studijní materiál HS ČR Okrsek Bouřňák MUDr. Machold Petr

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Poškození teplem, chladem, elektrickým proudem, chemikáliemi
Advertisements

studijní materiál HS ČR Krušné hory, okrsek Bouřňák MUDr. Machold Petr
EPILEPSIE Vypracoval: Josef Kočárek, IVETA SLAVÍKOVÁ, SIMONA LIŠKOVÁ
Digitální učební materiál
Kardiopulmonální resuscitace I.
Šok, krvácení J. Mannová.
PORANĚNÍ CHLADEM PODCHLAZENÍ OMRZLINY.
Svalstvo.
První pomoc Šok - šokové stavy Výukový text
První pomoc při poranění elektrickým proudem
Smrt.
První pomoc při akutních stavech MUDr.Eva Svobodová.
TĚLESNÁ TEPLOTA.
Bránice. Mechanismus nádechu a výdechu. Vitální kapacita plic
studijní materiál HS ČR Krušné hory, okrsek Bouřňák MUDr. Machold Petr
POHYBOVÁ SOUSTAVA Svaly tvoří zhruba 40 % váhy těla
Úraz elektrickým proudem
ZÁSTAVA DECHU A OBĚHU Definice
PRVNÍ POMOC Mgr. Zdeňka Kubíková Bc. Barbora Zuchová a kol. PRVNÍ POMOC Mgr. Zdeňka Kubíková Bc. Barbora Zuchová a kol. šok.
Cukrovka Diabetes mellitus
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
ÚRAZY TEPLEM A CHLADEM Mgr. Jana Volemanová.
Ztráta funkce distribuce kyslíku a živin ke tkáním.
Školení bezpečnosti práce (BOZP)
Povrch lidského těla autor: David Hainall.
ŠOK.
Přehřátí, podchlazení, omrzliny, poleptání
PRVNÍ POMOC Mgr. Zdeňka Kubíková Bc. Barbora Zuchová a kol. PRVNÍ POMOC Mgr. Zdeňka Kubíková Bc. Barbora Zuchová a kol. poškození chladem.
Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony:
Cévní a dýchací soustava
Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony:
AFRIKA NEVŠEDNÍMA OČIMA NEMOCI
Název šablony:Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT zaměření VM:6. ročník – Člověk a zdraví – Výchova ke zdraví – Civilizační choroby autor VM:Ing.
Krvácení – vnitřní.
alimentární otravy, uštknutí
Centrální nervový systém
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P9_3.15 Tematická oblast: První pomoc, péče o zdraví člověka Srdeční a mozková mrtvice Typ: DUM - výkladový Předmět:
Základní vzdělávání - Člověk a příroda - Přírodopis – Biologie člověka
Člověk 1.díl Za předpokladu použití psacích potřeb.
Svalová (pohybová) soustava
ZA, 2. ročník, Planimetrie, Vzájemná poloha přímek, Mgr. Kamil Šrubař
Homeostáza a termoregulace
Srdeční arytmie. Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
První pomoc při šoku Autor: Mgr. Vladimír Drápal Př_189_Biologiečlověka_Prvnípomocpřišoku Škola: Základní a mateřská škola Kašava, okres Zlín, příspěvková.
Úraz elektrickým proudem
Dýchací systém.
Základní životní funkce vědomí
NERVOVÁ SOUSTAVA 2.
BEZVĚDOMÍ Definice Neschopnost postiženého jakýmkoli způsobem reagovat na vnější i vnitřní podněty.
Termoregulace Člověk je tvor homoiotermní
První pomoc při úrazu elektrickým proudem
7. První pomoc - POŠKOZENÍ CHLADEM Mgr
Zpracovala Mgr.Martina Novotná 2007
10. První pomoc - neúrazové stavy
TEPELNÁ PORANĚNÍ Prezentaci Bc. Zuchové a Mgr. Novotné Ph. D
MIKROKLIMA TERMOREGULAČNÍ MECHANISMY. ZEVNÍ PODMÍNKY TEPLOTA VZDUCHU VLHKOST VZDUCHU PROUDĚNÍ VZDUCHU.
MUDr. Michal Jurajda, Ph.D.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Kódování materiálu vy_32_INOVACE_bio_evo15 Označení materiálu evo15_popaleniny.pptx Název školy Gymnázium Kladno.
Cévní systém lidského těla
ZŠ Brno, Řehořova 3 Zdraví a JÁ Výchova ke zdraví ročník III
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Zdraví a JÁ Výchova ke zdraví ročník III
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Bc. Martina Jeřábková Název materiálu:
Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblastVzdělávání pro zdraví PředmětZdravověda Tematický.
OBĚHOVÁ SOUSTAVA.
PP – popáleniny ,el. proud, třídění a transport
MUDr. Michal Jurajda, Ph.D.
Diferencované stravování v různých pracovních podmínkách
KURZ PRVNÍ POMOCI ZŠ Eden.
Transkript prezentace:

studijní materiál HS ČR Okrsek Bouřňák MUDr. Machold Petr Podchlazení studijní materiál HS ČR Okrsek Bouřňák MUDr. Machold Petr

Podchlazení – co to je ? Lidský organismus lze zjednodušeně rozdělit na centrální tělesné jádro a periferní obal – obraz cibule. Tělesný obal, tj. kůže a podkoží a vrstva svalů uložená v blízkosti kůže je nejdůležitějším činitelem v mechanismech výměny tepla a udržování stálé vnitřní tělesné teploty (termoregulace). Cca 36-37 st. C Tělesné jádro, ve kterém teplota kolísá jen minimálně zajišťuje základní životní funkce. Je tvořeno dutinou lební, hrudní, břišní a vnitřní částí svalstva končetin. Prioritou lidského těla je udržet stálou teplotu v jádře. Cca 40-45 st. Dojde-li ke ztrátě tepla, tělo „obětuje“ periferní obal a přesune krev do jádra.

