických ekvivalentů (Steffens, 1989). Obsah stravitelné energie v krmivu je vyjádřen v rovnici (Jirásek a kol., 2005): DE = 0,0168*NL+0,0335*tuk+0,0084*BNLV Hodnoty koeficientů v rovnici vycházejí z předpokládané úrovně stravitelnosti živin a jejich energetické hodnoty. V posledních dvaceti letech se diverzifikovaly podmínky chovu ryb. Akvakultura produkuje různé druhy ryb v různých podmínkách pro konzum, produkuje násadový materiál, počáteční odchov různých druhů ryb, kombinované metody chovu, dekorační ryby.

U ryb připadá nejvyšší ztráta na energii obsaženou ve výkalech (10-40 % z BE), zatímco ztráty energie při branchiální a urinální exkreci činí pouze 8-12 % ze DE (9-16 % z BE). Denní potřeba záchovné energie se při teplotním optimu pohybuje u ryb v rozmezí 40-100 kJ.kgW0,8, což odpovídá jen 10-20 % potřeby energie u teplokrevných zvířat stejné hmotnosti. Se zvyšováním hmotnosti se snižuje intenzita metabolizmu na jednotku hmotnosti ryb. Metabolický exponent činí u sladkovodních ryb přibližně 0,8 a je označován jako metabolická hmotnost (W0,8). V posledních dvaceti letech se diverzifikovaly podmínky chovu ryb. Akvakultura produkuje různé druhy ryb v různých podmínkách pro konzum, produkuje násadový materiál, počáteční odchov různých druhů ryb, kombinované metody chovu, dekorační ryby.

Při hmotnosti ryby 1 kg je její hmotnost rovna hmotnosti metabolické Při hmotnosti ryby 1 kg je její hmotnost rovna hmotnosti metabolické. Metabolická hmotnost je jednotkou, ke které se vztahuje nutriční a metabolická potřeba živin, energie a velikost krmné dávky. Brutto energie (BE) je množství energie (tepla) uvolněného dokonalým spálením vzorku v kyslíkové atmosféře ve spalovacím kalorimetru za předepsaných podmínek. Stravitelná energie (bilančně stravitelná energie, SE; digestible energy DE) je brutto energie snížená o celkový obsah energie obsažený ve výkalech, a to včetně energie metabolického původu. Metabolizovatelná energie (ME) je brutto energie přijatého krmiva, která se nevyloučila výkaly a močí. Netto energie (NE) je metabolizovatelná energie, která nebyla ztracena v produkci tepla. Tato energie se rozděluje na netto energii pro záchovu a netto energie pro produkci. V posledních dvaceti letech se diverzifikovaly podmínky chovu ryb. Akvakultura produkuje různé druhy ryb v různých podmínkách pro konzum, produkuje násadový materiál, počáteční odchov různých druhů ryb, kombinované metody chovu, dekorační ryby.

Minimální požadavky na denní dávku stravitelné energie (DE) a krmiva (%) pro pstruha duhového při třech teplotách (Cho 1992) V posledních dvaceti letech se diverzifikovaly podmínky chovu ryb. Akvakultura produkuje různé druhy ryb v různých podmínkách pro konzum, produkuje násadový materiál, počáteční odchov různých druhů ryb, kombinované metody chovu, dekorační ryby.

týden 5˚C 10˚ C 15˚ C BW (g) DE (kJ) % BW 1 2 3 4   5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 1,2 1,4 1,7 1,9 2,2 2,5 2,9 3,3 3,7 4,2 4,7 5,2 5,8 6,4 7,0 7,7 8,4 9,2 10,0 10,9 11,8 12,8 13,9 14,9 16,1 17,3 18,5 19,8 21,2 22,6 24,1 25,7 27,3 29,0 30,7 32,6 34,5 36,4 38,5 40,6 0,33 0,37 0,42 0,46 0,52 0,57 0,63 0,69 0,75 0,82 0,89 0,96 1,03 1,11 1,19 1,28 1,37 1,46 1,55 1,65 1,75 1,86 1,96 2,08 2,19 2,31 2,43 2,55 2,68 2,81 2,95 3,09 3,23 3,38 3,52 3,68 3,83 3,99 4,16 4,32 1,93 1,82 1,73 1,58 1,51 1,45 1,39 1,34 1,29 1,25 1,21 1,17 1,14 1,10 1,07 1,04 1,02 0,99 0,97 0,94 0,92 0,90 0,88 0,86 0,85 0,83 0,81 0,80 0,78 0,77 0,74 0,73 0,72 0,70 0,68 0,67 0,66 45,1 49,9 55,0 60,5 66,3 72,4 79,0 85,9 93,2 100,9 109,1 117,6 126,6 136,1 146,0 156,4 167,2 178,6 190,4 202,8 1,05 1,52 1,79 2,09 2,40 2,75 3,12 3,51 3,93 4,37 4,85 5,35 5,87 6,42 7,00 7,61 8,25 8,91 9,61 10,33 11,08 11,86 12,67 13,51 14,38 15,28 16,21 17,17 18,16 19,18 20,24 21,32 22,44 23,59 24,77 25,98 27,22 3,98 3,56 3,22 2,72 2,53 2,36 2,22 2,10 1,99 1,89 1,80 1,72 1,59 1,53 1,47 1,42 1,33 1,22 1,18 1,15 1,12 1,00 0,98 0,87 0,84 52,4 69,3 89,5 113,3 141,0 172,8 209,1 229,1 250,2 272,6 296,3 321,4 347,8 375,6 404,9 435,7 468,0 501,8 537,2 574,3 1,94 2,50 3,14 3,85 4,65 5,53 6,50 7,55 8,69 9,92 11,23 12,64 14,14 15,73 17,42 19,20 21,08 23,05 25,13 27,30 29,57 31,95 34,42 37,00 39,69 42,48 45,37 48,37 51,48 54,69 58,02 61,45 65,00 68,66 72,43 76,31 80,30 84,41 6,14 5,17 4,47 3,96 3,55 2,97 2,56 2,26 2,14 2,03 1,84 1,77 1,69 1,63 1,57 1,30 1,26 1,23 1,09 1,06