Co pijí žáci 9. tříd na naší škole? (pH pitného režimu žáků na naší škole) ZŠ a MŠ F-M, El. Krásnohorské 2254
Co je to pH? Je to zkratka pro „potential of hydrogen“ neboli potencionál vodíku Je to stupnice která udáva kyselost nebo zásaditost látek Stupnice obsahuje čísla od 0 do 14 z toho 0-6 je kyselé, 7 je neutrální a 8-14 je zásadité pH indikujeme buď čidly, nebo pH papírky, nebo různými indikátory, které ovšem indikují buď kyselé nebo zásadité prostředí , například lakmus (kyseliny) nebo fenolftalein (hydroxidy) Fenolftalein indikuje obojí, ale kysliny slabě.
7 pH stupnice 1 2 3 4 5 6 8 9 10 11 12 13 14 Kyselé Neut rá l n í 1 2 3 4 5 6 8 9 10 11 12 13 14 Kyselé Neut rá l n í Zásadité
Využití pH V chemii-k zjišťování pH roztoků Ve zdravotnictví-k zjišťování pH moči, krve, slin, atd. V zemědělství-ke zjištění pH půdy V ekologii-pH deště
Indikátory pH pH papírky-jsou to papírky napuštěné různými indikátory a zbarví se dle pH Lakmus-indikuje kyseliny (zbarví se červené) Fenolftalein-indikuje hyroxidy (fialová barva) Když vyvaříme zelí a necháme nasát do savých papírků, můžeme vytvořit vlastní pH papírky
Co nízké nebo vysoké pH způsobuje? Nemoci z překyselení (viz.další snímek) Neúrodnost půdy Ničení lesů (kyselé deště) Koroze, zvětrávání (kyselé deště)
Nemoci z překyselení organismu Různé alergie, astma a senná rýma Poruchy spánku, migréna Ekzémy Pálení žáhy Padání vlasů Náhlá ztráta sluchu Usazování cholesterolu Rakovina Zubní kazy Řadu dalších nemocí
Kyselinotvorné potraviny-způsobují překyselení Hovězí, ústřice Vše co obsahuje tuku (ty jsou estery glycerolu a vyžších mastných kyselin) Čokoláda, vajíčka Ocet Káva, černý čaj, citron Máslo, smetana, ječmen Tvaroh, měkký sýr
Zásadotvorné potraviny-pomáhají od překyselení Ředkev, ředkvička, brokolice, okurky (nikoliv však kyselé), a další zelenina Houby, meloun, mango Sušené fíky, hrušky Jablečný ocet Fazole, jablka, meruňky, zelený a bylinný čaj Syrové brambory (ty však nedoporučuji) Zajímavost: Plzeňské pivo (je jedno z mála piv na světě, které je podle výrobce zásadité)
Důležité definice pH je číslo, kterým v chemii udáváme látky kyselé nebo zásadité Kyseliny jsou látky, které ve vodném roztoku odštěpují oxoniový kationt H₃O⁺ Hydroxidy jsou látky, které ve své molekule obsahují skupinu OH a kovový nebo amonný kationt Indikátory jsou látky, které změnou barvy indikují jinou látku
Části minivýzkumu Příprava minivýzkumu Formulace problému a hypotézy minivýzkumu Šetření o pitném režimu mezi žáky 9. ročníku Měření čidlem pH vzorků pitného režimu žáků 9. ročníku Tabulkové a grafické zpracování výsledků šetření a měření Závěry měření a doporučení pro spolužáky školy
Minivýzkum – formulace problému a hypotézy Problém minivýzkumu: „Co pijí žáci 9. tříd na naší škole?“ Hypotéza H₀: Naši deváťáci pijí převážně kyselé nápoje. Hypotéza H₁: Naši deváťáci pijí převážně neutrální nápoje. Hypotéza H₂: Naši deváťáci pijí převážně zásadité nápoje.
Charakteristika a postup minivýzkumu V rámci šetření bylo zjišťováno, které nápoje konzumují žáci devátého ročníku ve škole během vyučování Šetření proběhlo u 35 žáků třídy 9. A a 9. B ZŠ a MŠ F-M, El. Krásnohorské 2254 v červnu 2012 Z tohoto celkového počtu bylo 17 chlapců a 18 děvčat Zpracování tabulky o druzích a četnosti nápojů u žáků 9. ročníku ZŠ Měření pH školních nápojů žáků 9. ročníku Příprava a zpracování grafu – nápoje žáků 9. tříd Příprava a zpracování grafu - nápoje děvčat 9. tříd Příprava a zpracování grafu - nápoje chlapců 9. tříd Realizace praktického měření tří vzorků nápojů čidlem pH a graf tohoto měření Interpretace závěrů minivýzkumu Doporučení pitného režimu pro spolužáky
Měření pH školních nápojů žáků Školní nápoj pH Minerální voda ochucená 4, 17 Voda z kohoutku 7, 08 Ovocný čaj 3, 35 Coca Cola 3,93 Kofola 3, 63 Nasycená limonáda „Olé“ 3, 16 Ovocný džus 3, 84
Druhy a četnost nápojů u žáků Chlapci Dívky Školní nápoj 9.A 9.B Celkem Minerální voda ochucená 5 2 4 15 Voda z kohoutku 1 3 Ovocný čaj Coca cola kofola Nasycená limonáda „Ole“ Ovocný džus 10 9 7 35
Graf nápojů žáků 9. tříd
Graf nápojů děvčat 9. tříd
Graf nápojů chlapců 9. tříd
Graf měření tří vzorků čidlem pH Viz příloha č. 1 – měření pH: Voda z kohoutku Nasycená limonáda Olé Pivo „Pilsner Urquell“ pH = 4,96 !!! (světlý ležák, alkohol 4,4 % obj.)
Závěry minivýzkumu Na základě šetření mezi žáky devátého ročníku jsme dospěli k následujícím závěrům: 1, Na základě šetření pitného režimu žáků 9. ročníku byla přijata hypotéza H₀: „Naši deváťáci pijí převážně kyselé nápoje“. 2, Nejvyšší počet žáků ve škole - 15 žáků (7 chlapců a 8 děvčat) pije ve škole minerální vodu ochucenou např. MATTONI (pH = 4,17) 3, Tři žáci pijí vodu z kohoutku (pH = 7,08) 4, Nejvíce kyselý nápoj „Olé“ (pH = 3,16) popíjí ve škole tři žáci. 5, Pivo Pilsner Urquell (světlý ležák) nepatří mezi zásadité nápoje, jak uvádí výrobce tohoto piva.
Doporučení pitného režimu pro spolužáky Z minivýzkumu a šetření pitného režimu žáků 9. ročníku vyplývá, že nejvhodnějším a námi doporučeným nápojem ve škole je voda z kohoutku, kterou můžeme pít přímo ve třídě a v budově naší školy nebo můžeme vodu z kohoutku přisladit i dochutit ovocným sirupem bez „éček“. Také je velmi důležité akceptovat finanční úsporu popíjení vody z kohoutku, která je ve škole zdarma ve srovnání s jinými drahými školními nápoji.
Děkuji za pozornost Autor prezentace: Jan Suchoň Za spolupráci na prezentaci děkuji Ivu Andrlovi a odbornému dozoru RNDr. Pavlu Olšovskému, Ph.D.