Galerie Veltlínů, Znojmo 2010 Proč pít Veltlínské zelené Více neŽ červená vína Pravda o resveratrolu podle posledních světových výzkumů Milan Šamánek, Zuzana Urbanová kardiocentrum, FN Motol a Klinika dětského lékařství Universita Karlova, Praha Galerie Veltlínů, Znojmo 2010
Pití malého množství alkoholu způsobuje snížení kardiovaskulárního rizika hypertenze mozkové mrtvice cukrovky zlepšení kondice v pokročilém věku
Snížení výskytu srdečního infarktu u mírného pití alkoholu National Institute on Alcohol Abuse (20 zemí) o 40-60% Physicians Health Study (18 455 mužů) o 29% Harvard Health Professionals (44 000mužů) o 37% Honolulu Heart Study o 49% 6 zemí světa o 50% nebo více American Heart Association o 30-50%
Snížení výskytu mozkové mrtvice u mírného pití alkoholu Dvě americké studie o 50 a 57 % American Heart Association dvojnásobné snížení
Výskyt a úmrtnost na vysoký krevní tlak při mírném pití alkoholu Výskyt hypertenze U mladých osob nejnižší výskyt při pití 3 drinků denně U 8 334 osob 30 g alkoholu denně pokles výskytu o 12% u mužů , o 11 % u žen Úmrtnost na srdeční infarkt při hypertenzi 14 000 mužů, 1-6 drinků denně - pokles o 41 % 11 711 mužů , 50 g denně - pokles o 59 %
Mírné pití alkoholu a cukrovka Riziko výskytu cukrovky klesá o 33 – 60% studie z USA, Anglie, Nizozemí, Německa, Francie, Japonska, Austrálie Úmrtnost při srdeční komplikaci klesá o 34-58% studie z Harvardské university, Japonska, Nizozemí, Anglie, Německa V pokročilém věku pokles úmrtnosti o 79%
Střídmé pití v pokročilém věku U 5 962 mužů ≥65 let síla stisku, dolních končetin, vztyčení, chůze paměť, slovní pohotovost, dovednost Nejlepší: konzumenti 1 – 2 drinků denně Horší: konzumenti 3 a více drinků Nejhorší: abstinenti U 12 480 žen přes 70 let Nejlepší: při pití do 15 g denně Nejhorší: abstinentky a při větším pití
Nepijeme proto, abychom upadli, ale abychom se povznesli Nepijeme proto, abychom upadli, ale abychom se povznesli. Perské přísloví
Mírná dávka alkoholu Bezproblémové pití (literatura) muž 21 – 60 g alkoholu žena 10 – 40 g alkoholu Doporučená denní dávka alkoholu v ČR muž 20 – 40 g (2 – 4 dl vína) žena 20 – 30 g (2 – 3 dl vína)
Španělská studie i při překročení hranice střídmého pití ! 15 500 mužů, 26 000 žen, věk 29 – 69 let, sledováno 10 let Riziko infarktu myokardu neustále klesalo i při překročení hranice střídmého pití ! Muži Riziko 95% CI střídmí pijáci 0,64 0,40-1,00 větší pijáci nad 40 g/den 0,47 0,31-0,73 znační pijáci 0,45 0,28-0,69 velcí pijáci kolem 90 g/den 0,49 0,28-0,86 Arriola L. Heart 2009 (19. 11. 2009)
Proč dávat přednost pití bílého vína (veltlínského zeleného) před pitím červených vín
Pití bílého vína TESTOVANÝ SOUBOR 50 zdravých mužů, převážně železničářů průměrný věk 40,4 (S.D. 9,25) let tělesná hmotnost 86,4 (S.D. 8,07) kg bez hypolipidemik, antihypertenziv, antidiabetik Nymburk, Poděbrady a okolní vesnice (oblast s vysokou koronární mortalitou) 36 % kuřáků Dosavadní konzumace alkoholu několik piv týdně
