ORGANIZACE TRÉNINKU ŽÁCI

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ZÁVODNÍ OBDOBÍ KATEGORIE ML. DOROST, ST. DOROST A JUNIOŘI 2011
Advertisements

Vůdcovská zkouška – Gemini 2010 •Změna •Aktivnější zaměření programů, praxe •Potřeby Castorů –rozdílné znalosti (úroveň ČK) –různorodé oddíly –možné zaměření.
Stručný návod na prodej florbalových hokejek UNIHOC
Základní pohybový systém
TALENTI V DHL SUPPLY CHAIN
Oddělení vzdělávání trenérů FAČR. Motto Dovolte sobě i druhým se cítit dobře.
VY_32_INOVACE_2C16 P OSILOVACÍ PROGRAM PRO DNEŠNÍ ŽENY.
Výukový program pro 2. třídu ZŠ,
Strečink Je možné provádět denně před i okamžitě po tréninku nejméně však 3x týdně nejlépe 2-3 hodiny po posledním tréninku dne (svaly již nejsou tak zakyselené.
R Y C H L O S T Michal Lehnert.
TRÉNINK obecné principy úvodní sraz VD – Tři Studně.
PROJEKT GUTOVKA DOVEDNOSTI - BRUSLENÍ – MINILIGA ZAČÍNÁME :00 KLUZIŠTĚ GUTOVKA PRAHA 10 POPRVÉ NEDĚLE OD 18:00 A PAK JIŽ PRAVIDELNĚ.
ZMĚNY V SOUTĚŽÍCH PŘÍPRAVEK. Motto:,,Neberme dětem radost ze hry, oni nám to vrátí“ Proč změny v soutěžích přípravek?  zapojení všech hráčů do hry 
PSYCHOLOGICKÁ PŘÍPRAVA - ÚVOD
C licence FAČR Biomedicínské aspekty pohybových aktivit.
Mgr. Pavel Frýbort Posilování a protahování
Vaši OZ… …prodávají často ve slevách a ustupují z původní cenové nabídky klientovi? …mají málo nových klientů a u stávajících stagnují prodejně? …neumí.
PŘEDZÁVODNÍ OBDOBÍ KATEGORIE ML. DOROST, ST. DOROST A JUNIOŘI 2011
ZÁKLADNÍ INFORMACE O PROJEKTU: Ročník Téma všeobecné primární prevence Získané znalosti/ Získané dovednosti/ Žádoucí postoje žáků 6 Šikana a kyberšikana.
Herní systémy Zásadní způsoby vedení hry celého družstva v útoku a v obraně, s předem vymezenými úkoly jednotlivcům, skupinám hráčů i celému družstvu po.
Korekce odchylek správného držení těla
Psychologie sportu stolního tenisu a tenisu obzvlášť Vojtěch Kaplan O4A.
Řešení dynamických problémů s podmínkami Pavel Surynek Univerzita Karlova v Praze Matematicko-fyzikální fakulta.
Trénink atletických skoků
Plošné testování 5. a 9. tříd v kontextu stavu českého školství Senát Parlamentu ČR
Herní princip ve sportovní přípravě dětí Licence B
LETNÍ PŘÍPRAVA KATEGORIE ML. DOROST, ST. DOROST A JUNIOŘI 2012
Taktická příprava Michal Lehnert.
VYTRVALOSTNÍ SCHOPNOSTI. VYTRVALOST SCHOPNOST PROVÁDĚT POHYBOVOU ČINNOST PO DLOUHOU DOBU SCHOPNOST ODOLÁVAT ÚNAVĚ PŘEKONÁVAT VZDÁLENOST URČITOU INTENZITOU.
Kondiční příprava hráče baseballu
Specifická příprava na závod Aneb jak porazit stavitele a ne sám sebe.
Zásady v tréninkové přípravě mládeže Licence B
Technická, taktická a psychologická příprava
DIDAKTIKA ATLETIKY I.stupeň ZŠ
Systematika fotbalu.
Metodické pokyny pro předmět Tlumočnický proseminář
Příklady tréninkových jednotek Praha Veličiny používané u tréninkových jednotek A.Délka zátěže (km, čas) B.Intenzita zátěže C.Délka a intenzity.
Rozdíly v trénování dorostu a žactva. Školení trenérů 3.třídy Hradec Králové
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:OP.
Kondiční příprava a plánování ve volejbale
SEBEPOZNÁNÍ základ psychologické přípravy
Řízení sportovního tréninku
VÝCHODISKA SPORTOVNÍHO TRÉNINKU
Didaktické formy tréninkového procesu - TP
1 Úloha vůdců, úloha vůdcovství -Poznat a dělat správné věci -Definovat vize -Ukazovat cestu, jak vizi realizovat.
PSYCHICKÁ PŘÍPRAVA VE SPORTU
VIRTUÁLNÍ HOSPITACE TĚLESNÁ VÝCHOVA Cvičení na stanovištích Gymnázium Česká Lípa Vyučující: PhDr. Radek Častulík Expert: Mgr. Šárka Maleňáková.
PŘÍPADOVÁ STUDIE: SCHŮZKA S KLIENTEM – ZJIŠTĚNÍ VSTUPNÍCH INFORMACÍ V průběhu kampaní je pečlivě dbáno na maximální účinnost a kvalitu poskytovaných.
PLAVÁNÍ V KONDIČNÍCH PROGRAMECH Lekce č. 26 Irena Čechovská Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem, státním rozpočtem České republiky.
Interpretace basketbalového učiva pro jednotlivé lekce Šestá lekce – přihrávání a uvolňování bez míče (základy součinnosti v útoku) (90 minut – interpretace.
Klepnutím lze upravit styl předlohy podnadpisů.. SPORTOVNÍ TRÉNINK OB21-VVP-HUM-TV-JAN-M-SUPL-002.
Interpretace basketbalového učiva pro jednotlivé lekce Pátá lekce – utkání, praktická aplikace pravidel (rozhodování) (90 minut – teorie, praxe) Tento.
Interpretace basketbalového učiva pro jednotlivé lekce Druhá lekce – základy součinnosti v útoku a v obraně (90 minut – interpretace učiva, praxe) Tento.
Lední hokej Doc. PaedDr. Jan Štumbauer, CSc. Projekt: Cizí jazyky v kinantropologii, reg. č.: CZ.1.07/2.2.00/
Vítejte v klubu HC Bobři Valašské Meziříčí
Ročník:  1. Vzdělávací obor:  Tělesná výchova Tematický okruh:
Vypracovala: Karolína Novotná 3. roč., obor RVS
Organizační formy ve školní TV vyučovací jednotka
Hodina pohybu navíc - Ragby
Specifické didaktické formy ve vyučovací jednotce
OSNOVA PŘEDNÁŠKY: Charakteristika R, R jako důležitý faktor sportovních výkonů. Biologické základy R. Členění rychlostních schopností – druhy R. Tréninkové.
Didaktika tělesné výchovy
Konstrukce trojúhelníku
Střelbu rozlišujeme podle pozice hráče z místa - za pohybu
Metodicko – organizační normy
Konstrukce trojúhelníku
R Y C H L O S T Michal Lehnert.
LETNÍ PŘÍPRAVA KATEGORIE ML. DOROST, ST. DOROST A JUNIOŘI
PŘEDZÁVODNÍ OBDOBÍ KATEGORIE ML. DOROST, ST. DOROST A JUNIOŘI
Vítejte na třetí místní konferenci Strategické řízení a plánování
Transkript prezentace:

ORGANIZACE TRÉNINKU ŽÁCI Luděk Bukač ČSLH

EFEKTIVITA TRÉNINKU Čas, který strávíš plánováním tréninku je nejjednodušší investice, kterou můžeš udělat pro rozvoj talentu svých hráčů. Často pouze malé změny zvýší výrazně efektivitu učení, tréninku. Zapojím v tréninku 1-2 hráče, nebo 5, nebo všech 15-20? Chci mít s hráči více tréninků, spojím tréninky dvou kategorií (5. a 6.třída).

Každý efektivní trénink by měl obsahovat tato kritéria : Dosahuje trénink, který provádíš maximálních schopností hráčů? Jak často opakují hráči jednotlivé cviky? Jak často se hráči dostanou během tréninku na hranu svých schopností? Jak často musí hráči vynaložit maximální úsilí? Kolikrát se hráči dostanou na hranu svých schopností každou minutu, hodinu? Zaujetí. Provádíš takový trénink, který hráče zaujme. Stimulují tvoje cvičení pozornost hráčů? Jsou v tréninku hráči emočně nažhavení? Emoce zvyšují zaujetí, efektivitu učení. Účelovost tréninku. Souvisí náplň tréninku opravdu s tím, co chceš hráče naučit? Okamžitá zpětná vazba. Hráči potřebují během tréninku okamžitou, jasnou zpětnou vazbu.Jinými slovy, hráči sami v tréninku poznají co se jim daří a co ne. Trénink jasně vypovídá v reálném čase, kde jsou chyby a co děláme správně. Hráči nemusíte říkat dělej X a Y, sám to pozná.

ROZVOJ TALENTU Jak zlepšit trénink. Zvýšit motivaci ROZVOJ TALENTU Jak zlepšit trénink? Zvýšit motivaci?Efektivně využít čas? Pravidlo 1: Nekoukej na hodinky! Většina z nás si myslí, že za 2 hodiny tréninku se naučíme více, než za půl hodiny. Není tomu, tak. Hluboké učení dovedností není o čase. Jde zejména o to kolikrát hráč zopakuje dovednost v co největší kvalitě, kolikrát se dostane na hranu svých schopností. Místo, abychom si před tréninkem stanovili, že budeme situaci založení pod tlakem cvičit 30 min., raději si stanovme, že situaci zopakujeme 5x technicky co nejlépe provedenou a v co největší kvalitě.