Podchlazení – vyvolávací faktory rychlá nebo pomalá ztráta tepla nedostatečný příjem stravy, hladovění, fyzické vyčerpání a nedostatek tekutin nadmořská výška – hypoxie stress, vyčerpání některá onemocnění a současné poranění např. velké krvácení alkohol

Podchlazení – reakce těla Postupné přizpůsobování lidského těla chladu uzavření tepen v obalu a přesunutí krve do jádra svalový třes = produkce tepla omezovaní fyzické aktivity – nástup únavy omezování psychické aktivity – ospalost, zívání bezvědomí zdánlivá smrt smrt

Rychlé „šokové“ podchlazení Vzniká při pádu do ledové vody. Velmi rychlé zúžení kožních cév (kvůli omezení ztrát tepla kůží). Náhlá smrt – ihned (vteřiny) prakticky okamžitá aktivace autonomních nervů (vůlí neovlivnitelných) přesun krve do tělesného jádra = přetížení srdce, poruchy rytmu (fibrilace), zástava - ŠOK Pomalejší smrt – 15 min přesun krve do jádra pomalejší, ale rychlejší nástup kompenzačních mechanismů. zrychluje se dechová a tepová frekvence postižený je zprvu neklidný, úzkostný, později nastupuje únava, apatie a smrt chlad vyvolává bolestivý svalový třes k získání potřebného tepla = vyčerpání zdrojů energie (glykogen ve svalech a v játrech) Ztráty tělesného tepla jsou ve vodě mnohonásobně vyšší (voda odvádí teplo lépe než vzduch), plovací pohyby tepelné ztráty urychlují (větší prokrvení periférie, proudění již ohřáté vody).

Podchlazení – postupné chladnutí Postupné podchlazení způsobuje kaskádu adaptačních reakcí organismu: pocit zimy, chlad na periferii, objevují se omrzliny svalový třes, zhoršení mluvy (mrznutí svalů obličeje) pocit únavy, snaha si sednout a počkat, není již svalový třes psychické selhávání, dezorientace místem, časem, nepoznávání kamarádů, svlékání se – pocit tepla bezvědomí, puls lze nahmatat na krku, dech nepatrný hluboké bezvědomí, bez pulsu a dechu mrznutí vody v tkáních = úplná ztuhlost

POZOR !!! Jiný postup u podchlazeného v lavině !!! POZOR Podchlazení - stadia stadium – lehké podchlazení: svalový třes a slabost, zrychlení tepu a dýchání, vědomí je zachováno. stadium – stř. těžké podchlazení ustává svalový třes, poruchy vědomí – spavost, desorientace stadium – těžké podchlazení: bezvědomí, zpomalení tepu a dechu. Ke ztrátě vědomí dochází při poklesu teploty na 30°C (centrální teplota !) stadium – zdánlivá smrt: nelze zjistit tep ani dech, zpomalení reakce zornic na světlo. Nedojde-li k poklesu tělesné teploty pod 20-15°C, je naděje na oživení i při déle trvající zástavě oběhu a dýchání, neboť nízká tělesná teplota minimalizuje potřebu kyslíku. Z toho vyplývá zásada, že podchlazenou, jinak nezraněnou osobu nelze prohlásit za mrtvou, dokud není její tělo zahřáno. POZOR !!! Jiný postup u podchlazeného v lavině !!! POZOR

Podchlazení – léčba na místě ochrana před dalším prochladnutím (deky, fólie, oděv a teplo zachránců). Hiblerovo balení, čepice vyvarovat se aktivních nebo pasivních pohybů podchlazené osoby, tzn. že s podchlazeným jednáme jako při poranění páteře, netřeme jej ani nemasírujeme. Podchlazený NESMÍ sestupovat sám. nepodáváme léky ani alkohol. podchlazeného nesmíme ponechat o samotě, pro zmatenost může dojít k pádu. Rychlý transport vrtulníkem, nejlépe do specializovaného zdravotnického zařízení s možností mimotělního krevního oběhu.

Pochlazení – léčba na místě 1. stadium: při zachovaném vědomí podávání horkých oslazených nápojů, bez alkoholu, sledovat dýchání a oběh, nepodávat léky. Termoska s čajem patří do báglu při každé hledačce. 2. stadium: při bezvědomí sledovat dýchání a oběh, stabilizovaná poloha 3. stadium: při zástavě dechu a/nebo dýchání kompletní resuscitace až do příletu vrtulníku.

Podchlazení – léčba na chatě Poloha vleže, v teple a na měkkém. Podáváme horké a slazené nápoje bez alkoholu (pokud je při vědomí a polyká). Ošetření poranění – hl. omrzlin. Hiblerovo balení s pravidelnou obměnou hřejících látek. dříve - pětkrát složené prostěradlo se zevnitř polije horkou vodou a přiloží na spodní prádlo na hrudní a břicho. NE NA TĚLO – hrozí popáleniny. v současnosti – doplnit o hřející sáčky nebo i menší horké zábaly na krk, do podpaží a do třísel. čepice

Podchlazení – léčba v nemocnici Foukače teplého vzduchu pod deku Ohřáté infuze Napuštění teplé vody do žaludku a její odsávání – tzv. laváž Mimotělní oběh

Podchlazení materiály materiál podchlazení ke stažení www.skialpnadhrobem.cz/guide