M e t o d i k a první vyšetření před testováním TK, váha odběr krve pití 350 ml Veltlínského denně večer po dobu 2 týdnů kontrolní vyšetření pití 350 ml Veltlínského denně večer po dobu dalších 2 týdnů konečné vyšetření po 4 t. konzumace alkoholu TK, váha, odběr krve
Závěry k bílému vínu 4 týdenní pití 350 ml bílého vína denně v e d l o k zvýšení hodnoty HDL snížení hladiny fibrinogenu zrychlení esterifikace HDL n e z m ě n i l o h o d n o t y TC, LDL, triglyceridů glykemie, jaterního enzymu (ALT) krevního tlaku BMI
O rok později ve stejném ročním období použita stejná metodika jako u bílého Testované víno červené Svatovavřinecké
ž á d n é m ě ř e n é h o d n o t y n e z m ě n i l o v ý z n a m n ě Čtyřtýdenní pití 350 ml červeného vína denně n e z m ě n i l o v ý z n a m n ě ž á d n é m ě ř e n é h o d n o t y
Serge Renaud 1991 v americké televizi a Lancetu nejlepší preventivní účinek na srdeční choroby má č e r v e n é v í n o Začala éra francouzského paradoxu
ale pijí víno FRANCOUZSKÝ PARADOX Francouzi 2,4 krát nižší úmrtnost na kardiovaskulární příčinu než v USA spotřebovali 3,8krát více másla 2,8 krát více tučného masa kouří a milují tučné sýry a paštiky ale pijí víno
Nejdůležitějším faktorem příznivého působení červeného vína by měl být vyšší obsah resveratrolu v červeném než bílém víně
Co je to resveratrol Resveratrol 3,5,4´-trihydroxystilben polyfenolický fytoalexin, derivát stilbenu Existuje jako trans- a cis-isomer Bílý prášek s mírným žlutavým nádechem Rozpustný v tuku a v alkoholu(50 mg/ml) velmi málo ve vodě (~0,03 mg/ml)
Vyskytuje se u více než 72 rostlin v bobulovinách v arašidech Výskyt resveratrolu Objeven již v roce 1940 ve Veratrum grandiflorum Vyskytuje se u více než 72 rostlin v bobulovinách v arašidech Ve víně objeven v roce 1992 v rostlině, hroznech v jadérkách, nejvíc ve slupce Zdroj: obrana proti plísním a houbovým chorobám (Botrytis cinerea) Proto je koncentrace resveratrolu vyšší v severních než jižních oblastech
Množství resveratrolu v různých vínech _________________________________ víno množství resveratrolu mg/l španělské francouzské české moravské ___________________________________________ bílé 0,05-1,80 0,07-0,34 ---- 0,16-0,71 červené 1,92-12,6 1,85-2,82 0,91-6,2 0,67-5,2
Účinky resveratrolu
Resveratrol u nádorových onemocnění Zabraňuje vzniku a zpomaluje růst rakoviny žaludku a střev slinivky štítné žlázy prostaty prsu a gynekologických nádorů hlavy a krku plic
Prodloužení života a omlazovací účinek resveratrolu Resveratrol prodloužil život u pekařského droždí hmyzu a červů malých rybek Oddálil stárnutí motorických i poznávacích schopností Vše pouze v experimentu !