Pravidlo 2: Trénuj v krátkých intervalech! Už je to dlouho co vědci zjistili, že lidé nejlépe udrží pozornost po dobu max. 10 minut. Z tohoto důvodu organizujeme trénink do krátkých intervalů s pauzou na pití mezi jednotlivými cvičeními. Pauzu můžeme využít i pro krátké rychlostní vstupy. Pro každé cvičení si stanov cíl. Není důležité, že hráči stanovený cíl nezvládnou. Vždy se k cvičení můžeš vrátit další tréninky. Cílem je vytvořit systém cvičení na jednotlivé dovednosti, systém, který hráče dlouhodobě zlepší.

Pravidlo 3 : Při tréninku musí hráč vypnout svojí hlavu(emocionálně) směrem k nezdarům. Učení je pokus a omyl, nezdary patří k procesu učení. Hráči se nezdary nesmějí trápit, musí se z nich poučit.

Pravidlo 4 : Trénink začíná, když se ti dovednost daří Pravidlo 4 : Trénink začíná, když se ti dovednost daří. Jakmile začne hráč provádět dovednost správně, tak přesně v ten moment začíná kvalitní trénink. Není tomu tak, že správným provedením trénink končí.

Pravidlo 5: Dovednosti musíme nacvičovat ve variabilních podmínkách Pravidlo 5: Dovednosti musíme nacvičovat ve variabilních podmínkách. Nacvičovat dovednost neustále stejně, není tak efektivní, jako jí nacvičovat v rozdílných formách. Například střelbu švihem cvičíme ze stoje, při jízdě vpřed, po kličce, po uvolnění přes hráče, z různých pozic. Takto je to daleko efektivnější.

SKLADBA TRÉNINKU – ŽÁCI 5.-8. TŘÍDA ÚVODNÍ ČÁST 10-20 MIN. 5., 6. třída, VĚTŠINOU PROUDOVĚ (viz. ukázky) bruslení, technika hole od 7. do 8. třídy střídat agility bruslení s technikou hole s rovnovážnými cvičeními 1-1, 2-2, 3-3, 4-4 HLAVNÍ ČÁST 30 – 40 MIN. A/ DOVEDNOSTNÍ TRÉNINK NA STANOVIŠTÍCH 5., 6. třída 30-45 min 2/3 všech tréninků , 1/3 tréninků na třetině, nebo polovině ledové plochy B/ DOVEDNOSTNÍ TRÉNINK NA STANOVIŠTÍCH 7., 8. třída 20-40 min 7. třída 3/6 všech tréninků / 8. třída 2/6 všech tréninků 7. třída 2/6 tréninků ve třetině, nebo polovině ledové plochy / 8. třída 3/6 všech tréninků 7. třída 1/6 / 8. třída 1/6 – 2/6 celoplošný trénink (nácvik)

3. HRA 10-15 MIN. Preferujeme hru na malém prostoru (ve třetině, v rohu) 2-2, 3-3, 4-4 Střídáme v krátkých intervalech (10 až max. 30 s), abychom drželi vysokou intenzitu. 4. KONDIČNÍ BRUSLENÍ NA ZÁVĚR 5-10 MIN. Na závěr každého tréninku provádíme anaerobní (CP) bruslení v nejvyšší intenzitě (bruslení 5-15 s., 5-10 opakování, 30-40 s pauza mezi ) CP BRUSLENÍ – V každém tréninku provedeme 2-3 rychlostní (CP) bruslařské vstupy (stačí 4-6 startů). Provádíme po úvodní části, při změně cvičení. Formou sprintů, agility bruslení, 1-1 na malém prostoru (5-10 s)

TRÉNINK DOVEDNOSTÍ TRÉNINK NA STANOVIŠTÍCH - Podle počtu hráčů 3-6 stanovišť, 3- max 7 hráčů na stanovištích - Dbát na počet opakování na stanovištích – minimum 8-12 opakování - Pravidelné opakování stejných dovedností v různých formách je efektivnější než, přeskakování z jedné dovednosti na druhou - Měnit formy cvičení – různorodost - Při špatně provedeném cviku, vždy zastavit a hráče opravit, nesmíme fixovat špatnou techniku - Při správné technice dbát na max intenzitu, při špatné technice dbáme na provedení, cvičení zjednodušíme (schopnost improvizace trenéra, změna plánu) - Vyžadovat návyky : dohrávání situací, dobruslování, při střelbě vždy trefit branku, dynamika prvního kroku

ROZCVIČKA PRO ŽÁKY – PROUDOVĚ – TECHNIKA HOLE OBRATNOSTNÍ BRUSLENÍ

TRÉNINK HERNÍHO SYSTÉMU (příklad – založení pod tlakem) Rozložení na co nejmenší části Trénink elementárních, základních dovedností systému Spojení několika dovedností Trénink spojených dovedností pod tlakem (čti a reaguj) Trénink celku Trénink celku pod tlakem (čti a reaguj) Herní praxe