Resveratrol v kardiologii Obrana proti srdečnímu infarktu Brání okysličení LDL cholesterolu Snižuje množení buněk hladkých svalů a nebezpečí vývoje aterosklerotických plátů Zmírňuje škodlivé působení peroxidových radikálů Brání shlukování krevních destiček a ucpávání tepen Působení na myokard Zabraňuje výskytu srdeční fibrózy Snižuje výskyt poruch srdečního rytmu
Protizánětlivý účinek resveratrolu proti zánětům dýchacích cest blokuje růst viru chřipky příznivě působí na herpes simplex účinkuje proti houbovým chorobám (candida albicans)
Účinek resveratrolu na lidské zdraví Neexistují vůbec žádné průkazné studie o jakémkoliv příznivém účinku u lidí Důvody: Resveratrol se na vzduchu rychle rozkládá světlem a okysličením Při požití resveratrolu s jídlem je ho velká většina zničena Dobře se vstřebává a rychle se dostává do jater a ledvin Velmi rychle se metabolizuje a mizí z krevní plasmy V plasmě u lidí jen stopy nemetabolizovaného a metabolitů (2 μl/l)
Nevýhody resveratrolu při použití u lidí Dávky resveratrolu pozitivně účinkující u lidí jsou (podle experimentů) ~ 500 mg denně tj. vypít denně nejméně 200 litrů červeného vína Metabolismus resveratrolu je velmi rychlý v plasmě po podání 25 mg resveratrolu jsou pouze jeho stopy O působení jeho metabolitů není téměř nic známo jejich vysoká koncentrace v játrech a v srdci nemusí být bezpečná
Závěr k resveratrolu resveratrol není příčinou francouzského paradoxu Resveratrolu je více v červeném než bílém víně Avšak rychlý úbytek na vzduchu množství vína nutné vypít velmi rychlý metabolismus resveratrolu svědčí o tom, že resveratrol není příčinou francouzského paradoxu
Nevidím proto jediný důvod proč bychom my, milovníci Veltlínského zeleného, je měli vyměnit (pro nižší obsah resveratrolu) za nějaké červené víno
Souhrn o alkoholu a našem zdraví Není pochyb o příznivém účinku alkoholu na srdeční a cévní nemocnění Pít malé množství alkoholu (s výjimkou rizik) Pravidelně každý den Nejlépe při večeři Nevěřit na resveratrol a francouzský paradox a pít bílé víno od dospělosti až do smrti Užívat si života Potláčet stresy a mít pozitivní cíl
Závěr k resveratrolu jako důvodu pro pití červeného vína Množství vína potřebné pro dosažení léčebného účinku a velmi rychlý metabolismus resveratrolu svědčí o tom, že resveratrol není příčinou francouzského paradoxu i i když je resveratrol v červeném víně v daleko větším množství než v bílém víně
Volné radikály sníženy o 15% u červeného o 34% u bílého vína Proč je bílé víno stejně nebo více účinné v prevenci koronárních chorob než červené Antioxidační molekuly v bílém víně jsou menší, snadněji vstřebatelné a více účinné než větší molekuly v červeném víně Troup GJ. 1995 Bílé víno je lepší než červené, snadněji inhibuje LDL Vinson J. 1995 Volné radikály sníženy o 15% u červeného o 34% u bílého vína Krevní srážlivost snížena o 10% u červeného o 20% u bílého The Jordan Heart Research Foundation 1997 Bílé víno má lepší „protektivní skóre“ Jung 1999
Regionální rozdíly mezi pitím jednotlivých druhů nápojů Středozemní moře a Francie červené víno Zdravotníci drinky Kodaň velmi málo drinků Bavorsko, Plzeň a Čechy, Hawai pivo Finsko, Irsko tvrdý alkohol USA dříve jen drinky, nyní pivo a víno Rozdíly jsou také ve stravovacích zvyklostech
Intervenční studie s přídavkem alkoholu k běžné stravě Z Á V Ě R Y 4 týdenní pití 350 ml červeného vína denně v e d l o k přechodnému mírnému vzestupu LDL-cholesterolu výraznému snížení hladiny fibrinogenu za měsíc po testování n e z m ě n i l o h o d n o t y celkového cholesterolu a triglyceridů glykemie, jaterního enzymu (ALT) krevního tlaku
Spotřeba alkoholu g/den Srdeční infarkt – červené nebo bílé víno? u 38 077 USA zdravotníků 1986 - 1998 Spotřeba alkoholu g/den Červené víno RR Bílé víno 1,00 0,1 – 9,9 0,94 0,93 10,0 – 14,9 1,14 0,82 > 15,0 0,48 0,62 p 0,14 (NS) <0,04 Muhamapd KJ. NEJM 2003, 348:109-18
Zdraví nejvíce prospívá pravidelné pití nejlépe každý den při večeři